.Το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό από ταβέρνες κι εστιατόρια


Το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες) όπως προκύπτει από έρευνα με θέμα: «Διατροφή και Οικονομική κρίση» που διεξήγαγαν σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου. Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- To 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του.

- Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.

- Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

- Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω διατροφικών συνηθειών αλλά και λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

- Τα τρόφιμα που επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση, σε σχέση με το παρελθόν, είναι τα ρύζι/πατάτες (70,8%), τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%).

Στο μεταξύ από το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΚΠΟΙΖΩ προκύπτει, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου η εθελόντρια στο πρόγραμμα Α. Λελέκη MBPsS Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, εθελόντρια 


το «κύριο πρόβλημα των μετεχόντων ήταν η συναισθηματική φόρτιση: αισθάνονταν απομόνωση, αγωνία, απόγνωση, θυμό, ντροπή, ενώ αρκετοί είχαν αυτοκτονικούς ιδεασμούς. Ένα κοινό στοιχείο ήταν η αίσθηση επικείμενου κινδύνου εξ αιτίας των ξαφνικών αλλαγών που συνέβησαν στο βιοτικό τους επίπεδο.

Στις ομάδες συμβουλευτικής το πρόσωπο που μοιράζεται τα συναισθήματά του βρίσκει ένα ασφαλές πλαίσιο όπου ακούγεται, παίρνει αποδοχή, αισθάνεται κατανόηση, ζεστασιά και εμπιστοσύνη. 


Δυναμώνει μέσα από το μοίρασμα συναισθημάτων και εμπειριών, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ο μόνος με δυσκολίες, οπότε σε δεύτερο χρόνο έρχεται και η ανακούφιση από το σύμπτωμα».

.Κερδίζουν έδαφος τα ελληνικά προϊόντα


Περισσότερο χώρο στο καλάθι των καταναλωτών καταλαμβάνουν πλέον τα ελληνικά προϊόντα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα μέτρησε την καταναλωτική στάση έναντι του ελληνικού προϊόντος και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων: το 57,86% θεωρεί πως τα ελληνικά προϊόντα είναι υψηλής ποιότητας, ενώ οι 6 στους 10 θεωρούν ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι καλύτερα σε ποιότητα από τα εισαγόμενα, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Βάσει της έρευνας, οι 9 στους 10 (ποσοστό 93%) δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα και στο μέλλον, οι 8 στους 10 (79,20%) δηλώνουν ότι θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την προτίμησή τους στην ελληνική παραγωγή στο μέλλον, ενώ επίσης οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι όταν αγοράζουν ελληνικά προϊόντα ενισχύουν την οικονομία και την απασχόληση.

.Δεν μας ενδιαφέρει ο πολιτικός συνδικαλισμός


Το μήνυμα στις αγορές πρέπει να είναι μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στην Ιπποκράτους. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», ενώ επισήμανε ότι «το ειδικό τέλος ακινήτων πρέπει να αντικατασταθεί από έναν ενιαίο φόρο, αλλά και να επαναξιολογηθεί ο φόρος επί του πετρελαίου θέρμανσης». 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να ενταθεί η διαπραγμάτευση που αφορά στη ρύθμιση των υπερ-χρεωμένων νοικοκυριών, αλλά και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόταση του κόμματος για ανάσχεση της απόλυτης ανεργίας, ενώ έκανε ειδική μνεία στη συζήτηση περί αποχωρήσεων από το δημόσιο, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και ότι τασσόμαστε κατά των συντεχνιασμών». 

«Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται και στηρίζει σθεναρά την Κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας εκ νέου για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων. 

Διευκρίνισε, πάντως, με νόημα ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτά τη στάση του από κανέναν» και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «ούτε εμείς, ούτε η ΔΗΜΑΡ πρέπει να κάνουμε ενδοκυβερνητικό συνδικαλισμό». 

Παράλληλα πρότεινε και επισήμως, όπως αναμενόταν, για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, το Νίκο Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα του Συνεδρίου είναι η αποκρατικοποίηση και η επανα-πολιτικοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

.Ανάκληση προϊόντων με DNA αλόγου


Την άμεση ανάκληση εννέα ακόμη προϊόντων, στα οποία ανιχνεύτηκε DNA αλόγου, διέταξε ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για σαλάμια μπύρας, αέρος, λουκάνικα Φραγκφούρτης και παριζάκι γίγας κλασικό της εταιρίας ΠΑΣΣΙΑΣ.

Επίσης ανακαλούνται κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ, που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ, κεμπάπ παραδοσιακό της εταιρίας KRIVEK, λουκάνικο Πέταλο, το οποίο παράγεται για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας «DEMKA» και το «ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΑΛΑΜΙ» που παράγεται από τη ρουμανική εταιρεία «LeFruMarine.

.ΔΝΤ: Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι σημειώθηκε "σημαντική πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές.

Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από τις συνομιλίες και την προοπτική τους, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο της σημερινής κοινής ανακοίνωσης του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στην οποία επισημαίνεται ότι "επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά μερικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα"

και "δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες, τεχνικής φύσεως, για το διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες". 

Ο κ. Μάρεϊ τόνισε επίσης ότι η αποστολή προγραμματίζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της όσον αφορά την αναθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

.Η Κρ. Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στο Eurogroup


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα παραστεί αύριο στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των χωρών της ευρωζώνης κατά την οποία μπορεί να ολοκληρωθεί το σχέδιο διεθνούς βοήθειας προς την Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

"Η γενική διευθύντρια θα παραστεί στη σύνοδο της Ευρωομάδας αύριο στην οποία θα συζητηθεί το ζήτημα της Κύπρου", δήλωσε ο Ουίλιαμ Μάρεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ιδρύματος, στην Ουάσινγκτον.

Η Κύπρος, η οικονομία της οποίας δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από τον τραπεζικό της τομέα,  βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες για ένα σχέδιο διάσωσης με την τρόικα των διεθνών δανειστών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Χωρίς να κάνει "εικασίες" σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι "κοινός στόχος" της τρόικας είναι να βρεθεί μια "μόνιμη λύση" για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, με χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο και επίσης εξασφαλίζοντας τη "βιωσιμότητα" του χρέους.

.Κομισιόν: Έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα


Oι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα». 

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει», υπογράμμισε ο Σάιμον Ο' Κόνορ.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρευστότητας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα.

.Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος ακόμα και αν παχύνετε


Η διακοπή του καπνίσματος περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο για την καρδιά, ακόμα και στην περίπτωση που οι πρώην καπνιστές αποκτούν περισσότερα κιλά επειδή έκοψαν το τσιγάρο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι ορισμένοι καπνιστές διστάζουν να το κόψουν, μήπως παχύνουν, όμως η νέα έρευνα δείχνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα ωφεληθούν σημαντικά από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).

Τα οφέλη για την υγεία χάρη στη διακοπή του καπνίσματος είναι πιο ορατά σε όσους δεν έχουν διαβήτη, αλλά ακόμα και οι διαβητικοί που το κόβουν, θα ωφεληθούν πολύ (όσοι έχουν διαβήτη, πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα το βάρος τους). 

Η νικοτίνη μειώνει την όρεξη και συνήθως επιταχύνει ελαφρά την καύση θερμίδων στους καπνιστές, ενώ αντίστροφα, όταν το κόβουν, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί κάπως ο μεταβολισμός τους κι έτσι να προσθέσουν μερικά κιλά.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.