.Εικόνα ανησυχίας

Πόσοι από εμάς, που στηρίξαμε την ελπίδα ανάταξης από τη σφοδρή κρίση του 2009-10, πιστεύουμε ακόμη στην αξία αυτής της προσπάθειας; Ολοένα και λιγότεροι. Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, το σίγουρο είναι ότι οι πολίτες «στρατιώτες» εξαντλούνται.

Ενας στους τρεις συμπολίτες αποδέχθηκε να πληρώσει αδρά αυτός, σε φόρους, όσα του ζητήθηκαν, προκειμένου να σταθεί όρθιο το κράτος. Εγκατέλειψε νόμιμες φιλοδοξίες του, δέχθηκε την περικοπή των εισοδημάτων του, με την ελπίδα να περιοριστεί η ανεργία και να διασωθεί ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών.

Στην ένταση της προσπάθειας συμμετείχαν λίγοι. Μπορεί, σε λίγο, να μην είναι αρκετοί για να στηρίξουν τη διατήρηση της χώρας εντός του ευρώ και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η εκτροπή θα έρθει από την εξάντληση ακριβώς αυτού του σώματος των πολιτών.

Πόσοι είναι αυτοί μάς το μαθαίνει η σημαντική έρευνα «Τάσεις», που διενήργησε η εταιρεία MRB. Είναι προφανώς όσοι δηλώνουν, ακόμη και σήμερα, «πίστη» στην ένταξή μας στο ευρώ.

Η έρευνα της MRB δείχνει ότι μόνον ένα 18% «σίγουρα διαφωνεί» με όσους λένε ότι η είσοδος στην Ευρωζώνη «ήταν τελικά μια λάθος απόφαση και καλύτερα να είχαμε μείνει στη δραχμή». Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε ένα υψηλότερο ποσοστό ατόμων (21,5%) που «μάλλον διαφωνεί» με την ανωτέρω αρνητική διατύπωση.

Από την άλλη, στην πιο επίκαιρη και κρίσιμη ερώτηση αν «προσωπικά» επιθυμούμε την παραμονή μας στο ευρώ, «σίγουρο» γι’ αυτό δηλώνει το 36,7% και «μάλλον ναι» απαντά το 31,3%. Επομένως, ένα καθόλου ευκαταφρόνητο 68% δεν επιθυμεί την έξοδό μας από το ευρώ.

Οι ερευνητές της MRB έκαναν ένα ακόμη, πολύ ενδιαφέρον, βήμα ανάλυσης. Διασταύρωσαν τις δύο απαντήσεις και διαπίστωσαν ότι μόνον ένα 35,6% των πολιτών πιστεύει ταυτοχρόνως ότι η ένταξη ήταν σωστή και ότι πρέπει οπωσδήποτε να μείνουμε στη Ζώνη.

Αυτή η διαφορά απόψεων διαπερνά τις πολιτικές προτιμήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «πιστοί» στο ευρώ πλειοψηφούν μεταξύ τεσσάρων πολιτικών σχηματισμών και μειοψηφούν σε όλους τους άλλους. Συγκεκριμένα, το 49,4% όσων ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ή Δημοκρατική Συμπαράταξη «πιστεύει» στο ευρώ, όπως και το 47% του Ποταμιού ή το 43,7% της Ενωσης Κεντρώων.

Αντιθέτως, μόνον το 34,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ «πιστεύει» στο ευρώ, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 23,2% στη Χ.Α., 22,9% στους ΑΝΕΛ και 11,7% στο ΚΚΕ!

Με αυτά τα δεδομένα, το εύρημα ότι μόνον το 11,5% θεωρεί «σίγουρη» την παραμονή της χώρας στο ευρώ, έναντι 23,7% που θεωρεί σίγουρο το Grexit, συμπληρώνει την εικόνα ανησυχίας που δεν πρέπει καθόλου να διαφεύγει σε όσους εξακολουθούν να πληρώνουν όσα τους ζητούν οι πολιτικοί προκειμένου να μη ρίξουν τη χώρα στα βράχια της δραχμής.

.Μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε

Ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο σοσιαλιστής που έχει καταβαραθρώσει την οικονομία της χώρας του και έχει ποδοπατήσει κάθε έννοια δημοκρατίας και ατομικών δικαιωμάτων, γιόρτασε τα ενενηκοστά δεύτερα γενέθλιά του. Στη φωτογραφία βλέπουμε το σκηνικό του πάρτι-έκπληξη που του ετοίμασαν οι συνεργάτες του. Ελπίζω η κυβέρνησή μας να μην παρέλειψε να του ευχηθεί...
ΕΤΧαζεύοντας τα πρωτοσέλιδα στο περίπτερο, την Κυριακή, το μάτι μου έπεσε στον τίτλο συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί στη λάθος πλευρά της Ιστορίας». Σωστά, δεν μπορεί, συμφωνώ. Ομως, μπορεί πάντα να προσπαθήσει! Δεν το έχει κάνει τόσες φορές στο παρελθόν, από τον αγώνα της ανεξαρτησίας μέχρι και σήμερα; Ξέρετε, π.χ., άλλη χώρα όπου οι κομμουνιστές επιχείρησαν με τα όπλα να επιβάλουν το σταλινικό καθεστώς και, παρόλα αυτά, η Αριστερά γενικώς θεωρείται «καλό πράγμα»; Ακόμη και συντάξεις έδωσαν στους στασιαστές, δηλαδή το κράτος τους επιβράβευσε για την ανταρσία τους. Πώς λοιπόν να μη θεωρείται «καλό πράγμα» η Αριστερά;
Αλλά και αν δεν τα καταφέρουμε ως χώρα να βρεθούμε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, η προσπάθεια θα αρκεί. Στο κάτω κάτω, είναι ίδιον της νοοτροπίας μας να επιβραβεύουμε την προσπάθεια, η οποία για τον Ελληνα μετρά περισσότερο από το αποτέλεσμα. Με σημαία τον ηρωικό και μάταιο αγώνα του δεν κατέβηκε ο Τσίπρας στις εκλογές και τις κέρδισε; Ακόμη δεν μας ζαλίζει με τις περίφημες δεκαεπτά ώρες που χρειάσθηκε για να πετύχει το τρίτο Μνημόνιο;
Πέρα από τα αστεία, πάντως, το αν θα βρεθούμε στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξελέγη επειδή έφερε στο κόμμα ψηφοφόρους οι οποίοι είτε είχαν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ., εξαιτίας της ροπής στον λαϊκισμό, είτε δεν ανήκαν ποτέ σε αυτήν - ας τους πούμε όλους αυτούς ευρωπαϊστές.
 Εξελέγη, δηλαδή, επειδή έδωσε ελπίδα σε όλους εκείνους τους οποίους μέχρι πρότινος η Ν.Δ. θεωρούσε δεδομένους. Αυτό το ακροατήριο θα πρέπει όχι μόνο να το συντηρήσει, αλλά και να το διευρύνει.
 Την ίδια ώρα, ωστόσο, θα πρέπει να καθησυχάσει και το παραδοσιακό κοινό του κόμματος, το οποίο ανήκει στη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά. Τέλος, το όλο εγχείρημα θα πρέπει να έχει συνοχή, ώστε το άνοιγμα προς τους μεν να μην ακυρώνεται από το άνοιγμα προς τους δε. Πώς γίνεται αυτό, δεν ξέρω. «Η πολιτική δεν είναι επιστήμη», έλεγε ο Μπίσμαρκ. Ενδεχομένως, η ενίσχυση του ηγετικού κύρους του μέσα στη Ν. Δ. να τον βοηθούσε στην εξισορρόπηση...

Η επιστροφή

Οι Λέσβιοι θεολόγοι, που τόσο τους αγαπήσαμε για την ανακοίνωσή τους περί Αγίου Βαλεντίνου, επιστρέφουν! Για να είμαι ακριβής, επιστρέφει ο ιθύνων νους της κίνησης (η οποία είναι, κατά κύριο λόγο, κάλυψη για να μην εκτίθεται ο ίδιος...) που έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου στη Θεσσαλονίκη, επειδή μετακίνησε ένα «προσκυνητάρι» (δεν είμαι απόλυτα βέβαιος τι σημαίνει η λέξη, εξ ου και τα εισαγωγικά...) από την κύρια είσοδο της σχολής, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές στην είσοδο. Αναμένω εναγωνίως τη σχετική ανακοίνωση των Λεσβίων Θεολόγων. 
Θα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άσκηση της φαντασίας να μας εξηγήσουν πώς γίνεται να επισκευασθεί μια είσοδος χωρίς να μετακινηθεί προσωρινά έστω ένα συγκεκριμένο σημείο της. Για να το πω μεταφορικά, πώς γίνεται να αλλάξεις πουκάμισο, χωρίς να βγάλεις πρώτα το σακάκι σου. Τους απευθύνω θερμή παράκληση να με συμπεριλάβουν στον κατάλογο των παραληπτών.

Φεύγουν

Επειτα από αυτό έχω πια πεισθεί ότι η κυβέρνηση σιγά σιγά αποχωρεί. Απόπειρα απόδρασης του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη, μαθαίνουμε, έγινε την περασμένη Κυριακή και μάλιστα με ελικόπτερο, το οποίο, κατά τις ενδείξεις, είχε μισθώσει η Πόλα Ρούπα. 
Αν αληθεύουν τα όσα διαβάζουμε (ότι ο πιλότος αντέδρασε παρά την απειλή, ότι η γυναίκα με την περούκα πυροβόλησε δύο φορές μέσα στο ελικόπτερο και ακολούθησε συμπλοκή), τότε δεν χωρεί αμφιβολία ότι η απόπειρα ήταν βεβιασμένη και πρόχειρη. Να, λοιπόν, γιατί έχω πεισθεί ότι φεύγουν. Αν έμεναν, δεν θα υπήρχε λόγος να επιχειρηθεί κάτι παρόμοιο. Με κάποιο τρόπο, η κυβέρνηση θα τον έβγαζε έξω σαν κύριο: από την κεντρική πύλη...

Νέο κόμμα - Ι

Γράφεται πλέον ευθέως ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ετοιμάζει κόμμα. Με το καλό, εύχομαι. Διότι αν συμβεί τελικά, αποσοβείται τελείως ο κίνδυνος να χαμηλώσει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, εν όψει αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Και κάτι ακόμη: ελπίζω να είναι παγκόσμιο· διότι του Βαρουφάκη είναι πανευρωπαϊκό και δεν είναι δυνατόν η Ζωή να είναι υποδεέστερη...
Νέο κόμμα - ΙΙ
Ομως και στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, στον χώρο των ευρωπαϊστών, μαγειρεύεται κάτι ανάλογο από ό,τι ακούω. Παίρνω το θάρρος μάλιστα να προτείνω και όνομα: να το πουν «Γέφυρα».
 Είναι μεν ασυνήθιστο όνομα για κόμμα, αλλά δεν θα ξενίσει μετά την εμπειρία του κόμματος που λεγόταν «Ποτάμι». Ταιριάζει με την ουσία του εγχειρήματος που σχεδιάζεται, διότι, αν ευσταθούν οι πληροφορίες, ο σκοπός του θα είναι η μετάβαση όσων ενταχθούν σε αυτό σε άλλο, μεγαλύτερο κόμμα. (Ξέρετε, τέτοιου είδους μεταπηδήσεις θέλουν τον τρόπο τους...)
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

.Εκρηκτική η κατάσταση με το προσφυγικό - Όλη η χώρα ένα απέραντο hotspot

Χαοτική είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται σε ένα απέραντο hotspot.
Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών - λίγες ώρες μετά τη σύναψή της - από τα Σκόπια αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση, ενώ σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ηδη το ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm, διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.
Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα κατά της Αυστρίας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για την Αυστρία» που «πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ κατηγόρησε την ΠΓΔΜ για «πραξικοπηματική ενέργεια», μετά την απόφασή της να κλείσει τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες.
«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».
Ανέφερε ότι είναι σε επαφή με την ολλανδική προεδρία, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκεια της και αύριο ο ίδιος, στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες, θα διατυπώσει τη θέση της Ελλάδας.
Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για την πρωτοβουλία της Αυστρίας να συγκαλέσει την Τετάρτη τη σύσκεψη των χωρών του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς την Ελλάδα. Έκανε μάλιστα λόγο για κίνηση λυπηρή για την Αυστρία, μίλησε για ενέργεια που κρύβει βαθύ αντιευρωπαϊσμό, καθώς χαρακτηρίζει την Ελλάδα πηγή εισόδου των μεταναστών στην ΕΕ, ενώ η είσοδος είναι τα παράλια της Τουρκίας και ταυτόχρονα καλεί στη σύσκεψη χώρες εκτός ΕΕ, παραβιάζοντας ευρωπαϊκές αποφάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς τη Βόρεια Ευρώπη, αλλά θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση.
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, είπε ότι μας δημιουργούν προβλήματα αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι κατασκευάζονται νέοι χώροι. Πρόσθεσε ότι αναμένεται να υπάρξει στις αρχές μία αναστάτωση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι εμείς οι Έλληνες.
Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.
«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «Θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ».
Σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.
«Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίζεγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας πάνω από το σκάφος του λιμενικού, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όπου μαζί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρακολούθησαν μια ακόμα επιχείρηση διάσωσης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί.
Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και "σχέδιο Β" για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. "Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ" ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.
Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη
Σε εξέλιξη είναι η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε από τις 7:30 το πρωί, για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.
Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.
«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, «έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ».
Πέντε λεωφορεία με μετανάστες έχει σταματήσει η Αστυνομία στα Τέμπη
Στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν σταματήσει πέντε λεωφορεία -δυο από χθες το βράδυ και άλλα τρία σήμερα- τα οποία μεταφέρουν πρόσφυγες προς την Ειδομένη, κατόπιν εντολής της Αστυνομίας περί ανάσχεσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που τους μεταφέρουν. Γεγονός που δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Τα λεωφορεία σταμάτησαν προκειμένου να υπάρξει ομαλή κίνηση προς τα σύνορα, όπου ήδη επικρατεί συνωστισμός μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, με τους πρόσφυγες πάντως να διαμαρτύρονται για την πολύωρη στάση και να εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πάντως στα Τέμπη υπάρχουν οι υποδομές ώστε να μπορούν να σιτιστούν και να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους τις ώρες της παραμονής τους εκεί.
Λόγω της έντασης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην Ειδομένη τα Τέμπη δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο έχουν σταματήσει λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες. Το ίδιο έχει συμβεί και σε λοιπά σημεία της διαδρομή επί του ΠΑΘΕ όπου υπάρχουν Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων.
Στο Ελληνικό όσοι επιστρέφουν από την Ειδομένη
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αφγανοί που επιστρέφουν από την Ειδομένη, καθώς και όσοι φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τα νησιά θα μεταφερθούν στο Ελληνικό, ενώ την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αναδιαμόρφωσης του κέντρου στο Σχιστό.
Την ίδια ώρα περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται διαχωρισμός και δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες.
Οσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι απο αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.
Στη Κοζάνη έφθασαν 400 πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης.
Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. Σήμανε συναγερμός. Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, ο δήμος της Κοζάνης, η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και η εκκλησία για την άμεση προετοιμασία και την οργάνωση της φιλοξενίας των προσφύγων.
Στο τραπέζι η πιθανότητα δημιουργίας νέων «relocation camp»
Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.
Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι γίνονται συσκέψεις των συναρμόδιων υπουργών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξάλλου, όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ επισήμαναν την απαράβατη αρχή του ΝΑΤΟ οι αποφάσεις να λαμβάνονται με ομοφωνία.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής - η οποία καταρτίζει το εν λόγω σχέδιο- τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στην επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία θέτει ζητήματα στο υπό κατάρτιση από την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας, προσπαθώντας να αναιρέσει με αυτόν τον τρόπο τη θετική θέση της στην συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ - σε επίπεδο υπουργών 'Αμυνας- για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

.Ο Γκαίμπελς φορά και... φούστα

Τελικά ο Γκαίμπελς φορά και... φούστα. Στο πρόσωπο της Γεροβασίλη συνεχίζεται η λάσπη στον ανεμιστήρα με αφορμή τη λίστα Μπόργιανς. Μια λίστα που συντάχθηκε το 2015, όπως και ο ίδιος ο Μπόργιαρνς έχει πει.
Μόλις σήμερα ο υπουργός του γερμανικού κρατιδίου δηλώνει στο ΑΠΕ: «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό το οποίο ανέφερα και κατά την επίσκεψή μου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υφυπουργούς Τρύφωνα Αλεξιάδη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον περασμένο μήνα: Ήδη το 2012 προσέφερα επανειλημμένα συνεργασία σε εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Επρόκειτο συγκεκριμένα για ανταλλαγή know how της φορολογικής διοίκησης όπως επίσης και των φορολογικών ελέγχων, τίποτα περισσότερο αλλά επίσης και τίποτα λιγότερο.
Προφανώς δεν υπήρχε από την τότε κυβέρνηση -σε αντίθεση με τη σημερινή- κανένα ενδιαφέρον για συνεργασία, αν και ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε ρητά δηλώσει την υποστήριξή του σε μια τέτοια συνεργασία. Είναι όμως υπόθεση της εκάστοτε κυβέρνησης να αποδεχθεί την προσφορά για συνεργασία ή να την αρνηθεί», δηλώνει στο ΑΠΕ.
Τι λέει αυτή η δήλωση; Αναφέρεται σε ονόματα, σε λίστα που είχε το 2012 ο Μπόργιανς και αρνήθηκε η κυβέρνηση Σαμαρά να την πάρει; Όχι βέβαια. Πρόταση για συνεργασία απηύθυνε ο Γερμανός και αρνήθηκαν στην κυβέρνηση. Ας πούμε ότι έκαναν λάθος κι έπρεπε να δεχθούν τη συνεργασία για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ας πούμε ότι ήταν λάθος εκτίμηση. Για φανταστείτε να ανακοινωνόταν τότε μια τέτοια συνεργασία. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ και η παρέα του είχαν βγει στο κλαρί και έλεγαν τον Σαμαρά Γερμανοτσολιά. Δεν θα σείονταν τα μάρμαρα στο Σύνταγμα; Δεν θα έβγαινε ο Τσίπρας να πει ότι παραδίδονται τα φορολογικά στοιχεία στους Γερμανούς;
Αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος συνεχίζει το θέμα αν και ξέρει ότι λίστα υπήρξε τρία χρόνια μετά. Συνεχίζει να λασπολογεί, να ρίχνει αίμα στην αρένα, να χτυπά τον πρώην πρωθυπουργό για να ξεφύγει η κυβέρνηση από τα αδιέξοδά της.
Στο Προσφυγικό γίνεται χαμός ενώ οι αγρότες δεν τσίμπησαν από τα αντίδωρα του Αλέξη και συνεχίζουν. Το κίνημα της γραβάτας συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους, η κοινωνία είναι σε αναβρασμό και η οικονομία παραπαίει αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να παίξει το παιχνίδι των γουρουνιών. Κυλιέται στις λάσπες ανακαλύπτοντας λίστες, χτυπώντας ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο τον Κυρ. Μητσοτάκη, αφήνει υπονοούμενα για τον Αντώνη Σαμαρά ή για προσωπικούς του φίλους.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.