.Νέος χρόνος, ίδια λόγια

Αν δεν κάνω λάθος, πριν από τις γιορτές ήταν που είχε ανακοινωθεί ημιεπίσημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης των θαυμάτων.... συγνώμη, των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, τις οποίες πρόκειται να αναλάβουν ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του αμέσως μόλις -και, φυσικά, αν- έρθουν στην εξουσία για να σώσουν τη χώρα.

Υπέθετα ότι όλο και κάτι θα είχε ξεκινήσει μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς διαψεύστηκα. Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστοσελίδα της «Αυγής» διάβασα ότι ο Δ. Στρατούλης, ο οποίος ως γνωστόν είναι ο αρμόδιος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να κοιμάται και να ξυπνάει με το άγχος της ανεργίας και της αναζήτησης λύσεων για την αντιμετώπισή της, δεν έχει να προτείνει τίποτα το ουσιαστικό. Στα ίδια και στα ίδια βλέπω να έχει κολλήσει.

Διαβάστε και πείτε μου αν κάτω λάθος. «Η πρωτοφανής για τη χώρα μας ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικοινωνιακά κόλπα της μνημονιακής κυβέρνησης, παρά μόνο με την ακύρωση των καταστροφικών μνημονίων και την αντικατάστασή τους από ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί και θέλει, με τη στήριξη του λαού, να εφαρμόσει».

Αυτά λέει ο αρμόδιος να τσακίσει την ανεργία Στρατούλης και δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας πολίτης αυτής της χώρας με σώας τας φρένας που να αισθάνεται ότι μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες αν και όταν ο χειρισμός του προβλήματος περιέλθει σε αυτόν και στους συνεργάτες του.

Τα πράγματα είναι απλά για όσους δεν θέλουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Οι δήθεν ασχολούμενοι με τον προγραμματικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν να παρουσιάσουν το παραμικρό και επαναλαμβάνουν βαρετά τα όσα επί έναν χρόνο αναμασούν. 

Κάντε τον σταυρό σας να μη χρειαστεί να εφαρμόσουν αυτό που αυτάρεσκα αποκαλούν «αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας», γιατί δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα εξίσου φαιδρό βερμπαλιστικό κατασκεύασμα με εκείνα τα φοβερά και τρομερά «Ζάππεια» με τα οποία μας είχαν βομβαρδίσει οι άλλοτε αντιμνημονιακοί νεοδημοκράτες. (Για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας!)


.Χ. φαν Ρομπάι: Θα σας στηρίξουμε μέχρι την ανάκαμψη

 Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι." Η οικονομική και κοινωνική αναάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες.

Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας,ανδρών και γυναικών. Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη", τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε:"Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: "Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. 

Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. 

Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή".

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Έλλάδας στην εγκαθίρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Έλληνικής Προεδρίας.

.Φ. Κουβέλης: Η ελληνική Προεδρία να αποδείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες

«Η ελληνική Προεδρία καλείται να αποδείξει ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, η χώρα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά ζητήματα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε δήλωσή του με αφορμή την επίσημη τελετή ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κουβέλης προσθέτει ότι οι κυρίαρχες πολιτικές της δογματικής λιτότητας, της εθνοκεντρικής θεώρησης και του κρατικού ηγεμονισμού -όπως αναφέρει- πρέπει να αλλάξουν και πως το βασικό μήνυμα της ελληνικής Προεδρίας «πρέπει να είναι η αλλαγή πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, με προτεραιότητα τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία».

.Σχεδόν ο ένας στους τρεις Αμερικανούς περιέπεσε σε κατάσταση φτώχειας από το 2009 ως το 2011

Σχεδόν ένας Αμερικανός στους τρεις περιήλθε σε κατάσταση φτώχειας για τουλάχιστον δύο μήνες κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης των τριών προηγούμενων ετών, σύμφωνα με μια μελέτη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας απογραφής των ΗΠΑ (US Census Bureau).

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, το 31,6% των Αμερικανών περιέπεσε σε κατάσταση φτώχειας για τουλάχιστον δύο μήνες από το 2009 ως το 2011, ήτοι 4,5% περισσότεροι από ό,τι την περίοδο από το 2005 ως το 2007.

Κατά την διάρκεια της ύφεσης, οι Αμερικανοί περιήλθαν σε κατάσταση ένδειας για μια περίοδο η οποία κατά μέσον όρο ανήλθε σε 6,6 μήνες, από 5,7 μήνες κατά μ.ό. την προηγούμενη περίοδο.

Στην έναρξη της περιόδου αυτής (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2009) συνολικά 37,6 εκατ. Αμερικανοί βίωσαν τη φτώχεια, αλλά ακολούθως πολλοί κατάφεραν να βγουν από αυτή: 12,6 εκατ. Αμερικανοί, δηλαδή το 35,4%, που ήταν φτωχοί το 2009 δεν ήταν πλέον το 2011. 

Αντιθέτως, το 26,4% παρέμεινε σε κατάσταση ένδειας για σχεδόν τρία χρόνια (34 μήνες).
Αντιστρόφως, άλλοι Αμερικανοί περιήλθαν σε κατάσταση ένδειας κατά την διάρκεια της κρίσης. Περίπου 13,5 εκατ. πρόσωπα, ή το 5,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ, που δεν ήταν φτωχοί το 2009 είχαν περιπέσει πλέον στη φτώχεια το 2011.

Κατά την διάρκεια της ιδίας περιόδου, ένα 44% των Αμερικανών κατάφερε να βγει από τη φτώχεια μέσα σε 4 μήνες, όμως για το 15,2% των Αμερικανών η κατάσταση της ένδειας που βίωσε διήρκεσε για πάνω από έναν χρόνο.

.Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στην Ελλάδα

Οι θεριακλήδες είναι γυναίκες, τουλάχιστον στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστριών παγκοσμίως (34,7% το 2012), σύμφωνα με μια νέα διεθνή έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) που καταγράφει τις διεθνείς καπνιστικές τάσεις.

Μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστριών υπάρχουν στη Βουλγαρία (31,5%), το Κιριμπάτι (31,3%), την Αυστρία (28,3%), τη Γαλλία (27,7%) και την ΠΓΔΜ (26,7%). Τα μικρότερα ποσοστά γυναικών καπνιστών έχουν η Ερυθραία και το Καμερούν (μόλις 0,6%).

Η Ελλάδα, μαζί με μερικές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Βουλγαρία και την Αυστρία, εμφανίζουν σημαντική αύξηση των καπνιστών, ανδρών και γυναικών, κατά την τελευταία 30ετία.

.«Αρχίζω να πιστεύω ότι Τατσόπουλος-ΣΥΡΙΖΑ είναι ερωτευμένοι μαζί μου»

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές του Πέτρου Τατσόπουλου στο πρόσωπο του, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει. 

«O γνωστός οσφυοκάμπτης βουλευτής της μπούρδας ασχολείται για μία ακόμη φορά με το πρόσωπο μου, στην αγωνία του να κερδίσει μερικά λεπτά δημοσιότητας.

Αρχίζω πλέον να πιστεύω στα σοβαρά πως ο σύντροφος Τατσόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ερωτευμένοι μαζί μου. Μόνο έτσι μπορώ πλέον να εξηγήσω τις συχνές αναφορές τους στο πρόσωπο μου. Θα τους στεναχωρήσω, αλλά δεν είναι του γούστου μου!

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας “τακτοποιήσει” τη μισή Αθήνα (κατά δήλωσή του) ο ψευτοκουλτουριάρης του Κολωνακίου θα ήταν ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου να ιδρύσει κόμμα. Προς το παρόν, να τον χαίρονται εκεί στη Κουμουνδούρου. Ταιριάζει απόλυτα με την αισθητική τους...», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

.«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα μέχρι την ανάκαμψη»

Σε αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας για να ξεπεράσει την κρίση και να ανακάμψει προχώρησε, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι. «Η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας κακοτράχηλος δρόμος, που απαιτεί κοινές θυσίες. 
Ολοι θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο θάρρος και την αντοχή των ανθρώπων της Ελλάδας, ανδρών και γυναικών. 

Η Ελλάδα έκανε μεταρρυθμίσεις και η ΄Ενωση έδειξε αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Ρομπάι και πρόσθεσε: «Θα είμαστε στο πλευρό σας μέχρι την ανάκαμψη». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση και ανέφερε: 

«Σήμερα μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Το 2014 θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος χρόνος,όπου θα έχουμε αποτελέσματα, κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ασφάλεια είναι οι στόχοι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Μία ισχυρότερη ΕΕ είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Είμαστε όλοι αδελφά έθνη σε καλούς και δύσκολους καιρούς. 

Η Ευρώπη παραμένει η κοινή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα και η Ευρώπη ακολουθούμε την σωστή πορεία. Ήλθε η ώρα να δείξουμε ελπίδα για το μέλλον. Η εκ περιτροπής προεδρία εκπροσωπεί την ιδέα των κοινών στόχων, είναι απόδειξη ότι η Ένωση είναι υπόθεση όλων. Η Ελλάδα έχει μακρά εμπειρία σε τέτοιες ευθύνες, είναι η πέμπτη φορά που έρχεται σε ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή». 

Ο κ. Ρομπάι εξήρε την συμβολή της Έλλάδας στην εγκαθίρυση της Δημοκρατίας ενώ επεσήμανε τη συμβολική σημασία που έχει το καραβάκι στο λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας.

.Στο 27,4% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Στο 27,4% διαμορφώθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2013, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο (27,3%), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σταθερή στο 12,1% παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο (δεν σημειώνεται μεταβολή από τον Απρίλιο του 2013), ενώ στην «ΕΕ των 28» η ανεργία παραμένει σταθερή στο 10,9%, από τον περασμένο Μάιο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Συνολικά, τον Νοέμβριο καταγράφονται 26,553 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,241 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 19.000 στην ΕΕ και κατά 4.000 στην ευρωζώνη.

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (27,4%, τον Σεπτέμβριο), στην Ισπανία (26,7%), στην Κροατία (18,6%) και στην Κύπρο (17,3%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,8%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%).

Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σ' ένα χρόνο καταγράφεται στην Κύπρο (από 13,3% σε 17,3%), την Ιταλία (από 11,3% σε 12,7%) και στην Ελλάδα (από 26% τον Σεπτέμβριο του 2012 σε 27,4% τον Σεπτέμβριο του 2013).

Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 1,376 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 24,5% (24,3%, τον Αύγουστο του 2013) και στις γυναίκες στο 31,4% (31,3%, τον περασμένο Αύγουστο).

Τέλος, ελαφρά μείωση σημειώθηκε στα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, στο 54,8% (172.000 άνεργοι) τον Σεπτέμβριο, από 57,7% τον Αύγουστο. 

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα, με την Ισπανία στην πρώτη θέση (57,7% τον Νοέμβριο του 2013 και 56,8% τον περασμένο Σεπτέμβριο) και την Κροατία (49,7%, τον Σεπτέμβριο του 2013) στην τρίτη θέση. 

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7,5%), στην Αυστρία (8,6%) και στην Ολλανδία (11,4%). Τον Νοέμβριο, η ανεργία των νέων στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 23,6% (5,661 εκατομμύρια) και στην ευρωζώνη στο 24,3% (3,599 εκατομμύρια).

.«Αναλαμβάνουμε την Προεδρία ως χώρα σε ανάκαμψη»

«Αναλαμβάνουμε την Προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη» ανέφερε σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους των διεθνών ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της έναρξης της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί πραγματική πρόκληση για την Ελλάδα. Τα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως Προεδρία είναι σύνθετα και απαιτητικά, ιδιαίτερα εάν αναλογιστούμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. 
Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώνονται τον Απρίλιο. Επομένως, η Προεδρία μας θα είναι, εκ των πραγμάτων, εμπροσθοβαρής» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ήδη ορατά. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν σταθεροποιηθεί, αν και στο πρόσφατο παρελθόν ανήλθαν σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. 

Η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Για τον λόγο αυτόν, υπογράμμισε ότι προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να επικεντρωθούν οι πολιτικές στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ευημερίας για όλους τους πολίτες.

«Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η ομαλή ροή χρηματοδότησης της οικονομίας. 

Η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι» πρόσθεσε ο υπουργός.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.