.Από τον ΕΝΦΙΑ στην Αμφίπολη

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην πιθανότητα μια μεγάλης αρχαιολογικής ανακάλυψης και δεν αποκλείουν να ανακοινωθεί σύντομα ότι στη αρχαία Αμφίπολη βρέθηκε ο τάφος μέλους της οικογένειας του Αλέξανδρου. 

Oπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, άρχισαν οι καβγάδες των ιστορικών που διακινδυνεύουν προβλέψεις, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το αν και πώς μπορεί η θετική είδηση που ίσως προκύψει από την ανασκαφή να δώσει ανάσα στην κυβέρνηση που πιέζεται από τις παρενέργειες του ΕΝΦΙΑ.
Θα είναι πολύ σημαντικό αν αποκαλυφθεί ένας ένδοξος τάφος στην αρχαία Αμφίπολη. 

Η περιοχή θα προσελκύσει παγκόσμιο επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ θα υπενθυμιστεί στην υφήλιο η αξία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας θα βοηθηθεί από το παρελθόν της και από τη συγκίνηση που προκαλεί στον κόσμο μια πολύτιμη κληρονομιά που της χαρίστηκε.

Αλλά είναι, επιτέλους, η στιγμή να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία ενός δήθεν περιούσιου λαού που σώζεται από τον από μηχανής Θεό και να αξιοποιηθεί το θετικό φορτίο της ιστορίας ως κίνητρο για δημιουργία και όχι ως επιχείρημα για εθνικιστικές κορώνες.

Πολύ περισσότερο, ό,τι κρύβεται κάτω από το χώμα της αρχαίας Αμφίπολης δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση και λαϊκίστικες ελληνοκεντρικές κατασκευές. Αλλωστε, μεταξύ των φωτισμένων προγόνων υπάρχει και ο Π. Κονδύλης που δίδαξε ότι: 

"Η διαρκής πατριωτική μέθη εμποδίζει μόνιμα τους ευτυχείς φορείς της να αποκρυσταλλώσουν τη ρητορική εθελοθυσία τους σε κοινές πραγματιστικές πολιτικές αποφάσεις, ήτοι σε μία κατανομή ευθυνών, εργασιών, προσφορών και απολαβών μέσα σ’ ένα μακρόχρονο και δεσμευτικό πρόγραμμα εθνικής επιβίωσης".

.«Από το Ανένδοτο στην Αλλαγή»

Έκθεση ιστορικού υλικού με θέμα «Από το Ανένδοτο στην Αλλαγή» διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου από την 1η έως τις 7 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα στεγαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο, θα πραγματοποιηθούν την 1η Σεπτεμβρίου με ειδική εκδήλωση, στην οποία ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «κείμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τ... περισσότερα »

.Ελλειμμα εμπιστοσύνης

Πριν από λίγους μήνες συζητούσα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ -ενα εξ αυτών που είχαν σηκώσει το μεγαλύτερο βαρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα- για το αν θα ήταν δυνατόν να είχαμε αποφύγει το αδιέξοδο στις χρηματαγορές και κατ' επέκταση το μνημόνιο. «Αν είχαμε πάρει εγκαίρως μέτρα» ήταν η αφελής ερώτησή μου. 

«Μα πιστεύεις ότι μπορούσε ποτέ μια ελληνική κυβέρνηση να πάρει τόσο σκληρά μέτρα χωρίς εξωτερικό αναγκασμό;» με αποστόμωσε. Μου ήρθε ξανά στον νου διαβάζοντας για την απόφαση της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ να ορίσουν Σκοτσέζο αρχιδιαιτητή... περισσότερα »

.Πενήντα έξι θάνατοι σε δύο ημέρες από τον Έμπολα

 Πενήντα έξι θάνατοι καταγράφηκαν σε διάστημα 48 ωρών, την Κυριακή και τη Δευτέρα, και 128 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν καθώς η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στη Δυτική Αφρική συνεχίζει να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο απολογισμός της επιδημίας έσπασε το φράγμα των 1000 θανάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από τον Μάρτιο που διαπιστώθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας έως την 11η Αυγούστου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 1.069 και των επιβεβαιωμένων, πιθανών και ύποπτων κρουσμάτων στα 1.975.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.