.Ανακοίνωση του Δημάρχου Ζωγράφου Κωνσταντίνου Καλλίρη για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης

*Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση οδηγεί σε κοινωνική κρίση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Ολόκληρες ομάδες πληθυσμού πλήττονται γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της κοινωνίας. Παράλληλα θεσμοί και θεσμικές κατακτήσεις ετών αμφισβητούνται και τελικά καταργούνται. * * * *

Ένας κορυφαίος θεσμός, η τοπική αυτοδιοίκηση, με τις πρόσφατες αποφάσεις απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της, με την κατάργηση υπηρεσιών μεγάλης κοινωνικής οφέλειας και προστασίας των πολιτών, όπως αυτές της δημοτικης αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, οδηγείται βαθμιαία σε ακύρωση του κοινωνικο... περισσότερα »

.Προ των πυλών ο φόρος πολυτελείας

Φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ΕΕΤΑ, ΦΑΠ, αλλά και φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να πληρώσουν εντός του επόμενου μήνα χιλιάδες φορολογούμενοι.

Η πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, σκάφη και πισίνες από το 2013, αντί του 2014 θα αιφνιδιάσει 170.000 φορολογουμένους που θα λάβουν ένα πρόσθετο εκκαθαριστικό από την Εφορία. 

Το πλέον πιθανό είναι μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου να αναρτηθεί στο TAXISnet στους λογαριασμούς των υπόχρεων ειδοποίηση καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, κάτι που θα σημαίνει πως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε δύο δόσεις.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ αυτοκίνητα το Δημόσιο εκτιμά πως θα εισπράξει 70 εκατ. ευρώ περίπου από περίπου 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. 

Ο φόρος επιβάλλεται σε οχήματα με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω και μετά την πενταετία απομειώνεται. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης), ενώ για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης έχει το χαρακτήρα φόρου χρήσης και θα επιβληθεί σε οχήματα που είναι σε κυκλοφορία, δηλαδή ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλου κυβισμού που παρέδωσαν τις πινακίδες των ΙΧ τους το 2012 και δεν επιβαρύνθηκαν με τέλη κυκλοφορίας το 2013 δεν θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις πισίνες, εσωτερικές και εξωτερικές, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 10%. 

Το τεκμήριο που ισχύει φέτος για τις πισίνες είναι 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων. Έτσι, εξωτερική πισίνα 60 τ.μ. θα επιβαρυνθεί με φόρο 960 ευρώ και εσωτερική πισίνα ιδίων διαστάσεων με φόρο 1.920 ευρώ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα ισχύσει για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, λόγω του ειδικού Τέλους Παραμονής και Πλόων (ΤΠΠ) ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, το οποίο ψηφίσθηκε πρόσφατα και μέλλει να καταδειχθεί αν θα ισχύσει η όχι. 

.Ποιες αλλαγές φέρνει στην φορολογία το πολυνομοσχέδιο

Την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβιώσεως από το 2013, την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών, αλλά και την ειδική φορολόγηση όσων δεν δικαιολογούν την προσαύξηση της περιουσίας τους ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο από το δηλωθέν, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο στις 2 Ιουλίου και επιφέρει τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο:

-Διατηρείται η έκπτωση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στην εφ άπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).

-Ο φόρος που επιβάλλεται κατά την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, αντιστοίχως, αυξάνεται από 2% σε 3,5% από την 1η Αυγούστου 2013.

-Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε πως τα κέρδη που αποκτούν φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία με την απλογραφική ή διπλογραφική μέθοδο από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους, φορολογούνται με συντελεστή 20% όταν οι μετοχές αυτές αποκτώνται με οποιονδήποτε τρόπο από την 1η Ιουλίου 2013 και μετά.

-Διατηρείται η προκαταβολή φόρου για ΟΕ και ΕΕ στο 55% αντί του 80%.

-Εξακολουθούν να θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές-τέκνα τους ηλικίας έως 25 ετών.

-Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

-Οι διατάξεις για την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβιώσεως σε ΙΧ κυβισμού άνω των 1.929 κ.ε., σε ιδιοκτήτες σκαφών, αεροσκαφών και πισίνων θα προγενέστερη εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2013, αντί του 2014.

-Λόγω της αδυναμίας συνβεβαίωσής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης με τον φόρο εισοδήματος στο ίδιο εκκαθαριστικό, ρυθμίζεται νομοθετικά η ξεχωριστή βεβαίωσή του ειδικά για το οικονομικό έτος 2013.

-Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού δεν θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονται τα κύρια εισοδήματα.

-Κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

.Νέο χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα φοβάται η τρόικα

Για «αδυναμία» ή «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει «νέο χρηματοδοτικό κενό», κάνει λόγο έκθεση της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Έπειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας, οι «ανησυχίες» για την Ελλάδα και η κυβερνητική κρίση που ενέσκηψε στην Πορτογαλία, μεταξύ άλλων, ήγειραν εκ νέου τους φόβους περί αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, γράφει το πρακτορείο.

Οι διεθνείς πιστωτές διερωτώνται για την «βούληση» της Ελλάδας να αλλάξει, σχολιάζει το Ρόιτερς, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.

Κατ' ιδίαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα λιγότερα μπορεί και ότι η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται, προσθέτει.

Η 47σέλιδη έκθεση αποτέλεσε το υπόβαθρο της απόφασης των δανειστών να εκταμιευθεί η δόση σε υποδόσεις, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, αλλά στην ίδια την έκθεση αμφισβητείται η «βούληση και η δυνατότητα» συγκέντρωσης επαρκών φορολογικών εσόδων, σχολιάζει το Ρόιτερς.

«Η ενίσχυση της [ελληνικής] φορολογικής διοίκησης συνιστά έναν πυλώνα-κλειδί της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση. «Η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης των επιδόσεων στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το προκύπτον δημοσιονομικό κενό», προστίθεται.

Στην έκθεση της τρόικας γίνεται ο υπολογισμός ότι η δημοσιονομική «τρύπα» ενδέχεται να ανέλθει σε 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας –ήτοι 2 δισ. ευρώ– φέτος και το 2014, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί για να λάβει τις υποδόσεις.

 Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%. «Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-’14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιούλιος 2013. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων γίνεται κατά κύριο λόγο το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους.

«Μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον Μάιο για να αποφευχθεί να ανακύψει δημοσιονομικό κενό το 2013 και το 2014 η αποστολή εντόπισε νέες υστερήσεις οι οποίες απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και ανέρχονται έως και σε 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την έκθεση. 

Το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 194 δισεκ. ευρώ το 2012. Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (προ κόστους εξυπηρέτησης του χρέους) το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014. Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των υποδόσεων από την τρόικα.


Η έκθεση εμμένει στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και 0,6% το 2014, ενώ δεν δίνει λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

.Οριστική λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της σύνταξης δίνει η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του ΙΚΑ

Οριστική λύση στο θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων και μεγαλύτερες δυνατότητες στους ελέγχους για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και γενικότερη βελτίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων παρέχει στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), η ένταξη 6 έργων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση του ΕΣΠΑ 2007-2013», σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ιδρύματος.

Ειδικότερα, με την ένταξη των έργων, αναμένεται να δοθεί οριστική λύση στην καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων.

Τα έργα που έχουν ενταχθεί είναι τα εξής:
- Διασφάλιση της ασφάλειας των πληροφοριών, του λογισμικού και των υποδομών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξασφάλιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και επιχειρήσεις

- Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Πληροφοριακό Σύστημα Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)
- Έκδοση σύνταξης σε μία ημέρα
- Καταπολέμηση της Εισφοροδιαφυγής και Εισφοροαποφυγής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
- Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ανάπτυξη Συστήματος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας

- Οργανωτική Αναδιοργάνωση και Λειτουργικός Ανασχεδιασμός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Ανάπτυξη Συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης.

Στο ίδιο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας για τα προγενέστερα του 2002 έτη.

.Στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ η προσευχή για το τέλος του Ραμαζανιού

Δύο χώροι στην Αθήνα, θα παραχωρηθούν δωρεάν στους μουσουλμάνους για να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κατά την εορτή της ισλαμικής θρησκείας, της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανιού.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη), αποφασίστηκε στο πλαίσιο του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου, να παραχωρηθούν δωρεάν για να επιλέξουν οι μουσουλμάνοι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ).

Οι χώροι αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για τον ίδιο σκοπό.
Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία που επιθυμούν να κάνουν χρήση των χώρων αυτών, καλούνται να καταθέσουν εγγράφως στα διοικητικά συμβούλια των δύο σταδίων τις αιτήσεις τους μέχρι τις 22 Ιουλίου 2013.

.Η ανεργία αποτελεί την πρώτη ανησυχία στην Ευρώπη

Ο αγώνας κατά της ανεργίας είναι η κύρια αποστολή που αναθέτουν οι Ευρωπαίοι στις κυβερνήσεις τους, ακόμη και στις χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό ανέργων, όπως η Γερμανία, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη του ινστιτούτου GfK Verein που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Με 37%, η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι και φέτος η πιο συχνή απάντηση στην ερώτηση "ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι πιο επείγοντες στόχοι που πρέπει να επιτύχει η χώρα σας;" η οποία τέθηκε σε 13.300 πρόσωπα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της έρευνας αυτής με τίτλο "Οι προκλήσεις της Ευρώπης 2013".

Εννέα χώρες (η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Βρετανία, το Βέλγιο και η Σουηδία) βάζουν την ανεργία στην κορυφή των ανησυχιών τους, αλλά με πολύ διαφορετικές βαθμολογίες. Στην Ισπανία και τη Γαλλία, 72% και 69% των ερωτηθέντων αντιστοίχως ανέφεραν αυθόρμητα αυτό το πρόβλημα, έναντι 24% στη Βρετανία, για παράδειγμα.

.Με χειρότερες νοητικές και σχολικές επιδόσεις τα παιδιά που κοιμούνται αργά

Τα μικρά παιδιά που δεν ακολουθούν κάποια ρουτίνα στον ύπνο τους, αλλά πέφτουν να κοιμηθούν αργά (μετά τις 9 το βράδυ) και σε ακανόνιστες ώρες, έχουν χειρότερες νοητικές και σχολικές επιδόσεις σε σχέση με όσα κοιμούνται πιο νωρίς και σε σχετικά σταθερές ώρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίπτωση είναι μεγαλύτερη για τα κορίτσια από ό,τι για τα αγόρια.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αμάντα Σάκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», εκτιμούν ότι ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών.

Η ακριβής ώρα που πάει ένα παιδί για ύπνο, δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, όμως η ανυπαρξία μιας «ρουτίνας ύπνου» είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη επίπτωση. Πάντως η συνιστώμενη ώρα για τα μικρά παιδιά είναι να έχουν κοιμηθεί έως τις 20:30.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.