.Προβληματισμός στην Ιπποκράτους για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση


Έντονος προβληματισμός για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων της Ευρώπης στις σημερινές συνθήκες, αναπτύχθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Γραμματέα της Κ.Ε. Νίκου Ανδρουλάκη, της εκπροσώπου Τύπου Φώφης Γεννηματά και των Κώστα Σκανδαλίδη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Κυριάκου Πιερρακάκη, αλλά και του Μιχάλη Καρχιμάκη και της Τόνιας Αντωνίου οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ξαναδεί τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και να διαφοροποιείται από αυτήν όταν διαπιστώνει ότι οι θέσεις του είναι διαφορετικές. Επίσης κάποιοι ζήτησαν να γίνεται και κριτική στη ΝΔ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πλειοψηφία των μελών του οργάνου τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της συμφωνίας των τριών κομμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει και κατανομή ρόλων σε πρόσωπα στη βάση πολιτικών επιλογών και όχι σε μια απλή εναλλαγή προσώπων σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, για τον οποίο δεν έγινε συζήτηση, 

αλλά όλοι κινούνται στο κλίμα ότι μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας το θέμα ανοίγει ανεξάρτητα από το πότε θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία ο κ. Σαμαράς. Πρέπει να δούμε όλο το πακέτο, ήταν μια χαρακτηριστική φράση που ειπώθηκε.

Στην ίδια λογική, για τις σχέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Κινήματος στη δευτερολογία του. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών κομμάτων, ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης και επεξεργασία προτάσεων που μπορεί να γίνουν κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να παρεμβαίνει μόνο σε τομείς που η κυβερνητική πολιτική ασκείται από δικά του στελέχη.

Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να κλείσει η συζήτηση σχετικά με το ελληνικό PSI, ενώ σχετικά με τα 2 δισ. που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έπρεπε η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις κυπριακές Τράπεζες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να αναδεικνύεται η ακρότητα της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι πλήρως ανεφάρμοστη.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου προχώρησαν τις αναφορές του κ. Βενιζέλου (πρωτολογία) στο ρόλο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει επιτακτικά το θέμα, όπως είπαν η Φώφη Γεννηματά και ο Κώστας Σκανδαλίδης και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ατζέντα των συζητήσεων και για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος. 

Ήδη, όμως, παρόμοια θέματα έχει αποφασιστεί να θέσει ο Φίλιππος Σαχινίδης στη συνάντηση των υπευθύνων Οικονομικών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, που θα γίνει στις 11 Απριλίου στην Ιρλανδία.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι στην Ευρώπη οι εθνικές πολιτικιές έχουν ξεπεράσει τις ιδεολογικές συγγένειες και εκτίμησε ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξουν συγκλίσεις μεταξύ πληττόμενων χωρών στη βάση βιωμάτων, ενώ αναρωτήθηκε αν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ έχουν περισσότερη σχέση με ορισμένα σοσιαλιστικά κόμματα του βορρά ή με ορισμένα χριστιανοδημοκρατικά του νότου. 

Υπήρξε έντονη απογοήτευση από τη στάση της Γαλλίας και έντονος προβληματισμός για το μοντέλο που προτείνουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές τόσο σε ότι αφορά στην παραγωγική βάση, όσο και στην ανεργία και σε άλλα προβλήματα των ευρωπαίων πολιτών.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ότι είναι άλλο ο εξορθολογισμός των δαπανών του δημοσίου και άλλο η λιτότητα. Αναφέρθηκε επίσης και στο οργανωτικό πρόβλημα του Κινήματος, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στις οργανώσεις περιθώρια ώστε να αναπτύξουν την αυτοδιάθεση και την αυτοοργάνωσή τους. Για το θέμα αυτό οργανώνεται εξόρμηση κλιμακίων στην περιφέρεια το σαββατοκύριακο.

Στη συνεδρίαση του οργάνου ο Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά πολιτικά θέματα, τόνισε ότι προεκλογικά και μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί στο λαό δύο αλήθειες, η μια από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη από το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εντός του ευρώ και το ΚΚΕ ότι η λύση υπάρχει εκτός του κοινού νομίσματος.

Θέμα τέθηκε και για το νομοσχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Θ. Μωραϊτης υποστήριξαν ότι παρά τις όποιες αλλαγές έγιναν με παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πρόβλημα με τα κριτήρια, τα οποία, όπως είπαν, δεν εφαρμόζονται ενιαία σε όλη την επικράτεια και ότι, παρά τις αλλαγές, διατηρούνται κατάλοιπα της πελατειακής λογικής που χαρακτήριζε από την αρχή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σχετικά με την κατάθεση Διώτη στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, υπήρξε ανεπίσημος σχολιασμός που αφορούσε στην αξιοπιστία του μάρτυρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ο κ. Διώτης έχει πει πολλά πράγματα τα οποία αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν ήταν έτσι. 

Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ είχε πει ότι δεν είχε το περίφημο στικάκι και αποδείχθηκε πως όχι μόνο το είχε αλλά και το είχε αντιγράψει, χωρίς κανένας να γνωρίζει πόσα αντίγραφα έκανε.

.Προανακριτική καλεί Παπανδρέου


Με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς το επιβεβαίωσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Η κλήση του πρώην πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη, όμως μετά και τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Ιωάννη Διώτη με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η κλήση του πλέον θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα, ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι πολλές φορές η προανακριτική επιτροπή καλείται να εξετάσει θέματα, τα οποία όμως δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά της. 

«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από έναν πλατιασμό περίεργο και από έναν λαϊκισμό. Στόχος της επιτροπής είναι να διαπιστώσει ποιος έκανε την παρέμβαση στη λίστα, ωστόσο οδηγείται και σε άλλα θέματα, που είναι εκτός της δικαιοδοσίας της».

.Δείτε ποσά χρωστάει ο κάθε έλληνας στους δανειστές του και πόσα Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί και Κύπριοι


- Το Κυπριακό είναι το 5ο πακέτο διάσωσης στην ευρωζώνη μέσα σε τρία χρόνια
- Οι Ελληνες χρωστούν περισσότερα απ’ όλους γιατί δανείστηκαν και περισσότερα
- Οι Ισπανοί είναι αυτοί που μπορούν να ξεχρεώσουν άμεσα.
- “Ένα αυτοκίνητο 1.300 κυβικών χωρίς έξτρα”, χρωστάει κάθε Κύπριος στους δανειστές- Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα του Economist
H απόφαση της 25ης Μαρτίου για την Κύπρο συνιστά το 5ο πακέτο διάσωσης στην χώρα του ευρώ και ο Economist σε δημοσίευμά του αναφέρει χαρακτηριστικά πόσα χρωστούν οι Έλληνες, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί στους δανειστές τους.

“Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12.500 ευρώ ανά άτομο στο νησί(στην Κύπρο), είναι μικροσκοπικό ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία την Πορτογαλία, και τη μερική διάσωση για τις τράπεζες της Ισπανίας”, γράφει το άρθρο και υπενθυμίζει ότι μόνο τα δύο δάνεια προς την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 246 δις ευρώ, πάνω από το 110% δηλαδή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
“Η συμφωνία με την Κύπρο είναι η πρώτη κατά την οποία επιβάλλεται φόρος στις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας. Ένα είναι σίγουρο: Τα οικονομικά βάσανα του νησιού κάθε άλλο παρά πλησιάζουν στο τέλος τους.”
Σε γράφημα ο Economist παρουσιάζει την κατ’ άτομο αναλογία του εξωτερικού δανεισμού διάσωσης σε κάθε μια από τις χώρες της ευρωζώνης που ζήτησαν βοήθεια.
Έτσι:
- κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657 ευρώ,
- κάθε Ισπανός 2.170 ευρώ,
- κάθε Πορτογάλος 7.306 ευρώ,
- κάθε Ιρλανδός 14.989 ευρώ
και κάθε Κύπριος 12.500 ευρώ.

.Προφυλακιστέοι ο Γ. Κουρής και ο γιος του για υπόθεση χρεών του «Alter»


Στη φυλακή οδηγούνται ο εκδότης Γιώργος Κουρής και ο γιος του, Ανδρέας, μετά τις απολογίες τους στην 11η τακτική ανακρίτρια για υπόθεση χρεών τού τηλεοπτικού σταθμού «Alter».

Πατέρας και γιος, καθώς και άλλα δύο μέλη του ΔΣ, που επίσης έχουν κριθεί προφυλακιστέοι (εις εξ αυτών είναι ο διευθύνων σύμβουλος του σταθμού, Κώστας Γιαννίκος, που ήδη κρατείται προσωρινά), κατηγορούνται για χρέος 1,5 εκατ. ευρώ από Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για το διάστημα 1/2011 έως 30/9/2011.

Στην υπόθεση οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά επτά άτομα.

.Γ. Ντάισελμπλουμ: «Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι»


«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι» είναι ο τίτλος συνέντευξης του πρόεδρου του Εurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ολλανδικής εφημερίδας De Morgen. 

Στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης η εφημερίδα σημειώνει ότι περί τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Ντάισελμπλουμ  κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εάν δεν σημειωθεί τώρα πρόοδος, οι συζητήσεις θα διακοπούν. Και μόλις εκείνη τη στιγμή υπήρξε κινητικότητα».

«Νόμιζα ότι δεν πρόκειται τελικά να βρεθεί λύση», παραδέχεται ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως αρχικά ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου. 

«Είναι κατανοητό ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Αλλά ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν, έγινε γνωστό ότι ολοένα και λιγότερα χρήματα είναι διαθέσιμα από τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η Λαϊκή τράπεζα δεν μπορούσε πλέον  να σωθεί. Απέμενε απλώς να πατήσει το κουμπί ο Αναστασιάδης» σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ.

.Τρίτη φτωχότερη η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Λετονία είναι οι φτωχότερες χώρες ανάμεσα στα 27 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με συγκριτική έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Οικονομίας του Κίελου. 

Στον αντίποδα, το μικρότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν η Δανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Το Ινστιτούτο ορίζει τη φτώχεια με βάση τους δείκτες της σχετικής εισοδηματικής φτώχειας, η οποία αφορά όσους έχουν εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν, της υποκειμενικής εισοδηματικής φτώχειας ή παράγοντα στέρησης και της οικονομικής στενότητας, η οποία περιγράφει τον βαθμό επάρκειας του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, εντονότερο πρόβλημα φτώχειας αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, οι ανύπαντροι γονείς και οι μετανάστες. Προτείνεται δε η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα και η κοινωνική στήριξη των ευπαθών ομάδων προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας πλήρους απασχόλησης

.Σημαντικά ευρήματα στο βυθισμένο λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο


Μια σειρά από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχει σταδιακά φέρει στο φως η υποθαλάσσια έρευνα στο βυθισμένο σήμερα λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο, κατά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν σε διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η παράκτια πόλη στο δέλτα του Νείλου, που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, υπήρξε σημαντική πύλη εισόδου στην Αίγυπτο κατά την πρώτη χιλιετία πΧ, ενώ σήμερα που έχει πια βυθιστεί, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 6,5 χιλιομέτρων από την ακτή. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους στη Μεσόγειο.

Οι ερευνητές του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποθαλάσσιας Αρχαιολογίας (IEASM) και το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου διεξάγουν τις υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή από το 2000 και κάθε χρόνο νέα δεδομένα έρχονται στο φως.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.