.Ζήτηση υπάρχει, αλλά για ποια Κ/Α;

Οντως, στη συγκέντρωση της πρωτοβουλίας για την Κεντροαριστερά (Κ/Α) στο Ακροπόλ η κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ απέδωσε. Συγκεντρώθηκαν 1.500-2.000 πρόσωπα. Καθόλου άσχημα για χαλεπούς καιρούς... Ηταν βέβαια παρών κι ένα τμήμα της «ανέστιας Κεντροαριστεράς», κυρίως προσωπικότητες του χώρου αυτού, που οι περισσότεροι κατά καιρούς έχουν «συνυπάρξει» με το ΠΑΣΟΚ και κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Πράγμα που είναι ιδιαίτερα καλό για το ΠΑΣΟΚ...

Προφανώς η «ισχυρή και η ενωμένη Κ/Α», όταν μάλιστα δεν προσδιορίζεται πολιτικά, έχει ισχυρή ζήτηση, όπως προκύπτει και από την τελευταία δημοσκόπηση της GPO. 

Τα δύσκολα, δυστυχώς, αρχίζουν όταν αναζητείται και το πολιτικό περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών, εξ ου και αποφεύγεται... Γιατί από δω ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις, οι πολιτικές αντιθέσεις και η «ρευστότητα» του χώρου της Κ/Α. 

Πώς λ.χ. ένα κόμμα (το ΠΑΣΟΚ) που συμμετέχει στην κυβέρνηση θα συμπήξει κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές με ένα κόμμα (τη ΔΗΜΑΡ) που ασκεί αντιπολίτευση; Ιδίως όταν οι ευρωεκλογές θα έχουν έντονο στοιχείο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Και την επομένη των ευρωεκλογών τι θα γίνει; Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση και η ΔΗΜΑΡ στην αντιπολίτευση; 'Η θα... ξαναμπεί η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση; Είναι, άραγε, σοβαρά και ρεαλιστικά πράγματα αυτά;

Το ίδιο αστόχαστες και άστοχες για την ενότητα της Κεντροαριστεράς είναι οι προτάσεις για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ή τη μετατροπή της «κίνησης των 58» σε κόμμα... Καλώς ή κακώς, η Κ/Α δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τις πραγματικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και αντιπαραθέσεις της χώρας. 

Ούτε είναι κάτι «ουδέτερο» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πολλώ δε μάλλον, δεν μπορεί να συγκροτηθεί στη βάση της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι προφανώς ένα σοβαρό εμπόδιο για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν δύο «κεντροαριστερές εκδοχές». 

Η μία προτάσσει, για το καλό της χώρας, τη στρατηγική συνεργασία με την ΝΔ και η άλλη, επίσης για το καλό της χώρας, μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Θα κριθούν και οι δύο στο πεδίο της κοινωνίας... 

.Ο Σόιμπλε τραγούδησε «Happy Birthday» στον Στουρνάρα

Τα γενέθλιά του είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αλλά μάλλον δεν θα περίμενε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin  να ακούσει τους συναδέλφους του της Ευρώπης να του τραγουδούν το «Happy Birthday».

Σύμφωνα με τη στήλη «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας «Τα Νέα», ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ήταν εκείνος που πρόσεξε την ημερομηνία γέννησης στο βιογραφικό του Έλληνα ομολόγου του (το βιογραφικό διανέμεται λόγω της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα) και υπήρξε ο πρωτεργάτης της έκπληξης προς τον κ. Στουρνάρα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός, αμήχανος, τους ευχαρίστησε για το... σόου.

.«Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει εξαλειφθεί επισημαίνει η βρετανική Guardian, επικαλούμενη τα στοιχεία της Capital Economics, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο άρθρο του ο Nils Pratley, σχολιάζοντας τα στοιχεία του think tank, υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει όμως ότι τα δεδομένα άλλαξαν ύστερα από την έκθεση της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τονίζει δε, ότι «η κρίση στην χώρα δεν έχει τελειώσει ακόμα» παρά τη σαφή βελτίωση των... περισσότερα »

.Γ. Ντάισελμπλουμ: Πρότυπο το «μοντέλο» της Κύπρου στη «διάσωση» προβληματικών τραπεζών

Οι προβληματικές τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ' αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.

Όπως επισήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία «διάσωσης» ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. 

Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.

.Επιταχύνεται ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική

Οι πάγοι της δυτικής Ανταρκτικής λιώνουν σήμερα με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι είχε παρατηρηθεί το 2010, σύμφωνα με τις έρευνες που έκανε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ).
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε σήμερα ο ΕΟΔ, μετά από τρία χρόνια ερευνών που βασίστηκαν στις παρατηρήσεις του δορυφόρου CryoSat, οι πάγοι αυτής της περιοχής χάνουν περίπου 150 κυβικά χιλιόμετρα από τον όγκο τους κάθε χρόνο.

Ο Άντριου Σέφερντ του Πανεπιστημίου του Λιντς, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, σημείωσε ότι η παρατηρούμενη μείωση του πάγου ενδέχεται να οφείλεται είτε στο επιταχυνόμενο λιώσιμό του είτε στο γεγονός ότι ο δορυφόρος κάνει πιο ακριβείς μετρήσεις σε σχέση με το παρελθόν. 

"O CryoSat μας επιτρέπει να επιτηρούμε τις παράκτιες περιοχές και το υψόμετρο της Ανταρκτικής, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα παλαιότερα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας. Φαίνεται ότι οι περιοχές αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό της συνολικής εικόνας", τόνισε.

.Τρεις χιλιάδες Άγιοι Βασίληδες θα «κοκκινίσουν» την πόλη των Χανίων

Τρεις χιλιάδες Άγιοι Βασίληδες θα κάνουν την πόλη των Χανίων πιο κόκκινη, πιο χαρούμενη και πιο γιορτινή από ποτέ στις 27 Δεκεμβρίου, στην πιο πρωτότυπη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, τον αγώνα δρόμου «Santa Run».

Συμμετέχοντες όλων των ηλικιών θα φορέσουν τις στολές τους, αλλά και την καλύτερη διάθεσή τους και θα καλύψουν απόσταση 3,5 χιλιομέτρων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο των Χανίων, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά με προβλήματα υγείας.

Πρωτότυποι σταθμοί ανεφοδιασμού θα στηθούν στα καταστήματα της πόλης, όπου αντί για νερό θα δίνεται στους συμμετέχοντες μπύρα και τσικουδιά.

Για την υλοποίηση της διοργάνωσης εργάζονται τους τελευταίους τρεις μήνες περισσότεροι από 40 εθελοντές.

.Ι. Βρούτσης: Κανένας κίνδυνος για τις συντάξεις

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων, έδωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας.

«Δημοσίευμα ημερησίας εφημερίδας, για πολλοστή φορά κινδυνολογώντας θέτει θέμα καταβολής συντάξεων. 
Απαντώ: Όχι μόνο το διαψεύδω, αλλά πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. 
Άλλωστε άλλες φορές, από την αρχή του 2013, έθεταν συνεχώς και συνεχίζουν να θέτουν ότι υπάρχει ζήτημα καταβολής συντάξεων. 

Το 2013 ολοκληρώθηκε, οι συντάξεις καταβλήθηκαν κανονικότατα και μάλιστα τον Δεκέμβριο, αυτό τον μήνα, για τις συντάξεις του 2014 καταβάλλονται και πιο μπροστά από την κανονική περίοδο, πριν τα Χριστούγεννα. 

Υπενθυμίζω δε ότι η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2014 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια γίνεται χωρίς να ληφθεί η προκαταβολή από το επόμενο έτος. 

Δηλαδή, και σε αυτό το κομμάτι επέρχεται νοικοκύρεμα. Οι συντάξεις δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και το 2014 θα συνεχίζονται να καταβάλλονται απρόσκοπτα και κανονικά», ανέφερε ο υπουργός.

.Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο Κίεβο

Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας πραγματοποιούν επιχείρηση κατά των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει από το βράδυ της Κυριακής το δημαρχείο του Κιέβου. Εκατοντάδες άνδρες των δυνάμεων καταστολής έχουν αναπτυχθεί μπροστά στο κτίριο και κάνουν χρήση γκλομπς κατά των διαδηλωτών.

 Οι καταληψίες καταβρέχουν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων με μάνικες από ψηλό όροφο του κτιρίου, υπό θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ανεξαρτησίας, παρά την επέμβαση της αστυνομίας τα ξημερώματα κατά του πλήθους που διαδήλωνε ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και να αποκαταστήσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την «αποστροφή» τους για την επέμβαση της αστυνομίας. 

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.