.Ο Σαμαράς, ο Τσίπρας και τα φαντάσματα

Ενα δημοσκοπικό «παράδοξο» επαναλαμβάνεται συνεχώς την τελευταία 20ετία στις δημοσκοπήσεις, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκυριακό: οι πολιτικοί αρχηγοί διαθέτουν μεγαλύτερη προσωπική επιρροή από τα κόμματά τους. 

Τον Α. Σαμαρά εκτιμούν περισσότεροι πολίτες από όσους γοητεύονται από το κόμμα του, τη ΝΔ. Επίσης, τα αποτελέσματα του Α. Τσίπρα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. 
Παλαιότερα το ίδιο συνέβαινε με τον Κ. Σημίτη σε σχέση με το τότε ΠΑΣΟΚ αλλά και με τον Κ. Καραμανλή και τη δική του ΝΔ. 
Οι εξηγήσεις* μπορεί να είναι πολλές, αλλά η απλούστερη μπορεί να είναι και η πιο... περισσότερα »

.Ραγισμένο γυαλί...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ


Η διευθέτηση της υπόθεσης του Μαβί Μαρμαρά θα ολοκληρωθεί σύντομα και με τρόπο που να ικανοποιεί και την Τουρκία και το Ισραήλ, ώστε να μπορέσουν να εξομαλύνουν τις σχεδόν επί τέσσερα χρόνια βραχυκυκλωμένες διμερείς σχέσεις τους.

Η εξέλιξη αυτή, ζητούμενη σχεδόν από την επαύριον της αιματηρής σύγκρουσης με θύματα Τούρκους ακτιβιστές στα ανοικτά της Γάζας, επιταχύνθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η στροφή της Ουάσιγκτον σε σχέση με το Ιράν και τη Συρία 
έπληξε για διαφορετικούς λόγους τις επιδιώξεις της Αγκυρας και του Τελ Αβίβ, με τις ΗΠΑ να πιέζουν πλέον ανοικτά τον μεν Νετανιάχου για επίλυση του Παλαιστινιακού, τον δε Ερντογάν για τερματισμό της προσπάθειας ελέγχου της κουρδικής οντότητας του Βορείου Ιράκ, με τη διοχέτευση της πετρελαϊκής του παραγωγής μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση επιστροφή στο «ειδύλλιο» του παρελθόντος ανάμεσα στη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και το Ισραήλ, που κορυφώθηκε στις αρχές του 1996 με τη συμφωνία διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. 

Το σπασμένο γυαλί θα συγκολληθεί, αλλά θα παραμείνει ραγισμένο: Το βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα της Τουρκίας για το Ισραήλ, ένα άτεγκτο, αυταρχικό, αλλά προβλέψιμο κοσμικό καθεστώς, που ελέγχει προληπτικά και κατασταλτικά μια μουσουλμανική κοινωνία και χρειάζεται διαρκώς την υποστήριξη της Δύσης -δηλαδή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους- δεν υπάρχει πια και δεν πρόκειται να παλινορθωθεί.

Η απόφαση Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ είναι σαν την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια: Ερχεται πολύ αργά για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. 

Τα παραπάνω δεν θίγουν σε καμία περίπτωση τη διμερή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, που έχει τη δική της δυναμική και δεν είναι συμμαχία εναντίον τρίτων. Μας δείχνουν ότι η μόνη πλέον επιλογή του Ερντογάν είναι η πλήρης εξομάλυνση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

.Αγριες κόντρες στη Βουλή για τις εκλογές: Ολοι εναντίον όλων για αυτοδιοικητικές, Ευρωκελογές και μετανάστες

Καθώς η χώρα μπαίνει και επισήμως σε προεκλογική περίοδο τα «αίματα» άναψαν εντός Ολομέλειας με αφορμή την τροπολογία για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ίδια ημέρα με τις Ευρωεκλογές. 

Η τροπολογία που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία έπειτα από μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση. Δεύτερο σημείο σύγκρουσης ήταν και ο αποκλεισμός από τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσων προέρχονται από τρίτες χώρες και δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. *Λαφαζάνης: Αλλάζετε στο παρά πέντε το σύστημα χωρίς να μας ρωτήσετε* ... περισσότερα »

.Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός

 Με πολλούς αναπληρωματικούς και με... προίκα το 4-0 του πρώτου αγώνα επί του Ολυμπιακού Βόλου, ο Παναθηναϊκός «σφράγισε» σήμερα το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. 
Οι Βολιώτες, πάντως, αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με «ψηλά το κεφάλι» καθώς στο σημερινό δεύτερο προημιτελικό στο ΕΑΚ Βόλου επικράτησαν με 1-0, χάρη στο γκολ του Καπετάνου στο 71ο λεπτό. 
Για να περάσουν στον τελικό οι «πράσινοι» θα πρέπει να περάσουν το εμπόδιο ενός εκ των Πανιωνίου ή ΟΦΗ, που συναντώνται αύριο στη Νέα Σμύρνη, με τους Κρητικούς να έχουν σοβαρότατο προβάδισμα μετά το 2-0 στο «Γεντί Κουλέ».

.Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τάσσεται το 70% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση της Guardian

Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα δημοσκόπησης της εφημερίδας Guardian, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί μέσω της ιστοσελίδας της.

Αφορμή για την ερώτηση αυτή ήταν οι δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δύο φορές -και μάλιστα η μια από αυτές στο Λονδίνο- δημόσια υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο: 70% των επισκεπτών της ιστοσελίδας της εφημερίδας τάσσονται υπέρ, σε αντίθεση με το 30%. Η δημοσκόπηση λήγει σε δύο ημέρες.

.Με κλειστή την κεντρική θέρμανση το 44% των πολυκατοικιών της Αθήνας φέτος τον χειμώνα

Με κλειστή την κεντρική θέρμανση είναι φέτος τον χειμώνα το 44% των πολυκατοικιών της Αθήνας που έχουν λέβητες πετρελαίου. Την περίοδο 2012- 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 33%.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής Χρ. Μπαλάσκας, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της εταιρείας για τη χρηματοδότηση του 50% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αυτονομίας για ζεστό νερό, μαγείρεμα και θέρμανση με φυσικό αέριο.

Περίπου 250.000 διαμερίσματα στην Αθήνα αναζητούν λύση για τη θέρμανσή τους και όπως αναφέρθηκε, το υπουργείο ΠΕΚΑ ετοιμάζει αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να γίνει εύκολη η εγκατάσταση αυτονομίας στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση.

.Αύξηση 36,2% της οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο του 2013

Αύξηση σημειώνει η οικοδομική δραστηριότητα το Νοέμβριο του 2013, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατά το μήνα Νοέμβριο 2013 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.575 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 320,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 1.336,1 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 36,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 62,8% στην επιφάνεια και κατά 89,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Το μέγεθος ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 1.554 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 308,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 1.280,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 35,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 62,7% στην επιφάνεια και κατά 89,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Αντίστοιχα το μέγεθος της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας κατά τον μήνα Νοέμβριο 2013, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 21 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 12,1 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 55,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Νοέμβριο 2013, είναι 4,2%.

.Η Μόσχα θα ασκήσει βέτο επί του σχεδίου απόφασης για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία

Η Ρωσία θεωρεί ότι το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μία στρατιωτική επέμβαση και θα ασκήσει βέτο επί του κειμένου στην παρούσα μορφή του, δήλωσε σήμερα ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Δεν είναι αποδεκτό για εμάς στη μορφή με την οποία συντάσσεται τώρα και φυσικά εμείς δεν θα το αφήσουμε να περάσει», δήλωσε ο Γκατίλοφ αναφερόμενος στο σχέδιο απόφασης του Οργανισμού για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, το οποίο συνέταξαν οι δυτικές και οι αραβικές χώρες, και συζητήθηκε χθες Τρίτη από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

. Λουκέτο σε 23 φορείς του Δημοσίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο προβλέπονται το κλείσιμο 23 φορέων του Δημοσίου, αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και η απλοποίηση ορισμένων διοικητικών διαδικασιών. 

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, οι 23 φορείς καταργούνται καθώς «δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα απομακρύνεται μέρος του προσωπικού τους». Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου προβλέπεται η απόλυση όσων είχαν συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ για τους εργαζόμενους στα... περισσότερα »

.Έρχεται γενναία ρύθμιση δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων

Το πρώτο βήμα... για την έναρξη των γενναίων ρυθμίσεων των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κάνουν η κυβέρνηση και οι τράπεζες με την ενεργοποίηση του συμβουλίου διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Χθες συναντήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για να προετοιμάσουν τις διαδικασίες έκδοσης της πράξης του υπουργικού συμβουλίου που ενεργοποιεί το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα είναι μεθαύριο Παρασκευή, οπότε και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καθ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.