.Δεν υπάρχουν περιθώρια

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ασήμαντες οι διαφορές που εμποδίζουν τη σύγκλιση των απόψεων και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων στα δύο κρίσιμα ζητήματα της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Γιατί οι διαφορές είναι οικονομικές, τα ποσά είναι μεγάλα και τα συμφέροντα ισχυρά. Αρα αναπόφευκτη η καθυστέρηση σε σχέση με την υπέρβαση των αντιδράσεων. Αλλά όλα έχουν τα όριά τους, φυσικά.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αποκλειστικά ελληνικό το πρόβλημα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το όριο ζωής του φρέσκου γάλακτος. Τα στοιχεία, όμως, είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά. Ο τζίρος από την εμπορία του φρέσκου γάλακτος ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια τον χρόνο και οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι στη χώρα 27,6% υψηλότερες από τα άλλα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΛΛΑ μεγάλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι αρμόδιοι για τον χειρισμό των θεμάτων υπουργοί. Οσο ταχύτερα ρυθμιστούν οι συγκεκριμένες εκκρεμότητες, τόσο συντομότερα θα μπούμε στην τελική ευθεία για την έξοδο από την κρίση.

 Διότι όλοι στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που συνδέονται με τη μείωση των τιμών των διαφόρων ειδών είναι απαράβατη προϋπόθεση προκειμένου ν' αξιολογηθούν θετικά οι μεταρρυθμιστικές επιδόσεις μας.


ΕΙΝΑΙ προφανές ότι είναι επιβεβλημένη η επιλογή μέτρων τα οποία θα συνδυάζουν τα ισχύοντα στα άλλα κράτη - μέλη με μια ουσιαστική μείωση των τιμών των συγκεκριμένων φαρμάκων και του γάλακτος στην ελληνική αγορά. 

Μια τέτοια λύση θα πρέπει να κριθεί ικανοποιητική από την τρόικα και θ' ανοίξει τον δρόμο για τις εξελίξεις που ευχόμαστε κι αναμένουμε. Γι' αυτό, άλλωστε, και πιέζει ο πρωθυπουργός να κλείσει η διαπραγμάτευση αυτή το ταχύτερο δυνατό.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Ο «Κανένας», ο «Δεν» και ο «Αλλού»

Σχόλια Σταύρος Θεοδωράκης 
Αυτοί που θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, είναι περισσότεροι από αυτούς που θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δεν περιμένουμε να μας το πουν οι δημοσκόποι.
Ούτε θέλουμε δημοσκόπηση για να καταλάβουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξαφανίζονται σιγά-σιγά από τον πολιτικό χάρτη. Τα κόμματα αυτά υπάρχουν πια μόνο χάρη των τηλεοπτικών παραθύρων. 
Και με όλο το σέβας στους σκληρά εργαζόμενους πρωινούς εκπομπάρχες, νομίζω ότι το θέαμα είναι πια αστείο. Κάθε πρωί ένας ΑΝΕΛ μαλώνει με έναν ΠΑΣΟΚ για το Καστελόριζο ή τον Άκη ενώ ένα... περισσότερα »

.Σε πολύ θετικό κλίμα η συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Βλ. Πούτιν

 «Συναντιόμαστε σήμερα ως φίλοι. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει». Με αυτά τα λόγια και απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

«Πάνω σε αυτή τη φιλία χτίζουμε. Δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα, χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.  

Απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά μια μακρά και πολύ επώδυνη ύφεση και ως εκ τούτου οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Συνεχίζοντας, ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, το οποίο, όπως είπε, επικεντρώνεται σε δύο κυρίως τομείς: στους σιδηρόδρομους και στα λιμάνια, κυρίως αυτό της Θεσσαλονίκης. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικό να υπάρξουν σύγχρονοι σιδηρόδρομοι, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για αγροτικά ελληνικά προϊόντα προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. 

Ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα, τόνισε, απαντώντας στον Αντ. Σαμαρά ο Ρώσος Πρόεδρος. «Θέλω να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. 
Πραγματικά, είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια» ανέφερε ο Βλ. Πούτιν.

.«Ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ η τραπεζική ένωση»

 Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης των Τραπεζών (Single Resolution Mechanism) πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, υπογράμμισαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin, τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την τραπεζική ένωση πριν τις ευρωεκλογές. 
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμες τις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Ecofin, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, επισημαίνοντας ότι η ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ και των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ και θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

.Αντιπαράθεση αρτοποιών και υπουργείου Ανάπτυξης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας των κλάδων στους οποίους επέρχονται αλλαγές από την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης παραβλέπει τις 140.000 θέσεις εργασίας της βιοτεχνικής αρτοποιίας και τους 15.000 αρτοποιούς της χώρας και εξισώνει το κατεψυγμένο ψωμί με το φρέσκο», όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις αλλαγές που επέρχονται στον κλάδο.

Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι δίνονται προνόμια στα σούπερ μάρκετ και παραπλανάται ο καταναλωτής καθώς εξισώνεται η εγκατάσταση της περάτωσης ψησίματος (bake off) με τους φούρνους. 

Αυτό όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία συμβαίνει διότι στις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, για τον κλάδο, τα νέα σημεία πώλησης ψωμιού θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «φούρνος».

.Φόβοι για επιστροφή της πανούκλας;

Δύο τρομερά θανατηφόρες πανδημίες πανούκλας στην Ευρώπη, του Ιουστινιανού στην Ανατολική Ευρώπη (Βυζάντιο) και του «Μαύρου Θανάτου» στη μεσαιωνική Δυτική Ευρώπη, κάθε μία από τις οποίες σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, προκλήθηκαν από διαφορετικά στελέχη του ίδιου παθογόνου μικροοργανισμού - και θα μπορούσαν να ξανασυμβούν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis. Σήμερα είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν 155 διαφορετικά στελέχη του, που όλα προέρχονται από το παλαιότερο θανατηφόρο μεσαιωνικό στέλεχος. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, με βάση αυτά τα ευρήματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί πως ένα νέο στέλεχος της πανούκλας (βουβωνικής πανώλους) θα ξεπηδήσει πάλι από τα τρωκτικά - φορείς και θα πλήξει ξανά τους ανθρώπους στο μέλλον. 

Το βακτήριο «υπνώττει» στα σώματα των τρωκτικών, ώσπου ξαφνικά υφίσταται μεταλλάξεις και προκαλεί επιδημίες. Σε χώρες όπως η Μαγαδασκάρη, τα ξεσπάσματα πανώλους συνεχίζουν να είναι συχνά.

.Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής κυβέρνησης, την ώρα της έναρξης της έκτακτης συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης.

«Ελαβα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, για να δημιουργηθούν επιπλέον συνθήκες για έναν πολιτικό συμβιβασμό και την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

.Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα τρόφιμα θα παρευρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Την 79η Έκθεση Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων («Πράσινη Εβδομάδα») στο Βερολίνο θα επισκεφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος απόψε θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της διοργάνωσης, προσκεκλημένος του Γερμανού ομολόγου του, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Ο κ. Τσαυτάρης θα συμμετάσχει ακόμη στην 6η Συνάντηση Κορυφής Υπουργών Γεωργίας, ενώ θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (GFFA).

Ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρη Μελά, θα παρευρεθεί αύριο στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην «Πράσινη Εβδομάδα», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και του ΕΟΤ, ενώ υποστηρίζεται από την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έχει σειρά συναντήσεων με ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Βαυαρία, τη Γαλλία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο και τη Βρετανία, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκειά της.

Στη φετινή «Πράσινη Εβδομάδα» η Ελλάδα αριθμεί 37 συμμετοχές, Περιφερειών, δήμων, συνεταιρισμών αλλά και μεμονωμένων παραγωγών ελαιολάδου, οίνου, φρούτων, ξηρών καρπών και άλλων αγροτικών προϊόντων από ολόκληρη τη χώρα.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.