.Η Ρεάλ αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό


Η Ρεάλ Μαδρίτης βγήκε «ζωντανή» από τον ισπανικό «εμφύλιο» του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας και προκρίθηκε στον 15ο τελικό της διοργάνωσης, όπου απέναντι στον Ολυμπιακό (12/5, 22:00) θα διεκδικήσει τον 9ο τίτλο της και πρώτο μετά από 18 χρόνια (1995). 

Η «βασίλισσα» επικράτησε 74-67 της Μπαρτσελόνα, στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό στην «Ο2 Αρίνα» του Λονδίνου, και στέρησε από τους Καταλανούς ένα «repeat» του 2010, όταν στον τελικό με τον Ολυμπιακό «σήκωσαν» το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 33-39, 51-48, 67-74

.Απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις αποφάσισε η ΟΛΜΕ


Σχεδόν βέβαιο μοιάζει να είναι το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, καθώς στη συνεδρίασή της η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με ψήφους 9 υπέρ και δύο κατά το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17/5 (ημέρα έναρξης των εξετάσεων) και πενθήμερη επαναλαμβανόμενη από 20/5. 

Ωστόσο, για να γίνει πράξη η απεργία θα πρέπει να λάβει έγκριση από τις κατά τόπους γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την Τετάρτη 14 Μαΐου, καθώς η ΟΛΜΕ, από μόνη της, δεν έχει το δικαίωμα, βάσει καταστατικού, να προκηρύξει απεργία.

.Σε Φιλοθέη - Κηφισιά τα περισσότερα φωτοβολταϊκά


Στην περιοχή Φιλοθέης - Κηφισιάς είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα φωτοβολταϊκά σε στέγες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Με αφορμή τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, με τις οποίες μειώνονται οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά (για τις νεοεισερχόμενες εγκαταστάσεις) όλων των κατηγοριών, και για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, 

η έκθεση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι  η αγορά των φωτοβολταϊκών παρουσιάζει  το τελευταίο διάστημα σημάδια υπερθέρμανσης, έχοντας κινηθεί προς μεγέθη που έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και τους στόχους που η πολιτεία επίσημα έχει θέσει.

Τονίζεται επίσης ότι «οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου χαίρουν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα υψηλών τιμών συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί βασικό παραγωγικό πόρο».

.Ε. Λέτα: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων


Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κάλεσε σήμερα να καταρτιστεί και να συζητηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ένα κατεπείγον σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

"Η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων. . . 

Ζητούμε το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο" να επικεντρωθεί "σε ένα κατεπείγον σχέδιο" για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα, είπε ο Λέτα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Ρώμη.

"Χωρίς εργασία για τους νέους δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για τα κράτη μέλη ούτε για την Ευρώπη", υπογράμμισε ο Λέτα.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία ανέρχεται στο 11,5% του ενεργού πληθυσμού, αλλά φτάνει το 38,4% για τους νέους 15-24 ετών.

.Αιφνιδιαστική επίσκεψη της Α. Μέρκελ στο Αφγανιστάν


Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ μετέβη σήμερα στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου επισκέφθηκε το μνημείο των 53 Γερμανών στρατιωτών, θυμάτων της ένοπλης κρίσης στη χώρα.

Νωρίτερα, επισκέφθηκε το αρχηγείο των γερμανικών στρατευμάτων στην Μαζάρ ε-Σαρίφ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων δυτικά, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας, Τόμας ντε Μεζιέρ, προτού μεταβεί στην Κουντούζ με ελικόπτερο.

Η Γερμανία είναι προγραμματισμένο να παραδώσει το φθινόπωρο τον έλεγχο του στρατοπέδου της Κουντούζ στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

.Αντιπαράθεση για τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ


Δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του Γ. Μηλιού, του Τ. Κουράκη και της Τ. Χριστοδουλοπούλου, για τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, επικρίνει η ΝΔ.

     «Για μία ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο» αναφέρει ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος και κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ενθαρρύνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών την ώρα των εξετάσεων, παίζει κομματικά παιχνίδια σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους».

  Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να παγώσει τις αποφάσεις της και να αρχίσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ, απαντώντας στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «για μια ακόμα φορά η ΝΔ παίζει άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια με τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας».

 Με αφορμή το θέμα με την ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πρώτα απαξιώνουν με την ακραία τους πολιτική την παιδεία, και τώρα εκβιάζουν την εκπαιδευτική κοινότητα ενόψει των εξετάσεων». 

Προσθέτει επίσης, ότι είναι  στο χέρι της κυβέρνησης να παγώσει τώρα τις αποφάσεις της και να ξεκινήσει διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα πάνω στα πραγματικά προβλήματα του σχολείου,  μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Εξάλλου, με το μέρος των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να απεργήσουν εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, τάσσονται εμμέσως πλην σαφώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι δια μέσω της αρμόδιας τομεάρχου Παιδείας Σταυρούλας Ξουλίδου, θεωρούν ότι «οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να απαντήσουν στον εκβιασμό της Κυβέρνησης με το μόνο όπλο που διαθέτουν, την απεργία».

 Η κα Ξουλίδου επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την εξέλιξη στην Παιδεία και υποστηρίζει ότι «μαθητές και γονείς καθίστανται όμηροι της αδιαλλαξίας και της άκαμπτης πολιτικής της κυβέρνησης».

.Πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας ο Βασίλης Σπανούλης


Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας για την περίοδο 2012-13 και παρέλαβε το σχετικό βραβείο σε ειδική τελετή που έγινε σήμερα στο Λονδίνο, μία ημέρα πριν την έναρξη του φάιναλ-φορ της διοργάνωσης. 

Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν τέταρτος σκόρερ της διοργάνωσης με 14.7 πόντους μέσο όρο, τρίτος στις ασίστ (5.59) και πρώτος στα κερδισμένα φάουλ (5.41), οδηγώντας τους «ερυθρόλευκους» ως την τελική φάση, όπου θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη.

Στην τελετή τιμήθηκαν επίσης τα μέλη της καλύτερης πεντάδας της φετινής σεζόν, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα και στην οποία, εκτός του Σπανούλη, περιλαμβάνονται επίσης οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Ρούντι Φερνάντεθ, Νέναντ Κρστιτς και Αντε Τόμιτς. 

Βραβεύθηκε επίσης ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ανερχόμενος παίκτης (rising star), ενώ ο Μπόμπι Μπράουν της Σιένα παρέλαβε το βραβείο του πρώτου σκόρερ, το οποίο φέρει το όνομα του αείμνηστου Αλφόνσο Φορντ.

.Δίκαιες οι διεκδικήσεις των καθηγητών, εκτιμά o Π. Σκουρλέτης


Οι καθηγητές διεκδικούν πράγματα που είναι δίκαια. Εμείς σεβόμαστε τις διαδικασίες του κινήματος. Αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν μερίδα των ΜΜΕ και η κυβέρνηση. 

Είναι ένας αγώνας για την αναβάθμιση του σχολείου και βεβαίως, οφείλει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, ώστε να κερδίζει όχι μόνο τη συναίνεση εντός του κλάδου των καθηγητών, της μεγάλης πλειοψηφίας των καθηγητών, αλλά και τη συναίνεση της κοινωνίας. 

Και με αυτή την έννοια, πιστεύω, ότι οι καθηγητές παρά τους εκβιασμούς που δέχονται, θα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο και για τα παιδιά που δίνουν (σ.σ. εξετάσεις) και για την εκπαίδευση?» 

δήλωσε, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης επιστράτευσης, είπε ότι «η επιστράτευση ως μέτρο, είναι κάτι που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία. 

Και όταν γίνεται σε ανθρώπους, οι οποίοι ασκούν ένα λειτούργημα, 
όπως οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, είναι μεγάλο το πλήγμα στη δημοκρατία. Θεωρώ, ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει κανείς να σκέφτεται την υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου...».

."Μετ΄ εμποδίων" ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων


Ολοκληρώθηκε  η δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τη σύναψη νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη συνάντηση δεν συμμετείχε η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ».

Το ΠΑΜΕ, έχει προγραμματίσει για τις 23 του μήνα συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Επίσης, δεν προσήλθε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών που έως αργά χθες δεν είχε οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του, επικαλούμενος τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Και ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν στην ανάγκη της κατοχύρωσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων και προστασίας της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το περιεχόμενο της σύμβασης, καθώς και για τις επόμενες κινήσεις των κοινωνικών εταίρων.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.