.Ασφαλιστικό - Ποιες αλλαγές πρότεινε ο Κατρούγκαλος

Μπορεί η συνάντηση να έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο, φαίνεται να κατέληξε σε αδιέξοδο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τις κινητοποιήσεις σχετικά με το Ασφαλιστικό. Επειτα από 1,5 ώρα το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, δε φαίνεται να είχε αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του κ. Κατρούγκαλου θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον σταδιακό διπλασιασμό σε βάθος τριετίας των ασφαλιστικών εισφορών τους. Η επιβάρυνση, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι ανάλογη του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών.
Πιο αναλυτικά, τα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής:
- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000 - 20.000 ευρώ, η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους, αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς
- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές.
Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.
Δηλώσεις
«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες.
«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».
«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «'Αρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.
Συνεχίζουν
Ο κ. Βλασταράκος εξερχόμενος της συνάντησης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%.
Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι έγινε κατανοητό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών αλλά όπως είπε «η κατανόηση από την επίλυση απέχουν πολύ». Για αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις «για να βοηθήσουμε και την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».
Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Πλήρως αναξιόπιστο» και «μη βιώσιμο».
Νωρίτερα και εντός της συνάντησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν οι νέοι και οι πιο «αδύναμοι» επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις για τους πιο αδύναμους» είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας παράλληλα πως «όταν παίρνεις μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως είναι οριζόντια. Αλλά αυτό είναι λάθος πρακτική», συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ούτως ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και οι νέοι επιστήμονες.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.