.Ευ. Βενιζέλος: «Ο κ. Τσίπρας επενδύει στο θάνατο της χώρας»


Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας σκέφτεται με όρους κηδείας. Επενδύει στο θάνατο της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σηκώνοντας το γάντι που νωρίτερα είχε πετάξει ο κ. Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό, επέκρινε έντονα την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας θέλει να παρακολουθεί την όξυνση της κοινωνικής κρίσης και νομίζει ότι με αυτόματο τρόπο θα βρεθεί στην εξουσία. 
Ότι έχει πείσει το λαό. Τον βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικές ομάδες που βιώνουν την κρίση, αλλά δίνουν μια μάχη οπισθοφυλακής». 

Πρόσθεσε πως «ο κ. Τσίπρας μάχεται το μέλλον με το παρελθόν. Ζητάει εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις μήνες μετά από μια διπλή αναμέτρηση που προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κοινωνία». 

Υποστήριξε όμως ότι το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ για εκλογές δεν απευθύνεται στον λαό, αλλά «στο εσωτερικό του κόμματός του. Θέλει να επιλύσει τον  εσωτερικό διχασμό του κόμματός του και απαντά στον κ. Λαφαζάνη. Γιατί ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος ως ώριμος είπε την αλήθεια ότι δεν είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν».

Σημείωσε ότι τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν το « επίπεδο της φθήνιας και ένδειας πολιτικών επιχειρημάτων: η λίστα Λαγκάρντ, ο προστατευόμενός του Βαξεβάνης και οι εργαζόμενοι Καλαματιανοί του Μουσείου Ακροπόλεως. 

Η πηγή του κ. Βαξεβάνη που του έδωσε τη λίστα ποια είναι; Είναι αυτός που την είχε και είπε ψέματα στην Βουλή. Συγκαλύπτετε αυτόν που την συγκάλυψε».

Τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν η άρση του τραπεζικού απορρήτου, την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε».

Είπε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την 12η Νοεμβρίου θα κριθούν όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα (επιμήκυνση και εκταμίευση δόσης). 

Αναφορικά με τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν το κόμμα του, είπε: «Κάποιοι με ανιστόρητο μίσος έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, τους δίνουμε λαβές και εμείς. Ας αναλογιστούν όλοι τι θα γινόταν αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε τα βάρη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Χρυσή Αυγή και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της είπε «Την ΧΑ την είδα πεσμένη σήμερα, μίλησε για ειδικό δικαστήριο! Πώς και δεν είπε για έκτακτα στρατοδικεία;»

Τέλος, εξήγησε ότι με τη ΝΔ « δεν ταυτιζόμαστε ταξικά και ιδεολογικά συνεργαζόμαστε για τη σωτηρία της πατρίδας», ενώ αιχμές άφησε για την ΔΗΜΑΡ, λέγοντας: «Δεν παίζουμε με την στρατηγική της χώρας, θέτοντας θέματα όσο ευαίσθητα και αν είναι».

.«Την τελευταία στιγμή το ελληνικό κοινοβούλιο απέτρεψε την πτώχευση»


Η ψήφιση του νέου πακέτου λιτότητας από τους Έλληνες βουλευτές, αλλά και η παράταση της αγωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απασχολούν σήμερα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Την τελευταία στιγμή το ελληνικό κοινοβούλιο απέτρεψε την πτώχευση της Ελλάδας, με μικρή πλειοψηφία», σχολιάζει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό manager magazin, σχετικά με την ψήφιση από τη Βουλή του νέου πακέτου μέτρων. Επισημαίνει δε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνει λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα προς μια νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων των διεθνών πιστωτών». Αναφέρεται, επίσης, στα χθεσινά επεισόδια, σχολιάζοντας ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα «στη σκιά οργισμένων μαζικών διαδηλώσεων».

«Οι χώρες της ευρωζώνης αφήνουν την Ελλάδα να περιμένει» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung. Και συμπληρώνει: «Γνωρίζαμε ότι μέχρι τις 16 Νοεμβρίου η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση για να αποτραπεί η πτώχευση. 

Στο μεταξύ όμως μαθαίνουμε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου θα αποτελέσει «ενδιάμεσο βήμα» μέχρι την τελική απόφαση. Μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο όταν κατατεθεί η πλήρης έκθεση της τρόικας και ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση, τονίζεται στις Βρυξέλλες. Το πότε θα υπάρξει απόφαση παραμένει στο περίπου».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνει ότι «η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκπλήρωσε έναν όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

.Νόμος το Μνημόνιο ΙΙΙ


Με ψήφους 153 υπέρ υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα νέα επώδυνα μέτρα, έπειτα από 14ωρη θυελλώδη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και εν μέσω κινητοποιήσεων πολιτών και σωματείων έξω από το Κοινοβούλιο.
Η υπερψήφιση ήρθε με απώλειες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, παρά τις περί αντιθέτου εκκλήσεις των κ.Σαμαρά και Βενιζέλου και τις προειδοποιήσεις τους για διαγραφές στο ενδεχόμενο να παραβούν την κομματική πειθαρχία. 
Το τρίτο μνημόνιο στοίχισε στο ΠΑΣΟΚ έξι βουλευτές και στη ΝΔ έναν, οι οποίοι διεγράφησαν λόγω διαφοροποίησης από την επίσημη γραμμή των δύο κομμάτων.
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τους βουλευτές: Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία, Αγγελική Γκερέκου, Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Κουτσούκο οι οποίοι δήλωσαν «παρών», και τους Θεόδωρο Παραστατίδη και Μιχάλη Κασσή, οι οποίοι ψήφισαν «όχι».
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, και ο Γιώργος Κασαπίδης, που δήλωσε «παρών». 
Από τη ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «όχι» οι Βουδούρης και Μουτσινάς, για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συνέπειες, αλλά ο κ. Κουβέλης τους έχει καλέσει να επανακαθορίσουν την στάση τους σε σχέση με το κόμμα τους.

.Βαθαίνει η κρίση στο ΠαΣοΚ


Ισχυρές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, μετά τις διαρροές ψήφων κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με το επώδυνο πακέτο μέτρων. Θέμα ηγεσίας θέτει ο Ανδ. Λοβέρδος με ανάρτηση σχολίου στο λογαριασμό του στο Facebook. «Σήμερα ο Μίμης, με τον όποιο ταυτιστήκαμε χθες ψηφίζοντας στη βουλή. Χθες ο Κώστας, ο Μάρκος και οι άλλοι συνάδελφοι. Προκαλούν έκπληξη όλα αυτά; προφανώς και όχι: 
Η μετεκλογική έλλειψη στρατηγικής και τακτικής οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε συνεχείς αντιφάσεις, δημιούργησε αποσυσπείρωση, οδήγησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα σε μια ασύντακτη πορεία και κατέστησε ανέφικτη την ομοιογένεια της στάσης των Βουλευτών στα μεγάλα πολιτικά θέματα», αναφέρει.
Νωρίτερα με επιστολή του προς τον Ευ. Βενιζέλο ζητούσε την άμεση σύγκληση της ΚΟ του Κινήματος, με σκοπό την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας εντός την τρικομματικής κυβέρνησης κι επισημαίνει πως «η κρίση που βιώνει το  ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς». 
Ο χώρος μας είναι σε κρίση, δεν έχουμε καταφέρει να ομογενοποιηθούμε σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, δήλωσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ Μαριλένα Κοππά στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.
Την αποχώρηση του ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση, ζήτησε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η κωμωδία πρέπει να τελειώσει». 
Επιπλέον θεωρεί οτι επείγει ο επαναπροσδιορισμός της προοδευτικής φυσιογνωμίας του κινήματος και η αναθεώρηση των πολιτικών επιλογών της τελευταίας διετίας και η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου εξόδου απο την κρίση.  
Την ανεξαρτητοποίησή του, ενόψει της συζήτησης επί του προϋπολογισμού ανακοίνωσε μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής σήμερα ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος εγκαταλείπει το «καράβι» του ΠαΣοΚ, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή των έξι βουλευτών, ως απόρροια της στάσης τους στη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη βουλή.
«Δεν μπορώ να είμαι μέρος της εσωτερικής κρίσης του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Μίμης Ανδρουλάκης» στον ΒΗΜΑ FM και ξεκαθάρισε πως στηρίζει απολύτως την κυβέρνηση, 
ενώ εκτίμησε ότι η οικειοθελής αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα τον φέρει πιο κοντά στους ψηφοφόρους που ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς προκειμένου να αποτελέσει έναν ισχυρό πολιτικό πόλο ο οποίος θα βοηθήσει στην υπέρβαση της κρίσης. 
Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο έκαναν τη διαπραγμάτευση έφερε ως αποτέλεσμα τη χθεσινή «άτακτη» εικόνα της Βουλής.

.ΠαΣοΚ: Επιστολική Επικοινωνία


Με επιστολή επέλεξε να απαντήσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ Γιάννης Μανιάτης στον Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με το αίτημά του περί άμεσης σύγκλησης της ΚΟ του Κινήματος και για τα όσα καταλογίζει ο τελευταίος στην ηγεσία του κόμματός του.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
«Αγαπητέ Ανδρέα, χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η ΚΟ της παρούσας βουλευτικής περιόδου λειτουργεί με απόλυτα συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη βουλή και την κυβέρνηση. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. 

Κορυφαία βέβαια απόφαση της ΚΟ ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση μας στη χθεσινή καταλυτική ψηφοφορία. Αυτή η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της ΚΟ συνεχίζεται όλον τον καιρό που εσύ δεν μετέχεις στις διαδικασίες της. Έχουμε τώρα ενώπιόν μας τη συζήτηση του προϋπολογισμού, που αρχίζει σήμερα.

Παράλληλα, όπως γνωρίζεις, με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συγκληθεί το συντακτικό συνέδριο της παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία».

.Βρετανοί κατά ΕΕ


Σε περίπτωση που διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρετανοί θα ψήφιζαν μαζικά υπέρ της αποχώρησης της χώρας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov.
Αν είχαν τη δυνατότητα να αποφασίσουν, το 49% των Βρετανών δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ το 28% υπέρ της παραμονής της. Το 17% δηλώνει αναποφάσιστο.
Μια ανάλογη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γερμανία την ίδια χρονική περίοδο και από το ίδιο ινστιτούτο αποκάλυψε μια εντελώς διαφορετική τάση. Το 57% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, το 25% επιθυμεί την αποχώρησή της και το 9% εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Στη Γαλλία, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, το 32% να αποχωρήσει και το 10% είναι αναποφάσιστο.
Πάντως η πλειοψηφία των κατοίκων και των τριών χωρών -το 65% των Γάλλων, το 65% των Βρετανών και το 54% των Γερμανών- εμφανίζεται απαισιόδοξο για την ευρωπαϊκή προοπτική.
«Η ασυμφωνία που εμφανίζεται στις απόψεις των Βρετανών και των Γερμανών σε σχέση με την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ υπογραμμίζει το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν ο (Βρετανός πρωθυπουργός) Ντέιβιντ Κάμερον και η (Γερμανίδα καγκελάριος) Άγγελα Μέρκελ, 
που πρέπει να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στο θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες στις 23-24 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Τζο Τουάιμαν, διευθυντής πολιτικών και κοινωνικών ερευνών του ινστιτούτου YouGov.

.Συγκέντρωση δικαστών έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα ομάδα δικαστικών λειτουργών στην είσοδο του Πρωτοδικείου Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), όπου και παρέμειναν για μια ώρα.

Οι δικαστές διαμαρτυρήθηκαν για την ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο μειώθηκαν οι αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και τα προεδρεία όλων των δικαστικών ενώσεων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, δήλωσε ότι συγκεντρώθηκαν τα προεδρεία των Ενώσεων «ώστε όλοι μαζί να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση, η οποία δεν έδειξε σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη και προς την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών».

.Σόιμπλε: Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται αποφάσεις για την Ελλάδα


Δεν περιμένει αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, παρά  την ψήφιση από την ελληνική Βουλή των νέων μέτρων λιτότητας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο στο Αμβούργο.

"Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις" για μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) και την Ελλάδα για την καταβολή της νέας δόσης της βοήθειας, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 "Η Ευρωζώνη είναι στον σωστό δρόμο και ανέκτησε λίγη εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά δεν έχει ακόμη περάσει η μπόρα", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, η ΕΕ καλωσόρισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας ως ένα "σημαντικό βήμα", αλλά επισήμανε επίσης πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση της βοήθειας.

 "Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο, ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013", δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Επιπλέον χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισεκ. ευρώ, επισήμανε ο Ο' Κόνορ. Πρόσθεσε πως περιμένει ότι η δουλειά αυτή θα ολοκληρωθεί "στις ερχόμενες ημέρες".

Την ψήφιση του πακέτου των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και εκφράζει τον σεβασμό της χώρας του για τις προσπάθειες «που καταβάλλουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση». 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.