Χωρίς προωθητική δυναμική...

Η υπερφορολόγηση -κυρίως η άδικη κατανομή- η αδυναμία πολλών πολιτών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, η ανεργία, η φτώχεια, η κατάσταση στην υγεία και την παιδεία, ο κίνδυνος απώλειας του σπιτιού, η στέρηση του ηλεκτρικού και της θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά κ.λπ. έχουν δημιουργήσει μια έντονη κοινωνική αγωνία, που παίρνει τη μορφή διαφόρων τύπου αντιδράσεων.

Το πρόβλημα, όσο περνάει ο καιρός, είναι ότι η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή (έστω και με τις άδικες και ατυχείς κατανομές της) δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστικές και λειτουργικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που να δημιουργούν ή να προοιωνίζονται μια ποιοτική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και παροχής υπηρεσιών.

Η γενική εικόνα είναι ίδια ή χειρότερη σε σχέση μ' αυτό που θέλουμε ν' αλλάξουμε... Μόνο το «κόστος» έχει μειωθεί, πράγμα σημαντικό, αν και όχι με ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Το παραδοσιακό μας σύστημα έτσι κι αλλιώς «κουβαλούσε» ένα μεγάλο αρνητικό φορτίο ευθυνών για τη σημερινή κρίση της χώρας. 

Οσο περνάει ο καιρός -παρά τις προσπάθειες για αλλαγές στο εσωτερικό του- το παραδοσιακό σύστημα εμφανίζεται εξουθενωμένο (χωρίς δημιουργική πνοή), πίσω από μια εξουθενωμένη κοινωνία, στοιχιζόμενο (που είναι δημιούργημά του) χωρίς καμία προωθητική δυναμική. 

Αυτό είναι το πρόβλημα. Και η ακόμα χειρότερη εκδοχή του είναι ότι δεν φαίνεται με πoιο τρόπο, στον αμέσως προσεχή χρόνο, η κυβέρνηση θα βγει απ' αυτή την κατάσταση...

Η τρέχουσα επικαιρότητα επιβεβαιώνει το «στίγμα» μιας «εξουθένωσης» σε πολλά επίπεδα. Εάν λ.χ. μέχρι τις εκλογές του Μαΐου ο κ. Σαμαράς δεν επικαιροποιήσει με σημαντικές αλλαγές (μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης) το ελληνικό πρόγραμμα, με σημαντική μείωση του χρέους, αποκλιμάκωση της ύφεσης και χειροπιαστές αναπτυξιακές βοήθειες, το... λαχανιασμένο «success story» δεν βγαίνει με τίποτα!

Αλλο παράδειγμα, η υπερφορολόγηση, με εξαιρετικά μάλιστα άδικες κατανομές. Το 8% των εργαζομένων πληρώνει το 70% των φόρων! Ενώ ο ισοπεδωτικός ενιαίος φόρος ακινήτων διαλύει τη μεσαία τάξη της διάσπαρτης ελληνικής μικροϊ­­­­­­­­­­­­­διο­κτησίας. Οντως η κριτική στην υπερφορολόγηση των ακινήτων έχει πολλαπλές αφετηρίες. Από νεοφιλελεύθερες, μέχρι άκρως... ιδιοτελείς. 

Και είναι αλήθεια ότι «ο φόρος στα ακίνητα είναι αριστερός φόρος». Αυτό βέβαια συμβαίνει όσον αφορά τη φορολόγηση της συνολικής περιουσίας, με δίκαιο προοδευτικής κλίμακας συντελεστή, που αφορά όλους τους πολίτες και με ένα εύλογο όριο απαλλαγής. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτό τον δρόμο...

Το κύριο πρόβλημα στα ακίνητα είναι οι απαράδεκτα... συνδυαστικές πολιτικές απαξίωσης της αγοράς ακινήτων. Οσο αυτές διευρύνονται τόσο θα «παγιδεύονται» οι δανειολήπτες, όσο και οι τράπεζες. Και λύση σ' αυτόν τον «γόρδιο δεσμό» δεν είναι το «μαχαίρι» των μαζικών πλειστηριασμών, ούτε η εκχώρηση των «κόκκινων δανείων» στα αρπακτικά funds. Αυτά απλώς ενισχύουν τον «φαύλο κύκλο» της κατάρρευσης...

Στα πανεπιστήμια έχουμε από τη μία λάθος χειρισμούς χωρίς ρεαλιστικό σχεδιασμό από την πολιτική ηγεσία και από την άλλη μικροσυντεχιακές συμπεριφορές. Εναν ανεπαρκή πρύτανη και μία αστόχαστη προσωπική στοχοποίησή του.

Δεν ξέρω εάν η «ακαδημαϊκή ηγεσία» είναι «για κλάματα». Αλλά πολιτική είναι η ικανότητα να μεταρρυθμίσεις αυτό που έχεις. Εκεί κρίνεται η πολιτική ηγεσία. Γιατί ο άλλος δρόμος είναι η... ΕΡΤ, όπου είδαμε κι εκεί την προκοπή! Δυστυχώς το ίδιο περίπου πάει να γίνει και με την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον ΕΟΠΥΥ...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

.Ο βουλευτής πήρε... το όπλο του και έγινε εκπαιδευτής

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βιντεο που καίνε πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής και δίνουν νέα τροπή στο κατηγορητήριο που βαραίνει τα μέλη της παρέδωσε η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία την περασμένη Παρασκευή στις εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση. Διασταυρωμένες πηγές του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι στο οπτικό υλικό απεικονίζεται ο βουλευτής της ΧΑ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ηλίας Κασιδιάρης, να πρωταγωνιστεί σε στρατιωτικού τύπου γυμνάσια εκπαίδευσης νεαρών μελών της οργάνωσης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ανάμεσα στις εικόνες υπάρχουν και στιγμιότυπα ... περισσότερα »

.Τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στα θέματα Δικαιοσύνης παρουσίασε ο Χ. Αθανασίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τις προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου επισήμανε ότι «η ελληνική Προεδρία στα θέματα της Δικαιοσύνης σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειες όλων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δικαιότερη Ευρώπη που μεριμνά και βρίσκεται κοντά σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ συγχρόνως οι πολιτικές της θα βασίζονται στη δημοκρατία, την ισονομία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς τη λιθουανική Προεδρία για τις εργώδεις προσπάθειές της σε όλα τα νομοθετήματα στον τομέα της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε: 


«Φιλοδοξούμε κι εμείς, στο ίδιο πνεύμα, να συμβάλουμε ενεργά στην πρόοδο των μέτρων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Δικαιοσύνης για την ανάπτυξη, επί της προστασίας των δεδομένων, καθώς και των πρωτοβουλιών στον τομέα του Ποινικού Δικαίου».

.Νίκες για Ατρόμητο, Πανθρακικό και Ξάνθη

Με νίκη συνέχισε ο Ατρόμητος τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, καθώς επιβλήθηκε 3-0 του ΟΦΗ στο Περιστέρι, σε αναμέτρηση για τη 14η αγωνιστική. 

Ο Πανθρακικός νίκησε τον ΠΑΣ Γιάννινα 2-0 στην Κομοτηνή με γκολ των Ίγκορ στο 29ο (πέναλτι) και Ζεκίνια στο 54ο λεπτό,

Η Ξάνθη νίκησε τη Βέροια 3-0 με γκολ των Τριάδη (1΄), Σολάρι (76΄ πέναλτι) και Μάνταλου (84΄).

.Παρουσία πολλών ξένων ηγετών η κηδεία του Μαντέλα

 Πενήντα εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν είτε στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή είτε στην κηδεία του νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Μαϊτέ Νκοάνα-Μασαμπάνε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα. Στην τελετή αυτή θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Ο βρετανός υπουργός ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα ότι θα παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στο ποδοσφαιρικό στάδιο στο Σοβέτο.

Λίγο νωρίτερα, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε ανακοινώσει ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια στην κηδεία του Μαντέλα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρα του εκλιπόντος νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, το χωριό Κούνου.

.Στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός»

Στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας εισήλθε τα ξημερώματα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει παράνομα έρευνες εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, μετέδωσε το ραδιόφωνο του κρατικού ΡΙΚ και όπως ανέφερε, το σκάφος παρέμεινε εκεί για μια ώρα. 

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε καταγγελία της 'Αγκυρας στα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί συμπερίληψη της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

.Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προεργασία του σχετικά με την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής, η οποία θα επικυρωθεί και τυπικά στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη, το τριήμερο 13-15 Δεκεμβρίου. 

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης  είναι αφιερωμένη και στις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στη χώρα.

Η συνεδρίαση άνοιξε με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

.«Γκέλα» για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Τρομερή «γκέλα» για τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, καθώς έμεινε στο 0-0 απέναντι στον Απόλλωνα για τη 14η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» αν και ήταν καλύτερος σε όλη τη διάρκεια του ματς και αγωνιζόταν για περίπου 60’ λεπτά με παίκτη περισσότερο (αποβλήθηκε στο 40’ ο Μίνγκας με δεύτερη κίτρινη) δεν μπόρεσε να παραβιάσει την εστία του «κέρβερου» Αλέξανδρου Τζόρβα, που με σειρά επεμβάσεων σε όλο το ματς (14) χάρισε στην «Ελαφρά Ταξιαρχία» ένα «χρυσό» βαθμό.

Πρώτη απώλεια βαθμών για την ομάδα του Χουμπ Στέφενς, που «σπατάλησε» ένα σορό ευκαιρίες, στην έδρα της. Πρώτος βαθμός και για τους παίκτες του Λόρι Σάντσες μακριά από τη Ριζούπολη στη Σούπερ Λίγκα.

Έντονες διαμαρτυρίες στην «Τούμπα» για τέρμα του Νέτσιντ στο 90+4’, που ακυρώθηκε από τον Κύζα, ο οποίος είχε καταλογίσει νωρίτερα επιθετικό φάουλ του Αθανασιάδη.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.