.Συνταγματικός Οπορτουνισμός

Εχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι όταν η πολιτική τάξη επιδιώκει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας σε ένα ανέξοδο ψευδομεταρρυθμιστικό παιχνίδι, τότε επιστρατεύεται η ρητορική της συνταγματικής αναθεώρησης. 

Η αναθεωρητική πρωτοβουλία, αν και λόγω επικοινωνιακής κατάχρησης τείνει να απολέσει την παλαιότερη λάμψη της, παραμένει πάντως ένα σίγουρο χαρτί για τα πολιτικά κόμματα που θέλουν να προβάλουν μια δυναμική βαρύγδουπων θεσμικών αλλαγών. Πόση ουσία έχουν όμως σήμερα τέτοιες εξαγγελίες; Κατ' αρχάς είναι προφανές ότι στην παρούσα συγκυρία απουσιάζουν... περισσότερα »

.Ανασυγκρότηση για ποιον;

*Εξυπακούεται* ότι δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όλων όσοι πιστεύουν στην ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά διατηρούν τη δική τους διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει το εγχείρημα. Εύλογο είναι, άλλωστε, να υπάρχουν αυτές οι διαφοροποιήσεις. 

Αλλιώς βλέπει τα πράγματα το παλιό, παραδοσιακό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και αλλιώς ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ, από τους Οικολόγους ή από την Κίνηση των 58. Ή ακόμη και ο επώνυμος πολιτικός που αναδείχθηκε μέσα από το ΠΑΣΟΚ και τώρα επέλεξε να περιθωριοποιηθεί. *Υπάρχει*, όμως, μία λογική που δεν... περισσότερα »

.Δεν θα ενταχθούν σε καμία ομάδα του ευρωκοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

 Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «εξετάζοντας την πορεία τα τελευταία χρόνια της ομάδας της "Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς" (GUE/NGL) και τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, αποφάσισε οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να μην ενταχτούν σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου». 

Η ΚΕ υπενθυμίζει ότι η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να συμβάλλει, έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, με στόχο την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, για να κατακτήσουν οι λαοί τη δική τους εξουσία.  

«Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες, που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ» σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος.

.Ρωσία και Κίνα δημιουργούν δικό τους οίκο αξιολόγησης

Η Ρωσία και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για να δημιουργήσουν από κοινού έναν οίκο αξιολόγησης ο οποίος θα αρχίσει το έργο του με την αξιολόγηση κοινών επενδυτικών προγραμμάτων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.
Μιλώντας στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κίνα, ο Σιλουάνοφ είπε σε δημοσιογράφους πως ο νέος οίκος θα δημιουργηθεί με πρότυπο τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης.
"Θέλουμε οι αξιολογήσεις (που θα κάνει ο οίκος) να είναι απολιτικές", τόνισε ο Σιλουάνοφ σε σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν από την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.

Στα τέλη Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's είχε μειώσει τη βαθμολογία του κρατικού χρέους της Ρωσίας ένα επίπεδο πάνω από την κατηγορία "σκουπίδια" λίγες εβδομάδες αφότου η Μόσχα προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

.Ηθικό δικαίωμα η διαπραγμάτευση για μείωση χρέους

Η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευθεί σκληρά για μία επιπλέον μείωση του χρέους της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». «Αυτό που θέλουμε είναι μία αναγνώριση των θυσιών του κόσμου, βαριών θυσιών σε όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας απασχόλησης» δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα.

«Το χρέος είναι υψηλό και θέλουμε να το μειώσουμε για να μειώσουμε τις ετήσιες πληρωμές για χρεολύσια και τόκους, ώστε να μπορούν να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πάρα πολύ επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει η εφημερίδα, δεν αναφέρθηκε στο πώς θα μειωθεί το χρέος πριν από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο με την τρόικα και το Eurogroup.

Ενώ ο υπουργός επιμένει ότι υπάρχουν «πολλές εναλλακτικές λύσεις» για να μειωθεί το χρέος, στην πραγματικότητα, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν τρεις σημαντικοί τρόποι: Μία επιμήκυνση των λήξεων του χρέους, μία μείωση του επιτοκίου και ένα «κούρεμα», δηλαδή μία διαγραφή μέρους του χρέους, όπως αυτή που έγινε το 2012 με την οποία μειώθηκε το χρέος κατά 50% του ΑΕΠ.

Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει στην εφημερίδα: «θα θέλαμε να έχουμε μία συμβολή με έναν τρόπο που δεν πλήττει τους εταίρους μας, οι οποίοι διακρατούν το χρέος μας».

.Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση παιδικών σταθμών

Η χρηματοδότηση των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ για την περίοδο 2014-2015, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασ. Κεγκέρογλου.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε πως με δεδομένο, ότι η κρίση συνεχίζεται και εντείνεται, η διασφάλιση της χρηματοδότησης και της απρόσκοπτης λειτουργίας των κοινωνικών δομών των δήμων και ειδικότερα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ είναι άκρως απαραίτητη, καθώς και φέτος αναμένεται να είναι αυξημένος ο αριθμός των αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών στις δομές αυτές.

Επίσης, η ΚΕΔΕ ζήτησε από τον κ. Κεγκέρογλου, η χρηματοδότηση των παραπάνω δομών για την περίοδο 2014-2015 να είναι τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Ο κ. Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες, επισημαίνοντας παράλληλα τις δυσκολίες για την εξοικονόμηση όλου του ποσού χρηματοδότησης, δεδομένου, ότι δεν έχουν ακόμη εγκριθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα των περιφερειών της χώρας.

Προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι, η ΚΕΔΕ κατέθεσε επιπλέον στο υπουργείο Εργασίας την πρόταση, ένα μέρος από το κοινωνικό μέρισμα να κατευθυνθεί για την κάλυψη της χρηματοδότησης αυτών των κοινωνικών δομών.

Τέλος, έγινε γνωστό, ότι θα γίνει και νέα συνάντηση για την προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

.Νέος κύκλος κινητοποιήσεων

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, ανοίγει η ΑΔΕΔΥ. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 6.30 μμ, και πορεία προς τα υπ. Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης καθώς και συναυλία αλληλεγγύης ως αντίδραση στην απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει απεργία κατά της διαδικασίας αξιολόγησης στο δημόσιο. 

Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτηρίζουν ανάλγητη τη στάση του υπουργείου οικονομικών το οποίο αρνείται να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση επαναπρόσληψης των καθαριστριών.

Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει την υλοποίηση του μνημονιακού σχεδιασμού, τονίζοντας ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί τόσο ως προς τη μείωση του προσωπικού όσο και των μισθών έχουν ήδη καλυφθεί. 

.«Υπήρξε ασαφές μήνυμα του κόμματος προς τους πολίτες»

Για «αποπροσανατολισμό του κινήματος», για αδυναμία έκφρασης «των αιτημάτων της κοινωνίας» και «ασαφές μήνυμα του κόμματος προς τους πολίτες» κάνει λόγο η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, γνωστοποιώντας την αποχώρησή της, για την οποία τον είχε ενημερώσει νωρίτερα, τηλεφωνικά.

Η κ. Ιατρίδου ευχαρίστησε τον κ. Καμμένο «για την ευκαιρία που μου δώσατε πριν δυο χρόνια να συμμετάσχω στη δημιουργία του κινήματος, ώστε να εισέλθουμε στη Βουλή και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας» και εξέφρασε τη λύπη της «που, δυο χρόνια μετά τις βουλευτικές εκλογές, το κίνημα μας έχει χάσει σε τέτοιο βαθμό τον προσανατολισμό του».

Σύμφωνα με την κ. Ιατρίδη «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το μήνυμα μας προς τους πολίτες δεν ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Δεν καταφέραμε να εκφράσουμε τα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας και να ανταποκριθούμε σε αυτά» και αναφερόμενη στην ανεξαρτητοποίησή της πρόσθεσε:

«Στην μέχρι τώρα πολιτική μου πορεία, έλαβα όλες τις αποφάσεις μου με εντιμότητα και ειλικρίνεια, αδιαφορώντας για το προσωπικό πολιτικό κόστος, έχοντας πάντα ως πυξίδα την καλυτέρευση της ζωής των Ελληνίδων και των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν αδικηθεί τόσο πολύ, όλα αυτά τα χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, από συνεργάτη του κ. Καμμένου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ιατρίδου φέρεται να είπε τηλεφωνικά στον πρόεδρο του κόμματος ότι ανεξαρτητοποιείται «γιατί έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμής της, με την πορεία που πήραν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». 

Ο κ. Καμμένος σύμφωνα με την ίδια πηγή, «εμβρόντητος, προσπάθησε να πείσει την κ. Ιατρίδη να αναστείλει την απόφασή της, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, και λίγο αργότερα έστειλε την επιστολή αποχώρησης στην γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Αν.Ελ. Ελενα Κουντουρά».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.