.Αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Την αναδιοργάνωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδιάζει ο μελλοντικός Πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημά του προς τους Επιτρόπους.

Σε επιστολές του προς όλους τους Επιτρόπους την 10η Σεπτεμβρίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η υπηρεσία των εκπροσώπων της Επιτροπής θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, επιδιώκοντας μια πιο επικεντρωμένη και πολιτική επικοινωνιακή στρατηγική. Στις επιστολές του ο Γιούνκερ σημειώνει, επίσης, ότι είναι σημαντικό να προβληθούν οι «πολιτικές μας προτεραιότητες στην ΕΕ και διεθνώς».

Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας (DGComm) τίθεται και πάλι υπό τον άμεσο έλεγχο του Προέδρου της Επιτροπής, όπως ακριβώς γινόταν επί Προεδρίας Ρομάνο Πρόντι. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο, η επίβλεψη της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας είχε ανατεθεί αρχικά στην Επίτροπο Μάλμστρεμ και στη συνέχεια στην Επίτροπο Ρέντινγκ.

Σημαντική αλλαγή είναι ότι ο νέος εκπρόσωπος του Προέδρου, θέση στην οποία ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της υπηρεσίας εκπροσώπων της Επιτροπής, θα επικουρείται από δύο αναπληρώτριες (Μίνα Αντρέεβα και Νατάσα Μπερτό) και δέκα εκπρόσωπους αρμόδιους για κάθε έναν από τους άξονες προτεραιότητας της Επιτροπής.

.Βραβείο Ειρήνης στην Άγγελα Μέρκελ

Με το βραβείο Ειρήνης της Σεούλ, μια διάκριση που συνοδεύεται από ποσό 200.000 δολαρίων, τιμήθηκε σήμερα η Άγγελα Μέρκελ γιατί αναγνώρισε τη «διαρκή ευθύνη» της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι το 12ο τιμώμενο πρόσωπο με το βραβείο αυτό, το οποίο καθιερώθηκε το 1990 και έχει επίσης απονεμηθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον πρώην πρόεδρο της Τσεχίας και διαφωνούντα Βάτσλαβ Χάβελ, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. 

Σύμφωνα με την επιτροπή του βραβείου, η Άγγελα Μέρκελ εργάστηκε υπέρ «της παγκόσμιας συνείδησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ζητώντας συγγνώμη και αναλαμβάνοντας την ευθύνη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πολέμου». Η Άγγελα Μέρκελ μίλησε επίσης για την ευθύνη της Γερμανίας στο Ολοκαύτωμα τα τελευταία χρόνια. 

«Η μάχη κατά του αντισημιτισμού είναι καθήκον μας», δήλωνε πριν από μόλις δύο ημέρες σε ομιλία της μπροστά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας και μερικές εκατοντάδες μέτρα από το μνημείο του Ολοκαυτώματος, σχεδόν 70 χρόνια μετά την πτώση του 3ου Ράιχ.

.Έκκληση Άλ. Σάλμοντ στους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας

Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε τους Σκωτσέζους να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της περιοχής και τον διαχωρισμό της από τη Μεγάλη Βρετανία, μία μόλις ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ίσως σημάνει την απόσχιση, μετά από 3 αιώνες, της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό - εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ. 

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι πολύ μικρή. Στο μεταξύ, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, μία κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως μια κίνηση πανικού. 

.Συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά την Τρίτη

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα έχει την ερχόμενη Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως έγινε γνωστό, νωρίτερα. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Κριστιάνε Βιρτς, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Βερολίνο, στις 12.30 τοπική ώρα με την κ. Μέρκελ. 
Στην ατζέντα της θα βρεθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η πορεία του ελληνικού προγράμματος, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Όπως τονίζεται από ελληνικής πλευράς, η συνάντηση είχε αποφασιστεί στην κατ' ιδίαν συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά, στο περιθώριο του συμβουλίου κορυφής της 16ης Ιουλίου.  

.Συνάντηση με τον Πάππα

Στο Βατικανό ο Αλέξης Τσίπρας, που αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι η πρώτη συνάντηση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με ηγέτη κόμματος της Αριστεράς.
Πολιτικές διαστάσεις ιστορικής σημασίας αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυριανή συνάντηση του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο, καθώς, σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, τονίζει ότι η συνάντηση «έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία τόσο για τη ριζοσπαστική αριστερά, όσο και για την ίδια την Ελλάδα».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι δεν έχει συναντηθεί ξανά ο Πάπας με Ευρωπαίο ηγέτη της Αριστεράς, αλλά και το ότι ο Πάπας Φραγκίσκος συναντιέται πρώτη φορά με Έλληνα πολιτικό αρχηγό, είναι ενδεικτικό της νέας φάσης στην οποία έχει εισέλθει η ευρωπαϊκή Αριστερά και της διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει τη λαϊκή καταγωγή του Πάπα και τις θέσεις του απέναντι στις κυβερνήσεις για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις έναντι των τραπεζών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ώστε να τους ενημερώσει για την επικείμενη συνάντηση, συζήτησε δε διεξοδικά μαζί τους για τις σχέσεις του Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τα θέματα της μετανάστευσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της ανεργίας, αλλά και η ανάγκη για ειρήνευση της Μέση Ανατολή. 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.