.Ταχεία συνταξιοδότηση για 500.000 γονείς


Μειωμένα όρια συνταξιοδότησης προβλέπονται για περίπου 500.000 γονείς που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα και γλιτώνουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το« Έθνος». 

Οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις ισχύουν για τις μητέρες ανηλίκων, τους τριτέκνους αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και για τους άνδρες με παιδιά.

«Κλειδί» για τη διαμόρφωση του ορίου ηλικίας είναι το έτος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Μεγάλες τυχερές οι μητέρες που πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, ωστόσο ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τη διετία 2011-2012.

Στους τυχερούς συμπεριλαμβάνονται και οι άνδρες με παιδιά στο Δημόσιο, που συμπληρώνουν την απαιτούμενη 25ετία τη διετία 2011-2012. Το συγκεκριμένο διάστημα προβλέπονται μειωμένα όρια συνταξιοδότησης για τους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να αποχωρήσουν νωρίτερα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τις μητέρες ανήλικων τέκνων η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γίνεται χωρίς τη συγκεκριμένη στιγμή να απαιτείται και το όριο ηλικίας. 

Δηλαδή, αρκούν η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου για να «κλειδώσει» το δικαίωμα.

Στη συνέχεια η μητέρα μπορεί να αποχωρήσει όποτε πιάσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας χωρίς να επηρεάζεται από τις όποιες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. 

Το ίδιο «μοντέλο» εφαρμόζεται και στο Δημόσιο για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά που θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012. 

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως από 1ης Ιανουαρίου 2013 μπαίνει τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς των γονέων ανήλικων τέκνων. 

Για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα το όριο ηλικίας πάει στα 67 για πλήρη σύνταξη, ενώ με 40 έτη ασφάλισης ανοίγει η πόρτα εξόδου στα 62.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη εξασφαλίζει μια σειρά διατάξεων και στους τριτέκνους, με τις προϋποθέσεις να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.

.Περίπου 900.000 οχήματα παραμένουν ανασφάλιστα


Μπορεί να έληξε στις 15 Απριλίου η προθεσμία ασφάλισης όλων των οχημάτων, όμως μόλις το 10% των κατόχων των ανασφάλιστων αυτοκινήτων έσπευσε να συμμορφωθεί με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. 

Έτσι υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να παραμένουν ανασφάλιστα γύρω στις 900.000 οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, ότι το τριήμερο που βρισκόταν το θέμα σε επικαιρότητα, υπογράφηκαν πολλά ασφαλιστικά συμβόλαια. 

Σήμερα όμως, μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή της νομοθετικής τροπολογίας για τα ανασφάλιστα οχήματα και των καθυστερήσεων αποστολής των ειδοποιητηρίων, ουδείς ασχολείται πλέον με το θέμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα αγνοήσουν παντελώς το ειδοποιητήριο και επειδή έχουν και άλλη χρέη στις εφορίες περιμένουν την συνολική ρύθμιση των υποχρεώσεών τους με τη νέα νομοθεσία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί πριν το Πάσχα.

Ο νόμος πάντως δεν εξαιρεί κανέναν από την υποχρέωση ασφάλισης των οχημάτων.

Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι το κυνήγι των ανασφάλιστων οχημάτων, θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους πολίτες στην απόφαση να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους. 

Αυτό το έχουν κάνει ήδη πολλοί έμποροι αυτοκινήτων και εκτιμάται, ότι περί τα τέλη Οκτωβρίου θα τους μιμηθούν και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων ο στόλος των δύο κλάδων υπερβαίνει τις 750.000 αυτοκίνητα!

Με βάση αυτά τα δεδομένα προμηνύεται νέο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 από την προείσπραξη των Τελών Κυκλοφορίας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ

.Με νεαρούς bloggers συνομίλησε ο Κ. Μητσοτάκης


Απαντήσεις σε εφ' όλης της ύλης θέματα έδωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε bloggers σε μία κουβέντα που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο free thinking zone και μεταδόθηκε από τη σελίδα του πρώην πρωθυπουργού στο facebook.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είπε ότι του είναι εξαιρετικά ευχάριστος αυτός ο διάλογος με τις επόμενες γενιές και σημείωσε πως το διαδίκτυο είναι η πιο σημαντική εφεύρεση μετά την τυπογραφία.

Επιπλέον αφού ανέφερε πως χρειάζεται να μάθουμε να κάνουμε διάλογο, άσκησε κριτική στη σημερινή εικόνα κατά τις συνεδριάσεις στο κοινοβούλιο.

«Λυπάμαι γιατί σήμερα στη Βουλή δεν γίνεται διάλογος αλλά μονόλογος. Ο καθένας λέει το δικό του και πολλές φορές στη συνέχεια ανταλλάσσουν ύβρεις», είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επέρριψε τις ευθύνες κυρίως στο ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε ότι συνειδητά εισήγαγε την πολιτική των ελλειμμάτων και των δανεικών ενώ δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τη ΝΔ.

Μιλώντας για την ΝΔ την περίοδο '90-'93 είπε ότι ήταν ένα αληθινά δημοκρατικό κόμμα στο οποίο χωρούσαν οι πάντες και γι' αυτό δεν υπήρχε άκρα δεξιά και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις διαγραφές εκείνων που έχουν αντίθετη άποψη.

«Μιλούσαν ελεύθερα - ο Έβερτ, ο Κανελλόπουλος, ο Δήμας - ήταν η αντιπολίτευση θεσμοθετημένη. Διαφωνούσαν και στην εξωτερική πολιτική, στο περίφημο θέμα των Σκοπίων, διαφωνούσαν και στην εσωτερική πολιτική, χωρίς ποτέ να μπορέσουν να διαμορφώσουν διαφορετική πολιτική από τη φιλελεύθερη που ακολουθούσαμε. Έτσι μπορέσαμε και πορευτήκαμε και πραγματοποιήσαμε πολλά πράγματα», συνέχισε.

Αναφερόμενος δε στην πτώση της κυβέρνησής του σημείωσε πως «η ανατροπή τελικά δεν προήλθε από εσωτερική αδυναμία».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «δεν χάσαμε καμιά ψηφοφορία παρόλο που είχαμε οριακή πλειοψηφία, κερδίσαμε όλα τα θέματα» ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση τότε του ΟΤΕ.

«Την είχαμε ολοκληρώσει. Επρόκειτο να έρθει μεγάλη Ιαπωνική εταιρεία. Να μπει στην Ευρώπη η Ιαπωνία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω Ελλάδος, κάτι που θα ήταν μέγα επίτευγμα και κέρδος την εποχή που πέσαμε», ανέφερε.

Σε ερώτηση για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ σήμερα είπε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε πως το χρέος όλων είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας και να την ξανακάνουμε ανταγωνιστική.

Επίσης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι πρέπει να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο Πολιτισμού και πως από την Παιδεία, η οποία σημείωσε είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, πρέπει να αρχίσουμε την προσπάθεια για ανάταξη της χώρας.

Για την Ευρώπη είπε ότι θα προχωρήσει και το ευρώ δεν θα πέσει.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει. Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης θα κερδίσει. Η Ευρώπη δεν θα πάει πίσω», υποστήριξε και προέβλεψε πως η αυστηρή πολιτική της ΕΚΤ θα χαλαρώσει επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει λεφτά.

.Διευκρινίσεις από Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Δεν αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους, το σχέδιο ρύθμισης που προτίθεται να καταθέσει στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, 


προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια. Με τη ρύθμιση η κύρια αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί εντός έξι μηνών. 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ αν υπάρξουν αναβολές χωρίς να ευθύνεται ο εργαζόμενος, επισημάνθηκε ότι «πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα».

Πάντως, το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί ότι την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προκάλεσε, όπως δήλωσε σήμερα νωρίτερα, όχι ένα σχέδιο από τον κ. Μανιτάκη, 


αλλά «ένα σχέδιο που έλαβε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης», που προέβλεπε την έξοδο χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως των ΟΤΑ, που έχουν επιστρέψει μετά από προσωρινές διαταγές

.Αναστέλλεται η διάταξη για τη μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ


Αποσύρεται, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η διάταξη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων του Οργανισμού Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η διάταξη, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών, προέβλεπε τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθανε έως και το 130% επί του συντάξιμου μισθού, για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Το θέμα συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, Εργασίας Ι. Βρούτση και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Π. Κουκουλόπουλο, Γ. Κουτρουμάνη και Φ.Σαχινίδη.

.Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις" σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Λίπτον


Η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ανάγκη να υιοθετήσει  "κρίσιμες μεταρρυθμίσεις"  για να ανακάμψει η ανάπτυξή της και για να αποφύγει να  "πέσει σε (οικονομική) στασιμότητα", προειδοποίησε σήμερα στο Λονδίνο ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον.

"Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ευρωζώνης πήραν σημαντικά μέτρα τα οποία μας απομάκρυναν από το χειρότερο σενάριο", δήλωσε ο Λίπτον σε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρωτεύουσα.  

Όμως η Ευρώπη "εξακολουθεί να πρέπει να υιοθετήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση και να επιστρέψει επιτέλους στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτή η διαδικασία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη, όμως είναι κατορθωτή", πρόσθεσε.

Επικαλούμενος τον "κίνδυνο να πέσει η Ευρώπη στη στασιμότητα", ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΔΝΤ κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς αξιωματούχους να "δράσουν τώρα για να ενισχύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης".

.Ά. Μέρκελ: «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση»


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια ελαφρά εάν εξέταζε την κατάσταση μόνο στη Γερμανία, αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών αποκλίσεων στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα στη Δρέσδη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση. Για τη Γερμανία θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αυξήσει ελαφρά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, αλλά για τις άλλες χώρες θα έπρεπε να κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να καταστεί διαθέσιμη μεγαλύτερη ρευστότητα», είπε η Μέρκελ σε μια σύνοδο του τραπεζικού τομέα, προβαίνοντας σε ένα ασυνήθιστα ειλικρινές σχόλιο για την νομισματική πολιτική.

Εξάλλου, η Μέρκελ επισήμανε ότι η κυβέρνησή της απορρίπτει προς το παρόν τη θέσπιση ενός ενιαίου τυποποιημένου μηχανισμού εγγυοδοσίας των αποταμιεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, φοβάται ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα καθιστούσε τους δικούς της φορολογούμενους υπόλογους σε σφάλματα και παραλείψεις τραπεζών σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

.Σχεδιάζουν υπολογιστή - ταμπλέτα που θα παίρνει εντολές από την ανθρώπινη σκέψη


Η κορεατική εταιρεία Samsung πειραματίζεται επάνω στον σχεδιασμό υπολογιστή- ταμπλέτας, που θα λειτουργεί λαμβάνοντας εντολές από την ανθρώπινη σκέψη, σύμφωνα με το BBC. Η έρευνα πραγματοποιείται από κοινού με Αμερικανούς επιστήμονες. 

Τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σε σχετική επίδειξη της Samsung παρουσιάστηκε ένας υπολογιστής- ταμπλέτα Galaxy, στον οποίο είναι δυνατό να «τρέξουν» συγκεκριμένες εφαρμογές με τη δύναμη του μυαλού.

Μιλώντας στην Τεχνολογική Επιθεώρηση του πανεπιστημίου ΜΙΤ, ο ερευνητής της Samsung, Ίνσου Κιμ χαρακτήρισε τις έρευνες ως το επόμενο βήμα για την εξέλιξη της διαδραστικότητας ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.