.Συνολικά 52,5 δισ. ευρώ θα πάρει η χώρα μας


Η ευρωζώνη αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. «Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», είπε ο εκπρόσωπος.

Την άλλη εβδομάδα θα εκταμιευθούν 34 δισ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε πως η Ελλάδα θα πάρει, έως τον Μάρτιο, συνολικά 52,5 δισ. ευρώ.

Ο Γιούνκερ τόνισε την πεποίθηση της Ευρωομάδας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν τόνισε πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα και ότι οι «Κασσάνδρες» για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος. «Η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει», τόνισε.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:

«To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. 

Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. 

Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. 

Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.

Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. 

Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

.Εντός Ιανουαρίου η απόφαση για την Ελλάδα


Μέσα στον Iανουάριo, χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία, πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει την εκταμίευση του ποσού που του αναλογεί. 

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε σε όσα τόνισε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ με γραπτή δήλωσή της. Η επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο για την εκταμίευση της δόσης και ότι δεν θα χρειαστεί επιθεώρηση όσον αφορά τους τελευταίους μήνες.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Ο Ράις επικεντρώθηκε ειδικά στη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι ξεκάθαρη με τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους αν χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ:

«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει την επαναγορά του χρέους της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις του για περαιτέρω μείωση του χρέους, εάν κριθεί απαραίτητο και εφόσον η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού το 2013», όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας:

«Αυτά τα βήματα θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% μέχρι το 2020 και ουσιαστικά κάτω από 110% το 2022. 

Με βάση αυτά, έχω την πρόθεση να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση του υποστηριζόμενου από το ΔΝΤ προγράμματος της Ελλάδας. Αναμένω ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο».

.Αλ. Παπαρήγα: Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος


Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ώστε άνθρωποι με εμπειρία αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος, αλλά και νέοι άνθρωποι που μπαίνουν τώρα στους αγώνες, να κατανοήσουν τις αιτίες των βασάνων τους, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν γίνουν κατανοητές αυτές οι αιτίες, υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του κόμματος που θα συγκληθεί από τις 11 ως τις 14 Απριλίου 2013.

 Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ πρέπει να ανταποκριθεί στα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού «με ανυποχώρητο αγώνα στη διαμόρφωση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα κινητοποιήσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και θα δρομολογήσει με συνειδητή επιλογή τη ριζική ανατροπή που εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την εργατική λαϊκή εξουσία και την λαϊκή οικονομία».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «ο λαός θα χειραφετηθεί, όταν δεν βλέπει μόνο τον ένα ή τον άλλο κρίκο του συστήματος, αλλά ολόκληρη την αλυσίδα» και υπογράμμισε ότι με μια τέτοια οπτική το λαϊκό κίνημα μπορεί και να αποτρέπει τα χειρότερα με την πάλη του, αλλά και να ανοίγει δρόμο για την ανατροπή που σημαίνει αλλαγή τάξης στην εξουσία.

 Η Λαϊκή Συμμαχία συγκροτείται συνειδητά από τα πιο πολιτικοποιημένα τμήματα της εργατικής τάξης και των φτωχών αυτοαπασχολουμένων, συγκεντρώνει πριν απ? όλα κοινωνικές δυνάμεις, ενώ το ΚΚΕ δεν βάζει ως όρο αποδοχής για τη Συμμαχία την αποδοχή του προγράμματός του, είπε η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν φοβάται από την είσοδο στην Συμμαχία έμπειρων εργατικών μαζών.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι υλικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τόνισε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος, ενώ, απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν τα μονοπώλια, 

η εργασία έχει κοινωνικοποιηθεί -«δεν έχεις πια μικρομάγαζα» είπε χαρακτηριστικά- υπάρχει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας όπου το κεφάλαιο για να επιβιώσει πρέπει να φτωχύνει τον εργάτη σε σημείο εξαθλίωσης, ενώ ταυτόχρονα η κρίση έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος, συνυπολογίζοντας και τον κίνδυνο πολέμου που ελλοχεύει.

.Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα


Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 69η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, παρέστη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επόμενες γενιές πρέπει να διδάσκονται ότι αυτός ο τόπος δεν υπέκυψε ποτέ και ότι ο λαός, με αξιοπρέπεια, στάθηκε στο ύψος του».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «πρέπει να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές, ότι ο φασισμός δεν πέρασε και δεν θα περάσει ποτέ σε αυτόν τον τόπο κι ας προσπαθούν όψιμοι υποστηρικτές των ναζί στην Ελλάδα να παραχαράξουν την ιστορία». 

«Πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ταυτότητα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο λαός πέρασε μεγάλες καταστροφές και συμφορές, αλλά κατάφερε να σταθεί όρθιος». Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είπε ότι 

«δεν είναι μόνο χρέος οικονομικό, αλλά και ηθικό» και πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις των λαών πρέπει να στηρίζονται στη βάση της αξιοπρέπειας και του αλληλοσεβασμού και όχι στη βάση των υποδείξεων». 

Στις εκδηλώσεις για την 69η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ παρών στις εκδηλώσεις ήταν και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανκ Ντολτ.

.Η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ εισηγείται την καταβολή της βοήθειας στην Ελλάδα από το ΔΝΤ


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εισηγήθηκε σήμερα την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα για την οποία έχει δεσμευτεί το ΔΝΤ, μετά την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι να αποδεσμεύσουν το δικό τους μέρος της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την χώρα.

Η ίδια διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι μια επίσημη απόφαση γι'αυτό μπορεί να ληφθεί ήδη τον Ιανουάριο με αφορμή σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

"Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει την επιχείρηση επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα και τη δέσμευσή του για την περαιτέρω μείωση του χρέους αν κριθεί απαραίτητο", αναφέρει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συμφωνία της ευρωζώνης με την Ελλάδα για το σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους.


.Αντ. Σαμαράς: Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες


Την ικανοποίησή του για τη σημερινή απόφαση του Eurogroup εξέφρασε, εισερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πλέον δεν υπάρχουν, χαρακτήρισε την απόφαση «έκφραση αλληλεγγύης» και επισήμανε πως έχουμε μια καινούργια μέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

«Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες, η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

.Αισιόδοξοι Μοσκοβισί και Ρεν για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup


"Πιστεύω ότι μπορούμε να φθάσουμε στη σωστή απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες, εν όψει  της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο. Η σημερινή απόφαση θα διώξει τα σύννεφα επάνω από την Ελλάδα", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι  το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς του ελληνικού χρέους  υπολείπεται σχετικώς του στόχου.

.Νέα ένταση Κίνας - Ιαπωνίας για τα αμφισβητούμενα νησιά


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ιαπωνία πρέπει να σταματήσει τις παραβιάσεις του θαλασσίου και εναέριου χώρου κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, μετά τη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας για την πτήση πάνω από τα νησιά αυτά κινεζικού αεροσκάφους.
Η
 ιαπωνική κυβέρνηση καταδίκασε την παραβίαση του εναέριου χώρου της από την Κίνα, την πρώτη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση ΝΗΚ. 

"Είναι η πρώτη παραβίαση του εναέριου χώρου μας από κινεζικό αεροσκάφος από όσο μπορώ να θυμηθώ", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου 'Αμυνας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι υποστήριξε ότι ήταν "απολύτως φυσιολογική" η πτήση του κινεζικού αεροσκάφους για την αναχαίτιση του οποίου απογειώθηκαν οχτώ ιαπωνικά αεροσκάφη F-15. '


Ενταση έχει προκληθεί στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις από τότε που η Ιαπωνία αγόρασε από ιάπωνα ιδιώτη, τον Σεπτέμβριο, τα νησιά Σενκάκου, τα οποία η Κίνα αποκαλεί Ντιαόγιου

.Με το 100% του χαρτοφυλακίου τους συμμετείχαν οι ελληνικές τράπεζες στην επαναγορά ομολόγων


Με το 100% του χαρτοφυλακίου τους συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (ΟΕΔ), συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του εγχειρήματος, που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.
Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα περίπου 10 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν την επαναγορά των ΟΕΔ, το συνολικό ποσό που θα εκταμιευθεί για τη χώρα μας ανέρχεται περίπου στα 55 δισ. ευρώ Συνεπώς, το Δημόσιο θα έχει λάβει αθροιστικά από το πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα ποσό 202 δισ. ευρώ περίπου, ενώ τα επόμενα χρόνια οι υπολειπόμενες δόσεις υπολογίζονται περίπου στα 43 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της επαναγοράς και την ρευστοποίηση όλων των ομολόγων των τραπεζών, αποκρυσταλλώθηκε και η σωρευτική ζημιά λόγω του PSI+ και της επαναγοράς. Το συνολικό πραγματικό - όχι πλέον λογιστικό - «κούρεμα» ανέρχεται στο 74, 3% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ΟΕΔ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI+).

Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχαν στο PSI+ με συνολικό ποσό ομολόγων 35,7 δισ. ευρώ το οποίο ως ποσοστό του ενεργητικού τους,

 όπως αυτός δημοσιεύτηκε για το έτος 2011, κυμαινόταν από 9.5% (Eurobank) έως 15.6% (Τράπεζα Πειραιώς). Ως μέσο ποσοστό επί του ενεργητικού τους, τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι παραπάνω τράπεζες δεν διέφεραν σημαντικά από τα αντίστοιχα ποσοστά των ιταλικών ή ισπανικών τραπεζών για το χρέος των χωρών τους.

Οι ζημίες των τεσσάρων τραπεζών, λόγω της συμμετοχής τους στο PSI+ και στην επαναγορά, είναι 26,5 δισ. ευρώ (προ-φόρων), με την Alpha Bank να εμφανίζει τη μικρότερη (4.4 δισ.ευρώ) και την Εθνική Τράπεζα τη μεγαλύτερη (11 δισ.ευρώ).

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.