.Δεκάδες οι νεκροί από το ναυάγιο ανοιχτά της Σικελίας

Συνολικά 143 παράνομοι μετανάστες, από τους 206 επιζώντες από το ναυάγιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής κοντά στη Μάλτα, στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας, έφτασαν σήμερα το πρωί στη Βαλέτα.
Στη Μάλτα έχουν μεταφερθεί και οι σοροί μιας γυναίκας, δύο παιδιών και ενός βρέφους.
Στο πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 230 άνθρωποι, τελικός προορισμός των οποίων ήταν η Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή από τη Μάλτα, έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί από τη θάλασσα τα πτώματα 33 ανθρώπων, όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από επίσημα χείλη. 
Το ιταλικό πρακτορείο Άνσα από την πλευρά του έκανε λόγο για 34 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά. Από τα θύματα αυτά τα 22 έχουν μεταφερθεί στην Λαμπεντούζα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι τα νοσοκομεία της Βαλέτας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ώστε να φροντίσουν τους επιζώντες που θα χρειαστούν ιατρική περίθαλψη. 

Ορισμένοι από τους μετανάστες ήταν σε τόσο κακή κατάσταση που κρίθηκε ότι δεν θα άντεχαν το 10ωρο ταξίδι με πλοίο μέχρι τη Μάλτα και για αυτο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα στη Λαμπεντούζα. Σύμφωνα πάντα με το Άνσα, εννέα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού για νοσηλεία.

.Στη Βουλή δικογραφία κατά του Γ. Παπανδρέου

«Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις, που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου, ή με άλλον τρόπο εξαπατά εκλογέα, είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είτε για να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 (σ.σ. βουλευτικές και δημοτικές), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το παραπάνω άρθρο 162 του Ποινικού Κώδικα, επικαλείται ο πολίτης Παναγιώτης Σταμάτης του Δημητρίου, σε μηνυτήρια αναφορά του κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. 

Η σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή αφορά και ενδεχόμενη «διασπορά ψευδών ειδήσεων» εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, καθώς και «οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη» σε βάρος του εκλογικού σώματος, κατά την προεκλογική περίοδο του έτους 2009.

Η δικογραφία, που συνέταξε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ελπίδα Χασάπη, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ακολουθώντας τη διαδικασία που αφορά τους απλούς βουλευτές, καθώς -σύμφωνα με το διαβιβαστικό της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- ο μηνυτής φέρεται να καταγγέλλει τον κ. Παπανδρέου και για πράξεις που τέλεσε πριν αποκτήσει την ιδιότητα του βουλευτή.

.«Ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει ό,τι χειρότερο έχει το παλιό ΠΑΣΟΚ»

Την ανάγκη ριζικής ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, «ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τα σκληρά οικονομικά μέτρα, που στοχεύουν στην αποδυνάμωση των λαϊκών βάσεων», τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπή του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπας, από την Καβάλα, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε σε συστράτευση τον ελληνικό λαό στο πλευρό του ΚΚΕ σε μια προσπάθεια -όπως είπε- να αποτραπούν τα χειρότερα για το λαϊκό κίνημα και προέτρεψε τους πολίτες «να μην εμπιστεύονται καμία πολιτική δύναμη που είναι κομμάτι του συστήματος».

Επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για ανάκαμψη της κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες θα συνεχίσουν να βιώνουν μια δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα. Τάχθηκε κατά ενός νέου κουρέματος του χρέους και της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, εκτιμώντας ότι «δεν θα διασφαλίσει, σε καμία περίπτωση, την κοινωνική ευημερία των πολιτών».

Κριτική άσκησε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι τον τελευταίο καιρό «άλλαξε το τροπάρι του και υπόσχεται ανέξοδα πως θα υπάρξει βελτίωση στην κοινωνία και τους πολίτες αν το επιτρέψουν οι συνθήκες». 

«Ο κ. Τσίπρας έχει υιοθετήσει ό,τι χειρότερο έχει το παλιό ΠΑΣΟΚ και μιμείται τον Γιώργο Παπανδρέου που έλεγε τα ίδια, όταν ήταν στην ίδια θέση που είναι σήμερα ο κ. Τσίπρας» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Ως λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που μαστίζει την περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία -όπως είπε- σε ορισμένες περιοχές ξεπερνάει και τον ελληνικό μέσο όρο, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, που υπάρχουν σε αφθονία στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «τόσα χρόνια ανέχθηκε το φαινόμενο της ΧΑ και καλλιέργησε πολιτικές απόψεις για το μεταναστευτικό και τον ρατσισμό που είχαν ως αποτέλεσμα την κυριάρχηση ενός φασιστικού και νεοναζιστικού μορφώματος». 

Συμπλήρωσε: «Δεν έχουν θέση ναζιστικά και φασιστικά ανθρωποειδή σε χώρους εργασίας, σχολεία, συνδικαλιστικά κινήματα, αγροτιά και άλλους τομείς της κοινωνίας μας». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση σχολίασε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να ταυτίζονται οι δίκαιοι και διεκδικητικοί αγώνες των λαϊκών στρεμμάτων με τον ναζισμό, τον φασισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποδυνάμωση και τον εκφυλισμό του κοινωνικού κινήματος, επέρριψε ευθύνες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ λέγοντας πως «υπήρχαν περιπτώσεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην πετύχουν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. 

Για τον λόγο αυτόν απαιτείται γρηγορότερη ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας και τις δικές μας ευθύνες, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στα συνδικαλιστικά κινήματα για το πώς μπορούν να οργανωθούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας προέβλεψε ότι δεν θα γίνουν σύντομα εκλογές, αλλά σίγουρα νωρίτερα -είπε- από το τέλος της τετραετίας, ενώ απέδωσε χαρακτηριστικά γενικής πολιτικής μάχης στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

.Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν λίγο στην Κρήτη. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, στη θαλάσσια περιοχή 67 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων. 

Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 52 χιλιόμετρα και ο σεισμός σημειώθηκε στις 16:11. 

Αρχικά το Κέντρο είχε ανακοινώσει πως πρόκειται για σεισμό 6 Ρίχτερ αλλά λίγα λεπτά μετά αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του. 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.