.Άνοδος των ευρωφοβικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα υπό το σοκ του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και των ευρωφοβικών του Ukip στη Βρετανία και ο οποίος δείχνει την απόρριψη των Βρυξελλών και των πολιτικών ελίτ που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Παρά την άνοδο της άκρας δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, η συντηρητική δεξιά διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο των 28.

Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα από το ευρωκοινοβούλιο, μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στις έδρες που εξασφαλίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το ΕΛΚ καταλαμβάνει 212 έδρες, 61 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Σοσιαλιστές 187 έδρες, 9 λιγότερες. 

Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν η τρίτη ομάδα με 72 ευρωβουλετές, 11 λιγότερους σε σχέση με το απερχόμενο ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι έρχονται τέταρτοι με 55 ευρωβουλευτές, 2 λιγότερους. Συνολικά, οι τέσσερις ομάδες εξασφαλίζουν 526 έδρες, έναντι 612 στο προηγούμενο ευρωκοινοβούλιο.

.Ευ. Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η πρόταση Αλ. Τσίπρα

Κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για «κραυγαλέα αντισυνταγματική και αδιέξοδη γραμμή» καθώς επίσης και ότι «θέλει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα τεχνητής ευφορίας και έντασης, ενώ απέτυχε η πολιτική της εφόδου».

Ειδικότερα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Τσίπρας τελικά «ξέχασε» σήμερα το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών «γιατί δεν μπορεί να αντλήσει ένα θετικό συμπέρασμα για τον ίδιο με εξαίρεση την εντύπωση που δημιουργήθηκε οριακά στην Περιφέρεια Αττικής» 

πρόσθεσε ότι «έρχεται να μας πει σήμερα ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, θέτει ζήτημα ανατροπής, ζητεί εκλογές επικαλούμενος το Σύνταγμα, τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ύπαρξη "προφανούς δυσαρμονίας" μεταξύ της λαϊκής βούλησης και της σύνθεσης της Βουλής, όπως αυτή έχει προκύψει τον Ιούνιο του 2012». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον «ενημέρωσε ότι η σχετική συνταγματική διάταξη έχει αλλάξει ριζικά το 1986».

Υποστήριξε ακόμα ότι «ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθιστώντας τον ακροατή μιας αντισυνταγματικής του πρότασης και με αυτό που έκανε παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της Ελλάδας και το Σύνταγμα της χώρας».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη προανήγγειλαν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που θα έχουν συνάντηση την Πέμπτη, θα τεθεί και το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας. 

.Πολιτικές διεργασίες και νέοι συσχετισμοί

Νέους συσχετισμούς και πολιτικές διεργασίες φέρνει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με τα ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας να αναφέρουν πως έρχεται ανασχηματισμός. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πως το αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτει τα εκβιαστικά διλήμματα Τσίπρα, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο, τόσο για τον ανασχηματισμό όσο και για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας την οποία έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια συναντάται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μετά τη νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές με διαφορά 3,8 μονάδων, ζήτησε προσφυγή στην εθνική κάλπη το συντομότερο δυνατό και έθεσε θέμα ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. 

Εν τω μεταξύ στις 2μμ συνεδριάζουν υπό την προεδρία του κ Βενιζέλου το Πολιτικό Συμβούλιο και η Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να κάνει μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων.
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί, αύριο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ την Πέμπτη, στη μία μετά το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.  
Ρεπορτάζ και άρθρα κινδυνολογίας σήμερα από τον γερμανικό Τύπο. «Ριζοσπάστες νικητές - έτσι η Ελλάδα είναι μη κυβερνήσιμη», ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, που γράφει ει ότι «τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές ενισχύεται η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, η οποία μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το ισχυρότερο κόμμα - χωρίς λύσεις, αλλά με λαϊκισμό».

Γκρίνιες στη ΔΗΜΑΡ, που είναι στους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών. Επικριτικός κατά της ηγεσίας εμφανίστηκε ο πρώην γραμματέας του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη. 
«Μένω άναυδος όταν κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τ' αδικαιολόγητα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται ειλικρίνεια, ευθύνη και σοβαρότητα. Δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι γύρω από τη ΔΗΜΑΡ θα χτιστεί ο τρίτος πόλος», δήλωσε, αποδίδοντας τη συντριβή του κόμματος στην αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση και από τις διεργασίες για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.

Για το ενδεχόμενο συνεδρίου, ο κος Λυκούδης τόνισε πως δεν μπορεί να θέλει κάποιος ένα κόμμα κουρασμένο να το οδηγήσει σε μια αναμέτρηση στρατοπέδων για να πάνε οι μηχανισμοί να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

.Ευρώπη: Ο εκλογικός χάρτης

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα υπό το σοκ του πολιτικού σεισμού που προκάλεσε ο θρίαμβος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και των ευρωφοβικών του Ukip στη Βρετανία και ο οποίος δείχνει την απόρριψη των Βρυξελλών και των πολιτικών ελίτ που βρίσκονται στην κυβέρνηση. 

Παρά την άνοδο της άκρας δεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, η συντηρητική δεξιά διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο νέο ευρωκοινοβούλιο των 28. Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος που δόθηκε πριν από λίγη ώρα στη δημοσιότητα από το ευρωκοινοβούλιο, μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στις έδρες που εξασφαλίζουν το Ευρωπα...περισσότερα »

.Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ....αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές

Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράστηκε στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην πορεία από εδώ και πέρα και στο μεγαλύτερο, όπως τονίστηκε, «ειδικό βάρος» που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ ως προς τον ρόλο του, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διεργασίες για την ευρύτερη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. 

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμήθηκε κατά τις τοποθετήσεις ότι πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως στη διάθεση του κόσμου της δημοκρατικής παράταξη...περισσότερα »

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.