.Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας στενοχωρήθηκε για την επιτυχία της χώρας...


«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Γιούρογκρουπ είναι η νέα αφετηρία που έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πολιτικής και οργανωτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι θετική» είπε και προσέθεσε: «Είναι η ώρα της αντεπίθεσης!».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα εσωτερικά της ΕΕ, λέγοντας πως υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν στην ενοποίηση και άλλοι που παίζουν με τη φωτιά. Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι και ο χρόνος της στροφής για την έξοδο από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι οι αποφάσεις της Ευρώπης διέψευσαν όσους έλεγαν ότι μπορούσαν να θέσουν υπό ομηρεία τους εταίρους μας απειλώντας με ολοκαύτωμα την Ένωση.

«Η χθεσινή απόφαση κρατά την Ελλάδα στο ευρώ», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος «παρά τις προσπάθειες του κόμματος της δραχμής που έχει βγει στη σκηνή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε και τους κινδύνους από την απόφαση, λέγοντας πως η απόφαση για επαναγορά ομολόγων δε θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ιδιώτες ομολογιούχους, ασφαλιστικά ταμεία και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Είπε ακόμη ότι τα λεφτά θα πρέπει να πέσουν στην αγορά και στάθηκε στον ειδικό λογαριασμό. «Δεν έθιξαν την αξιοπρέπεια της Ελλάδας» ανέφερε, αλλά επισήμανε ότι οι όροι της εποπτείας είναι πολύ αυστηροί.  

Ακολούθως πέρασε στα θέματα της κυβέρνησης συνεργασίας. «Υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο, αλλά η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα χρειαστεί» τόνισε. Αναφέρθηκε στα διαπραγματευτικά λάθη του Μεγάρου Μαξίμου και εξέφρασε τη δυσφορία του για την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συναντηθεί και να διαπραγματευτεί με τους δανειστές. 

Παρολαυτά μίλησε για συμμαχία και κυβέρνηση μακράς προοπτικής. Επέρριψε όμως ευθύνες και στα δύο κόμματα γιατί στο παρελθόν ήταν στο αντιμνημονιακό μέτωπο δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη των φασιστικών φαινομένων. 
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «έχουμε στη Βουλή ένα αντισυνταγματικό κόμμα, ένα φασιστικό, ένα χουντικό κόμμα και πρέπει να βρούμε τροπο να το αντιμετωπίσουμε».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την εκτίμηση πως ο κ. Τσίπρας στεναχωρήθηκε για την επιτυχία της χώρας, γιατί έχει επενδύσει στο θάνατό της. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναρωτήθηκε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα αν ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει σοβαρά την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Έθεσε, έτσι, τους κανόνες για να προχωρήσει η τρικομματική συνεργασία από εδώ και πέρα: Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, κανόνες λειτουργίας, πλήρη ενημέρωση των κομμάτων, εις βάθος συζήτηση για το φορολογικό, γιατί δε μπορεί να τιμωρηθούν οι οικογένειες με παιδιά. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεύρυνε το πλαίσιο της συνεργασίας, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Και πέρασε στα εσωκομματικά: «Πέντε δημοσιογράφοι κακής ποιότητας έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρησηκατεδάφισης του ΠΑΣΟΚ. Μην τους κάνετε τη χάρη, η πολιτική θα επικρατήσει της παραπολιτικής λογικής». 

Η πρόσκληση για το συνέδριο είπε αφορά στους πάντες, αρκεί να πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός, χρειάζεται, όμως, μια σχέση εντιμότητας» σημείωσε και ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. 

Κάλεσε έτσι όλα τα στελέχη να αντισταθούν στους εργολάβους της αποδιάρθρωσης και στο κόμμα της δραχμής. Οι πολίτες, είπε, θα σταματήσουν να τα ρίχνουν όλα στο ΠΑΣΟΚ. «Στον αποδιοπομπαίο τράγο της Μεταπολίτευσης. Γιατί, ακολουθούν κι άλλοι, και θα γίνει... κοπάδι»! 

Επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τη σειρά του υποστήριξε: «Να πάει πίσω το συνέδριο μέχρι να σταθεροποιηθούμε και να σταματήσουν κάποιοι να αισθάνονται εδώ ως ιδιοκτήτες του μαγαζιού»

.Στα τέλη του 2014 θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη


Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%).

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.

Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%) από 1,3% που εκτιμάται εφέτος.

Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό. 

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.

.Για «γεφύρωση του αδιεξόδου» κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ


Εκτός από το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup και τις σχετικές δηλώσεις, αμερικανικά ΜΜΕ καταγράφουν τις εκτιμήσεις για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τις επόμενες κινήσεις από το ΔΝΤ, την ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, επικαλούμενη τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που χαιρέτησε τις δεσμεύσεις των μελών του Eurogroup για μείωση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνει ότι η ίδια θα προτείνει την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης προς την Αθήνα, μόνο εφόσον σημειωθεί πρόοδος ως προς στις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων.

Σε άλλα δημοσιεύματα επισημαίνεται, ότι σε αντάλλαγμα για το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, η κ. Λαγκάρντ εξασφάλισε τη δέσμευση για μείωση των επιπέδων χρέους στο 110% το 2022 και ένα σημαντικό μέρος του χρέους θα πρέπει να μειωθεί μέσω του προγράμματος επαναγοράς, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Επιπλέον, διατυπώνεται η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες του προγράμματος, φοβούμενοι ότι θα προκληθεί αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Οι New York Times, η Wall Street Journal και άλλες μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στη «γεφύρωση του αδιεξόδου» κατά τις διαπραγματεύσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, σε σχέση με το δανειακό της πρόγραμμα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.

Μεταξύ άλλων, προβάλλονται οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, καθώς και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για «μια νέα μέρα για την Ελλάδα» και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι «τώρα, η μεγάλη πρόκληση είναι η εφαρμογή των αποφάσεων».

Σε διάφορες ιστοσελίδες, όπως των τηλεοπτικών δικτύων CNN και CNBC, υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η αμφιβολία τους για την επιτυχία του όλου προγράμματος, καθώς προκρίνουν ως την πλέον αποτελεσματική λύση την διαγραφή του ελληνικού χρέους, τον περιορισμό της λιτότητας και την επαναφορά της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα έχει ένα υπέρογκο χρέος, που δύσκολα μπορεί να ισοσκελίσει η όποια ανάπτυξη, καθιστώντας το βιώσιμο σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα. Ενδεικτική είναι η δήλωση ενός στελέχους τράπεζας στη Σιγκαπούρη, πως «μολονότι οι αποφάσεις του Eurogroup είναι σε γενικές γραμμές πολύ θετικές για την Ελλάδα, ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

.Ξεδίπλωσε το έμβλημα της χούντας

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη της Χρυσής Αυγής αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. 

Μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της, Ηλία Κασιδιάρη, στους αστυνομικούς που είχαν αποκλείσει το δρόμο για την αποφυγή επεισοδίων λόγω των αντισυγκεντρώσεων που ήταν σε εξέλιξη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Χρήστος Παππάς, κατά την σύντομη ομιλία του ξεδίπλωσε το έμβλημα της χούντας. Τον αναγεννώμενο φοίνικα με τον στρατιώτη και είπε: 

«Για εμάς ο αναγεννώμενος φοίνικας από τις στάχτες του είναι η ίδια η Ελλάδα που θα ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της».

.«Δεν θα επιτευχθεί ο στόχος στο 124% του ΑΕΠ το 2020»


Το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο οποίο συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, φέρεται να αμφισβητεί η τρόικα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, εκτιμάται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν οδηγούν το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η τρόικα «βλέπει», μάλιστα, το ελληνικό χρέος στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ το 2022, ενώ η επαναγορά ομολόγων θα προσδώσει ελάφρυνση μόλις 9,6 δισ. ευρώ.

Οι 17 υπουργοί Οικονομικών, μετά από έντονο παρασκήνιο που οδήγησε στο συμβιβασμό, συμφώνησαν τελικά τη νύχτα με το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, έναντι του 120% που ήταν ο στόχος του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Αυτό αντιπροσωπεύει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, μία απόφαση που ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση.

.Ολάντ: Η συμφωνία διαλύει τις αμφιβολίες για το μέλλον της ευρωζώνης


"Η επίλυση της ελληνικής κρίσης" θα επιτρέψει να διαλυθούν "όλες οι αμφιβολίες για το μέλλον της ευρωζώνης", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Έλιο Ντι Ρούπο.

"Η επίλυση της ελληνικής κρίσης θα επιτρέψει τώρα να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες για το μέλλον της ευρωζώνης, την ακεραιότητά της, τη βιωσιμότητά της", δήλωσε ο Ολάντ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας για τα μέσα μείωσης του ελληνικού χρέους.

.Μοσκοβισί: Σημείο καμπής η συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους


Η συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας είναι ένα "σημείο καμπής" στην κρίση που θα πρέπει να συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στον συμβιβασμό αυτό, που αποτελεί, όπως είπε, εγγύηση "αξιοπιστίας". "Μια συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ θα είχε χάσει σε αξιοπιστία", διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ουάσιγκτον επέμεινε στο ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει "να εξεταστεί με σοβαρό τρόπο".

"Αυτό είναι ένα σημείο καμπής, μια συμφωνία πιο σημαντική από ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα", δήλωσε ο υπουργός μετά την μακρά νύχτα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

"Όλα αυτά ήταν πολύ περίπλοκα και διήρκεσαν πολύ, καθώς το ζητούμενο δεν ήταν να βρεθεί μια ακόμη προσωρινή λύση", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συμφωνία είναι "πολύ σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ελληνικό λαό, που έχει ανάγκη την άρση της αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας του και "για την ευρωζώνη, γιατί ξαναδίνει σταθερότητα και επιτρέπει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

.Για νέα αφετηρία μετά την απόφαση του Eurogroup, έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος


«Υπάρχει νέα αφετηρία, είναι η ώρα της "αντεπίθεσης" για τη χώρα, εμείς εδώ θα διαμορφώσουμε τώρα με κάθε λεπτομέρεια αυτή τη νέα αφετηρία», τόνισε αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εν εξελίξει ευρισκομένη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης και των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση όλους αυτούς τους μήνες και ιδίως τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ψήφιση των μέτρων, έδειξαν ότι διεξάγεται διαρκώς σκληρή και επικίνδυνη μάχη ανάμεσα στην ορθολογική και την ανορθολογική εκδοχή της Ευρώπης».

«Η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εθνική αντεπίθεση ανήκει στην ελληνική κοινωνία και το μεγαλύτερο κίνητρό της είναι αυτό που βιώνει ο πολίτης. 

Έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, των θυσιών και των βαρών του», είπε και τόνισε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, αλλά το 2013 είναι και ο χρόνος της "στροφής", ο χρόνος τους πρωτογενούς πλεονάσματος, ο χρόνος που θα μπούμε στον δρόμο της εξόδου από την κρίση».

.Φ. Κουβέλης: «Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ»


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, δήλωσε σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup: «Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 

Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία.

Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης», κατέληξε.

.Γραπτή δήλωση Λαγκάρντ για τη συμφωνία στο Eurogroup


Στα βασικά σημεία της συμφωνίας στο Eurogroup και συνάμα στo επόμενo βήμα από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή δήλωσή της που δόθηκε από τα γραφεία του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.
«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους της», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τονίζει ότι «οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν επαναγορά ελληνικού χρέους, την επιστροφή των κερδών του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων (SMP) στην Ελλάδα, τη μείωση των επιτοκίων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF), τη σημαντική επέκταση της αποπληρωμής των δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την αναβολή των πληρωμών των τόκων για το EFSF».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι «στο σύνολό τους, αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη πορεία και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή (της Ελλάδας) στις αγορές. 
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων μείωσης του χρέους -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. 

Επιπλέον, χαιρετίζω τη δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους για την Ελλάδα, σε σχέση με την τρέχουσα πορεία του χρέους της».

Καταλήγοντας, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «από την στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως για την εφαρμογή του προγράμματος επαναγοράς χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος».

.Τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας θα αξιολογήσει το ΔΝΤ το 2013


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης των 25 χωρών που θεωρούνται "συστημικής" σημασίας.

"Το Ταμείο θα αξιολογήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ιταλίας το 2013" ανέφερε μια εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας την αξιολόγηση αυτή θέμα "ρουτίνας". Διευκρίνισε ότι από το 2010 25 χώρες που έχουν επιλεγεί από τον ΔΝΤ υποχρεούνται να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια σε μια "εξέταση εις βάθος" της οικονομίας τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΔΝΤ η αξιολόγηση αυτή επιτρέπει να εντοπιστούν οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας αλλά και την ικανότητα των αρχών να ανταποκριθούν σε μια ενδεχόμενη κρίση. Η έκθεση που συντάσσεται "συνήθως" ανακοινώνεται από την υπό εξέταση χώρα.
"Η τελευταία αξιολόγηση της Ιταλίας ανάγεται στο 2006", σημείωσε η εκπρόσωπος.

Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγησης Moody's χαρακτήρισε "αρνητικές" τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα της Ιταλίας, κυρίως λόγω της ύφεσης που πλήττει τη χώρα. Στα μέσα Ιουλίου ο ίδιος οίκος είχε υποβαθμίσει 13 ιταλικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τις UniCredit και Intesa Sanpaolo.

.Αντ. Σαμαράς: «Ξεκινάει μία καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες»



Τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup, χαιρέτισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
« Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση αν επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Ασφαλώς».

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.