.Τα 60 του χρόνια έκλεισε το CERN

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) γιορτάζει σήμερα τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, με μια σειρά από εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συμπόσια, θεατρικά έργα, κινηματογραφικές προβολές, συναυλίες κ.α., τόσο στις εγκαταστάσεις του, όσο και στις χώρες-μέλη του. Όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδίδονται διαδικτυακά και θα μπορεί ο καθένας να τις παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του.

Ως επίσημη ημερομηνία «γέννησης» του CERN θεωρείται η 29η Σεπτεμβρίου 1954, όταν η συνθήκη σύστασής του υπογράφηκε από τα 12 πρώτα ιδρυτικά μέλη του, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και η Ελλάδα.

Το CERN δημιουργήθηκε λίγα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτέλεσε μία πρωτοβουλία για να αποκατασταθεί το ρήγμα που είχε διχάσει την Ευρώπη. Μεταξύ των επιστημόνων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού που είχαν την φιλόδοξη ιδέα στο τέλος της δεκαετίας του ?40, βρίσκονταν κορυφαίοι φυσικοί και νομπελίστες όπως ο Νιλς Μπορ και ο Λουί ντε Μπρολί.

 Η αρχή είχε ήδη γίνει τον Ιούλιο 1946, όταν -μετά από πρόσκληση της Φυσικής Εταιρείας του Λονδίνου- φυσικοί από πολλές χώρες (αλλά από καμία σοσιαλιστική) συναντήθηκαν στο ιστορικό επιστημονικό εργαστήριο Κάβεντις του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ για τη «Διεθνή Συνδιάσκεψη για τα Θεμελιώδη Σωματίδια και τις Χαμηλές Θερμοκρασίες».

.Παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε, όπως αναμενόταν, παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας της Καταλονίας, αποδεχόμενο την προσφυγή που υπέβαλε σε αυτό η ισπανική κυβέρνηση.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα, σημαίνει ότι αυτόματα αναστέλλεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί εις βάθος για το θέμα σε διάστημα έως πέντε μήνες.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπέγραψε ένα διάταγμα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου.

Εξάλλου χθες Κυριακή η καταλανική κυβέρνηση έδωσε από χθες Κυριακή το σήμα για να αρχίσουν οι επιμελητειακές προετοιμασίες για το δημοψήφισμα, καθώς η επίσημη εκστρατεία δεν πρόκειται να αρχίσει παρά στις 2 Νοεμβρίου. 

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Η ταινία «'71» απέσπασε τη Χρυσή Αθηνά

Σε μια σύντομη τελετή απονεμήθηκαν στον κινηματογράφο ODEON ΟΠΕΡΑ τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», από τους συντελεστές της διοργάνωσης που φέτος έσβησε τα 20 κεράκια της. Γιατί, όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Το φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες, οι εκδηλώσεις και τα πάρτυ, αλλά κυρίως οι άνθρωποι του. 

Οι ταινίες προβλήθηκαν και θα πάρουν το δρόμο τους. Όμως οι άνθρωποι είναι αυτοί που μένουν!». Λίγο αργότερα η αυλαία της φετινής επετειακής διοργάνωσης- κατά την διάρκεια της οποίας προβλήθηκαν συνολικ... περισσότερα »

.«Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου»

Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, το οποίο δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα και είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους ομολόγους του, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, την περασμένη Παρασκευή (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

 Όπως σημειώνεται, είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και να υπογραμμίσουν τη σημασία της συνάντησης και της συνεργασίας των τριών χωρών, περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, ως ένας «πυλώνας σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Σύμφωνα με τον κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που καλύπτουν μια πληθώρα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και τόνισαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.

.Ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών

Ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, εφόσον, όμως, «...μεταβάλλει τη στάση του, αν απεγκλωβιστεί, δηλαδή, από τις ασκούμενες πολιτικές που σήμερα συνυπηρετεί, μπορεί να γίνει μέρος της προοδευτικής διακυβέρνησης», ανέφεραν τόσο ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος (στο STAR) όσο και ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρ. Μαχαίρας,σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΒΗΜΑ FM),τρία εικοσιτετράωρα πριν από το κρίσιμο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που ξεκινάει τίς εργασίες του την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι οι εκλογές είναι πιθανόν να γίνουν: «... αν οι ασκούμενες πολιτικές συνεχίσουν να είναι αυτές οι πολιτικές οι οποίες οδηγούν την κοινωνία σε αδιέξοδο, θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε εκλογές», είπε.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας δήλωσε:

«Η ΔΗΜΑΡ πολιτικά αυτόνομη και οργανωτικά αυτοτελής θα διεκδικήσει την κοινοβουλευτική παρουσία της και θα προωθήσει το πολιτικό σχέδιο που καταθέτει για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Την συγκεκριμένη απάντηση έδωσε ο κ. Μαχαίρας όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος Μαρίας Ρεπούση με τις οποίες τασσόταν υπέρ της κοινής εκλογικής καθόδου της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ. 


Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι με τις αποφάσεις του συνεδρίου πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα πορεία για τη ΔΗΜΑΡ στη κατεύθυνση της συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης, όπου «αυτόνομα διεκδικεί το σχηματισμό ενός νέου μπλοκ εξουσίας με προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, στο οποίο χωρούν οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς»,χωρίς να αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ.-

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.