.«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πρώτα "όχι" στο μνημόνιο και μετά "όχι" στον ναζισμό»

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Για την επέτειο του "Όχι" o ΣΥΡΙΖΑ λέει πρώτα "Όχι" στο μνημόνιο και μετά "Όχι" στον ναζισμό και τους νοσταλγούς του!

Προσβολή στην ιστορία του τόπου, στην εθνική ενότητα του λαού μας.

Θέτουν την πολιτική μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο ίδιο επίπεδο με τον φασισμό και τον ναζισμό».

.«Δεν μπορούμε να λέμε "κανένα μέτρο"»

Τις πρόωρες συντάξεις ρίχνει στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας την ώρα που η τρόικα περιμένει με έναν λογαριασμό για 2,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αποδέχεται μέτρα για 500 εκατομμύρια. 

Επιχειρώντας να διαχωρίσει τα νέα οριζόντια μέτρα από οποιαδήποτε άλλα, ο υπουργός λέει στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Δεν μπορούμε να λέμε 'κανένα μέτρο'. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ υποστηρίζω, έως το όχι, κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση».  Αν πάμε στο «κανένα μέτρο», λέει ο κ. Στουρνάρας, θα κινδυνεύσει να γκρεμιστεί ό,τι χτίστηκε, σταματώντας κάθε συζήτηση για ρύθμιση του χρέους. 

Όσο για την προέλευση των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο υπουργός είναι σαφής: «Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ της τρόικας. Αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του "κενού'"οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν», δηλώνει στην εφημερίδα. 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κινείται σε άλλο μήκος κύματος και διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και ότι αυτά που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας είναι τα ήδη ψηφισμένα. Στο υπουργείο Εργασίας μιλούν για:

- τα «παλιά», δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Μπορεί να είναι νέα μέτρα για τους ασφαλισμένους αλλά είναι ήδη διακηρυγμένα για την κυβέρνηση.

- τα «στοχευμένα» και ψηφισμένα, δηλαδή μείωση των κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων λόγω μείωσης εισφορών. Εκτιμάται πως αυτό σημαίνει μειώσεις 2% στη ΔΕΗ, 1,5% στον ΟΤΕ και 1% στις τράπεζες. 

Στο υπουργείο Οικονομικών, αντίθετα, βάζουν στο τραπέζι και τα «δύσκολα», όπως η αύξηση της 25ετίας στα 40 χρόνια, στο πλαίσιο της κατάργησης των αποκλίσεων από γενικούς κανόνες που είπε ο κ. Στουρνάρας στην ομιλία του τη Δευτέρα. 

Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο καθώς θα εμποδίσει την επίτευξη του στόχου μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015, αφού πολλοί δεν θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις.

.Παναθηναϊκός-Λαμποράλ 95-74

Επίδειξη δύναμης και ευστοχίας από τα 6.75 (18/37 τρίποντα!) πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός απέναντι στη λαβωμένη από απουσίες (Σαν Εμετέριο, Κελάτι, Χάνγκα), Λαμποράλ Κούτσα, στο κατάμεστο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία» της Λευκωσίας, για την 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. 

Οι «πράσινοι» επικράτησαν 95-74 της ισπανικής ομάδας, πανηγύρισαν την πρώτη νίκη τους στον 4ο όμιλο, ενώ υποχρέωσαν τους φιλοξενούμενους στην πρώτη ήττα.

.Στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Παπούλιας για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ», της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου. 

Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.  

Αύριο στις 11 το πρωί ο κ. Παπούλιας θα παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Στη 1.30 το μεσημέρι θα παρατεθεί γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών στη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει προσφώνηση από τον διοικητή του Γ΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Νικόλαο Δεβετζή και αντιφώνηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Την κυβέρνηση στο γεύμα θα εκπροσωπήσει ο κ,. Βενιζέλος. 

.Παρίσι και Βερολίνο θέλουν να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με την Ουάσινγκτον στο θέμα της συλλογής πληροφοριών

Η Γαλλία και η Γερμανία ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία, με την υποστήριξη και των άλλων Ευρωπαίων, για να βρεθεί ως το τέλος του χρόνου ένα πεδίο συνεννόησης με τις ΗΠΑ στα θέματα των πληροφοριών, μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος της αμερικανικής κατασκοπείας.

"Πρέπει να σταματήσει και να απαιτήσουμε εξηγήσεις", δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, "με στόχο να καταλήξουμε πριν από το τέλος της χρονιάς σε μια συμφωνία για τις αμοιβαίες σχέσεις" Ευρωπαίων και Αμερικανών σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

"Είμαστε όλοι σύμφωνοι πάνω στο κείμενο, και οι 28", διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπαϊ, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για αντιρρήσεις των Βρετανών, παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ που έχουν και οι ίδιοι κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα την Ιταλία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε "θετική στάση", δήλωσε ο ιταλός ομόλογός του Ενρίκο Λέτα. Πράγμα σπάνιο, ο Κάμερον δεν έκανε δηλώσεις ούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής ούτε κατά την έξοδό του.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.