.Στο «κλίμα των ημερών»

Με γνώμονα τον τζίρο που επωφελείται από το όνομά τους, δεν χωράει αμφιβολία ότι ο κυριολεκτικά ουρανοκατέβατος Αϊ-Βασίλης νικάει άνετα τον Αγιο Βαλεντίνο, έναν υποτιμητικά εννοούμενο ουρανοκατέβατο, μια και στο ανατολικό εορτολόγιο τον πρόσθεσε η αγορά. 

Αποχριστιανισμένος είναι βέβαια ο κοκκινοντυμένος παππούς, με μηδαμινή σχέση με τον εκ Καππαδοκίας ιεράρχη, πάντως και βαθύτερα στον χρόνο πάει ο θρύλος του, αναμειγνύοντας Ανατολή και Δύση, αλλά και πολύ περισσότερες ημέρες έχει στη διάθεσή του για να διευρύνει τη συναισθηματική και οικονομική του επικράτεια, μια και τον βλέπουμε στα μπαλκόνια ήδη από τον Νοέμβριο, και μάλιστα σχεδόν από το ξεκίνημά του πια. 

Επιπλέον, γεγονός καθοριστικό, η κινηματογραφική βιομηχανία, ένας οικουμενικής αίγλης κατασκευαστής παραμυθιών που υποκαθιστά τους παππούδες και τις γιαγιάδες, κι από κοντά η τηλεοπτική, ασχολήθηκαν πολύ πιο νωρίς μαζί του, χρησιμοποιώντας δε και λίγη ξεθυμασμένη λογοτεχνία, κατόρθωσαν να εισαγάγουν και να επιβάλουν τη φιγούρα του ακόμα και στην τεράστια αγορά των μη χριστιανικών χωρών. 

Μια φιγούρα-σύμβολο του «κλίματος των ημερών», που πάει κι έρχεται σε στόματα και γραφίδες, ανταγωνιζόμενη το «πνεύμα των Χριστουγέννων»· δύο φρασίδια που επιχειρούν, πιθανόν μάταια, να εμπλουτίσουν με κάτι ευγενέστερο υποθέσεις καταναλωτισμού.

Εχει τα καλά του και τα κακά του το «κλίμα των ημερών», τα παλιά και τα νεότερα, τα γηγενή και τα εισαγόμενα. Την αναλογία των γνωρισμάτων αυτών την προσδιορίζει κανείς κατά τις πάγιες αντιλήψεις του αλλά και κατά την περιστασιακή του διάθεση.

 Πολλοί απολαμβάνουν την εορταστική ατμόσφαιρα, ακόμα κι αν αναγνωρίζουν τον πλασματικό χαρακτήρα της, και την περιμένουν εναγωνίως, παρότι και το «δώρο» ή ο δέκατος τρίτος μισθός συγκαταλέγεται πια στις αναμνήσεις ή στους αστικούς μύθους. Αρκετοί είναι όμως και όσοι δηλώνουν αλλεργικοί στην κατασκευασμένη υπερβολή και παραφορά, στον όλο γλυκερό πληθωρισμό. 

Κι αυτό ανεξάρτητα από τα οικονομικά τους, ανεξάρτητα επίσης και από την πιθανότητα να επιμένουν σε μια παπαδιαμαντική θέαση και βίωση των πραγμάτων, ίσως ανέφικτη πια.
Αλλοι πάλι, για να μείνουμε σε ένα νεότερο έθιμο που τη διάδοση και την εμπέδωσή του τις ευνόησε ιδιαίτερα η τηλεόραση, δηλώνουν αλλεργικοί στην εορταστική κατάχρηση της μαντινάδας. 

Το ’χουν το δίκιο τους, αν κρίνουμε από τα άνευρα δίστιχα που απευθύνουν σε μέλη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας ορισμένοι εθιμικοί επισκέπτες τους, βρακοφόροι ή μη, κομίζοντας στην πρωτεύουσα τη νησιωτική συνήθεια έμμετρης υποδοχής επισήμων. 

Το ζητηματάκι αυτό είναι της κοινωνιολογίας, όχι της φιλολογίας. Δεν συντρέχει λόγος να αδικείται μια σπουδαία ποιητική παράδοση για τις ανάγκες της κολακείας και μόνο ή της επίδειξης. Στο κάτω κάτω, αν ήταν μόνο η ρίμα της η έρμη η μαντινάδα, ε, θα μαντιναδολόγαγε σύμπασα η Ελλάδα. Παλιό δίστιχο... 

.Τα πάντα για την καρέκλα

Είναι εξαιρετικά εξοργιστικό, σε σημείο που όταν τα διαβάζεις να σου έρχεται να σπάσεις τον υπολογιστή ή όταν τα βλέπεις την τηλεόραση. Αφού εξευτελίστηκαν με τέτοιο τρόπο με την πρωτοφανή επιστολή του Τσακαλώτου, συνεχίζουν την κοροϊδία του ελληνικού λαού.
Διαβάστε τι λέει σε non paper η κυβέρνηση: 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ τη 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, κατά την διάρκεια παράδοσης τμήματος της Ιονίας οδού δήλωσε πως: «Καταφέραμε με το πλεόνασμα με το οποίο υπήρχε και χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το πρόγραμμα, να δώσουμε την 13η σύνταξη, όπως είχαμε υποσχεθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σε αυτούς που έχουν εισοδήματα κάτω από 850 ευρώ το μήνα».
Κι όμως, η επιστολή Τσακαλώτου μιλά ξεκάθαρα για εφάπαξ βοήθημα, δηλαδή δεν θα ξαναδοθεί ή αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ερωτηθεί ο... κυβερνήτης της Ελλάδας, Σόιμπλε.
Με απλά λόγια ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει 13η σύνταξη κι ότι το βοήθημα δόθηκε άπαξ, συνεχίζει να παίζει με το μυαλό των Ελλήνων. Αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για 13η σύνταξη την οποία θα πρέπει να περιμένουν και τον επόμενο Δεκέμβρη του 2017 οι συνταξιούχοι. Τεράστια κοροϊδία, ένα απίστευτο ψέμα από τους πολιτικούς απατεώνες.
Ο μπάρμπα Αλέκος γνωρίζει ότι η επιστολή Τσακαλώτου, το... πιστοποιητικό τροϊκανών φρονημάτων δεν επιτρέπει τέτοια σύνταξη, αντιθέτως δεν αποκλείονται μειώσεις στις συντάξεις προκειμένου να καλυφθούν πιθανές απώλειες στο πλεόνασμα.

Κι όμως, προκλητικά και εξοργιστικά συνεχίζουν το ψέμα. Είναι άθλιοι και δείχνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν τα πάντα για να κρατηθούν στην εξουσία.

.«Ξετσίπ(ρ)α»... χωρίς όρια

Τις τελευταίες ώρες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία διακινείται μια ακόμη είδηση – βόμβα. Από αυτές που συγκλονίζουν το πανελλήνιο, παρά το γεγονός ότι το εργάκι το έχουμε ξαναδεί. Φημολογείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής, της δήλωσης μετανοίας δηλαδή της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.
Κάποιοι «ποντικοί» της κυβέρνησης λένε ότι ο πρωθυπουργός είναι δύσθυμος και ότι κούνησε και το δεξί του φρύδι. Σας θυμίζει κάποιον άλλον πρωθυπουργό που έδειχνε την οργή του με τον τρόπο αυτό;
Εν πάση περιπτώσει ο Τσίπρας, λένε οι πηγές που ξέρουν καλά από κυβερνητικό ρεπορτάζ, εξοργίστηκε με τον υπουργό του και με την έκταση που πήρε το θέμα. Αλλά και από το γεγονός ότι πρώτο αποκάλυψε την επιστολή το Βήμα του Ψυχάρη με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η κυβέρνηση να την δώσει στη δημοσιότητα κάνοντας επίθεση στη ΝΔ.
Μετά από όλα αυτά ο Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να εντάξει στο λεξικό του μια ακόμη λέξη «Ξετσίπ(ρ)α» χωρίς όρια. Το παιχνίδι που παίχθηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2015 φαίνεται ότι πάει να στηθεί και τώρα. Όταν ο Βαρουφάκης... έκανε του κεφαλιού του και δρούσε μόνος του ο άτεγκτος πατριώτης πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε πέτρα την καρδιά και τον καρατόμησε. Παρ' ότι μερικές ημέρες πριν έτρεχε μαζί του στον Εθνικό Κήπο για να δείξει πόσο αγαστή είναι η σχέση τους.
Όμως, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι το σχέδιο Β, η χρεοκοπία της Ελλάδας και η επιστροφή στη δραχμή ήταν συναποφασισμένο. Και ο Τσίπρας γνώριζε τι σχεδίαζε ο Βαρουφάκης, και τον παρότρυνε μέχρι τον Απρίλιο του 2015. Όταν κατάλαβε ότι τον περίμενε το... Γουδή, έκανε πίσω και άδειασε τον υπουργό του. Αυτή είναι η αλήθεια κι έχει γραφτεί στην ιστορία.
Το ίδιο πάει να κάνει τώρα ο Τσίπρας. Μια επιστολή που δεν έχει ξανασυμβεί σε χώρα, ακόμη και της... Υποσαχάρειας, η οποία δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, που δέχεται τα εξωφρενικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα για νέα μέτρα, πάει να γίνει δήθεν «κόντρα» Τσίπρα – Τσακαλώτου. Αν αληθεύουν οι φήμες περί οργής του πρωθυπουργού ώστε στη δύσκολη στιγμή ο υπουργός να γίνει η «Ιφιγένεια» για να γλιτώσει ο πραγματικός «εγκέφαλος» της σπείρας που μας κυβερνά, τότε το 2015 και η ξεφτίλα του ξαναστήνεται με μεθοδικό τρόπο.

Ο κόσμος θα ξαναφάει τον σανό του πρωθυπουργού που δήθεν δεν ήξερε και βρέθηκε προ εκπλήξεως;

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.