.Μπ. Ομπάμα: Θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε απόψε ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους φόνους δύο ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλώτιση ενός ακόμη.

Ο Ομπάμα κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε.
«Εάν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προσπάθεια να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση, ο στρατιώτης αυτός πρέπει να απελευθερωθεί άνευ όρων το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο.

«Μια εκεχειρία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους σκοτωμούς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που δημιούργησαν την κρίση» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η προσπάθεια να αποκατασταθεί (η εκεχειρία) θα αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες», πρόσθεσε.

.Χάος στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη

 Η Τυνησία έκλεισε σήμερα τη βασική μεθοριακή διάβασή της με τη Λιβύη, καθώς χιλιάδες ξένοι και Λίβυοι πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στην περιοχή για να περάσουν τα σύνορα, σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί χάος, μετέδωσε το κρατικό τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως Αιγύπτιοι μετανάστες αλλά και Λίβυοι πολίτες, επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να απωθήσουν τους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους δεν διέθεταν ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 
Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ένας αξιωματικός της τυνησιακής αστυνομίας τραυματίστηκε στο πόδι από αδέσποτη σφαίρα που ερρίφθη από την πλευρά της Λιβύης καθώς και οι Λίβυοι συνοριοφύλακες προσπαθούσαν να απομακρύνουν το πλήθος.

Η Τυνησία φοβάται ότι λόγω της κρίσης στη γειτονική Λιβύη θα κατακλυστεί από πρόσφυγες, όπως είχε γίνει και το 2011, κατά τη διάρκεια της επανάστασης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. 
"Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι επισφαλής και δεν μπορεί να αντέξει την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων", επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών Μόνγκι Χάμντι.

.Τη Δευτέρα o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα

Με ένα ιδιαίτερα θερμό μήνυμα προς την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προαναγγέλλει την επίσκεψή του στην Αθήνα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Κομισιόν υπογραμμίζεται πως ο κ. Γιούνκερ επέλεξε την Ελλάδα για να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη με το νέο αξίωμά του σε κράτος- μέλος της ΕΕ. 

Αποκαλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό «φίλο και συνάδελφο» ο κ. Γιούνκερ ανακοινώνει πως από την Αθήνα θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Προεδρίας του, για την απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ στέλνει μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλουν ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Γιούνκερ τη Δευτέρα, 4 Αυγούστου, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν, στο οποίο θα παρακαθίσει και ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

.Ρύθμιση για το Επικουρικό Ταμείο των ένστολων

Τέλος στην υποχρεωτική υπαγωγή του Επικουρικού Ταμείου των ένστολων στο ΕΤΕΑ, έδωσε τελικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με σχετική «νομοτεχνική βελτίωση» που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Με την αλλαγή στο νομοσχέδιο, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού έχουν προθεσμία μέχρι το τέλους του τρέχοντος έτους να μετατραπούν αυτοδικαίως σε ΝΠΙΔ υποχρεωτικής ασφάλισης. 

Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και να έχει εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη.

Το περιεχόμενο της διάταξης είναι αντίστοιχο με αυτό τροπολογίας από 20 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. 

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε τη νέα ρύθμιση με την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

.Από το πρωί η Αττική συντονίζεται στο νέο ψηφιακό σήμα

Από νωρίς τα ξημερώματα περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό, την κεντρική και νότια Εύβοια, αλλά και τις δυτικές ακτές των Κυκλάδων, απέκτησαν πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν επανασυντονισμό των τηλεοράσεων ή των αποκωδικοποιητών τους.
Πρόκειται για το δεύτερο περιοχικό switch - off, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Συγκεκριμένα 11 κέντρα εκπομπής, που έως τώρα εξέπεμπαν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια, πέρασαν οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, δύο κέντρα, ο «Υμηττός» και η «Αίγινα», τα οποία εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής που είναι κατοχυρωμένες από το κράτος. 

Συνολικά 13 κέντρα εκπέμπουν επίγειο ψηφιακό σήμα δίνοντας πρόσβαση στους τηλεθεατές της Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των δυτικών ακτών των Κυκλάδων.

Οι τηλεθεατές πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους, είτε έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, είτε εξωτερική συσκευή. 

Αναφορικά με τη ΝΕΡΙΤ, από το πρώτο ψηφιακό μπουκέτο της, οι τηλεθεατές μπορούν να παρακολουθούν τα προγράμματα της ΝΕΡΙΤ, της ΝΕΡΙΤ sports, της Βουλής και της NERIT HD, ενώ από το δεύτερο μπουκέτο τη Deutsche Welle, το TV5 Monde, το RIK SAT και το BBC.

.Η Αργεντινή, μετά την χρεοκοπία, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια

Η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δεύτερη κρατική χρεοκοπία, ασφαλώς μερική αλλά με απρόβλεπτες συνέπειες, κατήγγειλε μια κατάφωρη αδικία και αμφισβήτησε την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της ύστατης στιγμής στη Νέα Υόρκη.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Αργεντινής και εκπροσώπους των κερδοσκοπικών επενδυτικών ταμείων που αποκαλούνται «όρνεα» απέτυχαν, πάντως υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορούσε να δοθεί μια λύση με την εμπλοκή στην υπόθεση διαφόρων τραπεζών. Η αμερικανική JPMorgan έχει ήδη προτείνει να αγοράσει το επίμαχο τμήμα του δημόσιου χρέους της Αργεντινής.

Ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα, ο οποίος είχε αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης στην οποία αντιπαρατίθενται τα επενδυτικά ταμεία-«όρνεα» με την Αργεντινή εδώ και δέκα χρόνια, έχει καλέσει σε μια νέα συνάντηση σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε με πτώση σχεδόν 7%.

Χθες, ο Χόρχε Καπιτάνιτς, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, επέκρινε έντονα την μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης. «Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; 

Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται. . . το σεβασμό, χωρίς περιορισμούς, στην εθνική κυριαρχία των χωρών».

Η Αργεντινή εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», βεβαίωσε ο Καπιτάνιτς, διότι «όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστον».

Στην Αργεντινή - μια χώρα που ήδη πλήττεται από ύφεση, έναν πληθωρισμό που προσεγγίζει το 30% και ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα -, η ανησυχία κλιμακώνεται, αν και η κατάσταση κρίνεται λίγο λιγότερη σοβαρή από ό,τι στην κρίση του 2001.
Το Μπουένος Άιρες καταβάλλει τα οφειλόμενα σε άλλους πιστωτές της, πέραν των ταμείων που είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν την απομείωση χρέους.

Η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης αναγκάζει την Αργεντινή να πληρώσει το 100% της αξίας των ομολόγων της που διακρατούν τα ταμεία NML και Aurelius.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.