.Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται εθνική συμφωνία για την ανάκαμψη

 Είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση και χρειάζεται να υπάρξει εθνική συμφωνία για την ανάκαμψη με τη βοήθεια και του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και κάλεσε την αντιπολίτευση να κάνει προσπάθεια και να ξεπεράσει τη λύπη της από την επιτυχία της εξόδου στις αγορές.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, αποδεχόμενος ότι υπήρξε κάποιο κενό και ότι η χώρα δεν θα έπρεπε να πάει σε πρόωρες εκλογές το 2012. Η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, είπε, θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχιστεί.

Χάθηκε χρόνος, αλλά ανακτήθηκε, είπε, διαφοροποιούμενος από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του, υποστηρίζει ότι χάθηκαν δύο χρόνια. Ανέφερε, πάντως, ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε τεράστια προσπάθεια και δικαιούται, όπως και το ΠΑΣΟΚ και να πει την άποψή του αλλά και να δει τις προσπάθειές του να δικαιώνονται.

.Οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης για τη ρύθμιση δανείων

 Στο ποσό των 1.347 ευρώ καθαρά, δηλαδή χωρίς δαπάνες για φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια ή δόσεις δανείου, όρισε το Συμβούλιο Ιδιωτικού Χρέους «τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης» για μία τετραμελή οικογένεια. Το επίπεδο αυτό θα ισχύσει από το 2015 και σκοπός είναι να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών σχετικά με τη ρύθμιση των πάσης φύσεως δανείων.

Αντίστοιχα για έναν ενήλικα οι ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης καθορίζονται στα 537 ευρώ το μήνα, για δύο ενήλικες με ένα παιδί στα 1.126 ευρώ, για δύο ενήλικες με τρία παιδιά στα 1.568 ευρώ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία για ένα άτομο οι εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης ανάλογα με την ομάδα που ανήκει είναι από 537 ευρώ έως 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι από 906 ευρώ έως 1.160 ευρώ, για έναν ενήλικα με ένα παιδί από 758 ευρώ έως 962 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί από 1.126 ευρώ έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά 1.347 ευρώ έως 1.720 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά και επιπλέον εξαρτώμενο μέλος από 1.555 ευρώ έως 2.016 ευρώ. 

Για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά από 1.568 ευρώ έως 2000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά και ένα εξαρτώμενο μέλος από 1.776 ευρώ έως 2.296 ευρώ και τέλος για ζευγάρι με 4 παιδιά 1788 ευρώ έως 2.280 ευρώ.

Ο υπολογισμός των εύλογων δαπανών διαβίωσης έγινε από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών και στηρίχθηκε στα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) που διενεργείται κάθε χρόνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. 

Η έρευνα αυτή συγκεντρώνει αναλυτικές πληροφορίες από αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών της χώρας ανεξάρτητα από το αν έχουν δάνειο ή όχι, σχετικά με τις δαπάνες διαβίωσής τους. 

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνουν τα νοικοκυριά ταξινομούνται σε ομάδες ανάλογα με το ποσό απαραίτητα είναι για τη διαβίωση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδική διεθνής κλίμακα ταξινόμησης (COICOP).

.«Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: από τις αγορές»

Τη σημασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, ανέλυσε ο πρωθυπουργος, Αντώνης Σαμαράς, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς αγορές εκφράζουν με τον πιο αδιαμφησβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.
   
Σημείωσε ότι η επιτυχία του δανεισμού σηματοδοτεί «την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν, την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ' ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα». 

Ανέφερε ότι είχε προηγηθεί η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, εδώ και μήνες και η έξοδος ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, για τη «θεαματική» -όπως τη λένε- επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.
  
 Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή επιτυχία συνιστά ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση και συμπλήρωσε: «Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε έναν μήνα και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας, σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές».

   Αναφέρθηκε, δε, και στα τεχνικά σημεία του δανεισμού επισημαίνοντας: «Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 

Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%: 4,75%. Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. 
Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο. Και με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων επενδυτών -μεγάλων και μικρών - απ' όλο τον κόσμο στη ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου».

.Ρώσοι βουλευτές θέλουν να ασκηθεί δίωξη στον Γκορμπατσόφ για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, γεγονός που οδήγησε στην ουκρανική κρίση

Μια ομάδα ρώσων βουλευτών ζήτησε σήμερα να αρχίσει δικαστική έρευνα σε βάρος του πρώην σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τη διάλυση, το 1991, της ΕΣΣΔ και την ευθύνη του, που απορρέει απ' αυτή, για τη σημερινή κρίση στην Ουκρανία.

«Όλοι οι νεκροί του Κιέβου βαραίνουν τη συνείδηση αυτών που ήταν στο Κρεμλίνο το 1991 και έκαναν αυτή τη μεγάλη χώρα να διαλυθεί»  δήλωσε στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας ο εθνικιστής βουλευτής Μιχαήλ Ντεγκτιάροφ, εννοώντας τους περίπου 100 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά την καταστολή της αμφισβήτησης που οδήγησε το Φεβρουάριο στην πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Ντεγκτιάροφ υπέγραψε αυτό το κοινοβουλευτικό αίτημα προς τη δικαιοσύνη μαζί με δύο βουλευτές του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, και δύο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αντέδρασε ρίχνοντας την ευθύνη για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στους βουλευτές του σοβιετικού κοινοβουλίου οι οποίοι είχαν επικυρώσει τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που είχε ανακοινώσει, κόντρα στη δική του άποψη, ο Μπόρις Γιέλτσιν, ο ρώσος πρόεδρος, και οι τότε ομόλογοί του της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για έρευνα: η Δούμα (η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) η οποία είχε ψηφίσει (υπέρ αυτής της απόφασης) πρέπει να ανέβει στα βαγόνια με κατεύθυνση το Μαγκαντάν», περιφέρεια της Άπω Ανατολής γνωστή για τα στρατόπεδα του σοβιετικού γκουλάγκ, ειρωνεύτηκε ο πρώην σοβιετικός ηγέτης.

.Στο μικροσκόπιο του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου 635 υποθέσεις

Στοιχεία για τις εντολές ελέγχου που εκδόθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2014 από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων προς το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το διάστημα από 1.1.2014 έως 26.2.2014 οι εντολές ελέγχου προς το ΚΕΦΟΜΕΠ ανήλθαν σε 635. Το ίδιο διάστημα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ασχολήθηκαν και με τη διενέργεια ελέγχων για τους οποίους η εντολή είχε εκδοθεί έως την 31.12.2013 και αφορούσαν παραγραφόμενες υποθέσεις, επιστροφή φόρων κλπ. 

Οι έλεγχοι αυτοί είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μετά το πέρας αυτών. Την ίδια ώρα, το ΣΔΟΕ σε εκτέλεση σχετικών παραγγελιών, συνεχίζει τον έλεγχο των υποθέσεων της «λίστας Λαγκάρντ» ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τις τελευταίες εισαγγελικές παραγγελίες, προχωρά σε φορολογικό έλεγχο κάποιων από τις υποθέσεις αυτές.

Τα στοιχεία για τις εντολές ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

.Συνάντηση με Μέρκελ θα ζητήσει η Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αίτημα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να συναντήσει την Επιτροπή για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αποφάσισαν ομοφώνως να απευθύνουν τα μέλη της.

Σε αποψινή συνεδρίαση η Επιτροπή δέχθηκε να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ώστε να μεσολαβήσει προκειμένου να γίνει αύριο η συνάντηση των δύο μερών. 

.Ιδρυτικό συνέδριο θα πραγματοποιήσει «Το Ποτάμι» μετά τις ευρωεκλογές

Ιδρυτικό συνέδριο θα πραγματοποιήσει λίγο μετά τις ευρωεκλογές ο πολιτικός σχηματισμός «Το Ποτάμι», σύμφωνα με δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. 

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως μέχρι και τις ευρωεκλογές θα αποφασίζει ο ίδιος για το κόμμα, συμβουλευόμενος ένα συμβούλιο που έχει ο ίδιος διορίσει. Μετά τις ευρωεκλογές, όπως σημείωσε, αυτό θα αλλάξει, καθώς στις 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, στο όποιο και ο ίδιος θα είναι ένας απλός σύνεδρος. 

«Στις 15 Ιουνίου, δεν θα υπάρχει Σταύρος» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι στο συνέδριο ο καθένας θα μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση του ή μια θέση στην ηγετική ομάδα.

Σχετικά με τους εκλογικούς στόχους που θέτει «Το Ποτάμι» για τις ευρωεκλογές, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «πρέπει το Ποτάμι να είναι κοντά στους άλλους δύο» (σ.σ. εννοώντας τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ).

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.