.Τι δείχνουν οι αλλαγές

Καθημερινά πλέον αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές που επέρχονται στη χώρα είναι και πολλές και σοβαρές. Δεν είναι μάλιστα υπερβολική η εκτίμηση ότι υπάρχουν τομείς, όπως για παράδειγμα αυτός της Δικαιοσύνης, που η λειτουργία τους μοιάζει να μην υπολείπεται στο παραμικρό από εκείνη κρατών με μακρά παράδοση υποδειγματικής εφαρμογής του Δικαίου.

Δεν είναι, ασφαλώς, ευχάριστα τα όσα αποκαλύπτονται για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η διαφθορά στη χώρα μας. Ούτε και διαφαίνεται η πιθανότητα να προσδιοριστεί πότε και ποιες δυνάμεις πρωτοστάτησαν σ' αυτό το παιχνίδι της λεηλασίας του δημόσιου - και όχι μόνο- χρήματος. 

Οταν οι μίζες για τις προμήθειες οπλικών συστημάτων διακινούνταν για περισσότερο από μία δεκαετία, είναι προφανές ότι οι βαλίτσες με τις οποίες μεταφέρονταν δεν είχαν ένα μόνο χρώμα.

Κάτι που προφανώς συμβαίνει τώρα και με τις ελεγχόμενες 
δανειοδοτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο έλεγχος φέρνει στο φως απίστευτες τραπεζικές συμφωνίες, όπου με ελάχιστες εγγυήσεις εκταμιεύονταν πολλαπλάσια ποσά, μέρος των οποίων επενδυόταν σε ακίνητα στο εξωτερικό και δεν διαφαινόταν έστω και πρόθεση καταβολής των προβλεπόμενων δόσεων.

Αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. Είναι βέβαιο ότι ο ζήλος τον οποίο επιδεικνύουν οι δικαστικές αρχές και οι αυστηροί έλεγχοι που ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αποτελέσουν για το μέλλον αντικίνητρα για όσους θελήσουν να επιδοθούν σε ανάλογες πρακτικές. Γιατί εκείνο για το οποίο μπορούμε πλέον να είμαστε βέβαιοι είναι ότι θεωρείται απίθανο να δούμε να διαπράττονται ανάλογα σκάνδαλα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το αποτέλεσμα ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι λογαριασμοί με το παρελθόν δεν φαίνεται να κλείνουν σύντομα.

.Το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζει τη στάση του Π. Τατσόπουλου

Το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει τη στάση του Πέτρου Τατσόπουλου, ωστόσο δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά την παραίτησή του, την οποία όπως ο ίδιος ανακοίνωσε έχει υποβάλλει στον κ. Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τατσόπουλος δεν εκλήθη από το προεδρείο της ΚΟ για μεταξύ τους συνάντηση, παρά τη βεβαιότητα που υπήρχε περί του αντιθέτου, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «είναι αδιανόητη και έξω από τις αξίες μας η διαθεσιμότητα της παραίτησης από την Κ.Ο., όταν αυτή δεν συνοδεύεται και από την διάθεση της βουλευτικής έδρας υπέρ του κόμματος».


Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη και εκ των πραγμάτων το «θέμα Τατσόπουλου», αλλά και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης.

.Economist: Το «προβληματικό παιδί» των χαμένων οικονομικών στόχων, ξεπερνά όλες τις προσδοκίες

Με ασυνήθιστη ροή καλών ειδήσεων ξεκινά το 2014 η Ελλάδα, το μέχρι πρότινος «προβληματικό παιδί» των χαμένων οικονομικών στόχων, που τώρα ξεπερνά όλες τις προσδοκίες, σύμφωνα με τη στήλη «Charlemagne» του βρετανικού περιοδικού The Economist, που αναφέρεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πιθανότητα επιστροφής της στις αγορές εντός του έτους και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι άλλοτε οργισμένοι γερμανοί αξιωματούχοι τώρα χαιρετίζουν ως σωτήρα της χώρας του, και του ευρώ, τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφθασαν στην Αθήνα για την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας για να επαινέσουν τη χώρα και όχι για να την «θάψουν».
Ωστόσο, η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της χώρας παραμένει προβληματική, τονίζεται στο δημοσίευμα.


Ο Economist επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση της οικονομίας και η επανίδρυση του κράτους χρειάζεται χρόνο και αποφασιστικότητα, όμως ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτε από τα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. «Ο φωτογενής και πανούργος αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας» είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 

«Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά μία νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Σαμαρά», προειδοποιεί ο Economist τονίζοντας ότι από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση η ΕΕ είναι πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον ως ρυθμιστή.

.Κεντρικό ρόλο στον Αγγ. Φιλιππίδη αποδίδει το πόρισμα για το ΤΤ

Δάνεια χωρίς εγγυήσεις, χρήματα που κατέληξαν σε offshore εταιρείες ή σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό και κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη διοίκησή του, περιγράφονται στο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Ένα πόρισμα 129 σελίδων που κατέληξε στην άσκηση διώξεων για αδικήματα που επιφέρουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε βάρος 25 προσώπων και στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών του ΤΤ και επιχειρηματιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελική λειτουργός αφιερώνει «ειδικό κεφάλαιο» στα συμπεράσματά της στη διοίκηση που άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος, Άγγελος Φιλιππίδης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες. 

Μάλιστα, η εισαγγελέας τονίζει ότι από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Φιλιππίδη την περίοδο από το 2008 μέχρι και το 2012 προκύπτει «αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων κατά τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ», θέμα για το οποίο ωστόσο τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

.Οι «Λευκές νύχτες» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εμπόρων και του υπουργείου Ανάπτυξης

Aυξάνονται τα αιτήματα εμπόρων προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για να αλλάξει η ρύθμιση του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 4177/2013 για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ μετά την επιτυχία της "λευκής νύχτας" στην Αθήνα φαίνεται να είναι αρκετοί αυτοί που προτιμούν την εναλλακτική λύση να μένουν ανοικτά μέχρι πολύ αργά τα εμπορικά καταστήματα κάποια Σάββατα, παρά να λειτουργούν κάποιες Κυριακές.

Εκτός από το θέμα των Κυριακών του Δεκεμβρίου, οι μικρομεσαίοι έμποροι ζητούν και τη θεσμοθέτηση δύο "λευκών νυχτών" τον χρόνο για το εμπόριο, η μια την Ημέρα του Καταναλωτή (15 Μαρτίου) και η άλλη την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου (22 Σεπτεμβρίου).

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.