.Το λάθος του Στουρνάρα

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι αναμφισβήτητα έξυπνοι άνθρωποι αδικούν τον εαυτό τους υποδυόμενοι κάτι διαφορετικό απ' αυτό που είναι. Οπως ο Στουρνάρας, για παράδειγμα. Που δεν ξέρω αν σκοπεύει να μείνει στην πολιτική, αλλά, αν το επιλέξει, καλό θα είναι ν΄ αποφεύγει τις δοκιμασμένες, αποτυχημένες και καταδικασμένες πια πολιτικάντικες συνταγές. Οπως έκανε προ ημερών «διαβεβαιώνοντάς» μας ότι δεν υπερφορολογούμαστε.
Το θυμάστε το επιχείρημά του; Επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο μέσος όρος συμμετοχής της φορολογίας στο ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης ανήλθε το 2012 στο 25,7% ενώ στη χώρα μας έφτασε μόλις στο 22,8%. Που εμμέσως πλην σαφώς σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι.

Δεν μας τα είπε, όμως, καλά ο υπουργός. Και κυρίως δεν μας τα είπε όλα. Διότι αν μας τα έλεγε, τότε δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «δεν υπερφορολογούμαστε», αλλά θα ομολογούσε ότι καταληστευόμαστε. Οπως και συμβαίνει, άλλωστε.

Τι μας έκρυψε; Μα φυσικά πόσοι πληρώνουν στην Ευρωζώνη το 25,7% και πόσοι πληρώνουμε στην Ελλάδα το 22,8% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το μυστικό, διότι απ΄ αυτό εξαρτώνται όλα. 

Ποια χώρα της Ευρωζώνης έχει, για παράδειγμα, τη δική μας ανεξέλεγκτη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) φοροδιαφυγή; Ποιο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της Ευρωζώνης συμμετέχει στα φορολογικά έσοδα των κρατών-μελών της και ποιο του δικού μας ενεργού πληθυσμού;

Και δεν είναι μόνο οι φοροδιαφεύγοντες που επηρεάζουν αποφασιστικά τον συσχετισμό αυτό. Είναι και το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα ουσιαστικά εκμηδενίστηκε. Και δυστυχώς ούτε κι εδώ σταματάμε. 

Διότι οι «μη υπερφορολογούμενοι» -κατά τον υπουργό Οικονομικών- Ελληνες έχουν υποστεί κι άλλα. Ή μήπως είναι αμελητέες οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων που έχουν επιβληθεί στα χρόνια της κρίσης;

Ούτε ειδικός είμαι, αλλά ούτε και διαθέτω τα στοιχεία για τις προαναφερθείσες διαφορές ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στη χώρα μας. Αλλά υποθέτω ότι ο υπουργός τα έχει. Ή μπορεί να τα βρει. 

Θα είναι καλό να το κάνει και να τα δημοσιοποιήσει. Μαζί με μια συγνώμη σ΄ όλους αυτούς που καταληστεύονται φορολογικά επειδή το κράτος είναι -ακόμη- ανίκανο να κάνει τη δουλειά του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.Σύσκεψη για επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων

Η επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να υπογραφούν ως το τέλος του χρόνου οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό κόλπο ήταν το βασικό αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, τον υφυπουργό Α. Παπαγεωργίου και τον γεν. γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη.

Η βασική εκκρεμότητα για την υπογραφή των συμβάσεων είναι η οριστικοποίηση του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στις συμβάσεις αυτές το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε για τον αγωγό TAP, δηλαδή αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών ανά δεκαετία αλλά με «πλαφόν» στο περιθώριο αύξησης ή μείωσής τους.

Οι συμβάσεις αυτές, εφόσον οριστικοποιηθούν θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων είναι η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού προτείνεται η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών και στα Ιωάννινα 50 - 80 εκατ. βαρέλια ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δις Ευρώ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης κατά πληροφορίες το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) που προκαλείται από τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια λύση που εξετάζεται προβλέπει την παρακράτηση μέρους της ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΔΕΗ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη προς την επιχείρηση και να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

.Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά από αύριο

Από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένονται ισχυρες βροχές και καταιγίδες, που θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χωράς και της Πελοποννήσου, όπου αναμένονται χιονοπτώσεις, όπως και πιθανόν σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο πάνω από 700 μετρά. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 8 και σταδιακά τα 9 μποφόρ.

Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη Στερεά, Αττική και την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις δυτικές Κυκλάδες και τη Θεσσαλία, όπως και τις Σποράδες. Χιονιά θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χωράς. Οι ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν στα πελάγη τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά, το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και τη Δευτέρα.

.ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ

Πρόταση για την χορήγηση δωρεάν ηλεκρικού ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ώστε να μην ανάβουν τα τζάκια, κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Ο υπουργός... 
με επιστολή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά να προβλέπεται μηδενική χρέωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ), για το διπλάσιο αριθμό των ημερών που θα παρουσιαστούν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τα 150 mg/m3.

Η υλοποίηση του μέτρου απαιτεί ειδική ρύθμιση, η οποία θα υιοθετεί διαφορετική έκπτωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο σε ακραίες περιπτώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ θα περιλαμβάνει και αναπροσαρμογή των ορίων κατανάλωσης των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ. σε σχέση με την ποσότητα που επιτρέπεται να καταναλώσουν δωρεάν.

Βασικός στόχος είναι να στραφούν τα συγκεκριμένα νοικοκυριά σε ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, να περιοριστεί η καύση του τζακιού και να μειωθούν οι εκπομπές αιθαλομίχλης που πνίγουν την Αττική και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. 

Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ που έχουν εγκαταστήσει συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θα διευκολύνει ουσιαστικά τους κατοίκους των αστικών κέντρων 

και θα οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό των εκπεμπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα σαφές κίνητρο προς τους πολίτες, ώστε να στραφούν σε λιγότερο ρυπογόνα συστήματα όπως το ηλεκτρικό.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, καλεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να γνωμοδοτήσει για το προτεινόμενο μέτρο, αλλά και να εισηγηθεί συμπληρωματικά, ή εναλλακτικά μέτρα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν δραστικό περιορισμό της χρήσης συστημάτων θέρμανσης με καύση ξύλου, σε ακραίες περιπτώσεις περιστατικών αιθαλομίχλης.

.ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ...

Σκληραίνει η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εν μέσω των συνεχιζόμενων απεργιών και μετά την απόφαση να διακοπούν οι συμβάσεις όσων απεργούν, αλλά διατηρούν παράλληλα ανοικτά τα ιδιωτικά του ιατρεία... Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ*επιτέθηκε στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα με αφορμή τη σχετική δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «αντί για συγκεκριμένες σοβαρές απαντήσεις στα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠ– ΕΟΠΥΥ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το περιστύλιο της Βουλής, εκτόξευσε απειλές για διακοπή σ... περισσότερα »

.«Δεν μπορεί "το κάρο να είναι μπροστά από το άλογο"»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Υγείας, αναφέρεται πως, «Δυστυχώς όπως είχαμε επισημάνει αντί του δημιουργικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), εξελίσσεται μια άγονη σύγκρουση στο χώρο της Υγείας, που τελικά στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Δεν μπορεί "το κάρο να είναι μπροστά από το άλογο"».

«Ο στόχος μας είναι ένας» συνεχίζει η ανακοίνωση, «το πώς θα πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση και την καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κι αυτό απαιτεί την μετεξέλιξη των δομών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο για την Πρωτοβάθμια Υγεία. 

Φυσικά με καθορισμό των ειδικοτήτων ιατρών που είναι αναγκαίες και αξιολόγηση του προσωπικού που θα μεταφερθεί. Ο εγκλωβισμός του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση, σε σύγκρουση για το αν και πόσες απολύσεις θα γίνουν οδηγεί σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Υπονομεύει κάθε μελλοντική προσπάθεια».

Ο Υπουργός σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «οφείλει τώρα να παρουσιάσει την μελέτη και τις συνολικές προτάσεις του για το σύνολο των αλλαγών και τις ειδικότητες που χρειάζονται, και να σταματήσει κάθε αναφορά σε απολύσεις ιατρών και προσωπικού. 

Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συζητηθεί νηφάλια και παραγωγικά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει από την αρχή. Ας γίνει τουλάχιστον τώρα».

«Καλούμε τους ιατρούς και το προσωπικό να προσέλθουν σ’ αυτόν το διάλογο, διακόπτοντας τις κινητοποιήσεις οι οποίες επιφέρουν μεγάλη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους. Οι αναγκαίες αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία πρέπει να γίνουν με συναίνεση, ευθύνη και με ανοιχτά τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

.Διακοπή συμβάσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Διακόπτονται από σήμερα οι συμβάσεις των ιατρών - υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ με τον Οργανισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, με δήλωσή του, στη Βουλή. Η διακοπή,  αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο ΙΣΑ στηρίζουν τη σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΠΥ και καλούν τον ιατρικό κόσμο να συμμετάσχει  στη σημερινή πανιατρική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.