Ιστορική αμνησία...

Στη Γερμανία, η απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ και σε λίγες μέρες ο νέος υπό την ηγεσία της Μεγάλος Συνασπισμός αναλαμβάνουν μια ιστορική ευθύνη, καθώς θέτουν εν κινδύνω με την επιθετική τους πολιτική στην Ουκρανία τη στενή σχέση με τη Μόσχα που θεμελίωσε μετά το 1969 ο Μπραντ και ενίσχυσαν οι Κολ - Γκένσερ στις δεκαετίες του '80 και του '90.
Μια ιστορική αμνησία φαίνεται να κυριαρχεί στο Βερολίνο, καθώς και η πρώτη ενοποίηση του 1870 υπό τον Μπίσμαρκ και η δεύτερη το 1989-91 υπό τον Κολ έγιναν δυνατές χωρίς μείζονος κλίμακας αναταράξεις χάρη στην ανοχή και τη στήριξη της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ.

Ακόμη, όταν μετά την ήττα του 1918 η νεαρή τότε Δημοκρατία της Βαϊμάρης ήταν απομονωμένη στην Ευρώπη και στο έλεος της νικήτριας Γαλλίας, η μόνη διεθνής στήριξη που βρήκε ήταν η συμμαχία με την επίσης απομονωμένη Σοβιετική Ρωσία, στο Ράπαλο της Ιταλίας την άνοιξη του 1922. 

Χάρη στην ανίερή τους συμμαχία με τους μπολσεβίκους οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στο Βερολίνο στη διάρκεια της δεκαετίας του '20 παραβίαζαν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών κατασκευάζοντας απαγορευμένα όπλα και πραγματοποιώντας ασκήσεις επί σοβιετικού εδάφους.

Η πιο ανίερη όμως συμμαχία ήλθε τον Αύγουστο του 1939, όταν οι Στάλιν και Χίτλερ συμφώνησαν να μοιράσουν στα δύο στην Πολωνία με τη Μόσχα να λαμβάνει ως μπόνους τις βαλτικές χώρες.

Με άλλα λόγια, με την αλαζονεία του κυρίαρχου στην ΕΕ-
Ευρωζώνη και τον ασυγκράτητο επεκτατισμό προς ανατολάς, η Γερμανία δεν διακινδυνεύει απλώς και μόνο μια περιστασιακή συμμαχία που διευκόλυνε την ενοποίηση του 1990, αλλά την πιο σημαντική σταθερά της εξωτερικής της πολιτικής.

Αυθάδεια και προπέτεια απέναντι στις ΗΠΑ ως προς τη διαχείριση της κρίσης, περιφρόνηση και υποβάθμιση της Γαλλίας, εμπαθής ικανοποίηση για την παρακμή-απομόνωση της Βρετανίας και υπεροψία και μέθη -όπως λέει ο Καβάφης για τον Δαρείο- απέναντι στη Μόσχα.

Η οδυνηρή παλινδρόμηση του Βερολίνου στο κακό του παρελθόν είναι μια πραγματικότητα που έχει ξεπεράσει ακόμη και τις ψυχωτικές αντιγερμανικές αντιδράσεις της Θάτσερ στην περίοδο 1989-90, όταν η Σιδηρά Κυρία κατάλαβε ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ενσωμάτωση της Ανατολικής στη Δυτική Γερμανία.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

.Χ. Αθανασίου: «Ανάξια διάψευσης» τα δημοσιεύματα για εντολές της τρόικας προς δικαστικούς

Κατηγορηματικά διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τρόικα, σε συνάντηση κλιμακίου της με ειρηνοδίκες και με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έδωσε εντολή να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών.

Το θέμα έθιξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει διευκρινήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κάνοντας λόγο για μείζον ζήτημα που δημιουργείται από τη συνάντηση αυτή.

Απαντώντας ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε ανάξια διάψευσης τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, τονίζοντας ότι η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.

.Λ. Γρηγοράκος: «Δυστοκία» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Για «δυστοκία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, αν ο νόμος αυτός θα προχωρήσει, ή όχι» σημειώνει ο κ. Γρηγοράκος και προσθέτει: 

«Το ΠΑΣΟΚ είχε εντάξει την έννοια του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο της συζήτησης ενός ολόκληρου πακέτου για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει βγάλει ανακοίνωση ότι δεν πάει σε μεμονωμένες αλλαγές του εκλογικού νόμου, δηλαδή στο να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το σχέδιο επαναφοράς του 42% για την εκλογή δημάρχων, σημειώνει ότι «αυτά θα πρέπει να συζητηθούν, αλλά εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε αντίθετοι σ΄αυτό, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο 50%».

.Θα λάβουμε μέτρα αν συνεχιστεί η απεργία, λέει ο Αδ. Γεωργιάδης

Σε διάλογο κάλεσε εκ νέου τους γιατρούς, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να παγώσει για ένα μήνα όλο το σχέδιο της κινητικότητας στην Υγεία εφόσον οι γιατροί λύσουν σήμερα την απεργία.

«Εγώ ανακοίνωσα από χθες μαζί με τον κ. Μπέζα, τον αρμόδιο υφυπουργό, όπου χειριζόμαστε αυτό το θέμα, ότι εμείς δεσμευόμαστε εάν οι γιατροί λύσουν την απεργία τους ει δυνατόν και σήμερα και πάψουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο, για ένα μήνα να μην γίνει απολύτως τίποτα και να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε το σχέδιο γραμμή γραμμή, να δούμε που μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για εκείνους εκ των γιατρών για τους οποίους θα κριθεί ότι δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. 

Αυτό έχει ως προϋπόθεση ότι θα σταματήσει η απεργία» είπε ο υπουργός. Επισήμανε, όμως, ότι εάν η απεργία δεν τερματιστεί, εντός της εβδομάδας, θα λάβει αποφάσεις για τα μέτρα που θα εφαρμόσει για την αποκατάσταση της παροχής υγείας στους ασφαλισμένους.  

.«Για πρώτη φορά τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν αύξηση»

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή πως για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, τα έσοδα του ΙΚΑ για την απασχόληση παρουσιάζουν αύξηση τον μήνα Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την «αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία κ.α.».

Ο υπουργός τόνισε ότι η πολύ θετική εξέλιξη παρατηρήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, μετά τον Σεπτέμβριο και συνδέεται άρρηκτα με την επιβολή του υψηλού προστίμου για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. 

Ενημέρωσε, παράλληλα, ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως την 31η Οκτωβρίου ανήλθαν σε των 5,9 εκατομμύρια ευρώ. 

Εκτίμησε δε, πως ειδικώς στον τομέα του Τουρισμού, από τη νέα σεζόν θα παρατηρηθεί περαιτέρω συμμόρφωση των επιχειρηματιών στο μέτρο της ασφάλισης, με αποτέλεσμα περισσότερα έσοδα για το ΙΚΑ.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως κινείται με ταχύτητα για να βελτιωθούν οι εισπρακτικές δυνάμεις του ασφαλιστικού συστήματος, εξήγησε πως δεν θα κάνει δεκτή καμία τροπολογία και ανακοίνωσε την κατάθεση, αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, άλλου νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση.

Προανήγγειλε, ωστόσο, την κατάθεση δύο υπουργικών τροπολογιών με τις οποίες «κλείνει το παράθυρο μέσα από το οποίο γινόταν η εισφοροδιαφυγή», βελτιώνεται η υφιστάμενη ρύθμιση των ασφαλιστικών ταμείων και ενισχύονται οι ελεγκτικούς μηχανισμούς του ασφαλιστικού συστήματος.

.Η κυβέρνηση έχει μπροστά της απλώς το μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»

«Η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να προκηρύξει τριπλές εκλογές την άνοιξη» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και προσθέτει: «Αν γίνουν απλώς αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές την προσεχή άνοιξη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν το φάσμα της συντριβής. Και θα είναι δύσκολο μια κυβέρνηση συντετριμμένη στην κάλπη της αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών να συνεχίσει να κυβερνά για πολύ».

Σε ερώτηση για την αντίθεση των πολιτών -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- στην πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές, ο κ. Παπαδημούλης απαντά: «Επί της ουσίας, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι διαρκώς αυξάνει το ποσοστό των πολιτών που θέλει μία ώρα αρχύτερα να ηττηθεί και να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η πολιτική. 

Όσο πιο γρήγορα κι όσο επαρκέστερα ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει περισσότερους και περισσότερο για το εναλλακτικό του πρόγραμμα και σχέδιο, τόσο γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς είναι σε αποδρομή, θα φύγει, φυσικά με τον δρόμο των εκλογών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης - τρόικας για τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, σημειώνει: 
«Έχω την εντύπωση ότι τρόπος που συμπεριφέρεται το κυβερνητικό δίδυμο -σιωπηλός Σαμαράς και φωνασκών δήθεν εναντίον των δανειστών Βενιζέλος- δείχνει μια κυβέρνηση που δεν βρίσκεται απλώς σε αμηχανία, αλλά σε τροχιά αποδρομής. 

Η κυβέρνηση εκλιπαρεί την τρόικα να της δώσει κάποιες ανάσες, χωρίς να το καταφέρνει όμως γιατί η τρόικα είναι μαθημένη στο "ναι σε όλα" από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου».

Ο κ. Παπαδημούλης μάλιστα καλεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και την απαγόρευση με όλες τις σχετικές νομικές συνέπειες στις τράπεζες να πουλούν στεγαστικά δάνεια σε distress funds, σε αυτά τα επιθετικά κοράκια που στη συνέχεια βγάζουν στο σφυρί και πετούν στον δρόμο φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. 

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την κυβέρνηση. Δεν έχει παρά να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ειλικρινά εννοεί το "όχι" που διαρρέει προς τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας».

Σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια πρόταση νόμου για μια σεισάχθεια νέου τύπου που θα δώσει ανάσα και ανακούφιση σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους 

και όχι φυσικά στους μπαταξήδες, μια ρύθμιση δηλαδή, με μακρύτερη χρονική διάρκεια και μικρότερη δόση αποπληρωμής ή και ένα λογικό κούρεμα δανείων που συνήφθηκαν σε εποχές φούσκας». 

«Άλλωστε» προσθέτει «οι τραπεζίτες, οι τράπεζες, έχουν πάρει πολλές δεκάδες δισ ευρώ ανακεφαλαιοποιούμενες από λεφτά των φορολογουμένων, που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Ένα μέρος από αυτά πρέπει να δοθεί για να εξορθολογιστεί με μια σεισάχθεια και το θέμα των κόκκινων δανείων».

.«Ελπίζουμε ο Τσίπρας να μην μείνει μόνο στα επικοινωνιακά τρικ»

Να ψηφίσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.

Από το Γραφείου Τύπου του Κινήματος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ, δίνουν τη μάχη με την τρόικα ώστε να διατηρηθεί η προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, κάτι που ήταν και νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ από το 2010, και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε καταψηφίσει.

Από αυτή τη μάχη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απούσα, περιοριζόμενη να συκοφαντεί την κυβέρνηση και να προεξοφλεί ότι δήθεν θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις της τρόικας.

Χαιρόμαστε που η διαπραγματευτική σταθερότητα της κυβέρνησης, βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί επιτέλους με το θέμα.

Ελπίζουμε πως ο κ. Τσίπρας δεν θα μείνει μόνο στα επικοινωνιακά τρικ, αλλά θα ψηφίσει στη Βουλή και το Νομοθετικό πλαίσιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την απαγόρευση των πλειστηριασμών», αναφέρει η ανακοίνωση.

.«Εντυπωσιασμένη που οι Έλληνες άντεξαν τόσα πολλά»

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση συζήτησαν μεταξύ άλλων κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η νορβηγίδα ομόλογός του, Έρνα Σόλμπεργκ..

«Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης η Ελλάδα μπαίνει στα πιο σίγουρα νερά της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε επίσης ότι ανέλυσε στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας διεξοδικά την πρόοδο της Ελλάδας στα δημοσιονομικά και πως «πιάσαμε ή και ξεπεράσαμε τους στόχους μας, όπως για παράδειγμα αυτόν του πρωτογενούς πλεονάσματος».

«Και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και στόχος μας είναι να πάμε μακρύτερα», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά έγιναν με τεράστιο κόστος και θυσίες για τους Έλληνες.

Εντυπωσιασμένη που οι Έλληνες, όπως είπε, άντεξαν τόσα πολλά, δήλωσε η κ. Σόλμπεργκ και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει περιορίσει τα ελλείμματά της κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες.

Για τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ο κ. Σαμαράς τόνισε το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον της Νορβηγίας φέρνοντας παράδειγμα την υποστήριξή της για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο αλλά και τη συμμετοχή της στην Frontex.

«Το άχθος που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η κ. Σόλμπεργκ η οποία έκανε γνωστό πως σε αυτό το κλίμα συζήτησε το θέμα πριν φτάσει στην Ελλάδα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

.ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΟΥΛΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

κ.Δήμαρχε 

Σήμερα 02/12/2013 , μου ζήτησες να σου υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του άμισθου αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και ποιότητας Ζωής .
Όπως πολύ καλά γνωρίζεις είναι κάτι το οποίο ήθελα να κάνω από καιρό, αλλά η σύγκρουση των «πρέπει» με τα «θέλω» μου ,λειτουργούσε αποτρεπτικά πάντα με γνώμονα την «προστασία-συνοχή» της παράταξής μας.
Η ενασχόλησή μου και η προσφορά μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1986 έως και σήμερα, έχουν δώσει επαρκή αδιαπραγμάτευτα δείγματα ... περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.