.Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα

 Βασισμένο σε εννέα πυλώνες είναι το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα, το οποίο, με τον τίτλο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο», προβλέπει ριζική αλλαγή της παραγωγικής δομής στη χώρα. Παράλληλα, προαναγγέλλει μειώσεις φόρων, αρχικά στα κέρδη των επιχειρήσεων και σε δεύτερο στάδιο στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και στη φορολογία στην ενέργεια και στα φυσικά πρόσωπα, όπως και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους ανέργους.

Το προσχέδιο του νέου αναπτυξιακού προτύπου παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνο Τσακλόγου, και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο έγινε δεκτό με ευνοϊκά σχόλια από τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

.«Ψήφος εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα»

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και γενικότερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε έκδοση ομολόγου κύριου χρέους ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, 5ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις 3 φορές.

 Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%. Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές είναι η πρώτη εταιρική έκδοση με κόστος χαμηλότερο του αντίστοιχης διάρκειας ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερη επιτυχία για την Εθνική Τράπεζα (διαμορφώθηκε σε 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου πριν λίγες εβδομάδες).

.Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος

Νέες ανατροπές σημειώνονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την προσθήκη του Μανώλη Γλέζου, την οποία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κρήτη. 
Η συμμετοχή του κ. Γλέζου στο ψηφοδέλτιο σημαίνει την παραίτησή του από την βουλευτική του έδρα. Η κίνηση αυτή επιφέρει νέα αλλαγή, καθώς προκαλεί την παραίτηση της Μάνιας Παπαδημητρίου από το ευρωψηφοδέλτιο, καθώς θα καταλάβει τη θέση του στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις και υπήρξε συμφωνία για τις αλλαγές. Έτσι παραμένουν δύο κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πιθανόν να καλυφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις με επίκεντρο την αντικατάσταση της κ. Σαμπιχά Σουλειμάν, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα την επιλογή των αντιπεριφερειαρχών.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα πάρει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας.

.Α. Φραγκουλίδης: Για να γίνει βιώσιμο το χρέος πρέπει να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη

«Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν τρία ή τέσσερα χρόνια» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbank της Ελβετίας, Αναστάσιος Φραγκουλίδης. 

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια σαφής βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο θα μπορέσουμε να πούμε ότι τουλάχιστον για τις δαπάνες του ελληνικού κράτους υπάρχουν και τα αντίστοιχα έσοδα».

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times ότι οι πιστωτές ξεκινούν συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Φραγκουλίδης τονίζει ότι «έχουμε πλέον τα δεδομένα της Eurostat σε ότι αφορά την κατάσταση του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. 

Αυτή ήταν μια προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους. Αυτή η συζήτηση, όπως φαίνεται, θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες οπότε θα πρέπει να περιμένουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους να υπάρξει και μια απόφαση για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Zurcher Kantonalbank σημειώνει πάντως ότι «για να γίνει βιώσιμο ένα χρέος η πραγματική λύση είναι να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη. Αν το χρέος βέβαια είναι πολύ υψηλό και τα επιτόκια είναι υψηλά τότε δεν βοηθάει ούτε καν αυτή η ανάπτυξη.

 Άρα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ χαμηλή επιβάρυνση του χρέους, με χαμηλά επιτόκια έτσι ώστε αν επιτύχουμε στο διάστημα αυτό και την ανάπτυξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα διαχειρίσιμο χρέος».

Ο κ. Φραγκουλίδης εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει διαγραφή του χρέους, αλλά μια μεταφορά του χρέους στο απώτερο μέλλον και μια περαιτέρω ελάφρυνση των επιτοκίων».

.«Αποφασιστική δράση για την ανεργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Η δημοσιονομική πειθαρχία και η αντιμετώπιση της ανεργίας, συνιστούν βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την Άτυπη Συνάντηση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι οι δύο θεματικές ενότητες της Συνάντησης, η δημοσιονομική πειθαρχία και η αντιμετώπιση της ανεργίας, συνιστούν βασικές προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Εστίασε αφενός στην ανάγκη εξορθολογισμού του προσωπικού στις αποκεντρωμένες δομές της ΕΕ και αφετέρου στο γεγονός ότι τα μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα της ανεργίας στους νέους σε ορισμένα κράτη-μέλη, ιδίως στην Ελλάδα, απαιτούν αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως και στοχευμένα μέτρα και ενεργητικές πολιτικές. 

Πολιτικές, σε μία Ευρώπη που θα στηρίζεται σε κοινές αξίες και θα εδράζεται στην αρχή της δημιουργικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της.

.Απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και δρακόντεια μέτρα για τον τελικό του Κυπέλου Ελλάδας

Δρακόντεια μέτρα έχουν σχεδιαστεί από την Αστυνομία για τον τελικό αγώνα Κυπέλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ- ΠΑΟ, που θα γίνει το Σάββατο 26-4-2014 και ώρα 20:00 στο ΟΑΚΑ. Όπως έγινε γνωστό απο αστυνομικές πηγές, η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, σε συσκέψεις που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες έχει σχεδιάσει πρωτοφανή μέτρα για ποδοσφαιρικό αγώνα, σε όλη την Αθήνα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν συναντήσεις οπαδών των δύο ομάδων, για την αποφυγή επεισοδίων, ενώ στο γήπεδο θα υπάρχουν τρεις ζώνες ελέγχου για να μην περάσουν αντικείμενα, καθώς και φίλαθλοι χωρίς εισιτήρια.

Στο πλαίσιο των μέτρων, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, απο το πρωί του Σαββάτου, ενώ οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων θα οδηγούνται συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο ΟΑΚΑ. 

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπονται «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα του Σαββάτου 26 Απριλίου 2014 μέχρι και την 20:00 ώρα της ιδίας, οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις φιλάθλων στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς:  

Κωνσταντινουπόλεως (από τη συμβολή της με την οδό Σεπολίων), αριστερά Θερμοπυλών, Αγίων Ασωμάτων, Αποστόλου Παύλου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Λ. Αμαλίας, Βασ. Σοφίας, αριστερά Ακαδημίας, Χαλκοκονδύλη, δεξιά 28ης Οκτωβρίου, αριστερά Κοδριγκτώνος, Αγορακρίτου, Πεισιστράτους, Σεπολίων, Κωνσταντινουπόλεως».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.