.Προς ψήφο στα κοινοβούλια η δίμηνη παράταση

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group και δρομολογήθηκαν οι επόμενες κινήσεις σχετικά με την ομαλή μετάβαση της Ελλάδας στην προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL.
 Συγκεκριμένα, το Euro Working Group ανέλαβε να μεταβιβάσει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, από τα οποία απαιτείται να δοθεί έγκριση, το ελληνικό αίτημα για παράταση του Μνημονίου έως το τέλος Φεβρουαρίου. 

Το αίτημα συνοδεύεται και από τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας για την έως τώρα υλοποίηση του Μνημονίου από τη χώρα μας.

.«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το τέλος του προγράμματος»

 «Βρισκόμαστε μόνο ένα βήμα πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, ένα βήμα πριν από το άνοιγμα ενός νέου πλαισίου αναφοράς, ενός νέου καθεστώτος, πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με τη μορφή του ECCL και των ενισχυμένων συνθηκών πιστωτικής γραμμής, 

που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το μνημόνιο και την επιτήρηση από την τρόικα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πριν από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα απόψε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ανέδειξε δε ως κεντρικό ζήτημα αυτό της πολιτικής σταθερότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και συνέδεσε την προληπτική πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα με την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

.«Ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» η υποψηφιότητα του Στ. Δήμα

Η απόφαση των ελληνικών Αρχών για τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και η επιλογή του Σταύρου Δήμα «μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές και στέλνει ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη» τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, η εκπρόσωπος της επιτροπής δήλωσε τα εξής: «Η Επιτροπή σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου που θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Όπως γνωρίζετε προβλέπονται τρεις γύροι. Πρόκειται για μια δημοκρατική απόφαση των ελληνικών Αρχών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην άρση των αβεβαιοτήτων στις αγορές. Είναι ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρώπη το ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να παρουσιάσει ως υποψήφιο τον κ. Σταύρο Δήμα, πρώην επίτροπο και πεπεισμένο Ευρωπαίο. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στην ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

.FT: Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone». 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ (Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, (Kerin Hope, Peter Spiegel) (Αθήνα και Βρυξέλλες), τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτ...περισσότερα »

.Προβλέπει πιέσεις σε βουλευτές

Την εκτίμησή του πως θα ασκηθούν πιέσεις προς του βουλευτές ανάμεσα στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα πως η επίσπευση της Προεδρικής εκλογής είναι τελικά μια θετική εξέλιξη που έγινε κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής. 
Ο κ. Τσίπρας στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που θα κορυφωθεί στις 29 Δεκεμβρίου με την τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. 

Κομματικά στελέχη σημείωναν ότι είναι πιθανό να δούμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και άλλο αποτέλεσμα την τρίτη ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι 180 ψήφοι, δεν θα συγκεντρωθούν.

Δίνοντας το έναυσμα για εγρήγορση και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή του λαού στις διαδικασίες και να δημιουργηθεί ένα κίνημα αντίστασης στην προσπάθεια εκβιασμού και τρομοκράτησης του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και οι δηλώσεις και τα υπονοούμενα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ο κ. Τσίπρας ζήτησε να τεθεί η ΠΓ σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ με την συμμετοχή του ιδίου συνεχίζονται το προσεχές Σαββατοκύριακο οι περιφερειακές συνδιασκέψεις, στο Ηράκλειο το Σάββατο και την Λάρισα την Κυριακή.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να τεθεί σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και επίσης ζήτησε, να ετοιμαστούν από τώρα οι νομοθετικές παρεμβάσεις της επόμενης κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.