.Υπεγράφη η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υπεγράφη σήμερα, από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και τις εργοδοτικές οργανώσεις, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η νέα σύμβαση, η οποία είναι ετήσια και υπογράφηκε πέντε μέρες πριν από τη λήξη τής τρίμηνης μετενέργειας της προηγούμενης, προβλέπει τη διατήρηση βασικών όρων που ορίζονται από τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.

Συμφωνήθηκε επίσης και η επέκταση του δικαιώματος για άδεια φροντίδας του παιδιού (μειωμένο ωράριο) και στον πατέρα, στην περίπτωση που η γυναίκα είναι αυταπασχολούμενη.

Στις περιπτώσεις που και οι δυο γονείς είναι μισθωτοί, θα μπορούν με κοινή δήλωση στους εργοδότες τους να επιλέγουν για το ποιος από τους δυο θα κάνει χρήση της γονικής άδειας, εκτός και αν με κοινή δήλωσή τους κάνουν και οι δυο χρήση του δικαιώματος αυτού μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται.

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν συζήτησαν το θέμα του κατώτερου μισθού ο οποίος πλέον καθορίζεται με νόμο.

Συμφωνήθηκε, όμως, ειδική ρήτρα η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία η νομοθεσία αυτή αλλάξει «κατά τη διάρκεια της ισχύος της παρούσας ΕΓΣΣΕ τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθολογικών ορίων της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης».

.«Περιορισμένα τα περιθώρια αλλαγών στις ρυθμίσεις για το γάλα»

Δεν αποκλείονται οι συναντήσεις με βουλευτές για ενημέρωση σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προωθούνται στην αγορά γάλακτος και ήδη έχουν γίνει κάποιες τέτοιες επαφές, σχολίασε σήμερα στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει συμφωνία με την τρόικα και τα περιθώρια κινήσεων και τροποποιήσεων είναι περιορισμένα».
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε την εκτίμησή του ότι θα καμφθούν διαφωνίες όταν έρθουν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή, διότι οι διαφωνούντες θα καταλάβουν την ουσία της ρύθμισης.

«Είναι συντριπτικό πλεονέκτημα το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα, που δίνει τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι, έστω και αν είναι κατά τι ακριβότερο» σχολίασε επίσης το ίδιο στέλεχος.

Για τα ταξί, ανέφερε ότι οι εντυπώσεις δεν στηρίζονταν στην πραγματικότητα, ενώ σημειώνεται ότι ο νόμος 4070 είναι πρόσφατος και πουθενά τα ταξί δεν είναι πλήρως απελευθερωμένα.

.Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ και για 24 ώρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. 
Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέπτεται την πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών θεσμών και έδρα του ΝΑΤΟ, η οποία τελεί υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ και τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο Μάικ Φόρμαν, θα βρεθεί στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ για δύο περίπου ώρες. 

Κατά τη διάρκεια του ευρω-αμερικανικού γεύματος εργασίας, στο οποίο από ευρωπαϊκής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν 'Αστον 

και ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκουχτ, οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε τρία βασικά ζητήματα: στην οικονομική ατζέντα και τις συνομιλίες για μια διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) , στη συνεργασία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στις παγκόσμιες προκλήσεις (κλιματικές αλλαγές και ενέργεια).

Ωστόσο, η ουκρανική κρίση και οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ για την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια

Εν τω μεταξύ, η βελγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα σήμερα ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτου δέματος μέσα σε λεωφορείο, αποδείχτηκε ψευδής.

.Για «αποστασία» κάνουν λόγο οι ΑΝΕΛ και καλούν τους βουλευτές Χ. Γιαταγάνα και Κ. Γιοβανόπουλο να επιστρέψουν τις έδρες τους

Για «αποστασία» και απόδειξη του «πόσο μας φοβούνται» κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αναφερόμενοι στην ανεξαρτητοποίηση των δύο βουλευτών του κόμματος κ.κ. Χρυσούλας Γιαταγάνα και Κώστα Γιοβανόπουλου σήμερα το πρωί, ενώ αφήνουν υπαινιγμούς για πιθανή συνεργασία των δύο βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία, και τους καλούν να επιστρέψουν τις έδρες τους.
«Ήταν αναμενόμενο, το βλέπαμε το έργο εδώ και καιρό. Ο Γιοβανόπουλος με τον Νταβρή ήταν Διόσκουροι» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στενός συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου με τους στενούς του συνεργάτες στη Βουλή, όπου εξετάστηκε το όλο ζήτημα καθώς και η αντίδραση του κόμματος, και επελέγη η σκληρή στάση απέναντι στους δυο βουλευτές.

.Οι Ρώσοι κατέλαβαν το τελευταίο πολεμικό πλοίο υπό ουκρανική σημαία στην Κριμαία

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το τελευταίο πολεμικό υπό ουκρανική σημαία στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ. Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, κατά την οποία ακούστηκαν εκρήξεις, πιθανόν χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, το ναρκαλιευτικό πλοίο Τσερκάσι ρυμουλκήθηκε από το ρυμουλκό Κοβέλ σε μια αποβάθρα στην όχθη της λίμνης Ντονουζλάβ, 

ανέφερε ο Σελεζνιόφ επικαλούμενος πηγές στην περιοχή. Τα μέλη του πληρώματος του σκάφους αυτού του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν οι επιτιθέμενοι είχαν ανέβει στο κατάστρωμα του Τσερκάσι το πλήρωμα είχε κλειστεί στο εσωτερικό του, είχε αναφέρει νωρίτερα ο Σελεζνιόφ σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Μετά την κατάληψη τη Δευτέρα μιας βάσης των Πεζοναυτών στη Φεοντόσια και του τελευταίου πολεμικού πλοίου που παρέμενε υπό ουκρανικό έλεγχο  την Τρίτη, οι Ρώσοι ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως την Κριμαία.

.«Φωτιά» για την κυβέρνηση το γάλα

Με τις παρεμβάσεις στην αγορά του γάλακτος να συνεχίζουν να πυροδοτούν το κλίμα εντός και εκτός κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί στην ερχόμενη Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αγορά με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. 

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και γαλάζιων βουλευτών εντείνονται προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στη Βουλή ενώ για τον πόλεμο του γάλακτος συγκαλούνται εκτάκτως όλα τα κομματικά όργανα στο ΠΑΣΟΚ, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα». Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκφράζουν τη βεβαιότητ... περισσότερα »

.Ο ΠΑΟ άνετα 3-0 την Καλλονή

Την πέμπτη σερί νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε με το 3-0 κόντρα στην Καλλονή ο Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν χρειάστηκε καν τον Μάρκους Μπεργκ για να φτάσει σε μια άνετη επικράτηση.
 ΣΚΟΡΕΡ: 14΄ Ντίνας, 44' Καρέλης, 71' αυτογκόλ Βαλιός
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τριτσώνης (Αθηνών)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: 51' Βαλιός, 63' Χωριανόπουλος, 82' Φαρία, 85' Χογκ, 89' Σιλιγαρδάκης
ΑΠΟΒΟΛΕΣ: -
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καπίνο, Χουχούμης, Σπυρόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ (78' Ρισβάνης), Μέντες, Ντίνας (67' Γιαννιτσάνης), Πράνιτς (78' Δώνης), Ατζαγκούν, Καρέλης, Κλωναρίδης.
ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗ: Χογκ, Χωριανόπουλος, Ποντάνι, Ζακουάνι, Βαλιός, Φουρλάνος, Γάλας (46' Γιονάν Γκαρσία), Καλτσάς (82' Ναούμ), Φαρία, Νιαμπούγιου (69' Σιλιγαρδάκης), Μανούσος.

.Προσπάθειες για να καμφθούν οι αντιδράσεις

Τρόπους να κάμψει τις αντιδράσεις, για γάλα και φάρμακα, που εκδηλώνονται και μέσα στους κόλπους της, εξετάζει η Κυβέρνηση, κι ενώ την Παρασκευή εισέρχεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με ορίζοντα την ψήφισή του την Κυριακή. 

Στο μέτωπο των φαρμάκων, συνεδριάζει σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με θέμα την απεργία διαρκείας, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του επαγγέλματος, ενώ γενική συνέλευση πραγματοποιεί, αυτή την ώρα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για να καθορίσει τη στάση του.

Για το γάλα, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να ενημερώσει  τους βουλευτές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ενώ στη Βουλή θα συνεδριάσει και η διαρκής επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία πρόεδρος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ο οποίος απειλεί να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο. 

Την ίδια ώρα, το μέτωπο των οδηγών ταξί, φαίνεται να κλείνει πριν καν ανοίξει, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι του κλάδου από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. 

.«Η Ρωσία είναι μόνη της»

Το μήνυμα ότι «η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες απέναντι στην ουκρανική κρίση, ενώ η Ρωσία είναι μόνη της», έστειλε με δηλώσεις του ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις περικοπές των δαπανών στην άμυνα από ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία έχει ένα τίμημα».
«Η Ρωσία θα πληγεί από νέες κυρώσεις της ΕΕ σε περίπτωση που εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Εν των μεταξύ, στο 80% εκτοξεύτηκε η δημοτικότητα του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετα την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.