.Μεταξύ μέσων όρων και υψηλών στόχων

Του Ηλία Σιακαντάρη 
Σαν καλοφουσκωμένο τόπι που χοροπηδά στον αφρό μιας δίνης, η Ευρώπη αντιστάθηκε στο κύμα πτώσης που είχε τυλίξει από τη Δευτέρα τις διεθνείς αγορές. Τον «αέρα» έδωσαν (ακόμα) περισσότερες θετικές ανακοινώσεις: Η Ισπανία μίλησε για την ταχύτερη ανάπτυξη σε τρίμηνο εδώ και έξι χρόνια (άλμα-ρεκόρ όμως έκανε και το επιτόκιο για νέες ισπανικές επιχειρήσεις). 

Η εντυπωσιακή βελτίωση της «τιτλώδους» αφήγησης σε μια ακόμα ταλαιπωρημένη χώρα επιβεβαιώνει, προς το παρόν, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές κατάφεραν επιτέλους να βρουν βηματισμό με τα πολλαπλά μέτωπα: Εχουν γίνει απο... περισσότερα »

.Τέλος στο επικυρωμένο αντίγραφο

Τέλος, επιτέλους, στο επικυρωμένο αντίγραφο, μία από τις χιλιάδες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που όχι μόνο δεν διασφάλιζαν ουσιαστικά την εγκυρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων, αλλά συντηρούσαν μία ολόκληρη αντιπαραγωγική διαδικασία. 

Όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εφεξής οι απλές φωτοτυπίες αντικαθιστούν τα επικυρωμένα αντίγραφα στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων.
Τα επικυρωμένα αντίγραφα ανάλωναν τους εξής πόρους και εργατοώρες:
  • 50 εκατομμύρια επικυρώσεις αντιγράφων σε ΚΕΠ και αστυνομικά τμήματα
  • 3 λεπτά ο μέσος χρόνος για την κάθε επικύρωση
  • 2,5 εκατομμύρια εργατοώρες
  • 312.500 εργάσιμες ημέρες
  • 1.420 υπάλληλοι με αποκλειστική και πλήρη απασχόληση

Στο πλαίσιο αυτό καταργούνται επίσης η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ και καταργείται η υποχρέωση βεβαίωσης γνησίου της υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου, όσον αφορά στον τομέα των κρατικών προμηθειών.

.Τουλάχιστον 75 νεκροί σε επεισόδια βίας στο Ιράκ

 Νέα αιματηρά επεισόδια, περιλαμβανομένων συντονισμένων επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 75 ανθρώπων σήμερα στο Ιράκ, όπου οι φονικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Απρίλιο στην χώρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές. Ωστόσο ομάδες μαχητών που συνδέονται με την αλ Κάιντα πραγματοποιούν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον πολιτών, των δυνάμεων ασφαλείας και μελών της σουνιτικής πολιτοφυλακής Σάχουα, που είχε συσταθεί για να συμβάλει στη μάχη εναντίον του δικτύου των εξτρεμιστών.

.Μήνυμα Αλ. Τσίπρα προς Αγ. Μέρκελ, κυβέρνηση, τράπεζες, ΜΜΕ, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος

Μήνυμα προς την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και την τρόικα «να ψάξουν αλλού για συνενόχους» έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί από τους δανειστές να υπογράψει προεκλογικά τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι εντός του έτους θα γίνουν εκλογές και ο ελληνικός λαός θα έχει ξανά την τύχη του στα χέρια του «για να ανατρέψει αυτό το φαύλο πολιτικό σκηνικό», ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στην πολιτική της τρόικας, την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τα ΜΜΕ. 

Παράλληλα έστειλε αυστηρά μηνύματα και προς το εσωτερικό του κόμματος, προειδοποιώντας με διαγραφές και σημειώνοντας ότι «φαινόμενα εκφυλιστικά, φαινόμενα απαξιωτικά της συλλογικής προσπάθειας, από εδώ και στο εξής δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτά».

.Τα ρομπότ θα βρουν το δρόμο τους μέχρι τα σπίτια μας μέσα στην επόμενη δεκαετία

Ένα πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το RoboEarth, που εδώ και τέσσερα χρόνια χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός διαδικτύου αποκλειστικά για ρομπότ, δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν αυτή την εβδομάδα.

Η πρώτη δοκιμή γίνεται σε μια προσομοιωμένη αίθουσα νοσοκομείου, όπου τέσσερα «δικτυωμένα» ρομπότ θα εκτελούν από κοινού μια σειρά από ενέργειες για να βοηθήσουν ασθενείς.

Το RoboEarth, σύμφωνα με το BBC, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσα από την οποία τα απανταχού ρομπότ θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες, ώστε να ανταποκρίνονται με πιο «έξυπνο» τρόπο στο περιβάλλον τους.
 Ο απώτερος στόχος είναι τόσο τα ρομπότ, όσο και οι άνθρωποι, να μπορούν μελλοντικά να «ανεβάζουν» (upload) πληροφορίες σε μια βάση δεδομένων, που θα βρίσκεται στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing) και η οποία θα παίζει το ρόλο ενός κοινού «εγκεφάλου» για έξυπνα μηχανήματα.
 

.Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ»

«Είμαι εδώ για να εργαστώ υπέρ της Ευρώπης και όχι εναντίον της» δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στους ευρωβουλευτές μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατ' αρχήν απευθύνθηκε στον Βρετανό ευρωβουλευτή Νάιζελ Φάρατζ, ο οποίος τού είχε πει νωρίτερα ότι δεν ελέγχει τη χώρα, λόγω των δανειστών και ότι θα πρέπει να μετονομάσει το κόμμα του από Νέα Δημοκρατία, σε Μη Δημοκρατία. 

«Ευχαριστώ τον κ. Φάρατζ για τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσε. Θα εκτιμούσα, όμως, αν έδειχνε και αλληλεγγύη κάτι που δεν έκανε. Ίσως κάποιοι δεν νιώσουν ικανοποίηση που η Ελλάδα τα κατάφερε και μένει στο ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός με δηκτικό τρόπο για τον ευρωσκεπτικισμό του κ. Φάρατζ.

Ακολούθως απάντησε σε δέσμη ερωτήσεων για τη Χρυσή Αυγή: «Η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι οι ρίζες του προβλήματος. Εμείς τις αντιμετωπίζουμε, όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής» εκτίμησε ο κ. Σαμαράς.

Για την επένδυση στις Σκουριές, σημείωσε ότι είναι απόλυτα νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, που πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών και θα προστατευθεί.

Για την τραπεζική ένωση, είπε ότι θα πρέπει να γίνει τριμερής διάλογος για τον μηχανισμό εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και θα στεφθεί με επιτυχία. Θα είναι όμως δύσκολες και σκληρές διαπργματεύσεις.

Για την Ανάπτυξη στην ΕΕ επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να ενισχύσουμε την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

.«Το ΠΑΣΟΚ ενσωματώθηκε στη ΝΔ και δεν με εκφράζει»

Ενσωμάτωση του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ βλέπει η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε πως πλέον το κόμμα αυτό «δεν την εκφράζει».

«Το ΠΑΣΟΚ που και για μένα υπήρξε ο χώρος με τον οποίο μπήκα στην πολιτική και εξέφρασε ένα λαϊκό κίνημα, θα το κρίνει η ιστορία. Δεν μπορεί να κριθεί μόνο του. Πραγματικά, δεν έχω σχέση αυτήν τη στιγμή, αλλά θα σας πω με μια απλή έκφραση, ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει καθόλου και δεν θεωρώ, ότι έκανε αυτά που μπορούσε να κάνει σ' αυτήν τη δύσκολη περίοδο για να αλλάξει τα δεδομένα, ακόμη και για τον εαυτό του», δήλωσε το πρώην στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.

«Πολύ απλά, θα έλεγα, ότι ενσωματώθηκε στη ΝΔ, δίχως να προχωρήσει σε προγραμματικές συμφωνίες, όπως κάνουν όλα τα κόμματα που μπαίνουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στην Ευρώπη, γιατί έχουμε ανάλογες εμπειρίες. 

Ο τρόπος που δεν υποστήριξε το παρελθόν του και οι παθογένειες οι κομματικές που διατηρούνται. Αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να αλλάξουν ριζικά και δεν έγιναν και βεβαίως είναι θέμα της πολιτικής του ηγεσίας. Ενσωματώθηκε απολύτως στη ΝΔ και μέσα από την κυβερνητική λειτουργία και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε σε αρκετά ζητήματα».

Όσον αφορά την πρωτοβουλία των 58, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πως «εάν απαντηθούν τα δύο ζητήματα, που είναι το κάτι νέο και το πώς θα βγούμε από την κρίση, να μην είναι διαδικαστικό θέμα, πολλοί άνθρωποι θα προστρέξουν. Βεβαίως κι εγώ, σε ό,τι μπορώ να προσφέρω».

Σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκφράσει καμία εναλλακτική. Πετροβολάει, χωρίς να εκφράζει εναλλακτική και γι' αυτό δεν έχει την εμπιστοσύνη (του κόσμου)».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.