.Ο Βενιζέλος ως Προμηθέας-Δεσμώτης, ή Πυρφόρος;

Αν επεδίωξε να έχει ο Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ τον ρόλο του Ηρακλή, που εκλήθη να διαλέξει τον δρόμο της Αρετής ή της Κακίας και επέλεξε τον δύσβατο, κακοτράχαλο και επώδυνο της Αρετής, τότε σίγουρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνέντευξη με τους δημοσιογράφους -από την οποία έχει παραιτηθεί για χάρη του Β.Β. ο Πρωθυπουργός- ήταν ο Αισχύλιος Προμηθέας Δεσμώτης. 

Βουβός (καλά, μην υπερβάλλουμε!) και στωικός, υφίσταται την τιμωρία για την ανυποχώρητη υπερηφάνειά του έχοντας συνειδητά επιλέξει να υπόκειται στην ανάγκη, προκειμένου να υπηρετήσει το ανθρώπινο γένος για χάρη του οποίου έκλεψε...περισσότερα »

.Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

 Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία στο θέμα αυτό, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
"Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη" είπε μια διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.
Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά "τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων" οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από αύριο, μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Αρχικά, το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω μιας έγγραφης διαδικασίας, όπως είχε εξηγήσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών "διπλής χρήσης", στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

.Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Poor's αναμένεται την Παρασκευή

Το θετικό κλίμα, το οποίο διατηρείται στην ελληνική αγορά ομολόγων (σε αντίθεση με Ιταλία και Ισπανία) σε μεγάλο βαθμό αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών για μία πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή. 

Για παράδειγμα η γερμανική Commerzbank εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά μία βαθμίδα, καθώς και η βελτίωση των προοπτικών της (outlook) σε "θετικές".
Πάντως στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 3 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρω αφορούσαν εντολές αγοράς και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρω εντολές πώλησης. 

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 5,61%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,92% να διευρυνθεί στο 4,99% από 4,67% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

.Ψυχραιμία στις τουριστικές επιχειρήσεις, συνιστά ο ΣΕΤΕ μετά το νέο "λουκέτο" ρωσικού Tour Operator

Συστάσεις για ψύχραιμη αντιμετώπιση από τις τουριστικές επιχειρήσεις, απευθύνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση πτώχευσης του ρωσικού Tour Operator Solvex, Αγίας Πετρούπολης και ζητάει από την ελληνική Πολιτεία να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις.

Ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει, ότι προτεραιότητα παραμένει η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν από τον Solvex και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των τουριστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, μέσω του συγκεκριμένου tour operator είναι πάνω από 3.000.

.Spiegel: Με βάση μυστικές δημοσκοπήσεις αποφασίζει η Καγκελαρία - Αντίθετα αποφάσισε στην περίπτωση της Ελλάδας

Αντίθετα προς τη βούληση των Γερμανών πολιτών, είχε αποφασίσει η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ σε ό,τι αφορά την ελληνική διάσωση, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το περιοδικό Der Spiegel, που θέλουν την κ. Μέρκελ να λαμβάνει συχνά αποφάσεις με βάση τα ευρήματα μυστικών δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Καγκελαρία παρήγγειλε στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής περιόδου 2009-2013, 600 δημοσκοπήσεις από διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες κόστισαν δύο εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Κάποια συμπεράσματα συμπεριλήφθησαν στην κυβερνητική διακήρυξη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι πολίτες υποστήριζαν στην πλειοψηφία τους την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η καγκελάριος έλαβε πάντως υπόψη της το «όχι» των πολιτών στο θέμα της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η υπόθεση των μυστικών δημοσκοπήσεων αποκαλύφθηκε όταν ο «πράσινος» πολιτικός Μάλτε Σπιτς προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου ζητώντας να του παραχωρηθούν τα σχετικά αρχεία, επικαλούμενος την ελευθερία της πληροφόρησης.

.Έκτακτη συνεδρίαση των 28 για τη Ρωσία

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιούν την ώρα αυτή οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τους όρους επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν καταγράφεται ομοφωνία επί του θέματος, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.
Το νέο πακέτο των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, περιλαμβάνει τον περιορισμό πρόσβασης των μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές και επρόκειτο να οριστικοποιηθεί σήμερα μέσω έγγραφης διαδικασίας και να τεθεί σε εφαρμογή από αύριο.
Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα.

Εν  τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες των χωρών της Δύσης τη διέλευση από το ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο να υποστούν υψηλές επιβαρύνσεις.

«Στην περίπτωση κυρώσεων που θα συνδέονται με τον ενεργειακό τομέα ή που θα προβλέπουν νέους περιορισμούς στον χρηματοοικονομικό μας τομέα, θα πρέπει να απαντήσουμε με ασύμμετρο τρόπο» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της ρωσικής εφημερίδας Βενταμόστι.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υιοθετήσει επίσημα νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Μεντβέντεφ ανέφερε «για παράδειγμα τους περιορισμούς στον τομέα των αερομεταφορών».

«Θεωρούμε δεδομένο ότι διατηρούμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας και για αυτόν το λόγο ο ουρανός πάνω από τη Ρωσία είναι ανοικτός για διελεύσεις», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.

«Όμως εάν μας επιβάλουν περιορισμούς, εμείς πρέπει να απαντήσουμε. Εάν οι αερομεταφορείς των δυτικών χωρών πετάνε εκτός του εναέριου χώρου μας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση πολλών εταιρειών που βρίσκονται ήδη στα όρια της επιβίωσης» προσέθεσε ο ίδιος. 

.Οριστική ρήξη

Οριστική διαφαίνεται η ρήξη του Σπύρου Λυκούδη με το κόμμα της ΔΗΜΑΡ. «Το γυαλί έχει ραγίσει», δήλωσε ο ίδιος στον ΒΗΜΑ fm, επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες για αποχώρησή του, αλλά διαψεύδοντας ταυτόχρονα εκείνες που ανέφεραν ότι θα την ανακοινώσει απόψε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη συνάντηση που θα έχουν τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης της ΔΗΜΑΡ, της οποίας ηγείται, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο κ. Λυκούδης διευκρίνισε: «Υπάρχει θέμα παρουσίας μας στο κόμμα, αλλά δεν θα κάνουμε σήμερα κάποιες ανακοινώσεις». 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.