.Αδειάζει τον Βαρουφάκη ο Λευκός Οίκος: Ποια συνάντηση με Ομπάμα;

*Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος τον Γιάνη Βαρουφάκη και το υπουργείο Οικονομικών το οποίο ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του υπουργού στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα. * 

*Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει καμία συνομιλία μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Γιάνη Βαρουφάκη.* 

«Αργότερα αυτή την εβδομάδα, το σκηνικό του δράματος με το ελληνικό χρέος θα μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα βρεθεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης θα παραστεί σ... περισσότερα »

.ΔΝΤ: Δεν είναι βασικό σενάριο το Grexit

Στο βασικό σενάριο που προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν προβλέπεται ένα Grexit, δηλαδή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποιήσης της έκθεσης Global Financial Stability Report του Ταμείου.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς πιστωτές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα ο Βινιάλς δήλωσε ωστόσο πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος. Θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν, προειδοποίησε.

.Υποβάθμιση της Ελλάδας από τον Standard & Poor's

Ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή του ότι η φερεγγυότητα της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. 

«Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από τις μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης στο σύνολο του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. 

Εκτιμάμε ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 1% το τελευταίο εξάμηνο, παρά το πιο αδύναμο ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Κατά τη γνώμη μας, οι οικονομικές προοπτικές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω, αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της». 

.Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αύξηση του κατώτατου μισθού

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την αύξηση του κατώτερου μισθού και αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Οι εκπρόσωποι  των εργαζομένων και των εργοδοτών συμφωνούν στην αύξηση του κατωτατου μισθού, ενώ σύγκλιση απόψεων υπήρξε και στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς παρεμβάσεις και με επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
.

Οι κοινωνικοί εταίροι χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια και επανέλαβαν τη θέση τους για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς παρεμβάσεις και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις πάντως διατυπώνουν ενστάσεις σε ενδεχόμενη επαναφορά των ωριμάνσεων και υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους θα "πέσει" στις επιχειρήσεις και ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. 

.Ουδέν σχόλιο από το Βερολίνο για χρηματοδότηση της Αθήνας αν παραλείψει πληρωμές προς πιστωτές

 Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε  να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εργάζεται επί ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη κι αν παραλείψει πληρωμές προς τους πιστωτές της.

«Το σχέδιο που συζητείται έχει στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας», αναφέρεται στο άρθρο της "Die Zeit".

«Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθρωθούν, κάτι που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της κεντρικής τράπεζας ακόμη και έπειτα από μια κρατική χρεοκοπία».

Στο άρθρο της "Die Zeit". προστίθεται πως σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει προθυμία να συνεργασθεί και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις.

.Αλ. Φλαμπουράρης: Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές

«Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. 

«Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές» πρόσθεσε. «Δεν έχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ σημείωσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις, δεν θα είναι κακό να ρωτήσεις και τον ελληνικό λαό».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για «σκληρή μάχη, η οποία θα κερδηθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω «στα ζητήματα τα οποία συνέβαλαν στο να φτάσει η χώρα σε αυτό το τραγικό σημείο που βρίσκεται».

 «Το θέμα δεν είναι αν θα καθυστερήσει μία εβδομάδα, δέκα ημέρες, αλλά να υπάρξει συμφωνία» είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. ελληνικά μέσα».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.