.Λιγότερες αποδείξεις θα συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι το 2014

Αποδείξεις για το 10% του εισοδήματος τους θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι το 2014 σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με την τροπολογία δεν αλλάζει το ανώτατο όριο των αποδείξεων που παραμένει στα 10.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον σύστημα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους.

.Την αντίθεσή του στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων εξέφρασε ο Βύρων Πολύδωρας

Την αντίθεσή του στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εξέφρασε σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, χαρακτηρίζοντας το νόμο «δήμευση» και τα λογιστικά που τον στηρίζουν «εξακολουθητικά ψευδεπίγραφα».

Ο κ. Πολύδωρας δήλωσε «ευρωσκεπτικιστής», υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πως «τα χωράφια των Ελλήνων δεν είναι φορολογητέα ύλη» - και σε έντονο ύφος υπογράμμισε πως «το κρινόμενο ζήτημα δεν ήταν να αντικατασταθεί το χαράτσι από τον φόρο ιδιοκτησίας, αλλά ένα ελαφρύτερο και δικαιότερο σύστημα, που δεν θα ξεκινούσε απ' το χαράτσι ως βάσιν εκτιμήσεως. 

Πότε συμφωνήθηκε ότι είναι δεδομένο πως ξεκινάμε με αυτό το κεκτημένο και τώρα προχωρούμε αλλιώς; Ακόμα και το πώς θα εισπραχθεί ο φόρος, αν θα είναι από τον έφορο ή τη ΔΕΗ, είναι δευτερεύον, όπως και η ονομασία του. 

Το πρωτεύον είναι το βαρύ και δυσβάστακτο φορολογικό κτύπημα στον ελληνικό λαό και Έλληνα ιδιοκτήτη που πνέει τα λοίσθια» σημείωσε ο κος Πολύδωρας.

.Αντ. Σαμαράς: «Έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία»

Τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας ανέπτυξε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εκ παράλληλου δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η έναρξή της συμπίπτει με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
«Έχουμε επανακτήσει τη χαμένη μας αξιοπιστία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό συνέβη «χάρη στις απίστευτες προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, κυρίως δε στη θάλασσα. 

Χαιρέτισε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και επεσήμανε τη σημασία της εμπλοκής σ' αυτά και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. «Υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρακτικά αυτό σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών με χρήση δορυφορικών επικοινωνιών, ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών, μεγαλύτερη αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και μέτρα κατά των δικτύων δουλεμπορίας, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη δραστηριότητα».

Σημαντική, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και την ευρωπαϊκή απόφαση για ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και για την εμπλοκή των μικρομεσαίων βιομηχανιών, κάτι, που, όπως σημείωσε, έχει σημασία και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ως προς τα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης, ο Α. Σαμαράς επισήμανε πως αναγνωρίσθηκε ότι οι διαφορές Βορρά και Νότου στην ΕΕ παραμένουν έντονες. Ύψιστη προτεραιότητα είναι πλέον, κατά τον πρωθυπουργό, η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω μιας διαδικασίας που θα εγκαινιασθεί επί της ελληνικής προεδρίας και με σημαντική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα διασφαλίσει πρόσθετα κεφάλαια.

.Αλ. Τσίπρας: Κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί μέσα στο 2014, η πρόταση νόμου της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νόμο, που αφήνει ορθάνοιχτη την κερκόπορτα για να ξεκινήσουν μαζικά πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα, μέσα στο 2014», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως από τις αρχές του μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία -με δύο σκέλη- που αφορά την παράταση της προστασίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι βουλευτές που θα κληθούν αύριο να ψηφίσουν, αναλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη ευθύνη, καθώς στις λεπτομέρειες της πρότασης κρύβεται τόσο η παράταση της ομηρίας των δανειοληπτών, όσο και μια καταστροφική προοπτική για την ελληνική οικονομία. 

Γιατί, όπως εξήγησε, «μαζικοί πλειστηριασμοί σημαίνει ραγδαία υποτίμηση της αξίας των ακινήτων και προοπτικά σημαίνει τεράστιες μαύρες τρύπες στις ήδη προβληματικές τράπεζες. 
Άρα σημαίνει ότι ολοκληρώνεται ο φαύλος κύκλος της εσωτερικής υποτίμησης, της υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας, με συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας μας».

«Καλούμε κάθε βουλευτή να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι σ΄ αυτή την αρνητική προοπτική για την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

.Πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να στηρίξει την υποστήριξη των δανειοληπτών έναντι των πλειστηριασμών ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, το ΕΚΑ θα στηρίξει με νομικές συμβουλές όλα τα σωματεία της ευθύνης του, που θέλουν να προστατέψουν τα μέλη τους από πλειστηριασμούς κατοικιών τους. 

Θα προχωρήσει σε ανοιχτές δράσεις και συγκεντρώσεις έξω από τράπεζες που προβαίνουν σε πλειστηριασμούς, τα μέλη του θα συμμετέχουν κάθε Τετάρτη σε κινητοποιήσεις που θα οργανώνονται από πολίτες και φορείς έξω από το ειρηνοδικείο που συζητούνται οι πλειστηριασμοί, ενώ θα κινηθεί και νομικά κατά της μονιμοποίησης του νέου φόρου των ακινήτων.

.Ι. Μιχελάκης: Επείγουσες οι ρυθμίσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ

Τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (άρθρα 16 και 17) υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μιχελάκης ως εξαιρετικά επείγουσες, καθώς αφορούν στη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ.

Κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, ο κ. Μιχελάκης έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις της αρμοδιότητάς του και ειδικότερα:

- Με την πρώτη ρύθμιση για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που αποδίδονται στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτρέπεται στους δήμους να κλείσουν τους ισολογισμούς τους και να μπορέσουν να καταρτίσουν τους νέους του 2014.

- Με τη δεύτερη ρύθμιση προβλέπεται -με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών- να καθοριστεί το βέλτιστο ποσοστό παρακράτησης της ΣΑΤΑ υπέρ του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», ενόψει της ολοκλήρωσής του.

Όπως είπε ο υπουργός, ο επείγων χαρακτήρας της ρύθμισης έγκειται στο ότι απαλείφεται ο κίνδυνος όχι απλώς να μην απορροφηθούν τα κονδύλια για το 2013 αλλά να χαθούν οριστικά.

.Παραμένει και το 2014 το ισχύον σύστημα συλλογής αποδείξεων

Το ίδιο σύστημα συλλογής αποδείξεων που ισχύει εφέτος, θα παραμείνει και το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να μαζεύουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και έως 10.500 ευρώ.
Ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε σήμερα ότι οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 μετά από προτάσεις αρμόδιας επιτροπής που θα συσταθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως σήμερα έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για το 2014 από το 25% των υπόχρεων ενώ οι καταθέσεις πινακίδων ξεπερνούν τις 70.000.

.Η ΔΗΜΑΡ επιστρέφει ποσό 145.000 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης που δεν χρησιμοποίησε

Η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 145.000 ευρώ το οποίο είχε δοθεί για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου ερευνών και μελετών και το οποίο δεν χρησιμοποίησε.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, γνωστοποιεί την επιστροφή από την τακτική κρατική επιχορήγηση, που λαμβάνει, του αντίστοιχου ποσού καθώς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, 

αποφάσισε για το έτος 2013, να μη χρησιμοποιήσει το ποσό των 145.000 ευρώ που της αναλογεί από την τακτική χρηματοδότηση του έτους 2013 για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου ερευνών και μελετών. 

Η ΔΗΜΑΡ ζητάει είτε να υποδειχθεί τραπεζικός λογαριασμός του Δημοσίου ώστε να επανακατατεθούν εκεί τα χρήματα, είτε το ποσό αυτό να συμψηφισθεί με την τρίτη δόση της κρατικής επιχορήγησης του 2013 που αναμένεται να πάρει.

.Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται οι εισπρακτικές εταιρίες

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται εισπρακτικές εταιρίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται από στελέχη και υπαλλήλους τους αδικήματα όπως αυτό της αντιποίησης Αρχής.
Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου, θα διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον τρόπο που λειτουργούν εισπρακτικές εταιρίες έναντι οφειλετών τραπεζών.

Η εντολή της Εισαγγελίας δόθηκε με αφορμή τηλεοπτική εκπομπή (ΑΛΦΑ, «Αυτοψία», 5-12-2013) σχετικά με τη δραστηριότητα εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.

.«Βάλτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο "παιχνίδι" αντιμετώπισης του ρατσισμού»

Στην Ελλάδα και την Ουγγαρία εστιάζει η έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποιείται σήμερα σε όλη την Ευρώπη. Όπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, ο Οργανισμός (που αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ στα θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού) επέλεξε να εστιάσει την έρευνά του στα δύο κράτη, διότι «παρουσιάζουν το μοναδικό φαινόμενο στην ΕΕ αντιπροσώπευσης στα εθνικά τους κοινοβούλια δύο κομμάτων με εξτρεμιστική ρητορική, τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα που στοχεύει κυρίως κατά των παράτυπων μεταναστών και την Κίνηση για μια Καλύτερη Ουγγαρία (Γιόμπικ) στην Ουγγαρία που στρέφεται κυρίως κατά των Ρομά και των Εβραίων».

Η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως δομή που «οργανώνει τα μέλη της σε παραστρατιωτικές ομάδες και έχει άμεση εμπλοκή σε βίαιες εγκληματικές δραστηριότητες», ενώ για το Γιόμπικ σημειώνεται ότι «υποστηρίζει ανοικτά παρόμοιες δραστηριότητες από παραστρατιωτικές οργανώσεις ή ομάδες».

Και για τα δύο κράτη αναφέρεται ότι «παρά τις προσπάθειες να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες, τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η δημοτικότητά τους παραμένει σχετικά υψηλή, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ηλικιακών ομάδων».

Η έρευνα συμπεραίνει ότι οι «δημόσιες Αρχές και στα δυο κράτη διστάζουν να αναγνωρίσουν τη βαρύτητα και τον κοινωνικό αντίκτυπο του φαινόμενου. Και τα δύο κράτη θα πρέπει να διαχειρισθούν την επιρροή στην κοινή γνώμη κομμάτων, με διασυνδέσεις σε παραστρατιωτικές δράσεις και εξτρεμιστική ρητορική». 

Επισημαίνεται η σημαντική διαφορά που υπάρχει στην Ελλάδα και την Ουγγαρία συγκριτικά με τα άλλα κράτη της ΕΕ «στο επίπεδο της επίσημης νομικής προστασίας κατά των διακρίσεων και των εγκλημάτων μίσους ή στις προσπάθειες που γίνονται για ένταξη των μεταναστών και των μειονοτήτων στην κοινωνία».

Ο επικεφαλής του τμήματος Ισότητας και Δικαιωμάτων του Πολίτη του FRA, Γιάννης Δημητρακόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έρευνα, που δημοσιοποιείται σήμερα, εξηγεί ότι ο Οργανισμός επέλεξε να εστιάσει τη μελέτη του στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, διότι «τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρούμε στα δύο κράτη φαινόμενα ρατσισμού και βίας σε μεγάλη κλίμακα, παρά τις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν».

.Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση και στη Στέγη του Kόσμου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που συχνά «πνίγει» τις πόλεις της Κίνας προκαλώντας ασφυξία σε εκατομμύρια πολίτες επεκτάθηκε πλέον και στην περιοχή των Ιμαλαΐων του Θιβέτ, της οποίας η πρωτεύουσα Λάσα έχει τυλιχθεί σήμερα σε ένα πυκνό πέπλο ομίχλης.

Η πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), που είναι τα πιο επικίνδυνα, ξεπέρασε τις δύο τελευταίες ημέρες στη Λάσα το όριο των 500 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δειγματοληψίας που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα. 

Το επίπεδο αυτό είναι 20πλάσιο του ανώτατου ορίου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια 24ωρη έκθεση σε αυτό.

Η ορατότητα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της ρυπογόνου ομίχλης εμποδίζοντας χθες τα αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Στέγη του κόσμου όπως αποκαλείται το Θιβέτ, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή του πλανήτη, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός όμιλος Phoenix

.

.

ZOGRAFOU NEW POLIS ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ NEWS1 ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.