.Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ


Με ψήφους 167 κατά, έναντι 119 υπέρ, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, επί συνόλου 286 βουλευτών. Την πρόταση υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. 
Κατά τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για συνωμοσία της σιωπής και της συγκάλυψης, απευθυνόμενος στην συγκυβέρνηση, και απέδωσε την άρνηση των τριών κομμάτων να στηρίξουν την πρόταση του κόμματός του σε φόβο. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε γκρίζα την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απουσίαζε από τη διαπραγμάτευση και τον Αντώνη Σαμαρά ότι θριαμβολογεί στο διαδίκτυο και δεν παρουσιάζεται στη Βουλή. 

«Με τις εισηγήσεις του κυρίου Τσίπρα θα γινόμασταν Αλβανία του Χότζα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών. Χαρακτήρισε δε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απλά τσαμπουκάδες, που, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν χωράνε στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς. 

Σφοδρή αντιπαράθεση προκλήθηκε με αφορμή τις καταγγελίες του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, για τζογάρισμα από διεθνή κέντρα που στοχοποιούν την Ελλάδα, με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη να τον κατηγορεί ότι διανθίζει τις ομιλίες του με ατάκες τύπου Τζέιμς Μποντ. 
«Η ΔΗΜΑΡ θα αναζητήσει την αλήθεια για τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς του μνημονίου, όχι στη βάση των προτάσεων για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που εξυπηρετούν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, 
αλλά στη θεσμική λειτουργία που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς την υπόθεση διερευνά η δικαιοσύνη και η σχετική δικογραφία έχει αποσταλεί στη Βουλή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης.  
Υπέρ της εξεταστικής, αλλά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτόξευσε η Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τον ότι γελοιοποιεί το ρόλο και την αποστολή της εξεταστικής επιτροπής. 

.Οριστική απόφαση του ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς των ομολόγων


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περιμένει την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις εσωτερικές διαδικασίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

 Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν εξετάζεται "σχέδιο Β" σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

 Ο κ. Ράις επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι "σημαντική και συγκεκριμένη" και ότι στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση. 

.Αλ. Τσίπρας: Διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού


Ως «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης από την τρικομματική κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε, θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί. Να αναζητήσουμε δηλαδή πως μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί χρέος της Βουλής και όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλυφθούν οι λαθεμένες πολιτικές επιλογές που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραματόζωο της κρίσης. 

«Μας λέτε ότι η πρότασή μας είναι ρεβανσιστική και εκδικητική. Είναι όμως μια πρόταση που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο διότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα και γι΄αυτό αρνείστε την πρότασή μας. Η στάση αποκαλύπτει και τεκμηριώνει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν λύση από ανάγκη, αλλά επιλογή», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ». 

«Μας λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στα αποτελέσματα του Eurogroup και εκτίμησε ότι είναι αναπόφευκτη μία διαγραφή χρέους.

.«Συνεχίστε την εντυπωσιακή προσπάθεια»


«Ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα την απόφαση του Eurogroup για τη δανειοδότηση της Ελλάδος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.
Αξιολογώντας την απόφαση της Δευτέρας για την Ελλάδα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Νταλάρα είπε-μεταξύ άλλων-ότι «ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος». 

Τόνισε δε, πως κατά την άποψή του, «το πιο σπουδαίο μέρος είναι η διάθεση του ουσιαστικού ποσού χρημάτων να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη συνέχιση των πιστώσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Οικονομίας».

Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε, ωστόσο, πως κάποιες απόψεις αυτής της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ευκρινείς, συμπεριλαμβανομένης και της επαναγοράς του χρέους. Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει προβληματισμένος πως «αυτό δεν συνιστά επαρκή πορεία για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά λίγο ως πολύ είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αποφύγει, τελικά, μία άτακτη στάση πληρωμών, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και ότι δεν θα εκπέσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όπως τόνισε, με οποιοδήποτε κόστος.

«Δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αυτό, διότι δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Νομίζω, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να παλινδρομήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως έκανε η πτώση της «Lehman Brothers», πριν από τέσσερα χρόνια. 

Θα το τοποθετούσα στην ίδια διάσταση εμβέλειας, οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει με μία ελληνική έξοδο από το ευρώ. Υπάρχει τεράστια διακινδύνευση και πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος».

Ο κ. Νταλάρα ανέφερε, επίσης, στον «?Εθνικό Κήρυκα» ότι πριν από δύο εβδομάδες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα της. Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, ο κ. Νταλάρα είπε ότι η προτροπή του είναι: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια.

«Επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία καλή συνάντηση μαζί του (σ.σ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά) και έκτοτε βρισκόμαστε σε επικοινωνία», είπε ο κ. Νταλάρα, και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνεται υπό την ηγεσία του».
Αναφερόμενος στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε ότι βραχυπρόθεσμο είναι πολύ δύσκολο και με πολλές προκλήσεις.

«Φαίνεται πως σχεδόν έχουν παγιδευτεί μέσα σ? ένα κύκλο λιτότητας και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό», υπογράμμισε ο κ. Νταλάρα και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι άρχισαν να οικοδομούνται κάποιες προοπτικές, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τη σωστή στρατηγική να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.