Ξημερώνει 18 Οκτωβρίου... περάσανε 33 χρόνια...


.Σε συνθήκες δουλείας 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο

Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες δουλείας, με την Ινδία να είναι στην πρώτη θέση καθώς οι μισοί απο τον παγκόσμιο αριθμό δούλων ζουν σε αυτή την χώρα, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την οργάνωση WalkFree. 

Συνολικά τα τρία τέταρτα των θυμάτων βρίσκονται στην Ασία , αναφέρει η νεοσυσταθείσα οργάνωση με έδρα την Αυστραλία , που υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον ιδρυτή της Microsoft και φιλάνθρωπο Μπιλ Γκέιτς . 
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο, στην Ινδία ζουν 14 εκατομμύρια άν... περισσότερα »

.Στο «κόκκινο» το 75% των στεγαστικών δανείων

Στο 75% έχουν εκτοξευθεί τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται στο «κόκκινο», σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι οφειλές πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση φθάνουν το 15%, και των καταναλωτικών δάνειων -που πριν από δυόμισι χρόνια ήταν στο 10%- σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 65%.

Συγκεκριμένα, τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 94.000 ευρώ.

Την πρωτιά έχουν τα στεγαστικά δάνεια που ανέρχονται στο 61,6% των δανείων που έχουν χορηγηθεί και ακολουθούν τα καταναλωτικά με 31,2%. Το 25% των δανειοληπτών είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, το 27% 40 με 50 και το 29% από 50 έως 60 ετών. Το 66,7%, είναι έγγαμοι, το 17,9% διαζευγμένοι, το 13,3% άγαμοι και το 2% βρίσκονται εν χηρεία.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, το υψηλότερο ποσοστό υπερχρέωσης καταγράφεται στην Αθήνα (44%) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (18,4%) και τα Χανιά (14,4%).

Η Ένωση υποστηρίζει επίσης ότι οι υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% στα αστικά κέντρα και σε υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια.

Τα στελέχη της Ένωσης εκτιμούν ότι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008 και μετά δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ενώ, αν υπάρξει άρση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσει «πλημμύρα πλειστηριασμών».

.H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει, για πρώτη φορά φέτος, το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις των σχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει φέτος, για πρώτη φορά, τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης του 2014 πριν εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλιά τους, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει τροποποιήσεις τους, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το δικαίωμα απορρέει από τη νομοθεσία για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, γνωστής ως «δέσμης δύο μέτρων» (Two Pack).

Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει τις γνωμοδοτήσεις της για τα σχέδια των προϋπολογισμών μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Νοεμβρίου, κατά την οποία θα συζητήσουν το θέμα αυτό.

Η ΕΕ ελπίζει, αναφέρει το δημοσίευμα, ότι η αμοιβαία πίεση θα ενθαρρύνει τις χώρες να τηρήσουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν. 


«Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις από ένα κράτος - μέλος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πει "συγγνώμη, παρακαλώ να αναθεωρήσετε το σχέδιο του προϋπολογισμού σας", η αντίδραση των αγορών θα είναι πιθανότατα πολύ αρνητική», δήλωσε ο Επίτροπος σε συνέδριο που έγινε στο Βίλνιους. 

Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για την πολιτική (που πρέπει να εφαρμοσθεί) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαμόρφωσης των σχεδίων και όχι να «βάζει βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς».

Τα στοιχεία για το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο μετρά την δημοσιονομική υγεία, απομονώνοντας τις διακυμάνσεις της οικονομίας και μην υπολογίζοντας τις δαπάνες για την πληρωμή των τόκων, δείχνει το μέγεθος της εξοικονόμησης που έγινε τα τελευταία χρόνια. 

Από ένα έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ που είχε καταγραφεί το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στο τέλος του 2013 θα υπάρξει πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ. 

Στην Ιρλανδία, το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,3% του ΑΕΠ από 25,4% που ήταν το 2010. 

Στην Ελλάδα προβλέπεται φέτος πλεόνασμα 6,3% του ΑΕΠ από έλλειμμα 2,6% του ΑΕΠ το 2010. Ωστόσο, μετά από έξι τρίμηνα οικονομικής ύφεσης, το βάρος του χρέους έχει αυξηθεί.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο στο 92,2% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 από 85,6% που ήταν στο τέλος του 2010.

.Προσωρινή η λύση στο πρόβλημα του χρέους στις ΗΠΑ

Είτε πρόκειται για τον Μπαράκ Ομπάμα, είτε για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, είτε για τους ίδιους του Αμερικανούς, κανείς δεν βγήκε πραγματικά νικητής από τη μάχη που έληξε εδώ και λίγες ώρες στην Ουάσινγκτον με την έγκριση από το αμερικανικό Κονγκρέσο της συμβιβαστικής συμφωνίας για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, όμως μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, και τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Ο συμβιβασμός είναι προσωρινός και δεν εγκαινιάζει παρά μία ολιγόμηνη ανάπαυλα για τα δύο στρατόπεδα. Μία δικομματική επιτροπή θα επιφορτισθεί με την επεξεργασία μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενός σχεδίου προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2014, το οποίο θα πρέπει να είναι πάλι προϊόν συβιβασμού. 
Ομως το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει επιδείξει κατά την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα εντυπωσιακή ανικανότητα σε τέτοιου είδους ακσήσεις.

Μετά το τέλος της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης της δεύτερης προεδρικής θητείας του, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ από τον Λευκό Οίκο ότι "τώρα τα μέλη του Κονγκρέσου οφείλουν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών" , έπειτα από δύο εβδομάδες πολιτικών συγκρούσεων και εκβιασμών και εξέφρασε την δυσφορία του για το ότι έχει αναγκασθεί να κυβερνά περνώντας "από τη μία κρίση στην άλλη".

Αντιμέτωπος με τους δύσκολους μήνες που έρχονται είπε ότι "είναι έτοιμος να συνεργασθεί με τους πάντες, επί οποιασδήποτε ιδέας θα δημιουργήσει ανάπτυξη της οικονομίας , θέσεις απασχόλησης, θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη και θα βάλει μακροπρόθεσμα τάξη στον προϋπολογισμό".

Ανησυχώντας για τον προσωρινό χαρακτήρα της συμφωνίας, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι '΄είναι σημαντική η άρση της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής με την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους κατά τρόπο διαρκή".

.«Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης»

«Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε μια ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές – εταίρους για τη διεκδίκηση αλλαγών και τροποποιήσεων του ίδιου του προγράμματος προσαρμογής», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 

Σύμφωνα με τη ΔΗΜ.ΑΡ., «τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης με κύριους άξονες:
• Την αποτροπή της επιβολής νέων μέτρων.

• Την τροποποίηση αναποτελεσματικών μέτρων, όπως η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και οι μη αποδοτικές ρυθμίσεις διακανονισμού των υποχρεώσεων των πολιτών στο κράτος και τις τράπεζες.
• Τη διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
• Τη λήψη υποστηρικτικών μέτρων για τους ανέργους και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας».

.H τρόικα εκβιάζει για μέτρα 2 δισ. ευρώ

Βαρύς χειμώνας έπεσε ξαφνικά στις σχέσεις της κυβέρνησης, με την τρόικα η οποία πιέζει ασφυκτικά για νέα σκληρά μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014 . Όπως αναφέρουν «τα ΝΕΑ», πρωταγωνιστής των πιέσεων είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον Πολ Τόμσεν να διαμαρτύρεται στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την ανακοίνωση του επιδόματος θέρμανσης χωρίς την προηγούμενη έγκριση από την τρόικα και να δυσανασχετεί που η κυβέρνηση διαψεύδει με κάθε ευκαιρία την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων το 2014. 
Το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει το ΔΝΤ εκβιάζοντας για νέα μέτρα είναι πολύ π...περισσότερα »

.Κοινή γραμμή κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στην αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων

Συναίνεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με αρκετούς προβληματισμούς, συναντά στη Βουλή η αναθεωρημένη έκδοση της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, η ηγεσία των οποίων εμπλέκεται σε εγκληματική ή τρομοκρατική δραστηριότητα. 

Στη νέα της εκδοχή, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, κάνει δεκτό το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, να αποφασίζεται η αναστολή από την Ολομέλεια της Βουλής, όχι όμως με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών όπως ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά με απόλυτη πλειοψηφία 150. Στο ί...περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.