.Τριπλασιάστηκαν οι Έλληνες «καθαριστές» στη Σουηδία


Πόσοι από εμάς άραγε, θυμόμαστε τον ευσεβή πόθο μας να γίνουμε κάποτε η Δανία του Νότου; Λίγοι ή πολλοί δεν έχει πια σημασία. Μπορεί να μη γίναμε οι Σκανδιναβοί της Μεσογείου, σίγουρα όμως διατηρήσαμε την… εθνική μας υπόσταση μεταλλασσόμενοι σταδιακά σε Ελλάδα του Βορρά, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε χώρες του Σκανδιναβικού μπλοκ όπως η Σουηδία.

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που προκάλεσε αίσθηση και μιλάει για «Έλληνες που καθαρίζουν τουαλέτες στη Σουηδία», δίνει την εικόνα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όσοι συμπατριώτες μας αποφασίζουν να πάρουν το «βαλιτσάκι» τους και να μεταναστεύσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας Κομνηνό Χαϊδευτό, που επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, η πρώτη δουλειά που θα κάνει ένας Έλληνας, 
μόλις πατήσει το πόδι του εκεί, είναι να απασχοληθεί σε μία από τις 500 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καθαριότητας.

«Ακόμα και Έλληνες με πτυχίο τα βρίσκουν δύσκολα. Η μόνη ειδικότητα που έχει ζήτηση εδώ, είναι αυτή του γιατρού», μας λέει χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των συμπατριωτών μας που πήραν τη μεγάλη απόφαση να μετοικίσουν στη Σουηδία, είναι χαρακτηριστικά: 
Το 2010 δούλευαν εκεί 438 Έλληνες, αριθμός που σχεδόν διπλασιάστηκε στους 774 ένα χρόνο αργότερα και σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς αναμένεται να ξεπεράσουν τους 1200 για το 2012.

Για όσους λοιπόν, σκέφτονται να ζήσουν το «Σκανδιναβικό Όνειρο», ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. «Αν δεν έχεις κάποιον γνωστό εδώ, καλύτερα να μείνεις στην Ελλάδα», λέει ο κύριος Χαϊδευτός. 

Γιατί αν νομίζατε ότι χωρίς τις ανάλογες γνωριμίες θα τα καταφέρνατε άκοπα και ανεμπόδιστα, μάλλον κάνατε λάθος. Ακόμα κι αν αυτή η χώρα, λέγεται Σουηδία…

. Χτύπημα στην καρδιά των κερδοσκόπων


Με μια κρίσιμης σημασίας απόφαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άνοιξε τον δρόμο για την αγορά απεριόριστων κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι και τριών ετών. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά τουτ το «Έθνος» Στόχος είναι η στήριξη του ευρώ και ο τερματισμός της κρίσης χρέους. Τα περιθώρια δράσης των κερδοσκόπων περιορίζονται ασφυκτικά. 

Ανεμο αλλαγής στην πολιτική της ΕΕ βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ. Αμεσες αντιδράσεις προκάλεσαν στις αγορές οι ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων εκτινάχτηκαν στα ύψη.

Η ΕΚΤ προχωρά σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι 3 ετών, με στόχο τη στήριξη του ευρώ και την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση χρέους

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διάβηκε χθες τον Ρουβίκωνα. Ο «τιμονιέρης» της Μάριο Ντράγκι ενεργοποίησε -όπως αναμενόταν- το «μπαζούκα» της ΕΚΤ, η οποία θα προχωρά εφεξής σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων διάρκειας μέχρι και 3 ετών, με στόχο τη στήριξη του ευρώ και τον τερματισμό της κρίσης χρέους.

Με το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε και ονομάζεται «Aμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT) ο «σούπερ Μάριο» ευελπιστεί να καλυφθεί το έλλειμμα πολιτικής που παρατηρείται εδώ και μήνες στην Ευρώπη και αφήνει στους κερδοσκόπους χώρο για δράση με αποτέλεσμα την εκτίναξη των ισπανικών και ιταλικών «σπρεντ» σε επίπεδα-ρεκόρ.

.Στο στόχαστρο της εφορίας 8.500.000 πολίτες


Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, τροπολογία "βόμβα" που αφορά 8.5 εκατ. φορολογούμενους, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η εφορία πλέον δεν θα προσδιορίζει το εισόδημα μόνο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά ελέγχοντας καταθέσεις, καταγράφοντας αναλυτικά καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες, δάνεια και διασταυρώνοντας άλλες πηγές εισοδημάτων και αποταμιεύσεων.
Αυτό γίνεται για πρώτη φορά καθώς με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους επιτηδευματίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου θεωρείται, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, αναγκαία στα πλαίσια μιας ισορροπημένης στρατηγικής φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών φορολογικών υπηρεσιών 
και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης μέσω της επιτάχυνσης των ελεγκτικών διαδικασιών, της έγκαιρης βεβαίωσης και της άμεσης είσπραξης δημοσίων εσόδων.
Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία, η εφορία μέσω ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα αναλύει τη ρευστότητα του φορολογούμενου, δηλαδή το βιοτικό του επίπεδο, αν ζει πλουσιοπάροχα κτλ, τις αγορές διαφόρων προϊόντων που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα έτος, τις δαπάνες για υπηρεσίες και ο,τι άλλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να καταγραφεί η φορολογική συμπεριφορά του πολίτη.
Στη συνέχεια θα ελέγχονται όλες ανεξαιρέτως οι καταθέσεις των πολιτών και θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει διαχρονικά, αλλά και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει κυρίως με μετρητά.
Με τον τρόπο αυτό θα προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα 8.500.000 πολιτών, τα ακαθάριστα έσοδα και οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών. Επί των αποτελεσμάτων που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται οι φορολογικοί συντελεστές.

Αξίζει, ωστόσο, να τονιστεί ότι η τροπολογία προβλέπει ακόμη ότι πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού πρόσθετου φόρου, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση και ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.
Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι σε μετρητά, οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες 
σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις συσχετίζοντας τα ποσά με τη φορολογική και καταναλωτική συμπεριφορά του πολίτη.
Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος απόκτησε με μετρητά περιουσιακά στοιχεία (πχ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.) και δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει από τα δηλωθέντα εισοδήματά του τότε θα επιβαρύνεται με πρόσθετη φορολογία.

.Εντείνεται η ύφεση στην Πορτογαλία


Η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες του έτους και κατά 3,3% σε ένα έτος λόγω της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης μετά τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα αυτή βάσει της συμφωνίας δανεισμού της από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εθνική στατιστική υπηρεσία Ine, έρχονται να επιβεβαιώσουν μια πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει στα μέσα Αυγούστου.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ προκλήθηκε από "μια έντονη μείωση της εσωτερικής ζήτησης", η οποία έπεσε κατά 7,6% το δεύτερο τρίμηνο συνεχίζοντας την ετήσια πτωτική της τάση, έναντι μείωσης 6,1% που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο, διευκρίνισε η Ine.

.Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση


Προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας και τρίτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή εμφανίζει δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύει η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο». 

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, πρώτο κόμμα εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30%, και ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 28%, η Χρυσή Αυγή με 12%, το ΠΑΣΟΚ με 7,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΚΚΕ με 6% και η ΔΗΜΑΡ με 4%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση ενώ μόνο το 10% είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που η συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας. 

Το 85% δηλώνουν ότι σε σχέση με πέρσι έχει χειροτερεύσει η προσωπική οικονομική τους κατάσταση και το 13% ότι έχει παραμείνει στάσιμη. 

Το 61% πιστεύουν ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση θα χειροτερεύσει και το 14% ότι θα βελτιωθεί. 

Το 55% των πολιτών είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο και το 25% είναι κατά.

.Φθινοπωρινό Ζάππειο με φεστιβάλ βιβλίου


Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 41ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον υπαίθριο χώρο του Ζαππείου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2012.
Στο Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου με τη συμπαράσταση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF και του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) παίρνουν μέρος 150 εκδότες σε 130 περίπτερα.

Υπολογίζεται ότι θα παρουσιαστούν τουλάχιστον 50.000 τίτλοι βιβλίων σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος του κοινού με στόχο την ανάκαμψη τη αγοράς.

Σε ειδικό χώρο θα εκτεθούν βραβευμένα και σπάνια βιβλία από το 1956 έως σήμερα.
Οι ώρες λειτουργίας είναι:
Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30
Παρασκευή και Σάββατο: 18.00 - 23.00
Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα από τις 11:00 το πρωί έως τις 22.30.

.Καταστρατήγηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρακτικές που παραβιάζουν τον Κανονισμό της Βουλής καταλογίζουν στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, Π. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε όλες τις Επιτροπές στις οποίες ο Κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική συμμετοχή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στο Προεδρείο.

Αναφέρουν ότι «αφού στις Διαρκείς Επιτροπές, συμπράττοντας, διαμοίρασαν θώκους μεταξύ τους, επιχείρησαν να εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ορισμένες επιπλέον θέσεις, εμφανίζοντάς το ως κόμμα της Αντιπολίτευσης», 

προσθέτουν ότι «σήμερα, με πραξικοπηματικό τρόπο, αρνούμενη την μαγνητοφώνηση της διαδικασίας, όπως γίνεται σε όλες τις συνεδριάσεις των Επιτροπών, η "τρικομματική κοινοπραξία" επέμεινε να εκλέξει δεύτερους Αντιπροέδρους από το ΠΑΣΟΚ, ως δήθεν κόμμα της αντιπολίτευσης, ακόμη και ελλείψει υποψηφιότητας».

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι «διαμαρτυρόμενοι γι' αυτήν την πρακτική, και αφού υποβάλαμε ένσταση για την παραβίαση του κανονισμού, αποχωρήσαμε από τη διαδικασία, 
την οποία αμφισβητούμε ευθέως, ως αντικοινοβουλευτική, αντισυνταγματική και προσβλητική για την νοημοσύνη όλων, κυρίως όμως ως απάδουσα στην συμπεριφορά και την ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην κοινοβουλευτική τους στάση και δράση».

.Χειροτερεύει η ύφεση φθάνοντας το 6,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ


Σε μεγάλη ύφεση, της τάξης του 6,3%, βρέθηκε και το β΄τρίμηνο εφέτος η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της συρρίκνωσης επενδύσεων και κατανάλωσης. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μετέβαλε, έστω και οριακά, επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της για μείωση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο κατά 6,2%. 
Ως αποτέλεσμα, μετά και την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,5% το α΄ τρίμηνο, η ύφεση στην Ελλάδα το α΄ εξάμηνο να είναι της τάξης του 6,4%.

Διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι για το σύνολο του 2012 η μείωση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία θα αγγίξει το 7% και η χώρα θα βιώσει το 5ο έτος συνεχούς ύφεσης. Ενώ, θεωρείται δεδομένο ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί στα εισοδήματα με το νέο πακέτο των μέτρων, θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι βασικές αιτίες για τη συνεχιζόμενη ύφεση είναι η συρρίκνωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 19,4%, και η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών κατά 8% (η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,2%).

.Πούτιν : "Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί"


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα πως ο κόσμος έχει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, με την ανάκαμψη να καθυστερεί από τα υψηλά δημόσια χρέη και την αστάθεια των αγορών.

 "Η συσσώρευση αντιφάσεων δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη", τόνισε ο Πούτιν σε επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο που συναντώνται στο Βλαδιβοστόκ, πριν από τη σύνοδο των ηγετών των 21 χωρών μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec).

Οι ηγέτες του Apec αναμένεται να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κρίση στην ευρωζώνη και να τονίσουν πως έχει αρνητικές επιπτώσεις" στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. 
Επίσης θα εκφρασουν την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις αγορές.

.Θανατηφόρος ιός ξέσπασε σε Εθνικό Πάρκο της Καλιφόρνια

Παραπάνω από 12.000 επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Γιοσεμίτι, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καλούνται να κάνουν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο "hantavirus", η οποία είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή. 

Οι υπεύθυνοι του Πάρκου, ανακοίνωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί 8 θάνατοι εξαιτίας του ιού, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των τρωκτικών. 

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ρόιτερς, τα θύματα προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους σε σκηνές, οι οποίες διατίθενται στους επισκέπτες του Πάρκου

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.