.Τσικνοπέμπτη 2008: Ετσι διασκέδαζε το αλήστου μνήμης δίδυμο Ψωμιάδης - Παπαγεωργόπουλος


Το γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία από τα παλιά που δείχνει τους δύο πρώην ισχυρούς άνδρες της Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να βρίσκονται σε αποκριάτικη διάθεση και να διασκεδάζουν... σφυρίζοντας.

Προφανώς, λόγω Τσικνοπέμπτης και των πρόσφατων δικαστικών περιπετειών των δύο ανδρών, την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης και την άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η συγκεκριμένη φωτογραφία κατέστη εξαιρετικά... επίκαιρη και κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Σε αυτή απεικονίζονται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με μια μαύρη μάσκα και μια σφυρίχτρα στο στόμα και λίγο πιο πίσω του ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επίσης με μια σφυρίχτρα στο στόμα, να σφυρίζουν στους ρυθμούς των Αποκριών, εν μέσω χαρτοπόλεμου και σερπαντίνων...

.Λιτότητα και στα φακελάκια


Μικρότερη μεν, πάντα κρατούσα δε: ο λόγος για τη μικροδιαφθορά, που διατρέχει την ελληνική κοινωνία από άκρη σε άκρη της χώρας, με έμφαση στην Αττική, αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας- Ελλάς, της οργάνωσης που χαρτογραφεί από το 2007 το φαινόμενο αυτό με τη βοήθεια της εταιρείας Public Issue. 

Με μεγαλύτερη αντίσταση οι Έλληνες το 2012, όπως καταδεικνύει η έρευνα σε 12.104 ερωτηθέντες, φαίνεται να συρρικώνουν το μέγεθος της διαφθοράς, τόσο αριθμητικά, όσο και οικονομικά, στο εκτιμώμενο ποσό των 420 εκατ. ευρώ (από τα 554 εκατ. το 2011), 

ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα όπου νοσοκομεία (45%), εφορίες (13,3%) και πολεοδομίες (3,7%) έχουν πάντα την «τιμητική» τους, με εμφανή όμως και τα ίχνη της κρίσης, δεδομένου ότι κατά μέσον όρο τα ποσά μειώθηκαν κατά 12,2% (με μέσον όρο ανά "φακελάκι" τα 1.228 ευρώ το 2012, έναντι 1.399 το 2011). 

Ο ιδιωτικός τομέας, στον αντίποδα, φαίνεται να περιορίζεται στα περιστατικά κατά 2,6% το 2012, έναντι 3,6% του 2011, αλλά να διογκώνεται οικονομικά, καθώς τα φακελάκια γίνονται πιο "παχουλά" κατά 2,6% (μέσος όρος 1.442 ευρώ το 2012, έναντι 1.406 το 2011).

.Οξεία αντιπαράθεση Ι. Στουρνάρα και Μ. Βορίδη με τον Ν. Μαριά


Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Μάκη Βορίδη (ΝΔ) με τον εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά, σημειώθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με τον υψηλό φόρο θέρμανσης στο πετρέλαιο, όταν ο κ. Μαριάς χρέωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για τον πρόσφατο θάνατο των δύο φοιτητών στη Λάρισα.

 «Ο κ. Μαριάς, σε μια έξαρση λαϊκισμού, συνέδεσε το τραγικό γεγονός του θανάτου των δύο φοιτητών, με την πολιτική της κυβέρνησης. 

Πρόκειται για φαινόμενο απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και επικίνδυνο για τις αξίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει δώσει πολλαπλάσια χρήματα ως επίδομα θέρμανσης από εκείνα που απορροφήθηκαν. 

«Από τα 80 εκατ. ευρώ που προϋπολογίσαμε το 2012 για επίδομα θέρμανσης, απορροφήθηκαν μόνον τα 6,4 εκ. ευρώ. Ο φόρος συνοδεύεται από κοινωνικά κριτήρια», υπενθύμισε ο κ. Στουρνάρας.

 «Και τι σημαίνει αυτό; Πως δεν έχετε ευθύνη;», διαμαρτυρήθηκε ο Νότης Μαριάς.

«Ζηλώσατε τη δόξα όλων αυτών των τυχάρπαστων που βγαίνουν στα κανάλια?», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τυχάρπαστος είστε εσείς. Έχετε ευθύνη. Και να πάψετε να λαϊκίζετε», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

«Να γράψετε στα Πρακτικά πως ο κ. Μαριάς κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για λαϊκισμό», παρενέβη ειρωνικά ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ).

«Να το γράψετε χίλιες φορές. Και να τοποθετηθείτε εσείς κ. Βορίδη για τον θάνατο των φοιτητών», απάντησε ο Νότης Μαριάς.

«Έχω συγκινηθεί και ζω με αγωνίες από δω και πέρα», σάρκασε ο Μάκης Βορίδης. 

.Απεργία πείνας ξεκινούν σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης


Απεργία πείνας ξεκινά από αύριο ομάδα φοιτητών του τμήματος Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, όπως ανακοίνωσαν οι ίδιοι σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΤΕΙΘ με τη συμμετοχή φορέων της πόλης για την κατάταξη του ιδρύματος ανάμεσα στο 7% των άριστων πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην πρώτη θέση μεταξύ των ΤΕΙ της χώρας.

Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την μεταφορά του τμήματος στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα της μετακίνησης και ζήτησαν να τεθούν σε μεταβατική περίοδο, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη Θεσσαλονίκη, διαφορετικά, υποστήριξαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, η πλειοψηφία να διακόψει την φοίτηση. 

"Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει αυτή η άδικη αντιμετώπιση εις βάρος του τμήματος και του μέλλοντος των φοιτητών του" υποστήριξαν.

.Στο 26,4% η ανεργία τον Δεκέμβριο


Στο 26,4% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, οριακά μεν μειωμένο σε σύγκριση με το 26,6% του Νοεμβρίου του ίδιου έτους (αν και σε απόλυτα μεγέθη αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων), αλλά κατά πέντε μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2011 (21,4%).

Μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 263.596 άτομα και τον Δεκέμβριο πέρυσι στον «μαύρο κατάλογο» ήταν εγγεγραμμένοι 1.321.236 πολίτες (επιπλέον 898.368 άτομα από το 2008 και την εμφάνιση της κρίσης).  

Κοντά στο 60% (ποσοστό 57,5%) παραμένει η ανεργία στους νέους 15- 24 ετών και τους οδηγεί, σε πάμπολλες περιπτώσεις, στη φυγή από τη χώρα.
Παράλληλα, η Αττική, όπου διαμένουν σχεδόν τα 2/4 του πληθυσμού της χώρας, διατηρεί τα «σκήπτρα» μεταξύ των περιφερειών, με ποσοστό ανεργίας 28,4%.

Η ανεργία πλήττει ως επί το πλείστον τις γυναίκες, στις οποίες ανήλθε στο 29,3% (από 25,4% τον Δεκέμβριο 2011), ενώ στους άνδρες είναι 24,3% (από 18,4%).

Ηλικιακά, στους νέους 15- 24 ετών ανήλθε στο 57,5% (από 53,1% τον Δεκέμβριο 2011) και ακολουθεί η πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 34 ετών (34% από 28,8%). Έπονται οι ηλικίες 35- 44 ετών (23,4% από 17,6%), 45- 54 ετών (19,5% από 15,4%), 55- 64 ετών (16,3% από 10,9%) και 65- 74 ετών (5,7% από 4,1%). 

.Η βουλγαρική Βουλή κατήγγειλε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό


Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας κατήγγειλε, σε πρώτη ανάγνωση, την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία (Βουλγαρίας - Ρωσίας - Ελλάδας) για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Συνολικά 115 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της καταγγελίας της συμφωνίας, 25 κατά και δύο απείχαν από την ψηφοφορία.
Η πρόταση για την καταγγελία της συμφωνίας υπεβλήθη τον περασμένο μήνα από την παραιτηθείσα κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται έπειτα από την απόφαση της Βουλγαρίας να αποχωρήσει από το έργο του πετρελαιαγωγού τον Δεκέμβριο του 2011 και ύστερα από την ολοκλήρωση της προθεσμίας ενός χρόνου για εγκατάλειψη του έργου κατόπιν σύμφωνης γνώμης όλων των εταίρων, όπως είχε προτείνει η Σόφια στους εταίρους της πριν από δώδεκα μήνες.

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας είχε τονίσει ότι το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τις παραμέτρους που ορίζει η τριμερής διακυβερνητική συμφωνία που υπεγράφη το 2007.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, το βουλγαρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την απόφαση της χώρας να εγκαταλείψει ένα άλλο σημαντικό ενεργειακό έργο, στο οποίο εμπλέκεται η Ρωσία, τον πυρηνικό σταθμό "Μπέλενε".

.Μειώνονται οι γεννήσεις


Ανησυχητικά τα στοιχεία για την πορεία των γεννήσεων στην Ελλάδα, καθώς -σύμφωνα με τους ειδικούς-καταγράφεται μείωση κατά 10.000 με 15.000, οι παλίνδρομες κυήσεις αγγίζουν το 4%, ενώ στο 10%, με αυξητικές τάσεις, έφτασε το ποσοστό των λιποβαρών μωρών.
Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου, ο διευθυντής της Β' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο "Αρεταίειο" Νοσοκομείο, καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Υφαντόπουλος.
Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από 1, που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

«Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (79,78% για τον γενικό πληθυσμό), οδηγεί όχι μόνο στη μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση», ανέφερε ο καθηγητής Δημήτρης Μπότσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Κρεατσά, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, καταγράφεται έντονος προβληματισμός στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας, 
ενώ οι γυναίκες παραμελούν την υγεία τους και -όπως είπε ο κ. Υφαντόπουλος- αυτές είναι που ψυχικά και σωματικά πλήττονται περισσότερο, σε σχέση με τους άνδρες, από τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης, με επιπτώσεις και στην εγκυμοσύνη, αλλά και στο προσδόκιμο επιβίωσής τους.
Με σκοπό την προστασία της υγείας των γυναικών και με την ευκαιρία της Ημέρα της Γυναίκας το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αρεταίειο", ανοίγει τις πύλες του στις ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, προσφέροντας δωρεάν εξέταση μαστού και τεστ Παπανικολάου, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, 9.00-13.00

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.