.Νέα 24ωρη απεργία-πρόκληση στο Μετρό παρά τη δικαστική απόφαση


Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης και εργαζομένων στο Μετρό με αφορμή τις συνεχόμενες απεργίες, έπειτα και από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη για «απεργίες μαϊμού», αλλά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει την απεργία παράνομη.

Το σωματείο των εργαζομένων ΣΕΛΜΑ απαντάει με τρόπο προκλητικό ανακοινώνοντας ότι η απεργία της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά και εις ένδειξη «συμπαράστασης σε δύο εργαζομένους οι οποίοι εν ώρα βάρδιας επιφυλακής, παρουσίασαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, από τις απειλές του Υπουργού Μεταφορών».

Το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε πολεμικό τόνο στην αντιπαράθεση με τους εργαζόμενουςχαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση «απεργία μαϊμού» απειλώντας τους, μάλιστα, με επίταξη.

Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι «οι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων σημειώνοντας ότι «Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι σε όρους ούτε απέναντι στα όρια»

Παράνομη έκρινε την απεργία το Πρωτοδικείο Αθηνών
Επειτα από την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίας Α.Ε.) τοΜονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων τόσο για τη Δευτέρα όσο και για την Τρίτη και κάλεσε τα σωματεία να συμμορφωθούν με την απόφαση.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση, καθώς, εφόσον δε συμμορφωθούν οι εργαζόμενοι με τη δικαστική απόφαση το υπουργείο Μεταφορών ενδέχεται να προχωρήσει σε επίταξη υπαλλήλων με την αποστολή ατομικών φύλλων πορείας και για όσους δεν επιστρέψουν στα πόστα τους ανοίγει ακόμη και ο δρόμος της απόλυσης.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία , στις 17/1 στο Μετρό απήργησε το 33% των εργαζομένων, στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο Μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% Τράμ, ενώ στις 19/1 απεργούσε στο Μετρό το 16% και χθες μόλις 14%.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς έχουν εξαγγήλει στάσεις εργασίας και οι υπάλληλοι του Ηλεκτρικού και του Τραμ, αλλά και στα λεωφορεία και τρόλεϊ

Αισθητά υψηλότερες οι αποδοχές τους από 
εργαζόμενους άλλων κλάδων
Μπορεί αρχική αιτία για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων να ήταν η αντίδρασή τους στο ενιαίο μισθολόγιο κάτι που καταγγέλλουν ότι καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ωστόσο, ο μέσος όρος των αποδοχών τους προκαλεί πραγματικά αίσθηση γιατί κυμαίνεται σε αρκετά ψηλότερα επίπεδα από τους υπόλοιπους κλάδους εργαζομένων.
Αναλυτικά οι μηνιαίες μικτές αποδοχές :
  • ΜΕΤΡΟ : € 3.080
  • ΗΣΑΠ : € 4.080
  • ΤΡΑΜ : € 2.500
Επιπλέον, τροφή για ερωτήματα δίνουν και τα στοιχεία από την απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου σύμφωνα με τα οποία από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 210, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες ασθενείς με ογδόντα άτομα να αποτελούν το προσωπικό ασφαλείας.

Καταδικάζει την απόφαση του Πρωτοδικείου το ΚΚΕ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση του Δικαστηρίου και τονίζει ότι «η κίνηση αυτή στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή η κίνηση στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων και προστίθεται στις δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις των τελευταίων ετών. 

Τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση πρέπει να συναντήσουν τη συνολική απόρριψη και τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις απεργίες
Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε ταχθεί υπέρ των σωματείων εργαζομένων κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για πολιτική που διαλύει τις δημόσιες μεταφορές.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Οι πρόσφατες «απειλές» του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την στήριξη του προέδρου τουΠΑΣΟΚ φανερώνουν για μια ακόμη φορά τον ολισθηρό δρόμο της μνημονιακής τρικομματικής κυβέρνησης.

ην ίδια στιγμή που οι μεταφορές σε όλα τα επίπεδα με την ακολουθούμενη πολιτική σταδιακά συρρικνώνονται και διαλύονται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ασκείται σε δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον».

.Ευρωπαίοι βουλευτές δεν θέλουν την Ζαρούλια στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η συμμετοχή της γυναίκας του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τουλάχιστον δέκα βουλευτές από διάφορες χώρες να αρνούνται τη διαπίστευσή της επικαλούμενοι και άρθρα του Καταστατικού του Συμβουλίου.

Η αντίθεσή τους προς το πρόσωπο της Ελένης Ζαρούλια, της Χρυσή Αυγής, αλλά και του Ούγγρου βουλευτή, Ταμάς Γκάουντι Ναγκί, βασίζεται στο επιπχείρημα ότι ανήκουν σε ρατσιστικά πολιτικά κόμματα.

Επικαλούμενος άρθρα του Κατασταστικού και του Κανονισμού της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ιταλός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Φιάμμα Ναϊρενστάϊν αρνήθηκε τη διαπίστευση των δύο παραπάνω βουλευτών, 
λέγοντας ότι και τα δύο μέλη ανήκουν σε ρατσιστικά και αντισημιτικά πολιτικά κόμματα, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τα ιδανικά και τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το θέμα θα κληθεί να εξετάσει η Επιτροπή Θεσμικών Θεμάτων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και, όπως προβλέπεται, είτε θα προτείνει την επικύρωση των διαπιστευτηρίων, 
είτε να μην τα επικυρώσει, είτε τέλος, να αφαιρέσει ορισμένα από τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα, στη συμμετοχή ή εκπροσώπησή τους στις εργασίες της Συνέλευσης ή στα θεσμικά της όργανα.

Αν η Επιτροπή καταλήξει σε απόφαση που θα αναφέρεται σε μία από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το θέμα θα έλθει προς συζήτηση και απόφαση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, τέλος της εβδομάδας.

.Στο επίκεντρο η αναθέρμανση της οικονομίας


Η αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. 

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το υπουργείο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας, την προώθηση των μεγάλων έργων, τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να καταστεί φιλική προς τις επενδύσεις, κάτι που, όπως είπε, συνεπάγεται τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι κομβικό για τη στροφή στην ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι δύο μεγάλοι εθνικοί στόχοι, είναι η τόνωση της ρευστότητας και η ενίσχυση της απασχόλησης. 

Επέμεινε, μάλιστα, στην ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα, κάνοντας ειδική μνεία στους οδικούς άξονες, τόνισε δε ότι είναι επιβεβλημένο να διασωθούν και τα ναυπηγεία.  

.Ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την ορκωμοσία του σε δημόσια τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενός πλήθους εκατοντάδων χιλιάδων παρισταμένων, οι οποίοι τον επευφήμησαν κατά την επίσημη έναρξη της δεύτερης θητείας του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ. 
Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς ανέγνωσε τον όρκο, καθώς ο Ομπάμα ενέθεσε τα χέρια του σε δύο Βίβλους με συμβολικό χαρακτήρα. Η μία ανήκε στον ιστορικό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, ενώ η δεύτερη στον προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα ανέβαινε τα σκαλιά της εξέδρας στο δυτικό κλιμακοστάσιο του Καπιτωλίου, το πλήθος φώναζε ρυθμικά το όνομά του.
Μετά τον Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σειρά του ορκίστηκε για τη δεύτερη θητεία του ως δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αυτήν τη φορά, ο πρόεδρος ορκίστηκε δημοσίως ενώ τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι έσπευσαν στο κέντρο της Ουάσινγκτον για την τελετή ορκωμοσίας. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την εναρκτήρια ομιλία του μετά την ορκωμοσία του για την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, κάλεσε το αμερικανικό έθνος να ενώσει τις δυνάμεις του «ως μία χώρα» και «ένας λαός», προσθέτοντας πως ο τόπος αφήνει πίσω του πλέον την οικονομική κρίση και τους δύο πολέμους-στο Ιράκ και το Αφγανιστάν-που είχαν διχάσει τη χώρα πριν αναλάβει την προεδρία προ τετραετίας.
«Αυτή η γενεά των Αμερικανών δοκιμάσθηκε από τις κρίσεις που χαλύβδωσαν την αποφασιστικότητά μας και τις αντοχές μας», πρόσθεσε στην εναρκτήρια ομιλία του. «Μία δεκαετία πολέμου τελειώνει. Μία οικονομική ανάκαμψη ξεκινά», επεσήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν «το χάρισμα να επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους».
«Αμερικανοί συμπολίτες μου, είμαστε γεννημένοι για τούτη τη στιγμή και θα την αδράξουμε-όσο μπορούμε να την αδράξουμε μαζί», επισήμανε.
«Πάντοτε κατανοούσαμε πως όταν οι καιροί αλλάζουν πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς-αυτή η προσήλωσή μας στις ιδρυτικές μας αρχές απαιτεί νέες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις», δήλωσε ενδεικτικά.
Ο Ομπάμα ζήτησε να συνδυασθούν οι νέες ιδέες με την τεχνολογία, ώστε «να ξαναφτιάξουμε την κυβέρνησή μας, να μεταρρυθμίσουμε τον φορολογικό μας κώδικα, να αναδιαμορφώσουμε τα σχολεία μας και δώσουμε ώθηση στους πολίτες μας με ικανότητες που χρειάζονται για να εργασθούν σκληρότερα, να μάθουν περισσότερα και να φθάσουν ψηλότερα».

.ΚΚΕ: Προαποφασισμένες οι ιδιωτικοποιήσεις και οι περικοπές


«Ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στον εκβιασμό της κυβέρνησης, που τον καλεί να στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μη μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις. 

Τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις όσο και οι περικοπές είναι προαποφασισμένες από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ και έχουν στόχο να ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. '

Αλλωστε προϋπόθεση των επενδύσεων είναι η συντριβή των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, η παραχώρηση νέων προνομίων στο κεφάλαιο, η σιγή νεκροταφείου για τους εργαζόμενους», επισημαίνεται σε σχόλιο του ΚΚΕ για την κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.  

.Στα 797.578 άτομα αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Δεκέμβριο


Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,44% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,16% από τον Δεκέμβριο του 2011, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για τον Δεκέμβριο του 2012.

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, στα 797.578 άτομα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (11,89%) ή συνολικά 66.957 άτομα.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 337.242 είναι άνδρες (ποσοστό 42,28%) και 460.336 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,72%).

.Πώς θα δηλωθούν τα "ξεχασμένα" του εξωτερικού


Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο οι φορολογούμενοι, που έχουν αποστείλει χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, μπορούν να δικαιολογήσουν τις διαφορές που έχουν εντοπισθεί μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων τους και των καταθέσεών τους στην αλλοδαπή, απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις ΔΟΥ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν ήδη λάβει πρόσκληση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η οποία τους καλεί να δικαιολογήσουν τις διαφορές ή να υποβάλλουν αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί φόρος 45% επί των διαφορών που δεν δικαιολογούνται.

Οι φορολογούμενοι αυτοί όπως διευκρινίζει η εγκύκλιος μπορούν να προσέρχονται στην ειδική εφαρμογή του TAXIS net χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης προκειμένου να εγγράψουν σε συγκεκριμένα σημεία που τους ζητείται τυχόν ύπαρξη πλεονάζοντος κεφαλαίου παλαιότερων χρήσεων το οποίο εφόσον προκύπτει μπορεί να δικαιολογεί μέρος ή ολόκληρη τη διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Στην περίπτωση που οι διαφορές αυτές εν μέρει ή στο σύνολό τους δεν δικαιολογούνται, θα πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική ή αρχική δήλωση εντός της προθεσμίες που αναγράφεται στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επίσης ο φορολογούμενος εντός της ίδιας προθεσμίας, θα πρέπει να καταθέσει στην αρμόδια ΔΟΥ πλήρη φάκελο δικαιολογητικών που θα περιλαμβάνει:
.
 Στοιχεία που να αποδεικνύουν το ακριβές ποσό του εμβάσματος στο εξωτερικό ή να τεκμηριώνουν ότι όλο το έμβασμα δεν ανήκει στο πρόσωπο που εμφανίζεται στα στοιχεία των Τραπεζών καθώς και πλήρη στοιχεία των συνδικαιούχων του εμβάσματος.

2. Όλα τα αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των εκκαθαριστικών που έχουν υποβληθεί τουλάχιστον μέχρι το οικον. έτος 2004, εφόσον επικαλείται διαθέσιμα κεφάλαια για τα έτη αυτά.

3. Τυχόν αντίγραφα αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν με την ανωτέρω διαδικασία με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.