. Φήμες για πιέσεις του ΔΝΤ για διαγραφή του ελληνικού χρέους


Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα στο Βερολίνο, εν μέσω διαφωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την απευθείας χορήγηση βοήθειας ή μη στις τράπεζες.

Παρά την έντονη φημολογία ότι το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στη Γερμανία να συμφωνήσει σε διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, οι δύο ισχυρές κυρίες δεν έκαναν καμία δήλωση και δεν διαλεύκαναν το τοπίο μετά το πέρας της συνάντησης τους. 

Η Λαγκάρντ, η οποία επισήμως επισκέφθηκε το Βερολίνο για την εορτή των 70ών γενεθλίων του Σόιμπλε, συζήτησε με την Μέρκελ σχετικά με την «κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. 

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε πει νωρίτερα πως επρόκειτο να συζητηθούν ζητήματα στα οποία τέμνονται τα συμφέροντα της Γερμανίας και του διεθνούς χρηματοοικονομικού θεσμού.

Στο μεταξύ, η Μαδρίτη ζητά τα δάνεια από την ευρωζώνη να διοχετευθούν απευθείας στις τράπεζες για να αποφευχθεί η αύξηση του ισπανικού χρέους και του ελλείμματος.

Αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας επέμειναν χθες ότι οι απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι εφικτές 
μόνον αφού δημιουργηθεί και τεθεί σε λειτουργία ένας μηχανισμός ελέγχου των τραπεζών της ευρωζώνης και «καθοριστεί η αποτελεσματικότητά του».

. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε...


Με την ελπίδα να είναι η τελική ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα συγκαλέσει αύριο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για να εγκρίνουν το τελικό πακέτο μέτρων. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πακέτο να λάβει την έγκριση της τρόικα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά να περάσει από την Βουλή πιθανότατα με την διαδικασία ψήφισης ενός άρθρου. 

Το θέμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα συζητηθεί βέβαια στην αυριανή σύσκεψη, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν τα μέτρα ως πακέτο σκοπεύοντας προφανώς να διαφοροποιηθούν σε επιμέρους κονδύλια. 

Αυτό ακριβώς όμως φοβάται η κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι διατεθειμένος να ρισκάρει κάποιες απώλειες προκειμένου να περάσει ολόκληρο το πακέτο γρήγορα και όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. 

Η ψηφοφορία στη Βουλή πάντως είναι το πρώτο κι όχι το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η επόμενη ημέρα εκείνη της εφαρμογής των μέτρων δημιουργεί ήδη ρίγη πανικού στα κυβερνητικά επιτελεία καθώς το σύνολο των Ελλήνων θα δουν σχεδόν αυτόματα τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραστικά και τις κοινωνικές παροχές να διατηρούνται μόνο στα απολύτως απαραίτητα .

Ήδη πάντως στο περιθώριο των συζητήσεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση της επικοινωνιακής κι όχι μόνο διαχείρισης της επόμενης ημέρας εκείνης που τα μέτρα δεν θα είναι «πληροφορίες» αλλά γεγονός.

.ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ


Σε νέα δυναμική κινητοποίηση προχωρούν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Πορτογαλίας το Σάββατο, εναντίον της σκληρής λιτότητας...
που επιβάλλεται στην χώρα.

Από την πλευρά της η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου αναζητά ισοδύναμα μέτρα στο φορολογικό πεδίο, αφού μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις αναγκάστηκε να πάρει πίσω το μέτρο για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.


Τώρα μιλά για θέσπιση φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ωστόσο, όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση της τρόικας και ενδεικτικό της δυσκολίας είναι ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλίου για τα ζητήματα αυτά διήρκησε πάνω από επτά ώρες.


Ειδικότερα, η έκτακτη συνεδρίαση του πορτογαλικού υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, στην οποία συζητήθηκαν νέες αυξήσεις φόρων, σε αντικατάσταση των μέτρων λιτότητας που προκάλεσαν αντιδράσεις χωρίς προηγούμενο στη χώρα, διήρκησε πάνω από επτά ώρες.


Χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες ανακοινώθηκε ότι οι νέες κυβερνητικές προτάσεις για τους φόρους θα τεθούν υπόψη των βουλευτών έως την 15η Οκτωβρίου.


Υπενθυμίζεται ότι μετά την έντονη κοινωνική αντίδραση η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρου Πάσους Κοέλιου απέσυρε, 
τελικά, το μέτρο που είχε εξαγγείλει τις πρώτες μέρες του τρέχοντος μηνός περί αύξησης της εισφοράς των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία από το 11% των αποδοχών τους σήμερα στο 18%, και την ταυτόχρονη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς από το 23,75% στο 18%.

.Πλήρη δικαστικό έλεγχο ζητά ο Χατζηνικολάου


Ο πλήρης δικαστικός έλεγχος είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει σε δήλωσή του ο εκδότης της Realnews Νίκος Χατζηνικολάου σε απάντηση των όσων ανέφερε νωρίτερα ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
 «Με έκπληξη και θλίψη πληροφορήθηκα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων εξαπέλυσε προσωπικές απειλές και ύβρεις εναντίον μου, διαπράττοντας πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ολίσθημα, για το οποίο θα μπορούσα να προσφύγω στη Δικαιοσύνη.
Δεν θα το πράξω. Θα συνεχίσω απερίσπαστος τη δημοσιογραφική έρευνα. Δεν πτοούμαι» αναφέρει ο κ. Χατζηνικολάου και συνεχίζει:
«Οφείλω όμως να επισημάνω ότι από τον πολύπειρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ιδίως τώρα που φέρει και τον τίτλο του Προέδρου της Βουλής, θα ανέμενα ψύχραιμη και θεσμική αντίδραση.
Το μέγα σκάνδαλο, άλλωστε, είναι η συγκάλυψη επί 1,5 και πλέον έτος της καταγγελίας που έφερε στο φως η Real news. Και σε αυτό το σκάνδαλο η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: πλήρης δικαστικός έλεγχος, με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών.
Αυτός είναι ο δρόμος για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής σε όσους δικαίως ή αδίκως τον κατήγγειλαν και όχι οι ύβρεις και οι απειλές εναντίον μου».

.Ξεκινά ο αγωγός (TAP ) Ελλάδα-Ιταλία-Αλβανία


Η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans - Adriatic Pipeline), που θα συνδέει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία σχεδιάζεται να υπογραφεί την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγή της ιταλικής κυβέρνησης.
«Η υπογραφή επίκειται, θα γίνει στη Νέα Υόρκη», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι εκπρόσωποι των τριών χωρών θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο αγωγός TAP έχει σχεδιασθεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

.Ο Β. Μεϊμαράκης δεν είναι το ηχηρό όνομα


Πιστέψτε με ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι το πλέον ηχηρό όνομα που είναι ανακατεμένο σε αυτή την υπόθεση. Νομίζω οι φωτογραφίες υπάρχουν και αν αποφασίσει ο κυρίαρχος παίκτης αυτού του παιχνιδιού να τις δώσει θα γελάσει... Πιστεύω, όμως, ότι είναι το διαπραγματευτικό χαρτί, το προσέχει πάρα πολύ, μήπως και πέσει στα μαλακά.
Υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα, τα οποία θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη από την εκπληκτικά μεγάλη έκπληξη που δοκίμασε ο ελληνικός λαός την Κυριακή από τη Real news», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real.
Και πρόσθεσε:
«Νομίζω οι φωτογραφίες υπάρχουν και αν αποφασίσει ο κυρίαρχος παίκτης αυτού του παιχνιδιού να τις δώσει θα γελάσει... Πιστεύω, όμως, ότι είναι το διαπραγματευτικό χαρτί, το προσέχει πάρα πολύ, μήπως και πέσει στα μαλακά.
Εξάλλου, δεν ήταν η μόνη γερή κουμπαριά του κ. Καρούζου, ο κ. Μεϊμαράκης. Μου προξενεί δε εντύπωση που μια τόσο αιχμηρή υπόθεση που άλλαξε το σκηνικό της χώρας μέσα σε ένα 24ωρο, δύο χρόνια έμεινε ανενεργή σε ένα συρτάρι».

.Μακελειό με δεκάδες νεκρούς


Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που παραμένουν πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σκότωσαν σήμερα περισσότερους από 40 ανθρώπους σε μια μικρή πόλη έξω από τη Δαμασκό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα βίντεο που ανάρτησαν οι εξεγερμένοι δείχνει σειρές ματωμένων πτωμάτων τυλιγμένων σε κουβέρτες. Τα θύματα φαίνεται να είναι άνδρες, από 20 ετών έως και ηλικιωμένοι.

«Μια σφαγή στη Ντιγιάμπια», ακούγεται να λέει ένας από τους εξεγερμένους στο βίντεο. «Καταραμένε Μπασάρ. Τα πτώματα είναι δεκάδες. Κοιτάξτε μουσουλμάνοι, κοιτάξτε τι κάνει αυτός ο δικτάτορας».

Σε ένα από τα βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο οι ακτιβιστές κάποιοι από τους άνδρες φαίνεται να έχουν δεχθεί μια σφαίρα στο πρόσωπο, το μέτωπο ή τον λαιμό. Μερικοί εξεγερμένοι ισχυρίζονται ότι μεταξύ των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά, όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα βίντεο.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, οι νεκροί στη Ντιγιάμπια, νοτιοανατολικά της Δαμασκού, ενδέχεται να φτάνουν τους 107, όμως το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο μόνο 40 ανθρώπων.

Εξάλλου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 
2011, οπότε ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του Άσαντ.

Ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 30.716 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία. Οι περισσότεροι από αυτούς, 21.534, ήταν πολίτες, χωρίς όμως να διαχωρίζει μεταξύ άοπλων κατοίκων και άλλων που μάχονται στο πλευρό των εξεγερμένων.

.«Αστήρικτες αστειότητες»


«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να περπατάω με το κεφάλι ψηλά, δεν με νοιάζουν οι μηνύσεις και οι Εξεταστικές Επιτροπές, εγώ πρέπει να κατέβω στην πλατεία για να εξιλεωθώ στον κόσμο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την διάρκεια συνάντησης με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με την υπόθεση «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». 
Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε αστήρικτες αστειότητες και γελοίες καταγγελίες τα δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν στην υπόθεση.
«Είμαι παρών, μπαίνω μπροστά και θα δώσω τη μάχη στην αρένα, και όχι στα σαλόνια», υπογράμμισε ο κ. Μειμαράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι αν χρειαστεί θα βγάλει και το κοστούμι του Προέδρου της Βουλής.
Ερωτηθείς επίμονα, για τις πληροφορίες περί παραίτησής του, απάντησε ότι ο ίδιος ουδέποτε μίλησε για παραίτηση ή αναστολή καθηκόντων, αλλά για εκπλήρωση κάποιων αρμοδιοτήτων του από τους αντιπροέδρους, μια και - όπως είπε - δεν μπορεί να προεδρεύει με αυτές τις καταγγελίες να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του.
Σε ερώτηση πάντως, για το εάν θα προεδρεύσει της συζήτησης και ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα, απάντησε ότι εάν έως τότε δεν έχει δημοσιευθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ, θα ανέβει στην έδρα αν του ζητηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, των οποίων απολαμβάνει της στήριξης.
Ο κύριος Μεϊμαράκης έθεσε ευθέως θέμα χρονικής συγκυρίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι χτυπάει λάθος άνθρωπο όποιος έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. 

.Ι. Στουρνάρας: Λιγότερο από 8 δισ. ευρώ οι περικοπές


Το κομμάτι του πακέτου μέτρου που αφορά σε περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εισερχόμενος στα κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο.   

Εξάλλου, νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτη για το πακέτο των μέτρων. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στο πακέτο, η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ.

.UEFA: «Συναρπαστικό το Euro 2016 και με 24 ομάδες»


Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 στη Γαλλία θα εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστικό και συναρπαστικό όπως τα προηγούμενα, παρά την αύξηση των εθνικών ομάδων από 16 σε 24, όπως δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής της UEFA, Αντι Ρόξμπεργκ. 

«Ένα τουρνουά που περιλαμβάνει περισσότερες εθνικές ομάδες μπορεί να συνεχίσει να είναι επιτυχημένο» τόνισε ο Ρόξμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

Επεσήμανε, επίσης, ότι τα ποδοσφαιρικά στάνταρντ είναι υψηλά σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και λιγότερο γνωστές ομάδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε παραδοσιακές υπερδυνάμεις της ηπείρου. 

Εξάλλου, ο φόβος για την αύξηση των ομάδων, όπως είπε, δεν διαφέρει από αυτόν για τα «βαρετά παιχνίδια» που είχε εκφραστεί το 1996 στην Αγγλία, όταν οι εθνικές ομάδες στην τελική φάση της διοργάνωσης είχαν αυξηθεί από 8 σε 16.

.Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο


Την εντολή για διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε η ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας, μετά από το επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα στο Φαρμακονήσι.

Ειδικότερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για ένα επεισόδιο παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Το τουρκικό πλοίο επειδή έκανε επικίδυνους ελιγμούς σε περιοχή όπου εκτελούσε περιπολία σκάφος του ελληνικού λιμενικού (στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών 2012») προσέκρουσε σε αυτό χωρίς περαιτέρω συνέπειες.
 
Σύμφωνα με  πληροφορίες, το σκάφος του λιμενικού ζήτησε από τον κυβερνήτη του τουρκικού σκάφους που ήταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων να αποχωρήσει, ωστόσο ο ίδιος δεν υπάκουσε και άρχισε να πραγματοποιεί ελιγμούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύγκρουση των δύο σκαφών.
 
Όμως, όπως θα επισημάνει ο έλληνας πρέσβης στο διάβημά του, «παρόμοιες ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήματος, επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματικήαντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».

Τις τελευταίες ώρες γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με αφορμή το επεισόδιο, παρουσία και στελεχών της Frontex.

.Η Μαδρίτη ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις


Η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2012, με το ΑΕΠ της να εξακολουθεί να συρρικνώνεται «με σημαντικό ρυθμό», εκτίμησε σε δελτίο της που κυκλοφόρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι προβλέψεις της οποίας τείνουν γενικά να επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του έτους καταδεικνύουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συνέχισε να πέφτει με σημαντικό ρυθμό, σε ένα πλαίσιο έντασης στις αγορές που είναι πάντοτε ιδιαίτερα αυξημένη», 

ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο δελτίο της, καθώς η κυβέρνηση της χώρας --της τέταρτης μεγαλύτερης της ευρωζώνης-- δέχεται πιέσεις να ζητήσει 'διάσωση'.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ένα νέο πακέτο δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ότι θα το πράξει μόνον εάν το κόστος δανεισμού της παραμείνει πολύ υψηλό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Μαδρίτη ετοιμάζεται εξάλλου σήμερα για άλλη μια ημέρα κινητοποιήσεων μεγάλης κλίμακας, αφού οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να επαναλάβουν την πορεία στην διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν συγκρούσεις, ενώ στο βόρειο τμήμα της χώρας προγραμματίζεται γενική απεργία.

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια στην ισπανική πρωτεύουσα, περιλαμβανομένων 27 αστυνομικών, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ αναφέρθηκαν 28 προσαγωγές.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.