.Διαμεσολάβηση της UNESCO στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εξωτερικών, καθώς και τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, συναντήθηκε στις 1 και 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εργασιών της «Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους», με εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης καθώς και του Βρετανικού Μουσείου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, εκκρεμές στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής από το 1984.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη συγκεκριμένη συνάντηση, συζητήθηκε και η πρόσκληση που απηύθυνε η UNESCO προς τη βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς το 2013, επί υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να ξεκινήσει διαμεσολάβηση στη βάση των σχετικών κανόνων της UNESCO. 

Η πρόταση απευθύνθηκε στους Βρετανούς τον Αύγουστο του 2013 και δεν έχει επίσημα απαντηθεί από τη βρετανική πλευρά μέχρι σήμερα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την πρόσκληση της UNESCO στήριξαν πλήθος κρατών με δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής όπως η Ελβετία, η Κύπρος, η Λιβύη, το Μεξικό, το Ιράκ, η Αίγυπτος, η Κορέα, η Τουρκία, η Νιγηρία και το Περού.

.«Το πάρτι τελείωσε»

Τη ψήφο εμπιστοσύνης δεν την δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την δίνει ο λαός μέσα από τις εκλογές, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 3ου Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξάγεται στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου.
Με την χαρακτηριστική φράση "το πάρτι τελείωσε" ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, προς όφελος του ελληνικού λαού.

.«Όχι» στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης

Να αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, αποφάσισε ομόφωνα η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ύστερα από εισήγηση του Φώτη Κουβέλη.

Ο νεοκλεγείς πρόεδρος του κόμματος, μετά το τέλος της τελετής για την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής και αφού κατατέθηκε η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση, συγκάλεσε την ΚΟ για να συζητήσουν τη στάση της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, που αρχίζει την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου. 
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να εγγραφούν όλοι οι βουλευτές ως ομιλητές, με βασική κατεύθυνση την ανάγκη να αλλάξει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η βουλευτής Νίκη Φούντα, που δεν συμμετείχε στο συνέδριο, καθώς και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Γιάννης Πανούσης και η Μαρία Ρεπούση, οι οποίοι στο συνέδριο άσκησαν προσωπική κριτική στον Φώτη Κουβέλη. 
Δεν παρέστησαν η Μαρία Γιαννακάκη, που βρίσκεται σε κοινοβουλευτική αποστολή στις Βρυξέλλες, η Μίνα Ξηροτύρη, η οποία, κατά την επίσημη ενημέρωση, είχε ανειλημένες υποχρεώσεις στη Θεσσαλονίκη και ο Θωμάς Ψύρρας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα των σχέσεων του κ. Κουβέλη με την ΚΟ, μετά την πρόταση που διατύπωσαν στο συνέδριο να μην θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, την οποία απέρριψε. Αυτό το ζήτημα αποφασίστηκε να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ.

.Δε συμφώνησαν για τα «κόκκινα δάνεια»

Χωρίς συμφωνία για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή υπάρχει στα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Ανάπτυξης δεν υπήρξε σημείο διαφωνίας ωστόσο η συμφωνία δεν έκλεισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν κενά στα στοιχεία που κατέθεσε η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κόστος από τη ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχίστει τις επόμενες ημέρες με τεχνικού τύπου κλιμάκια ενώ δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να μετατεθεί στα τέλη Οκτωβρίου κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας. 

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει και η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διευθέτηση των επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου λήψης απόφασης για απεργίες επιμένουν μόνοι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και όχι τα άλλα δύο μέρη της τρόικας με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας χωρίς περαιτέρω αλλαγές σε αυτά τα δυο ζητήματα.
Σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό οι όποιες συζητήσεις μετατίθενται χρονικά καθώς η ελληνική πλευρά παρουσίασε σειρά μελετών για την κατάσταση του ασφαλιστικού που θα αποτελέσουν τη βάση διορθωτικών παρεμβάσεων εφόσον απαιτηθεί. 
Παράλληλα, στο προσχέδιο του προυπολογισμού για το 2015 καταγράφεται μείωση των κονδυλίων που θα διατεθούν για ασφάλιση και περίθαλψη κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013 ενώ το ισοζύγιο των δαπανών των ταμείων προβλέπεται αρνητικό κατά 474 εκ. ευρώ. 

.Σαμαράς: Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα

«Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας», δήλωσε, αποχωρώντας πριν λίγο από τη Βουλή, μετά τον Αγιασμό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες της η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. 

Με την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη των εργασιών της Β΄ Συνόδου και στη συνέχεια θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στην αίθουσα της Ολο... περισσότερα »

.Η Εγνατία «πνίγηκε» στο αίμα

Σοκάρουν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τη χθεσινή καραμπόλα των 35 οχημάτων στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα από Βέροια προς Θεσσαλονίκη. 

Η χθεσινή τραγωδία κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα, ενώ 32 συνολικά τραυματίστηκαν. Οι φωτογραφίες καθηλωτικές. Ο δρόμος γέμισε με άμορφες μάζες. Αυτοκίνητα στραπατσαρισμένα, κάποια ακόμα και κομμένα στη μέση να μαρτυρούν το μέγεθος της τραγωδίας.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.