.Το λάθος του Στουρνάρα

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι αναμφισβήτητα έξυπνοι άνθρωποι αδικούν τον εαυτό τους υποδυόμενοι κάτι διαφορετικό απ' αυτό που είναι. Οπως ο Στουρνάρας, για παράδειγμα. Που δεν ξέρω αν σκοπεύει να μείνει στην πολιτική, αλλά, αν το επιλέξει, καλό θα είναι ν΄ αποφεύγει τις δοκιμασμένες, αποτυχημένες και καταδικασμένες πια πολιτικάντικες συνταγές. Οπως έκανε προ ημερών «διαβεβαιώνοντάς» μας ότι δεν υπερφορολογούμαστε.
Το θυμάστε το επιχείρημά του; Επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο μέσος όρος συμμετοχής της φορολογίας στο ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης ανήλθε το 2012 στο 25,7% ενώ στη χώρα μας έφτασε μόλις στο 22,8%. Που εμμέσως πλην σαφώς σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι.

Δεν μας τα είπε, όμως, καλά ο υπουργός. Και κυρίως δεν μας τα είπε όλα. Διότι αν μας τα έλεγε, τότε δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «δεν υπερφορολογούμαστε», αλλά θα ομολογούσε ότι καταληστευόμαστε. Οπως και συμβαίνει, άλλωστε.

Τι μας έκρυψε; Μα φυσικά πόσοι πληρώνουν στην Ευρωζώνη το 25,7% και πόσοι πληρώνουμε στην Ελλάδα το 22,8% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το μυστικό, διότι απ΄ αυτό εξαρτώνται όλα. 

Ποια χώρα της Ευρωζώνης έχει, για παράδειγμα, τη δική μας ανεξέλεγκτη (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) φοροδιαφυγή; Ποιο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της Ευρωζώνης συμμετέχει στα φορολογικά έσοδα των κρατών-μελών της και ποιο του δικού μας ενεργού πληθυσμού;

Και δεν είναι μόνο οι φοροδιαφεύγοντες που επηρεάζουν αποφασιστικά τον συσχετισμό αυτό. Είναι και το ενάμισι εκατομμύριο των ανέργων, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα ουσιαστικά εκμηδενίστηκε. Και δυστυχώς ούτε κι εδώ σταματάμε. 

Διότι οι «μη υπερφορολογούμενοι» -κατά τον υπουργό Οικονομικών- Ελληνες έχουν υποστεί κι άλλα. Ή μήπως είναι αμελητέες οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων που έχουν επιβληθεί στα χρόνια της κρίσης;

Ούτε ειδικός είμαι, αλλά ούτε και διαθέτω τα στοιχεία για τις προαναφερθείσες διαφορές ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στη χώρα μας. Αλλά υποθέτω ότι ο υπουργός τα έχει. Ή μπορεί να τα βρει. 

Θα είναι καλό να το κάνει και να τα δημοσιοποιήσει. Μαζί με μια συγνώμη σ΄ όλους αυτούς που καταληστεύονται φορολογικά επειδή το κράτος είναι -ακόμη- ανίκανο να κάνει τη δουλειά του.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.