.Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ στο Στρασβούργο με οικοδεσπότη τον Σουλτς

Ανεπίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα έχει απόψε στο Στρασβούργο (19:30 ώρα Ελλάδος) η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Η συνάντηση, η οποία επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, θα πραγματοποιηθεί σε εστιατόριο της αλσατικής πόλης, με πρωτοβουλία του κ. Σουλτς, ο οποίος θα είναι και ο οικοδεσπότης, καθώς στο Στρασβούργο βρίσκεται η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του κ. Ολάντ, θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών και το μέλλον της Ευρώπης. 

Δημοσιεύματα ωστόσο στον Τύπο και των δύο χωρών αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα βρεθούν τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία, όσο και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με τον κ. Σουλτς να μεταφέρει τις εντυπώσεις του από τις πρώτες επαφές, που είχε χθες στην Αθήνα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

.Το «όχι» του Καραμανλή στον Τσίπρα για την Προεδρία

«Όχι» στον Αλέξη Τσίπρα είπε ο Κώστας Καραμανλής για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός δέχθηκε πριν από δυο ημέρες τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό  και ζήτησε λίγο χρόνο να το σκεφθεί.

Μετά από συσκέψεις στο γραφείο του απάντησε αρνητικά.

Ο Κώστας Καραμανλής είχε ενδοιασμούς για το αν θα έπρεπε να είναι Πρόεδρος όταν δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να συγκρουστεί με την Ευρώπη.

.«Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει»

Στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα στην Αθήνα, καλώντας την να τηρήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές, απαντά η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Οι θέσεις του κ. Σόιμπλε και του επιτελείου του είναι γνωστές. Πλέον έχει γίνει διεθνώς γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για διέξοδο από το τέλμα της τοξικής λιτότητας», σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης και συμπληρώνει:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τη Γερμανία, αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

..«Nein» σε συνάντηση Μέρκελ- Τσίπρα

Κατ’ ιδίαν συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ με το νέο Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής; Προς το παρών το Βερολίνο είπε ένα βαρύ «nein»!

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόσκληση ή κάποιος σχετικός σχεδιασμός και αντ’ αυτού έκανε λόγο για «ευκαιρία για συνομιλίες» που μπορεί να δοθεί στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, κληθείς να σχολιάσει αν η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε σκόπιμα να μην συμπεριλάβει τη Γερμανία στην ατζέντα των πρώτων επισκέψεων (καθώς μεταβαίνει στην Κύπρο και στη Ρώμη), απάντησε: «Θεωρώ εντελώς εσφαλμένο να συνάγεται ότι η Γερμανία είναι αποκλεισμένη από τη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση».

.Ντάισελμπλουμ σε Βαρουφάκη: Μόλις σκότωσες την τρόικα

Τη φράση που ψιθύρισε ο Ντάισελμπλουμ στο Γιάννη Βαρουφάκη, την ώρα που ο έλληνας υπουργός σηκώνοντας από την καρέκλα του, φαίνεται πως κατάφεραν να ακούσουν οι δημοσιογράφοι που κάθονταν στις πρώτες σειρές.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη λήξη της συνέντευξης Τύπου και αφότου ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει πως: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα αλλά όχι με μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Αφότου ο κ. Ντάισελμπλουμ άκουσε εμβρόντητος τη μετάφραση και έκανε ένα μορφασμό έκπληξης, την ώρα που ο κ. Βαρουφάκης σηκώνοντας να φύγει, γύρισε και του είπε: «Μόλις σκότωσες την τρόικα», σύμφωνα με το δελτίο του Mega.

.Οι πρώτες αντιδράσεις στη Γερμανία, μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

«Η Αθήνα επέλεξε τη σκληρή αντιπαράθεση. Σκάνδαλο στην Αθήν α», αναφέρει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Το περιοδικό σημειώνει ότι η φράση του Βαρουφάκη για την τρόικα επέφερε μια αναταραχή μεταξύ της ευρωπαικής αντιπροσωπείας και της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 

Όπως τονίζει το περιοδικό η τρόικα δεν είναι δημοφιλής στον ελληνικό λαό και πως οι ενέργειες της στη χώρα, ως αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης, έχουν απορριφθεί από πολλούς 'Έλληνες ως παρεμβατικές.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.