.Είναι εφικτός ο στόχος της δημιουργίας της Ελληνικής Ελιάς της κεντροαριστεράς

Ο όρος «Ελιά» χρησιμοποιείται από πολλούς για να υποδηλώσει την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς: τους σοσιαλδημοκράτες, την δημοκρατική αριστερά μέχρι και τους φιλελεύθερους του κέντρου. Η πατρότητα του όρου αλλά και το εγχείρημα ανήκει στο Ιταλό καθηγητή και πολιτικό, Ρομάνο Πρόντι πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και Επίτροπο της Ε.Ε. προερχόμενο από την κουλτούρα την καθολική – δημοκρατική, ο οποίος το 1995 ανέλαβε την πρωτοβουλία της συνένωσης και κοινής καθόδου όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς κάτω από ένα κοινό σύμβολο την Ελιά. Η «Ελιά», υπήρξε μια ενδιαφ...περισσότερα »

.Κανονικά η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα

Ψευδές και ανακριβές χαρακτήρισε το τηλεγράφημα του Reuters που έκανε λόγο ότι η τρόικα δεν θα ερχόταν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Για το ίδιο θέμα, μετά από σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι έχει ραντεβού με την τρόικα την ερχόμενη Τρίτη.

Για το θέμα του ΕΣΠΑ ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωσή του.

."Θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις" στο φόρο ακινήτων

Τα θέματα του νέου φόρου ακινήτων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Για το φόρο ακινήτων και αγροτεμαχίων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «μέσα στο πλαίσιο των εσόδων που θέλουμε θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν».
  
Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και ελπίζει η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

.«Σημαντική αναμόρφωση» του φόρου ακινήτων θα ζητήσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Αρνητικό κλίμα και έντονος προβληματισμός απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα, με βουλευτές να ζητούν ο υπουργός «να το πάρει πίσω». 

Κατά την αποψινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη «σημαντική αναμόρφωση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», με βάση τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του κόμματος επί του νομοσχεδίου, που θα υποβληθούν στον Γιάννη Στουρνάρα. 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του διευρυμένου ΚΤΕ, «η αναμόρφωση πρέπει να γίνει  με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο  του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει  δικαιότερη κατανομή των βαρών και  να φορολογείται συνολικά η ακίνητη  περιουσία». 

Τονίζεται επιπλέον ότι «παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν  απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί  συντελεστές για παραγωγικές  εγκαταστάσεις του πρωτογενούς  τομέα και της μεταποίησης», 

καθώς επίσης και «να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν  να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών». Επιπλέον, η Κ.Ο. σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς θα συγκροτήσει ομάδες εργασίας για τη διατύπωση μιας προοδευτικής φορολογικής πρότασης.

.Bloomberg: Οι ελληνικές μετοχές προσελκύουν τους ξένους επενδυτές

Οι ελληνικές μετοχές έχουν την καλύτερη απόδοση σχεδόν σε όλο τον κόσμο, καθώς η εξαετής ύφεση της ελληνικής οικονομίας αποκλιμακώνεται και νέοι επενδυτές εξετάζουν την αγορά τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Από τις 5 Ιουνίου 2012 - δύο εβδομάδες πριν γνωστοποιήσει η MSCI την πρόθεσή της να ανακατατάξει την Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά - ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αυξηθεί κατά 146%, περιορίζοντας στο 79% το ποσοστό της υποχώρησής του, σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του 2007, τονίζει το δημοσίευμα. 

Η άνοδος είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τους άλλους 94 εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με εξαίρεση αυτόν της Βενεζουέλας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχουν υποχωρήσει στο 8,31% από το υψηλό 33,7% τον Μάρτιο του 2012.

Οι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες Paulson & Co και JPMorgan Chase & Co αγοράζουν ελληνικές μετοχές, καθώς άλλα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές - μεταξύ των οποίων το Renaissance Capital Holdings και το Templeton Emerging Markets Group - έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

O Φραντσέσκο Κόντε της JPMorgan, ο οποίος είχε πουλήσει τις ελληνικές μετοχές πριν από τρία χρόνια καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτοξευόταν, αγόρασε μετοχές της εταιρείας Jumbo και της εταιρείας Folli Follie μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους που έγινε στον κόσμο, αναφέρει το δημοσίευμα. 

.Βρέθηκε «δίδυμος» εξωπλανήτης της Γης, αλλά είναι καυτός σαν κόλαση!

Οι αστρονόμοι βρήκαν για πρώτη φορά ένα εξωπλανήτη που είναι σχεδόν «δίδυμος» της Γης, αφού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα, ενώ φαίνεται να είναι εξίσου βραχώδης και περιεκτικός σε σίδηρο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν βρεί εξωπλανήτες που είτε είχαν περίπου το μέγεθος της Γης, είτε τη μάζα της, είτε τη βραχώδη σύστασή της. Όμως ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι ο πρώτος που συνδυάζει όλα μαζί αυτά τα «γήινα» χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, παρόλα αυτά, αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς περιφέρεται αδιανόητα κοντά στο άστρο του (μόνο στο ένα εκατοστό της απόστασης Γης - Ήλιου). 

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει», καθώς καμία θεωρία δεν προβλέπει την τωρινή τροχιά του, σχεδόν κολλητά με το άστρο του.

Μια πλήρης τροχιά του, δηλαδή το «έτος» του, διαρκεί μόλις 8,5 ώρες, έναντι 365 ημερών της Γης, με συνέπεια να είναι καυτός σαν κόλαση, πιθανώς ένας κόσμος λάβας και μόνο, καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες του στην πλευρά που «βλέπει» το άστρο του, εκτιμάται ότι κινούνται μεταξύ των 2.000 έως 2.800 βαθμών Κελσίου

.«Υπάρχουν προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα θέματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένας ενιαίος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

Ο κ. Μιχελάκης συμμερίστηκε την άποψη -που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος- ότι στον «Καλλικράτη» τίποτα δεν είναι ταμπού και δέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγος, άλλωστε, για τον οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών που θα τα ρυθμίζει.

Σχετικά με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας -που αποτέλεσε και το αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών- ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι εντάσσεται στο ΠΕΠ Μακεδονίας- Θράκης, το οποίο είναι ένα από τα πέντε περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2007- 2013 και αποτελεί μοχλό στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. 

Ακόμη, ο υπουργός αναφερόμενος την πορεία υλοποίησης του προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι οι εκχωρήσεις ανέρχονται στα 375,5 εκατ. ευρώ, οι εντάξεις στα 472,8 εκατ., οι συμβάσεις στα 232,8 εκατ. και οι πληρωμές στα 124,4 εκατ. ευρώ. 

Περαιτέρω ανέφερε ότι υλοποιούνται 10 έργα προτεραιότητας, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 121 εκατ. ευρώ και γνωστοποίησε ότι έχει ληφθεί απόφαση να μεταφερθούν επιπλέον πόροι από τον άξονα ψηφιακή σύγκλιση, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ενημέρωσαν σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, την εκτέλεση των έργων και τις προτεραιότητες για την επόμενη προγραμματική περίοδο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και η αντιπρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας Άννα Νανοπούλου.

Αναφερόμενος στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, ο κ. Δακής ενημέρωσε ότι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 211 έργα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, ύψους περίπου 405 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων συμβατοποιήθηκαν έργα ύψους 175 εκατ. και πληρώθηκαν 69 εκατ. ευρώ με τον μέσο όρο του ποσοστού πληρωμών στη Δυτική Μακεδονία να φτάνει το 31%. 

Υπογράμμισε επίσης ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες ενεργοποίησης του προγράμματος από τις εντάξεις έργων που ανέρχονται στα 230 εκατ. ευρώ μέχρι και τις 2-10-2013.

Την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των δράσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέφρασε ο κ. Γιαννούσης, λέγοντας ότι εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 50% για 17.000 επιχειρήσεις από τις 23.000 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. 

Ακόμη, πρόσθεσε ότι όσα έργα δεν «ωρίμασαν» θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Τέλος, η κ. Νανοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και έργα που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη

.Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας

Σε πλήρη συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχουν και νέα συνάντηση σήμερα Πέμπτη. Σήμερα θα γίνουν δύο ακόμα συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο. Η μια θα αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η δεύτερη την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Στη χθεσινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων (διήρκησε περί τις 2 ώρες), Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για πρόσθετες βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τη συμφωνία αυτή προανήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της αποψινής συνάντησής του με τον κ. Βενιζέλο, αναφερόμενος στον φόρο των ακινήτων και των αγροτεμαχίων, ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όπου μπορούν να υπάρξουν λογικές βελτιώσεις θα γίνουν».

«Οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά γιατί έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία», τόνισε από την πλευρά του μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.