.8 χρήσιμες συμβουλές για τις αγορές σχολικών ειδών

Δεν πρόλαβε ναρθεί ο Σεπτέμβριος και ξεκίνησαν οι διαφημίσεις για τα σχολικά είδη της νέας χρονιάς. Ο προϋπολογισμός ξεκινά κατ ελάχιστο από 50-60 ευρώ για τα… βασικά χαρτικά, επεκτείνεται με τσάντες, κασετίνες και φυσικά το κόστος βιβλίων και βοηθημάτων. Απαιτεί έρευνα αγοράς και προσοχή λένε οι καταναλωτικές οργανώσεις. 

Η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος* δίνει συμβουλές για υπεύθυνες αγορές σχολικών ειδών: • Φροντίζουμε να τηρούμε τη λίστα που μας έχει δοθεί από το σχολείο. •

 Ζητάμε οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς για τις αγορές μας. • Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε...περισσότερα »

.Τα σενάρια για ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, και ΛΑΡΚΟ

Την απάντησή της στην προκλητική αξίωση της τρόικας, να μπει «λουκέτο» στις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και στη ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι σε αυτές να απολυθούν χωρίς αποζημίωση, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Έθνος, το αργότερο μέχρι αύριο θα έχουν σταλεί ήδη τα e-mails από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Γ. Στουρνάρα αλλά και από την κ. Φ. Γεννηματά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η μάχη που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι «σκληρή», αλλά στο τέλος θα καμφθούν οι αντιρρήσεις που ξαφνικά εμφάνισε η τρόικα. Σημειώνουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να θέσει τα θέματα αυτά και στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο κ. Γ. Στουρνάρας έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία προκειμένου να αποδείξει ότι ο «ξαφνικός θάνατος» των τριών εταιρειών θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο απ' ό,τι η εκκαθάριση εν λειτουργία, σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας σε δική του έκθεση θα παρουσιάσει τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος μετά τις δικαστικές προσφυγές που θα κάνουν οι απολυμένοι, εφόσον προκριθεί η λύση του «λουκέτου» και της πτώχευσης. Την ίδια στιγμή τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν και το σχέδιο εν λειτουργία των τριών εταιρειών.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυτό θα προβλέπει τον σημαντικό περιορισμό της λειτουργίας της ΕΛΒΟ που πιθανώς να φτάσει μέχρι και το «κλείσιμο» αλλά και την εξυγίανση των ΕΑΣ που αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα.

Για τα ΕΑΣ, το σχέδιο θα προβλέπει το κλείσιμο του εργοστασίου στην Κύμη και την Ήπειρο αλλά και τη διατήρηση των εργοστασίων πυρομαχικών στο Λαύριο και στον Υμηττό. Για τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στην Ελευσίνα προβλέπεται η σταδιακή συγχώνευσή τους με το Λαύριο και τον Υμηττό. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του εργοστασίου στο Αίγιο, η λειτουργία ή μη του οποίου θα εξαρτηθεί από το είδος και το μέγεθος των παραγγελιών που ήδη υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η Αθήνα θα επιμείνει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δηλώνοντας σαφώς ότι ήδη υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές. Είναι πιθανόν, αναφέρει η εφημερίδα, να προταθεί από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ η διενέργεια δύο ξεχωριστών διαγωνισμών για την ξεχωριστή πώληση του ορυχείου και του εργοστασίου.

Σημειώνεται ότι χτες σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα, ότι η πρότασή της είναι συμφέρουσα

.Ψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο

Με βελτιωτικές αλλαγές έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια από το Β΄ Θερινό Τμήμα, την ερχόμενη Τρίτη.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιπαραθέσεις, με την  ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να υπεραμύνεται των νέων ρυθμίσεων, κάνοντας λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα, και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι καταργείται η δημόσια εκπαίδευση και ενισχύεται η παραπαιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αποδεχόμενος σχετικές προτάσεις όλων των κομμάτων, κατέθεσε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ δήλωσε ανοιχτός και για νέες τροποποιήσεις μέχρι την ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Από τις σημαντικότερές αλλαγές, είναι η αύξηση του ποσοστού και του εισοδηματικού ορίου για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, το ποσοστό μετεγγραφών από 10%  επί των θέσεων κάθε σχολής αυξάνεται σε 15%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο  από τα 7.500 ευρώ φθάνει στα 9.000 ευρώ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος από την εκπαίδευση που μπήκε σε καθεστώς διαθεσιμότητας δεν θα μείνει άνεργος και ότι για το θέμα  αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ασχοληθεί μέχρι τέλος.

.Αυλαία της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας για τη μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κήρυξε ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, ο βασικός κατηγορούμενος, πρώην υπουργός είπε με έμφαση στο δικαστήριο ότι επί 40 χρόνια που ασχολήθηκε με την πολιτική «υπηρέτησα και ποτέ δεν έβλαψα το Δημόσιο συμφέρον».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στον λαό και τον «κόσμο του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο πορευτήκαμε τόσα χρόνια», ζήτησε συγγνώμη για το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, για όσα βιώνει τώρα η χώρα με την «οικονομική χρεωκοπία».

.Γ. Ντάισελμπλουμ: Ρεαλιστικό ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα

Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν θα τερματισθούν το 2014 και, κατά συνέπεια, είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η χώρα θα χρειασθεί επιπλέον οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη πριν επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Σε ό,τι αφορά την πιθανή ανάγκη για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, είναι σαφές ότι, παρά τις πρόσφατες προόδους, τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα έχουν πλήρως επιλυθεί το 2014», είπε.

«Είναι ρεαλιστικό να συμπεράνει κανείς ότι θα χρειασθεί επιπλέον πρόγραμμα στήριξης. 
Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει καταστήσει σαφές ότι έχει την πρόθεση να προσφέρει την προσήκουσα βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και μετά από αυτό, μέχρι να εξασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τον Απρίλιο 2014, όταν θα είναι διαθέσιμα τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013, η ευρωζώνη μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας μορφής περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

«Το Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο χρόνο ότι θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εάν καταστεί αναγκαίο, όπως περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων των δανείων ...εάν η Ελλάδα εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους...Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις για την εκπλήρωση αυτών των όρων πριν από τον Απρίλιο 2014», είπε.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.