.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΕΝΦΙΚΑ 1- 0

Ο Ολυμπιακός έκανε απόψε το μεγάλο βήμα για την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώντας στο Φάληρο της Μπενφίκα 1-0 με γκολ του Μανωλά στο 13΄, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής στους ομίλους...
του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο πρωταθλητής Ελλάδας έμεινε μόνος στη δεύτερη θέση με διαφορά τριών βαθμών από τους Πορτογάλους και, πλέον, κρατά την τύχη στα χέρια του.


Οι Πορτογάλοι κράτησαν και κυκλοφόρησαν την μπάλα στα πρώτα λεπτά του αγώνα, έχοντας κοντά τις γραμμές τους και ανεβάζοντας ψηλά την άμυνα.
Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός δεν ήταν βιαστικός αλλά επέλεξε να περιμένει τον αντίπαλο, προσέχοντας να αποφύγει τα λάθη.Η Μπενφίκα είχε μια επίσκεψη στην εστία του Ρομπέρτο στο 5ο λεπτό, με τον Καρντόσο να κάνει το σουτ και τον τερματοφύλακα των «ερυθρόλευκων» να αποκρούει

.Τρία λεπτά αργότερα ο Ισπανός πορτιέρε επενέβη σωτήρια πέφτοντας στα πόδια του Μάρκοβιτς, αλλά στο 13΄ ο Κώστας Μανωλάς σήκωσε το «Γ. Καραϊσκάκης» στον… αέρα: στο κόρνερ του Χολέμπας ο νεαρός στόπερ πήδησε στα «ουράνια» και με δυνατή κεφαλιά έκανε το 1-0.
Η εξέλιξη της αναμέτρησης επηρέασε τους Πορτογάλους αλλά δεν διαφοροποίησε το πλάνο του Ολυμπιακού, που μετά το πάθημα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν επέλεξε έναν συντηρητικό τρόπο παιχνιδιού, ψάχνοντας την ευκαιρία για την αντεπίθεση.

Στο 27΄ η κεφαλιά του Λουιζάο σε κόρνερ του Πέρες ήταν απειλητική αλλά πέρασε άουτ, στην τελευταία αξιόλογη στιγμή ενός ημιχρόνου που δεν είχε θέαμα αλλά η ουσία περίσσευε για τον Ολυμπιακό.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το ίδιο αγωνιστικό μοτίβο, αφού οι Λουζιτανοί δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιδιώξουν την ισοφάριση. Έτσι, στο 54΄ ο Ρομπέρτο έσωσε την ομάδα του στο τετ-α-τετ με τον Σίλβιο.

Προϊόντος του χρόνου η πίεση της Μπενφίκα άρχισε να ελαττώνεται, αλλά η επιλογή των παικτών του Μίτσελ να μην αποτολμήσουν να βγουν μπροστά επιζητώντας το γκολ που θα «κλείδωνε» το ματς δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να απεγκλωβιστούν.
Στο 78΄ και το 88΄ ο κορυφαίος της ελληνικής ομάδας, Ρομπέρτο, γλίτωσε και πάλι την ομάδα του αποκρούοντας σωτήρια τις προσπάθειες των παικτών της Μπενφίκα και κρατώντας τη σπουδαία νίκη για την ομάδα του.

.«Τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό κράτος»

Σε όλη την Ευρώπη είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ ήταν λάθος, ωστόσο κατά τραγική ειρωνεία το μόνο μέρος στο οποίο αυτή η άποψη δεν είναι διαδεδομένη, είναι η ίδια η Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η αμερικανικής εφημερίδα Wall Street Journal.

Ακόμη και μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μείωση του ΑΕΠ κατά -26% και ανεργία στο 27%, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη συμμετοχή της στο ευρώ ως ζήτημα τιμής, ενώ το 69% της κοινής γνώμης υποστηρίζει το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Pew.

Ίσως τελικά αυτά τα στοιχεία να μην αποτελούν έκπληξη. Η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά. Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες εδώ και δεκαετίας ώστε να βάλει σε τάξη το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο.

Η τωρινή κρίση ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να μετατραπεί σε ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος.

Η ικανότητα της Ελλάδα αλλά και η θέλησή της να προχωρήσει σε αυτή τη μετάβαση, θα κριθεί και πάλι από σήμερα, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα, σημειώνει η WSJ.

H κυβέρνηση ξεμένει από χρόνο, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, το οποίο κυμαίνεται από 500 εκατ. έως 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, πρέπει να συμφωνήσει σε νέα μέτρα σε ορίζοντας διετίας, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει τη διετία 2015-2016.

Η Αθήνα πιστεύει ότι έχει ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της και δεν είναι άλλο από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και τις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Πλέον το κλίμα στην αγορά βελτιώνεται. Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, υποχώρησε κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2009.

Ακόμη και αν η Αθήνα διασφαλίσει τη μελλοντική χρηματοδότηση και τα δημοσιονομικά μέτρα, φαίνεται απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει την πίεση για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Αν έκανε κάτι τέτοιο μετά από όλα αυτά, θα ήταν σαν να πρόδιδε την πίστη των Ελλήνων στο ευρώ, καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

.Σε «καλό κλίμα» η συζήτηση Ιω. Βρούτση - τρόικας για τα Ταμεία

Ολοκληρώθηκετο αργά απόγευμα η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν:

  «Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις τού υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, 

καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η χθεσινή με τον διοικητή του ΙΚΑ, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία».

   Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο διάλογος από αύριο θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

.ΔΗΜΑΡ: Ο κίνδυνος για νέα μέτρα με την επωνυμία των «διαρθρωτικών» ή των «στοχευμένων» είναι ορατός

Ο κίνδυνος για νέα μέτρα με την επωνυμία των «διαρθρωτικών» ή των «στοχευμένων» είναι ορατός, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, ενόψει της  επανέναρξης των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. 


Αυτό, επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, θα έχει ως μοναδική συνέπεια την περαιτέρω απομείωση των εισοδημάτων και την αποδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών. 
«Η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει απολύτως σαφές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί τη λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων, με όποια επωνυμία επιχειρηθεί να επιβληθούν»,τονίζει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος με τη συμμετοχή και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

.Οι πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη μειώνονται

Οι πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του αιώνα μειώνονται αισθητά, προειδοποιεί ο ΟΗΕ σε νέα έκθεσή του, παραμονή της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βαρσοβία.

«Η πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε δεν είναι τεχνικής, αλλά πολιτικής φύσης», δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ο Γερμανός Αχίμ Στάινερ κατά την παρουσίαση της έκθεσης αυτής σήμερα στο Βερολίνο.

Οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ξεπεράσουν κατά 8 με 12 δισεκατομμύρια τόνους τους στόχους του 2020, παρότι οι χώρες που εξετάζονται έχουν υπογράψει τις συμφωνίες για τον περιορισμό των εκπομπών, σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν η υπερθέρμανση περιοριζόταν κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αποτραπούν, αλλά σύμφωνα με την έκθεση αυτό θα έθετε ως προϋπόθεση τη μείωση των εκπομπών του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 14% έως το 2020.

.Η Ινδία εκτόξευσε τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Άρη

Η Ινδία εκτόξευσε σήμερα τον πρώτο της πύραυλο με προορισμό τον Αρη, με στόχο να θέσει σε τροχιά διαστημόπλοιο γύρω από τον "κόκκινο πλανήτη" σε μία πρώτη δοκιμή μίας τεχνολογίας φθηνού κόστους που ελπίζει ότι θα βοηθήσει την είσοδό της στο κλαμπ των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κούρσα του διαστήματος.

Ο ινδικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη νοτιο-ανατολική ακτή της Ινδίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, θα χρειαστεί 300 ημέρες για να φτάσει στον Αρη και θα αναζητήσει μεθάνιο και στοιχεία μετάλλων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και η Ρωσία έχουν στείλει μέχρι σήμερα διαστημόπλοια που είτε έχουν εισέλθει σε τροχιά ή έχουν προσεδαφισθεί στον  'Αρη.

Εάν επιτύχει, το κόστους μόλις 4,5 δισεκατομμυρίων ρουπιών (73 εκατομμυρίων δολαρίων) ινδικό πρόγραμμα με την επωνυμία Mars Orbiter Mission θα τονώσει την ινδική εθνική υπερηφάνεια, ιδιαίτερα έπειτα από την αποτυχία της αντίστοιχης διαστημικής αποστολής της Κίνας το 2011.

.Στο Αργυρόκαστρο σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα με συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Τιράνων και πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα.

Ο κ. Μπάσα εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση αυτή με τον κ. Παπούλια, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη συμβολή του στη σύσφιξη τον ελληνοαλβανικών σχέσεων και στη φιλία μεταξύ των δύο λαών.

Οι δύο πολιτικοί επεσήμαναν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας υπό τη νέα προοπτική και τις νέες ευκαιρίες που απορρέουν από τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, ειδικά με την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP. 

Ο κ. Παπούλιας, αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μια φορά στα Τίρανα, επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να στηρίξει τις ενταξιακές προσπάθειες της Αλβανίας, ιδιαίτερα κατά την επερχόμενη προεδρία της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μνημείο της "Μητέρας Αλβανίας" στο κοιμητήριο τον «Μαρτύρων του Έθνους», όπου κατέθεσε στεφάνι.

Ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί στην Κλεισούρα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο κοιμητήριο των Ελλήνων πεσόντων του έπους του '40 και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επισκεφθεί και περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα και έπειτα θα του απονεμηθεί ο τίτλος του «επίτιμου δημότη» του Αργυροκάστρου.

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.