.Τα «θαύματα» της Βαϊμάρης

Ας πάρουμε το ιδανικό σενάριο των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με αυτό, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014 και 2,5% το 2015. Επαναλαμβάνουμε: πρόκειται για το ιδανικό σενάριο, χωρίς αρνητικά ενδεχόμενα και αστοχίες.

Πάμε στη συνέχεια σε μια διαπίστωση, πραγματική αυτήν τη φορά και κοστολογημένη. Επειτα από 6 συνεχή χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% του ΑΕΠ. Με απλά λόγια, χάθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, τα εισοδήματα και τις επενδύσεις.

Ας συγκρίνουμε τώρα το σενάριο με την πραγματικότητα. Σύμφωνα με το ιδανικό σενάριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η χώρα θα χρειαστεί πάνω από μία δεκαετία για να επανέλθει στο επίπεδο του 2009. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα παρεμβληθεί κάποιος αρνητικός παράγοντας που μπορεί να μας ξαναβγάλει από την «τροχιά ανόδου».
Και το ερώτημα είναι: μήπως κάπου «μπάζει» ο σχεδιασμός, μήπως παραείναι χλωμό το «εθνικό μας αφήγημα», μήπως το μέλλον που προδιαγράφεται για μας δεν είναι ούτε φιλόδοξο ούτε δυναμικό;

Δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιβληθεί η σκληρή ηγεμονία της πιο μονοδιάστατης νεοφιλελεύθερης σκέψης. Τα πάμφτωχα οικονομικά της «εσωτερικής υποτίμησης», της αέναης λιτότητας, των πλεονασματικών προϋπολογισμών, της νομισματικής σταθερότητας. 

Είναι άξιο μελέτης πώς μια οικονομική συνταγή παντελώς αποτυχημένη, διάτρητη στην εσωτερική της λογική και τόσο χαμηλής ποιότητας έχει φορέσει τον μανδύα της «οικονομικής σοφίας» και της «μοναδικής σκέψης».


Πριν από πολλά χρόνια, στη Γερμανία, την ύστερη περίοδο 
της Βαϊμάρης, ένας καγκελάριος, ο Μπρίνινγκ (Heinrich Bruning) πανηγύριζε γιατί η χώρα του ύστερα από μια μακρά περίοδο δημοσιονομικών ελλειμμάτων πέτυχε «πρωτογενή πλεονάσματα». 

Η ευτυχής χρονιά του «οικονομικού θαύματος» ήταν το... 1932. Εναν χρόνο μετά ο «δεκανέας με το μουστάκι» ανέβαινε θριαμβευτικά τα σκαλιά της καγκελαρίας. Ευτυχώς η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από «Αδόλφους», αλλά από πλεόνασμα ελλειμματικής οικονομικής και εθνικής στρατηγικής διατρέχει σημαντικότατους κινδύνους. 

.«Ελλάδα και Πορτογαλία κινδυνεύουν να βρεθούν στην άβυσσο»

Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Χανς Βέρνερ Ζιν εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία κινδυνεύουν να βρεθούν στην άβυσσο, από τη στρατηγική της υποτίμησης που ακολουθούν τα επίσημα όργανα της Ευρωζώνης.

Ο Ζιν είναι ένας από τους διαπρεπέστερους Γερμανούς οικονομολόγους και ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός αξιωματούχος, μίλησε στη Realnews, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το καλύτερο σενάριο για τις δύο χώρες θα ήταν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, ως αντίδοτο για την καταπολέμηση της ανεργίας. 

Κάτι τέτοιο όπως αναφέρει, εναπόκειται στη διάθεση των κυβερνήσεων των δύο κρατών, όπως λέει. Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να «γίνει μία ζωντανή νομισματική ένωση ανάμεσα στο δολάριο και το σύστημα του Bretton Woods, που θα επιτρέπει στις χώρες που έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους να αποχωρήσουν από αυτή».

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εκφράζει, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας είναι αδύνατον να επιβιώσει από τη λιτότητα που θα ήταν αναγκαία για μία επαρκή υποτίμηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα όπως λέει, ενώ τονίζει ότι η τρόικα εμμένει στο αδύνατο.

.«Στόχος να υπάρξει συμφωνία σε όλα έως 9 Δεκεμβρίου», αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου

Νέα παράταση παίρνει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με την τρόικα. Το νέο επεισόδιο του σίριαλ περιλαμβάνει τις ισχυρές ενστάσεις των δανειστών στο νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, καθώς και εκτιμούν ότι το κενό είναι άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ από τις αλλαγές που συμφώνησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, και είναι απρόθυμοι να αποδεχθούν τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αν και το συζητάνε.

Την εικόνα αυτή μετέφερε πριν από λίγο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τρόικα έβγαλε από το σάκο το φασούλι του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε όλα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθεί το τελευταίο προγραμματισμένο Eurogroup της χρονιάς. «Δεν είναι εύκολο, αλλά θα το πετύχουμε», εξέφρασε την εκτίμηση το ίδιο στέλεχος.

.Κομισιόν: Ενδείξεις ανάκαμψης στην ισπανική οικονομία

Στην Ισπανία καταγράφονται «ενδείξεις» ανάκαμψης από την εξαετή οικονομική κρίση, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται «σημαντικές» προκλήσεις, επισήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες είχαν συμφωνήσει η Μαδρίτη και η ευρωζώνη.

Οι μεταρρυθμίσεις ήταν προαπαιτούμενες για την εκταμίευση των 41 δισεκ. ευρώ του δανείου της ευρωζώνης προς την Ισπανία ώστε η κυβέρνηση της χώρας να ανακεφαλαιοποιήσει και να αναδιαμορφώσει τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. Η Ισπανία αναμένεται πλέον να βγει από το πρόγραμμα στήριξής της τον Ιανουάριο του 2014.

.ΚΚΕ: Τα σενάρια μετακίνησης βουλευτών έχουν στόχο να παγιδεύσουν τον λαό

«Τα σενάρια και τα σχετικά καλέσματα για πιθανές μετακινήσεις βουλευτών και άλλων στελεχών, στα πλαίσια της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, στα όρια του νέου δίπολου και της επιταχυνόμενης σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύουν να παγιδεύσουν το λαό σε νέα σχήματα και κυβερνήσεις "συνεργασίας" που θα είναι φτιαγμένα από τα ίδια παλιά υλικά και θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική» υπογραμμίζει με σχετικό σχόλιό του, το ΚΚΕ. 

.Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την τρόικα

Με «κόκκινη γραμμή» ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το ύψος του οποίου πλέον υπολογίζεται από την κυβέρνηση σε 1,3 δισ. ευρώ, θα κλείσει αποκλειστικά και μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με νέα δημοσιονομικά μέτρα (περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση της φορολογίας), άρχισαν και πάλι σήμερα το πρωί οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Μετά και τη, σχεδόν ολοήμερη, σύσκεψη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ετοίμασε και παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών έναν κοστολογημένο κατάλογο με τους τομείς, στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις. 

Παράλληλα, ενημέρωσε τους επικεφαλής της τρόικας ότι εκτός από το 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα περικόψει περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 250 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» που προέκυψε λόγω των αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό, στη σύσκεψη μετείχε και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης.

.Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Γλαύκου Κληρίδη

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται σήμερα η σορός του πρώην προέδρου της  Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη. Προηγήθηκε τρισάγιο στον ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου εκτίθεται η σορός, η οποία μεταφέρθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη, θα αποτίσουν ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.
Αύριο, ημέρα της κηδείας, θα τηρηθεί δημόσια αργία. 

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και την πρεσβεία της Ελλάδος κυματίζουν μεσίστιες.
Της εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου και τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στην κηδεία θα παραστούν, μεταξύ πολλών εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο υπουργός 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.