.Η τρόικα δείχνει την... έξοδο στον Αντώνη Μανιτάκη


Μείζον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας, που αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκηδημιουργείται μετά την επιμονή της τρόικας για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά το τρέχον έτος, τις οποίες μάλιστα αποσυνδέει από το συνολικό «πακέτο» των 150.000 αποχωρήσεων ως το τέλος του 2015. 

Το αδιέξοδο παραμένει παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κυρίως από τον κ.Στουρνάρα να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και να εξευρεθεί μια «συμβιβαστική λύση» που θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικας και θα διασώζει και την πολιτική τιμή του κ. Μανιτάκη. 
Οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τον κυνισμό που τους διακρίνει, επιμένουν ότι κατά το τρέχον έτος θα πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο, 
με ένταξή τους σε καθεστώς εφεδρείας για έναν χρόνο (ή για δύο στην περίπτωση που είναι κοντά στη σύνταξη) 

και καταβολή του 60% των αποδοχών τους, 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό μετά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. 

Γι' αυτό επικαλούνται μάλιστα και σχετική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει καταστεί και νόμος του κράτους, μετά από την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου από τους κκ. Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Ας μας πουν επιτέλους από πού θα βρούμε τους 15.000 υπαλλήλους για να τους απολύσουμε;» λένε σε έντονο ύφος στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

«Με βάση το νομοσχέδιο για το κλείσιμο των 21 φορέων που έχει καταρτίσει το υπουργείο, μπορούν να φύγουν μετά βίας 28 υπάλληλοι. Το οικονομικό όφελος θα είναι μηδαμινό. Θα έρθει, δηλαδή, η τρόικα του χρόνου και θα μας πει: "Απολύστε ακόμη 15.000". Τ

ο γαϊτανάκι των απολύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα μ' αυτή την πολιτική; Τους έχουμε καταστήσει σαφές ότι ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 240.000 υπάλληλοι και όχι 150.000, όπως έχουμε δεσμευθεί. 

Ακόμη και οι εκπρόσωποι της task force έχουν μείνει έκπληκτοι για το πώς μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με τη μείωση του ενός τρίτου του προσωπικού. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο».

.Επιβάρυνση 0,30 ευρώ ανά λίτρο στην υγραεριοκίνηση


Με 0,30 ευρώ ανά λίτρο επιβαρύνει εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υγραερίου η επικείμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου κίνησης.
Η κυβερνητική απόφαση θα εκτοξεύσει την τιμή στο υγραέριο από τα 0,90 ευρώ ανά λίτρο στα 1,20 ευρώ ανά λίτρο δηλαδή κατά 33%. 

Έτσι, όσοι έχουν ήδη μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους για να καίνε αέριο κίνησης θα αργήσουν να κάνουν απόσβεση ενώ ταφόπλακα θα πέσει στις εταιρείες μετατροπής καυσίμου αυτοκινήτων από βενζίνη σε υγραέριο.

Σήμερα οι μετατροπές κοστίζουν περίπου από 900 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα και με τον τύπο του κινητήρα και οι περισσότεροι μετατροπείς δίνουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια εγγύηση.

Μετά την εγκατάσταση του συστήματος υποχρεούται ο μηχανικός να παραδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986, που ενημερώνει το ΚΤΕΟ πως η διασκευή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Το αυτοκίνητο περνάει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ και εφόσον η εργασία έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας η χρήση υγραερίου ως καυσίμου κίνησης.

Το τελευταίο διάστημα επίσημοι έμποροι και επισκευαστές αυτοκινήτων αναγνωρίζουν αυτού του είδους τις μετατροπές δίχως να στερούν από τον πελάτη τους την εργοστασιακή εγγύηση.

. «Τι θε ρε μεγάλε και πετάγεσαι;»


Ένταση και φραστικά επεισόδια σημειώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του για τα τουρκικά σήριαλ ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε: «Πιστεύουμε ότι ο Σαμαράς είναι πατριώτης και οι υπουργοί είναι πατριώτες. Πατριώτες όμως του μνημονίου». 

Η φράση αυτή ήταν που πυροδότησε την οργή του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Καλαντζή, ο οποίος φώναξε: «Αρκετά πια με αυτή την καραμέλα. Αρκετά!» για να εισπράξει την απάντηση από την πτέρυγα της Χ.Α.: «Τι θε ρε μεγάλε και πετάγεσαι… μη μιλάς».

Απάντηση στο θέμα έδωσε και ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, από την έδρα λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Δεν επιτρέπω σε κανένα να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό μου. Δεν μπορείτε να πλειοδοτείτε στον πατριωτισμό. 

Στο υπουργείο γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό είναι το πατριωτικό και εθνικό μας καθήκον. Είναι εύκολο με λέξεις να εξοπλίσεις ένα προφιλ πατριώτη».

Ένταση όμως δημιουργήθηκε και όταν ο κ. Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατήγγειλε «την φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή» ότι «έχει στήσει δουλεμπορικά παραμάγαζα ευρέσεως εργασίας μόνο για Έλληνες. Χρησιμοποιούν μηχανισμούς τραμπούκων… και εγκληματικές τακτικές εφόδου». 

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκαν ενώ ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης που προήδρευε επιχείρησε να επαναφέρει την τάξη λέγοντας «είτε μας αρέσει είτε όχι υπάρχει ένα κόμμα στην Βουλή που λέγεται Χρυσή Αυγή. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε ρινγκ η αίθουσα. Έξω από εδώ μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε».

.Έσκισε τα χρήματα και αυτοπυροβολήθηκε


Ήταν ένας από τους πιο ένθερμους συλλέκτες έργων τέχνης, παλιός ιδιοκτήτης γκαλερί και γόνος ευκατάστατης εφοπλιστικής οικογένειας…

Στα 55 του χρόνια, απογοητευμένος από τους ανθρώπους και έχοντας «χάσει» τους γονείς και τους ανθρώπους, έβαλε τέλος στη ζωή του καταστρέφοντας με ειδικό μηχάνημα όλα του χρήματα…

Η τραγική ιστορία διαδραματίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου σε ένα κλασικό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθηνάς. Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο νεοκλασικό κτίριο βρέθηκαν μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα.

Ο εφοπλιστής, μάλιστα, λίγο πριν αυτοκτονήσει έκοψε σε λωρίδες εκατοντάδες χαρτονομίσματα ευρώ, δολάρια ακόμη και λίρες Αγγλίας συνολικής αξίας 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 'Espresso", oι αστυνομικοί που μπήκαν στο νεοκλασικό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας βρέθηκαν μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα.

Ένας 55χρονος κείτονταν νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος ενώ μέσα στο δωμάτιο ήταν σκισμένα σε λωρίδες χαρτονομίσματα αξίας 500.000 ευρώ!

Ο 55χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας ένα 22άρι πιστόλι με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε.

Όταν τον βρήκε η αστυνομία ήταν ξαπλωμένος μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ μέσα στο διαμέρισμα ήταν διάσπαρτα εκατοντάδες κατεστραμμένα χαρτονομίσματα, τα οποία είχε κόψει σε λωρίδες λίγες μέρες ή λίγες ώρες πριν δώσει τέλος στη ζωή του.

Χαρτονομίσματα των 500, των 100, των 50 και των 20 ευρώ, αλλά και αμερικανικά δολάρια και λίρες Αγγλίας ήταν όλα κομμένα σε λωρίδες με ειδικό μηχάνημα και κατεστραμμένα, σε ένδειξη αποστροφής του υλισμού και του χρήματος.

'Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, ο αυτόχειρας είχε δώσει τέλος στη ζωή του, δέκα μέρες πριν μπουν οι αστυνομικοί στο διαμέρισμά του. Μάλιστα, οι Αρχές ειδοποιήθηκαν από τους γείτονες που παραξενεύτηκαν από την απουσία του και την έντονη δυσοσμία που αναδιδόταν από το διαμέρισμά του τις τελευταίες μέρες.

.«Δέσμευση για προάσπιση της ευρωζώνης»


Τη σαφή δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 18 Οκτωβρίου 2012, για την υπεράσπιση του όλου της Ευρωζώνης, ώστε με σαφήνεια να διατυπωθεί ότι και η Ελλάδα και άλλες χώρες θα παραμείνουν εντός ΕΕ, διότι αν δεν υπάρχει βεβαιότητα ως προς αυτό δεν θα γίνουν επενδύσεις, ζήτησε η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου από το βήμα του συνεδρίου Capital and Vision.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Αθ. Σκορδάς τόνισε ότι δεν είναι στόχος να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα χαμηλού κόστους αλλά σε χώρα υψηλής ποιότητας με τυποποιήσεις, διαπιστεύσεις προϊόντων και υπηρεσιών και με εξωστρέφεια.
Τόνισε τη σημασία της άμεσης διασύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, τη δημιουργία επιχειρηματικότητας από επιλογή και όχι από ανάγκη και γενικότερα την προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. 
Υπενθύμισε ότι προωθείται με ταχείς διαδικασίες η αναμόρφωση των δημόσιων προμηθειών, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης.
Η κυρία Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι χωρίς αλλαγή του κλίματος, καθώς στην αγορά η ψυχολογία έχει καθοριστικό ρόλο, και χωρίς να πέσει χρήμα, τότε "ούτε επιστροφή καταθέσεων θα υπάρξει, ούτε εσωτερικές επενδύσεις, ούτε προσέλκυση επενδύσεων θα γίνει...
Πρέπει να κόψουμε τις γέφυρες πίσω μας να υπάρχει η σιγουριά ότι δεν θα διαλυθεί η ευρωζώνη. Χωρίς αυτή τη σιγουριά ούτε η επιμήκυνση έχει σημασία..." είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι πρέπει να αναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας στην εξωτερική πολιτική.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης ανέφερε από την πλευρά του ότι "έκλεισε το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι τώρα και ψάχνουμε το νέο για την εποχή μετά το μνημόνιο, το οποίο θα καταρρεύσει καθώς έχει ξεπεράσει τα όριά του" και πρόσθεσε: Δεν μπορεί να βασίζεται το νέο μοντέλο στις αποκρατικοποιήσεις. 
Με βάση παραγωγικές περιφέρειες όπως η Κρήτη, φαίνεται , όπως είπε, ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στη γεωργία, τη μεταποίηση, και την ενέργεια. "Κυρίως όμως πρέπει να γίνει τομή στο κράτος να αποκτήσει αυτονομία από τα κόμματα και η κυβέρνηση που θα πετύχει θα είναι αυτή που θα επιβάλλει καθολικούς κανόνες και θα τους ελέγχει" κατέληξε ο κ. Σταθάκης.
Η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνα Καραγιάννη αναφέρθηκε στη δημιουργία ΕΟΖ τονίζοντας ότι δεν είναι έγκλημα αλλά ούτε και λαχείο αλλά εάν γίνουν με επιμονή και υπομονή κάποια βήματα ίσως αποτελέσει για την περιοχή της Θράκης καθοριστικό βήμα ανάπτυξης.
Τέλος, ο κ. Π. Κούκος πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος ανέφερε ότι σε λίγο θα λείψει το παραγωγικό δυναμικό από τη χώρα και ανέφερε ότι με στρατηγική και με συνεργασία των τραπεζών με τις επιχειρήσεις, 
μπορούν να βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία "για τη διάσωση της ελληνικής παραγωγής χωρίς να δημιουργηθεί μια νέα γενιά προβληματικών" 

.«Ψαλίδι» σε βουλευτικές


Tην κατάργηση των συντάξεων που παίρνουν πρώην δήμαρχοι και κοινοτάρχες και εμμέσως "ψαλίδι" και στις βουλευτικές συντάξεις, προαναγγέλει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλώντας στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
"θα πρέπει άμεσα να επανεξεταστούν όλες οι συνταξιοδοτικές προνομιακές παροχές (διπλές, τριπλές συντάξεις, κ.λπ.) στους αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (πρόεδροι κοινοτήτων, δήμαρχοι, νομάρχες) και, προφανέστατα, στους βουλευτές, με τον τρόπο που έχει περιγραφεί στην προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας" λέει χαρακτηριστικά ο κ Βρούτσης.
Αναφέρει πως "έχουν ήδη αποκαλυφθεί πάνω από 11.000 περιπτώσεις πλασματικών συντάξεων (πλην δημοσίου) που επιβάρυναν τα δημόσια ταμεία με περίπου 114 εκ. ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται και πιστεύω ότι η αρχική μας εκτίμηση για ετήσια εξοικονόμηση 430 εκ. ευρώ θα αποδειχθεί τελικά, μάλλον, συντηρητική".
Σε ότι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη, τονίζει πως "προβληματίζομαι έντονα για το εάν, αυτή τη χρονική στιγμή, μια τέτοια αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη είναι σκόπιμη, από δημοσιονομική και κοινωνική σκοπιά. 
Πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι υφίσταται νομοθετημένη υποχρέωση της χώρας να επανεξετάσει το 2020 τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, εναρμονίζοντάς τα με το προσδόκιμο επιβίωσης. 
Το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι τότε, ούτως ή άλλως, θα πηγαίναμε στα 67 χρόνια. Στην περίπτωση, πάντως, που κάτι τέτοιο προκριθεί ως λύση ανάγκης, ήδη από σήμερα, θα πρέπει να καταργηθεί αυτή η ρήτρα επανεξέτασης των ορίων το 2020".
Αν και αναγνωρίζει ότι το ύψος των αποζημιώσεων στην ελλάδα είναι μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο, διαφωνεί με την νέα μείωσή τους, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν θα θιγούν κατώτατος μισθός και δώρα στον ιδιωτικό τομέα.

.Ν. Χατζηνικολάου: Δεν είναι προσωπική η αντιδικία με τον Β. Μεϊμαράκη


Ο εκδότης της εφημερίδας Realnews Ν. Χατζηνικολάου, απαντώντας σε δήλωση του προέδρου της Βουλής Β. Mεϊμαράκη, ανέφερε: " 

Ο κ. Μεϊμαράκης προσπαθεί να μετατρέψει μία υπόθεση που τον αφορά σε προσωπική αντιδικία μαζί μου, δεν θα τον παρακολουθήσω! Η Realnews δημοσίευσε απλώς ενυπόγραφη και ένορκη κατάθεση που τον αφορούσε. 

Αρμοδιότητα για τον έλεγχο των σχετικών καταγγελιών  έχει η δικαιοσύνη η οποία ελπίζω και εύχομαι να ανοίξει λογαριασμούς και οφ σορ όπως αυτές που αποκαλύπτουμε στο ρεπορτάζ μας. Εγώ δεν κατηγορούμαι για τίποτα. Το πόθεν έσχες μου κατατίθεται κάθε χρόνο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και βέβαια όχι στον κ. Μεϊμαράκη.

.Προβάδισμα Α. Μέρκελ έναντι Π. Στάινμπρουκ, δείχνει δημοσκόπηση


Ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του προταθέντος από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ως υποψηφίου για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, διατηρεί η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιλογής του, από τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD.
Αν η ψηφοφορία γινόταν μόνο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, η καγκελάριος θα συγκέντρωνε το 50% των ψήφων έναντι 36% του κ. Στάινμπρουκ, 

ενώ σε ό,τι αφορά την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης του ευρώ, οι ψηφοφόροι την εμπιστεύονται σε ποσοστό 35%, όταν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός συγκεντρώνει μόνο το 25% της προτίμησης.

Ο κ. Στάινμπρουκ θεωρείται, ωστόσο, καλός υποψήφιος από το 58% των ψηφοφόρων, ενώ μόλις το 21% διαφωνεί με την επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές του 2013. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματός του, η αποδοχή της υποψηφιότητάς του φθάνει, δε, το 75%.

.Στα 40 δισεκ. ευρώ θα κυμανθεί η βοήθεια που θα ζητήσει από την Ευρώπη η Μαδρίτη για τις τράπεζές της



Η οικονομική βοήθεια που ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ η Ισπανία, προκειμένου να προβεί στην ανακεφαλαιοποίηση του κλυδωνιζόμενου μετά την κατάρρευση των κατασκευών τραπεζικού της τομέα θα είναι γύρω στα 40 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Φερνάνδο Χιμένεθ Λατόρε.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της αξιολογικής έκθεσης του γραφείου Oliver Wyman για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, ο Λατόρε δήλωσε πως η οικονομική βοήθεια που θα προέρχεται από τις Βρυξέλλες θα κυμανθεί περίπου στο ένα τρίτο των εκτιμώμενων αναγκών .

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, το εκτιμώμενο ποσόν των 59,3 δισεκ. ενδέχεται να υποχωρήσει στα 53,7 δισεκ. ευρώ, εάν υπολογισθούν και οι δρομολογημένες συγχωνεύσεις κάποιων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο ίδιος τόνισε πως οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης ορισμένων τραπεζών ενδέχεται να καταλήξουν σε μία «μείωση των σημαντικών κεφαλαιακών αναγκών» τους, καθώς πολλά από τα προβληματικά στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων πρόκειται να μεταφερθούν στην προς σύσταση ?κακή τράπεζα?.

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Φερνάνδο Ρεστόι διαβεβαίωσε πως οι τράπεζες που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συγχωνεύσεων στοχεύουν να συνεχίσουν την πορεία αυτή.

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος της έρευνας έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δηλώνει «καθησυχασμένος»  από το τελικό ποσό της εκτίμησης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) χαιρέτισε «ένα σημαντικό βήμα» για τον τομέα αυτό.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.