.Ο μήνας με τις... Λεύκες!

Η κυβέρνηση εισέρχεται σ' έναν εξαιρετικά δύσκολο μήνα, καθώς έχει μπροστά της την ψήφιση του προϋπολογισμού, το νομοσχέδιο για τα ακίνητα, τη συμφωνία με την τρόικα (πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις, δημοσιονομικό κενό) κ.λπ., όπου εμφανίζεται μια ισχυρή εμπλοκή.
Τελικά, το ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο και η συνάντηση με την κ. Μέρκελ, παρά την πολιτική στήριξη που του παρασχέθηκε, δεν είχε πρακτικά διαπραγματευτικά οφέλη... 

Επίσης, η... φθινοπωρινή κυβερνητική επίθεση κατά των όντως απαράδεκτων θέσεων της τρόικας εξελίχθη σε... λεονταρισμούς, χωρίς αποτέλεσμα. Οι «κόκκινες γραμμές» εν πολλοίς «πλακώθηκαν» από τα πολιτικά ερείπια του φόρου για την ακίνητη περιουσία και όσων άλλων αναμένονται... 

Μπορεί οι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας να δείχνουν σημάδια βελτίωσης, αλλά η μεσοπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα έχει σημάδια εξάντλησης των ορίων αντοχής της. Γιατί τι άλλο σημαίνει το 1/4 των πολιτών να βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και κάτω, και το άλλο 1/4 να... φλερτάρει μαζί της; 

Ο Σαμαράς σωστά αντελήφθη στο τέλος Αυγούστου ότι δεν μπορεί πολιτικά να συνεχίσει όπως πριν και με επιχείρημα το «πρωτογενές πλεόνασμα» επιχείρησε μια αλλαγή της βάσης διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους δανειστές για το χρέος. Εξάλλου, η πολιτική πίεση των ευρωεκλογών σε 6 μήνες είναι μεγάλη.

 Μπορεί να το επιχείρησε με λάθος τρόπο (υπερδραματοποίηση της κατάστασης) και με ταυτόχρονη προσπάθεια να «προκαταλάβει» τις εξελίξεις, αλλά στην ουσία είχε δίκιο... Δυστυχώς -για τη χώρα- «έφαγε πόρτα!».


Τα υπεραισιόδοξα σενάρια κατέρρευσαν, παρά την πολιτική συμπάθεια που δείχνει στο πρόσωπό του η κ. Μέρκελ. Κι έτσι ξαναμπήκαμε σ' έναν δρόμο... «από τα ίδια». Η αισιοδοξία «μετακομίζει» για Μάρτιο - Απρίλιο. Ιδωμεν... 

Πολλά θα εξαρτηθούν από αυτά που τελικά θα αποφασιστούν και θα γίνουν μέχρι τότε. Δυστυχώς, αφενός ακόμα δεν υπάρχει σοβαρό εθνικό σχέδιο και αφετέρου η νοοτροπία της τρόικας, παρά την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή (με κόστος) που έχει γίνει, δεν αλλάζει... με τίποτα.

.Νέο πάγωμα με απόφαση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», τις σχετικές εντολές έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές, Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Βέβαια θα προηγηθεί απόπειρα να βρεθεί κοινή λύση με την τρόικα. Το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης από ελληνικής πλευράς, κατά τις πληροφορίες του «Εθνους», θα κριθεί από τη σημερινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, θα επιμείνει στη θέση για τη δια... περισσότερα »

.Ψήφισμα για να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί

Κοντά στις 21.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει, μέχρι στιγμής,  το ψήφισμα της ομογενειακής οργάνωσης  Hellenic American Leadership Council (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), με αίτημα να μην μετατραπεί η Αγία Σοφία, στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του ψηφίσματος, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει αίτηση που υπέβαλαν πολίτες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που λειτουργεί από το 1934 ως μουσείο,  σε τζαμί. 

Σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί για την μετατροπή της και πάλι σε ?σύμβολο κατάκτησης? της Κωνσταντινούπολης, ενώ τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς υποσχέθηκε ότι το κτίριο σύντομα θα ?χαμογελά? ξανά, ως τέμενος.

Το ψήφισμα θα παραδοθεί στην UNESCO, η οποία, το 1985,  κήρυξε την Αγία Σοφία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.

.Το γραμματόσημο μπαίνει στην ψηφιακή εποχή

Tο φυσικό γραμματόσημο στην ψηφιακή εποχή εισάγουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), δίδοντας, σήμερα, στην κυκλοφορία τη νέα αμαμνηστική σειρά γραμματοσήμων, με τίτλο «Από το φυσικό στο ψηφιακό ταχυδρομείο» όπου απεικονίζεται, για πρώτη φορά σε ελληνικό γραμματόσημο, γραμμωτός κώδικας τεχνολογίας δύο διαστάσεων (QRC).

     Σκανάροντας το γραμματόσημο της κλάσης 0,72 ευρώ, ο κάτοχός του συνδέεται με το εταιρικό site των ΕΛΤΑ και έχει στο κινητό τηλέφωνο όλες τις πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, διευθύνσεις καταστημάτων, ωράριο λειτουργίας και παροχή υπηρεσιών e-shop.

.Κομισιόν: Πρόοδος αλλά και ανοικτά ζητήματα στις συνομιλίες

 Δεν προβλέπεται η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς σχετικά, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, ο Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι, προς το παρόν, τα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα παραμείνουν στις έδρες τους και οι συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές θα συνεχιστούν εξ' αποστάσεως. 

Ο κ. Ο' Κόνορ επανέλαβε, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα».Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ο ίδιος ανέφερε ότι ένα από τα ουσιαστικά σημεία για να υπάρξει συμφωνία, είναι η προστασία των πλέον αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

.Σ. Βούλτεψη: Κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής, αν επιμείνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών

Τον κώδωνα του κινδύνου να προκληθεί κοινωνική αναταραχή, αν επιμείνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κρούει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και εθνικό. 

Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης» σημειώνει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: 

«Δεν μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε μια γενική αναταραχή στη χώρα, επειδή υπάρχουν κάποιοι πονηροί. Αλλά αυτούς μπορούν να τους βρουν χωρίς μεγάλη φασαρία και να τους βάλουν να πληρώσουν. Έχουν αυτά τα συστήματα».

Αναφερόμενη στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει: «Το πρόβλημα της κατοικίας, του ακινήτου, είναι η υπερφορολόγησή του. Είναι αυτό ακριβώς. Η αγορά έχει καταρρεύσει λόγω της υπερφορολόγησής του ακινήτου».  

.Βενιζέλος: Δεν επιδιώκουμε χάρες σε μια πολιτική διαπραγμάτευση

Δεν επιδιώκουμε χάρες σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, θέλουμε οικονομική διαπραγμάτευση με ευφυείς εταίρους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναφερόμενος δια μακρών στις τεράστιες, οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού και στις επιτευχθείσες προόδους, για να ζητήσει αντίστοιχη αντιμετώπιση από την τρόικα και, κυρίως, να μην προβάλλονται αδικαιολόγητες προκλήσεις προς την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και δημοκρατίας.

Θέλουμε πραγματική αναγνώριση των θυσιών τού ελληνικού λαού, αναγνώριση των αντοχών του, όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που «κανιβαλίζουν» τις μακροοικονομικές προοπτικές, έγκαιρη συζήτηση, προ των ευρωεκλογών, για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε πόσο κρίσιμες είναι οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, για να απαντήσει ότι δεν είναι καθόλου κρίσιμες. Το πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι η εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων των φτωχών και μεσαίων οικογενειών, αλλά των επιχειρηματικών δανείων. 

Πόσο σημαντική είναι η άρση των εγγυήσεων ομαδικών απολύσεων, διερωτήθηκε ομοίως ο κ. Βενιζέλος, άρση που μάλιστα προβλέπεται ούτως ή άλλως σε περίπτωση ανάγκης, για να απαντήσει ότι δεν έχει λογική μια τέτοια συζήτηση.

Μιλώ, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που «αν κοιτάγαμε δημοσκοπήσεις και κόστος, η Ελλάδα δεν θα υπήρχε», διερωτώμενος τι δικαιολογεί τις εντάσεις με τη τρόικα «μετά από όσα πετύχαμε και όσα κάναμε». Η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι απολύτως «άδικη» και «αντιπαραγωγική», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να λειτουργούν στην Ελλάδα «παιδαγωγικοί λόγοι».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος «πάρα πολύ κοντά στη βιωσιμότητα», ενώ αναφέρθηκε δια μακρών στις ταυτόχρονες, αν και πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο ταυτόχρονα, επιτυχίες της δημοσιονομικής και της διαρθρωτικής προσαρμογής (αναδιάρθρωση τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, αγοράς και κόστους εργασίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, σημαντική παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση και σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών).

Το σχέδιο μπορούσε να είναι καλύτερο και η προσαρμογή βραδύτερη και ηπιότερη, αλλά αυτό εξαρτάτο από τους εταίρους μας, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, που τόνισε ότι η Γερμανία ήθελε την παρέμβαση του ΔΝΤ λόγω της δυσπιστίας της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

.Η Κίνα εκτόξευσε το πρώτο διαστημικό της όχημα για την εξερεύνηση της Σελήνης

Η Κίνα εκτόξευσε έναν πύραυλο που μεταφέρει στο φεγγάρι ένα τηλεκατευθυνόμενο εξερευνητικό όχημα, το "Κουνέλι από νεφρίτη", σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV. Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία απογειώθηκε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης στη 01:30 της Δευτέρας (19:30 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από τη βάση εκτόξευσης δορυφόρων της Σιτζιάνγκ  στη νοτιοδυτική Κίνα. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα αποβιβαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο δορυφόρο της Γης.

Με αυτή την πρώτη αποστολή, η Κίνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη προσελήνωσή της. Θα γίνει η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει αυτό, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

Το "Κουνέλι από νεφρίτη" είναι ένα σεληνιακό όχημα με έξι τροχούς, το όνομα του οποίου παραπέμπει στην κινεζική μυθολογία.Το όχημα θα κάνει επιστημονικές αναλύσεις, ιδίως γεωλογικές ενώ  , θα στείλει  στη Γη τρισδιάστατες φωτογραφίες του δορυφόρου της.

.Ανοικτό το ενδεχόμενο επίταξης

Σε εξέλιξη η νέα κρίσιμη γενική συνέλευση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, κι ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει τις προειδοποιήσεις. Ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό, μέσω του Αθήνα 9.84, το ενδεχόμενο επίταξης των γιατρών του ΕΟΠΠΥ λέγοντας πως είναι ένα από τα όπλα, που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της, αλλά ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι γιατροί δεν θα συνεχίσουν την απεργία και δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε αυτή τη λύση. 

Οι γιατροί έχουν ήδη προκηρύξει 24ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 9 Δεκεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ιατρών ΕΟΠΥΥ, Γιάννης Χρονόπουλος, έκανε λόγο για "φθηνούς εντυπωσιασμούς", σημειώνοντας ότι γινόταν διάλογος επί μήνες, που χάθηκε λόγω της στάσης του υπουργού Υγείας. 

.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Η έντονη βροχόπτωση στην Αττική έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους του νομού. Από τις 4.30, η λεωφόρος Πεντέλης στο Μαρούσι, ήταν κλειστή λόγω συσσώρευσης υδάτων. Σε πολλούς κεντρικούς... 
δρόμους παρατηρείται μποτιλιάρισμα και μεγάλες καθυστερήσεις.
Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στον Κηφισό, και στα δύο ρεύματα, έπειτα από τροχαίο ατύχημα στο ύψος των ΚΤΕΛ. Οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί για την αποφυγή ατυχημάτων. Η ΕΜΥ προβλέπει για σήμερα άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν τη χώρα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.